| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kajmak

czwartek, 13 wrze郾ia 2018
Szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Podrzucam Wam dzi przepis na pyszn szarlotk na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupi帷ego mas豉 orzechowego. Wysz豉 naprawd dobra, cho przesadzi豉m nieco z ilo軼i kajmaku i ca這嗆 nieco mi si przez to rozwala豉. Warto trzyma si wi璚 za這穎nej w przepisie ilo軼i w my郵 zasady, 瞠 lepsze cz瘰to jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalaz豉m tutaj ,ale troszk pozmienia豉m w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam go Wam na zbli瘸j帷e si jesienne dni.

szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jab貫k, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i 鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plastry. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy cynamonem. Odstawi.

Mas kajmakow wymiesza z mas貫m orzechowym. Podgrza na niewielkim gazie, uwa瘸j帷, by ca這嗆 si nie przypali豉. Gotow mas posmarowa podpieczony sp鏚. U這篡 na niej pokrojone jab趾a (najlepiej w trzech rz璠ach - b璠zie 豉twiej si kroi這 po upieczeniu). Na jab趾a zetrze zamro穎n cz窷 ciasta.Piec oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

pi徠ek, 30 wrze郾ia 2016
Razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

Ciastem, kt鏎e jako pierwsze kojarzy mi si z jesieni, jest szarlotka. O tej porze roku smakuje najlepiej, nie s康zicie? Dzi zapraszam Was na nietypow wersj ciasta z jab趾ami. Piek豉m je ostatnio na urodziny mojej c鏎ki i spotka這 si z samymi pochlebnymi ocenami. Do przygotowania kruchego spodu, poza zwyk陰 m彗, u篡豉m tak瞠 m彗i pe軟oziarnistej oraz orzech闚 w這skich. Dodatkowo, pomi璠zy warstwami jab貫k z cynamonem i rodzynkami, pouk豉da豉m s這dki kajmak. Wszystko to 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Przyznaj, 瞠 opad豉 mi troch piana, kt鏎a mia豉 by efektownym zwie鎍zeniem ca這軼i, przez co wygl康 nie jest taki, jakiego oczekiwa豉m, ale smak z pewno軼i wynagradza te ma貫 potkni璚ia.

Przepis na to ciasto znalaz豉m tutaj. Zmieni豉m jedynie spos鏏 wykonanie spodu: podpiek豉m go wst瘼nie, zanim wy這篡豉m na niego jab趾a.

Wypr鏏ujcie r闚nie przepisy na inne ciasta z jab趾ami:

- tradycyjny jab貫cznik z piank

- szarlotk kr鏊ewsk

- eleganck szarlotk spod samiu鄂ich Tater

- banalnie prost i szybk w wykonaniu szarlotk sypan

- jab貫cznik w這ski

- szarlotk z budyniem

szarlotka z kajmakiem

Sk豉dniki (forma o wymiarach 20x30 cm):

Ciasto:

  • 200g zimnego mas豉
  • 150g cukru pudru
  • 210g m彗i pszennej
  • 165g m彗i pszennej razowej (da豉m m彗 pe軟oziarnist typ 1850)
  • 50g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 4 鄴速ka
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jab貫k
  • 25 g mas豉
  • 50 g rodzynk闚
  • 造瞠czka cynamonu
  • 200g masy kajmakowej

Piana:

  • 4 bia趾a

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie posieka i zagnie嗆 szybko razem na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (2/3 i 1/3). Mniejsz cz窷 owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i j w zamra瘸lniku. Wi瘯sz wylepi dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut. Wyj望, lekko przestudzi.

Nadzienie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na grube plasterki. Na patelni rozpu軼i mas這. Doda jab趾a i podsma瘸 je na niedu篡m ogniu przez kilka minut (powinny lekko zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Do jab貫k doda namoczone we wrz徠ku rodzynki oraz cynamon. Wymiesza. Gdy lekko ostygn, wy這篡 je na podpieczony wcze郾iej sp鏚. Pomi璠zy jab趾a nak豉da 造瞠czk mas kajmakow.

Pian z bia貫k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier. Rozprowadzi j na jab趾ach. Na wierzch zetrze ciasto z zamra瘸lnika. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do zez這cenia). Przestudzone posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

razowa szarlotka z kajmakiem

razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

pi徠ek, 27 marca 2015
Ciasto toffi z mas kokosow i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie uda這 mi si upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalaz豉m na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy sp鏚, cudownie kremowa masa kokosowa i s這dki kajmak z chrupi帷ymi orzechami, b璠帷y przys這wiow "kropk nad i". Od siebie doda豉m odrobin kwa郾ego d瞠mu dla prze豉mania smaku oraz nas帷zy豉m biszkopt, by by bardziej wilgotny. Wielbiciele kokosowych wypiek闚 b璠 zachwyceni. Ogromnie polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

ciasto kajmak kokos

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 鈔ednio czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej

Masa toffi:

  • 400-500 g masy kajmakowej
  • 200 g mas豉

Dodatkowo:

  • 2-3 造磬i d瞠mu z czarnych porzeczek
  • 200 g orzech闚 w這skich
  • s這dka herbata z cytryn i odrobin w鏚ki do nas帷zenie biszkoptu

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 2 blaty (mo積a te ciasto podzieli na dwie cz窷ci i upiec dwa osobne blaty - osobi軼ie wol t wersj, bo nie musz bawi si w przekrajanie ciasta; piek wtedy dwa blaty, ka盥y z 3 jaj).

Masa kokosowa:

2,5 szklanki mleka zagotowa. W pozosta造m mleku (p馧 szklanki) rozrobi dok豉dnie m彗 ziemniaczan. Do gotuj帷ego si mleka doda wi鏎ki kokosowe i gotowa razem, ca造 czas mieszaj帷, przez 5 minut. Doda cukier oraz mas這. Miesza do momentu rozpuszczenia si mas豉. Wla wymieszane wcze郾iej mleko z m彗. Gotowa jeszcze kilka minut, do momentu kiedy masa przestanie g瘰tnie. Gor帷 mas (wa積e!) wy這篡 na jeden z biszkopt闚, nas帷zony herbat i posmarowany cienko d瞠mem (najlepiej, gdy biszkopt znajduje si w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykry drugim biszkoptem. Nas帷zy go.

Masa toffi:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem. Dodawa po kilka 造瞠k masy kajmakowej. Zmiksowa do po陰czenia. Gotow mas wy這篡 na wierzch ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Ciasto warto wyci庵n望 z lod闚ki kilkana軼ie minut wcze郾iej przed podaniem -b璠zie si lepiej kroi這 (masa kajmakowa nie b璠zie twarda). Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4