| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kajmak

pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

pi徠ek, 30 wrze郾ia 2016
Razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

Ciastem, kt鏎e jako pierwsze kojarzy mi si z jesieni, jest szarlotka. O tej porze roku smakuje najlepiej, nie s康zicie? Dzi zapraszam Was na nietypow wersj ciasta z jab趾ami. Piek豉m je ostatnio na urodziny mojej c鏎ki i spotka這 si z samymi pochlebnymi ocenami. Do przygotowania kruchego spodu, poza zwyk陰 m彗, u篡豉m tak瞠 m彗i pe軟oziarnistej oraz orzech闚 w這skich. Dodatkowo, pomi璠zy warstwami jab貫k z cynamonem i rodzynkami, pouk豉da豉m s這dki kajmak. Wszystko to 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Przyznaj, 瞠 opad豉 mi troch piana, kt鏎a mia豉 by efektownym zwie鎍zeniem ca這軼i, przez co wygl康 nie jest taki, jakiego oczekiwa豉m, ale smak z pewno軼i wynagradza te ma貫 potkni璚ia.

Przepis na to ciasto znalaz豉m tutaj. Zmieni豉m jedynie spos鏏 wykonanie spodu: podpiek豉m go wst瘼nie, zanim wy這篡豉m na niego jab趾a.

Wypr鏏ujcie r闚nie przepisy na inne ciasta z jab趾ami:

- tradycyjny jab貫cznik z piank

- szarlotk kr鏊ewsk

- eleganck szarlotk spod samiu鄂ich Tater

- banalnie prost i szybk w wykonaniu szarlotk sypan

- jab貫cznik w這ski

- szarlotk z budyniem

szarlotka z kajmakiem

Sk豉dniki (forma o wymiarach 20x30 cm):

Ciasto:

  • 200g zimnego mas豉
  • 150g cukru pudru
  • 210g m彗i pszennej
  • 165g m彗i pszennej razowej (da豉m m彗 pe軟oziarnist typ 1850)
  • 50g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 4 鄴速ka
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jab貫k
  • 25 g mas豉
  • 50 g rodzynk闚
  • 造瞠czka cynamonu
  • 200g masy kajmakowej

Piana:

  • 4 bia趾a

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie posieka i zagnie嗆 szybko razem na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (2/3 i 1/3). Mniejsz cz窷 owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i j w zamra瘸lniku. Wi瘯sz wylepi dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut. Wyj望, lekko przestudzi.

Nadzienie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na grube plasterki. Na patelni rozpu軼i mas這. Doda jab趾a i podsma瘸 je na niedu篡m ogniu przez kilka minut (powinny lekko zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Do jab貫k doda namoczone we wrz徠ku rodzynki oraz cynamon. Wymiesza. Gdy lekko ostygn, wy這篡 je na podpieczony wcze郾iej sp鏚. Pomi璠zy jab趾a nak豉da 造瞠czk mas kajmakow.

Pian z bia貫k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier. Rozprowadzi j na jab趾ach. Na wierzch zetrze ciasto z zamra瘸lnika. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do zez這cenia). Przestudzone posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

razowa szarlotka z kajmakiem

razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

pi徠ek, 27 marca 2015
Ciasto toffi z mas kokosow i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie uda這 mi si upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalaz豉m na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy sp鏚, cudownie kremowa masa kokosowa i s這dki kajmak z chrupi帷ymi orzechami, b璠帷y przys這wiow "kropk nad i". Od siebie doda豉m odrobin kwa郾ego d瞠mu dla prze豉mania smaku oraz nas帷zy豉m biszkopt, by by bardziej wilgotny. Wielbiciele kokosowych wypiek闚 b璠 zachwyceni. Ogromnie polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

ciasto kajmak kokos

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 鈔ednio czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej

Masa toffi:

  • 400-500 g masy kajmakowej
  • 200 g mas豉

Dodatkowo:

  • 2-3 造磬i d瞠mu z czarnych porzeczek
  • 200 g orzech闚 w這skich
  • s這dka herbata z cytryn i odrobin w鏚ki do nas帷zenie biszkoptu

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 2 blaty (mo積a te ciasto podzieli na dwie cz窷ci i upiec dwa osobne blaty - osobi軼ie wol t wersj, bo nie musz bawi si w przekrajanie ciasta; piek wtedy dwa blaty, ka盥y z 3 jaj).

Masa kokosowa:

2,5 szklanki mleka zagotowa. W pozosta造m mleku (p馧 szklanki) rozrobi dok豉dnie m彗 ziemniaczan. Do gotuj帷ego si mleka doda wi鏎ki kokosowe i gotowa razem, ca造 czas mieszaj帷, przez 5 minut. Doda cukier oraz mas這. Miesza do momentu rozpuszczenia si mas豉. Wla wymieszane wcze郾iej mleko z m彗. Gotowa jeszcze kilka minut, do momentu kiedy masa przestanie g瘰tnie. Gor帷 mas (wa積e!) wy這篡 na jeden z biszkopt闚, nas帷zony herbat i posmarowany cienko d瞠mem (najlepiej, gdy biszkopt znajduje si w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykry drugim biszkoptem. Nas帷zy go.

Masa toffi:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem. Dodawa po kilka 造瞠k masy kajmakowej. Zmiksowa do po陰czenia. Gotow mas wy這篡 na wierzch ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Ciasto warto wyci庵n望 z lod闚ki kilkana軼ie minut wcze郾iej przed podaniem -b璠zie si lepiej kroi這 (masa kajmakowa nie b璠zie twarda). Smacznego :)

pi徠ek, 06 marca 2015
Sernik z mas貫m orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi

Sernik ten upiek豉m kilka miesi璚y temu, ale jako nie mog豉m si zabra za dodanie tego wpisu. Troch ze wzgl璠u na kiepskie zdj璚ia, troch te dlatego, 瞠 nie do ko鎍a wiedzia豉m, co o nim s康zi. Przepis znalaz豉m u Kasi. W serniku tym mo積a znale潭 wiele dodatk闚: jest i mas這 orzechowe, bia豉 czekolada, krem闚ka. Wierzch zdobi masa kajmakowa z orzeszkami ziemnymi. Pe貫n wypas :) Smakowo wypada on bardzo dobrze. Smakowa chyba wszystkim, kt鏎zy go smakowali - najbardziej zachwala go m鎩 brat. To co mi w nim troch przeszkadza這 to jego konsystencja. By bardzo zbity i ci篹ki. Osobi軼ie darowa豉bym sobie chyba nast瘼nym razem dodatek mleka w proszku, bo wydaje mi si zb璠ny. Ciasto polecam i my郵, 瞠 b璠zie smakowa這 wielu z Was, zw豉szcza tym, kt鏎zy uwielbiaj mas這 orzechowe i kajmak.

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 24 cm):

Sp鏚:

  • 160 g herbatnik闚
  • 80 g stopionego i przestudzonego mas豉
  • 1 造磬a cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 3 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • p馧 puszki masy kajmakowej
  • niesolone orzeszki ziemne

Wykonanie:

Sp鏚:

Pokruszone herbatniki wymiesza z cukrem pudrem i zala roztopionym mas貫m. Gotow mas ciasteczkow (powinna przypomina mokry piasek) wgnie嗆 w sp鏚 tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa serowa:

Bia陰 czekolad po豉ma na kawa趾i. Po陰czy j z krem闚k i podgrzewa w k徙ieli wodnej do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚, od czasu do czasu mieszaj帷. Powsta陰 mas przestudzi.
Wszystkie sk豉dniki masy serowej (w tym przestudzon czekolad) umie軼i w wysokim naczyniu i miksowa kr鏒ko na 鈔ednich obrotach (tylko do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚- nie d逝瞠j ni minut). Tak przygotowan mas serow przela na wcze郾iej przygotowany sp鏚. Sernik piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 160 stopni ok. 70 minut. Na przestudzonym serniku rozsmarowa mas kajmakow i udekorowa orzeszkami. Smacznego :)

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

 
1 , 2 , 3 , 4