| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kajmak

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

pi徠ek, 30 wrze郾ia 2016
Razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

Ciastem, kt鏎e jako pierwsze kojarzy mi si z jesieni, jest szarlotka. O tej porze roku smakuje najlepiej, nie s康zicie? Dzi zapraszam Was na nietypow wersj ciasta z jab趾ami. Piek豉m je ostatnio na urodziny mojej c鏎ki i spotka這 si z samymi pochlebnymi ocenami. Do przygotowania kruchego spodu, poza zwyk陰 m彗, u篡豉m tak瞠 m彗i pe軟oziarnistej oraz orzech闚 w這skich. Dodatkowo, pomi璠zy warstwami jab貫k z cynamonem i rodzynkami, pouk豉da豉m s這dki kajmak. Wszystko to 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Przyznaj, 瞠 opad豉 mi troch piana, kt鏎a mia豉 by efektownym zwie鎍zeniem ca這軼i, przez co wygl康 nie jest taki, jakiego oczekiwa豉m, ale smak z pewno軼i wynagradza te ma貫 potkni璚ia.

Przepis na to ciasto znalaz豉m tutaj. Zmieni豉m jedynie spos鏏 wykonanie spodu: podpiek豉m go wst瘼nie, zanim wy這篡豉m na niego jab趾a.

Wypr鏏ujcie r闚nie przepisy na inne ciasta z jab趾ami:

- tradycyjny jab貫cznik z piank

- szarlotk kr鏊ewsk

- eleganck szarlotk spod samiu鄂ich Tater

- banalnie prost i szybk w wykonaniu szarlotk sypan

- jab貫cznik w這ski

- szarlotk z budyniem

szarlotka z kajmakiem

Sk豉dniki (forma o wymiarach 20x30 cm):

Ciasto:

  • 200g zimnego mas豉
  • 150g cukru pudru
  • 210g m彗i pszennej
  • 165g m彗i pszennej razowej (da豉m m彗 pe軟oziarnist typ 1850)
  • 50g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 4 鄴速ka
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jab貫k
  • 25 g mas豉
  • 50 g rodzynk闚
  • 造瞠czka cynamonu
  • 200g masy kajmakowej

Piana:

  • 4 bia趾a

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie posieka i zagnie嗆 szybko razem na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (2/3 i 1/3). Mniejsz cz窷 owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i j w zamra瘸lniku. Wi瘯sz wylepi dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut. Wyj望, lekko przestudzi.

Nadzienie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na grube plasterki. Na patelni rozpu軼i mas這. Doda jab趾a i podsma瘸 je na niedu篡m ogniu przez kilka minut (powinny lekko zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Do jab貫k doda namoczone we wrz徠ku rodzynki oraz cynamon. Wymiesza. Gdy lekko ostygn, wy這篡 je na podpieczony wcze郾iej sp鏚. Pomi璠zy jab趾a nak豉da 造瞠czk mas kajmakow.

Pian z bia貫k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier. Rozprowadzi j na jab趾ach. Na wierzch zetrze ciasto z zamra瘸lnika. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do zez這cenia). Przestudzone posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

razowa szarlotka z kajmakiem

razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

pi徠ek, 27 marca 2015
Ciasto toffi z mas kokosow i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie uda這 mi si upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalaz豉m na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy sp鏚, cudownie kremowa masa kokosowa i s這dki kajmak z chrupi帷ymi orzechami, b璠帷y przys這wiow "kropk nad i". Od siebie doda豉m odrobin kwa郾ego d瞠mu dla prze豉mania smaku oraz nas帷zy豉m biszkopt, by by bardziej wilgotny. Wielbiciele kokosowych wypiek闚 b璠 zachwyceni. Ogromnie polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

ciasto kajmak kokos

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 鈔ednio czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej

Masa toffi:

  • 400-500 g masy kajmakowej
  • 200 g mas豉

Dodatkowo:

  • 2-3 造磬i d瞠mu z czarnych porzeczek
  • 200 g orzech闚 w這skich
  • s這dka herbata z cytryn i odrobin w鏚ki do nas帷zenie biszkoptu

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 2 blaty (mo積a te ciasto podzieli na dwie cz窷ci i upiec dwa osobne blaty - osobi軼ie wol t wersj, bo nie musz bawi si w przekrajanie ciasta; piek wtedy dwa blaty, ka盥y z 3 jaj).

Masa kokosowa:

2,5 szklanki mleka zagotowa. W pozosta造m mleku (p馧 szklanki) rozrobi dok豉dnie m彗 ziemniaczan. Do gotuj帷ego si mleka doda wi鏎ki kokosowe i gotowa razem, ca造 czas mieszaj帷, przez 5 minut. Doda cukier oraz mas這. Miesza do momentu rozpuszczenia si mas豉. Wla wymieszane wcze郾iej mleko z m彗. Gotowa jeszcze kilka minut, do momentu kiedy masa przestanie g瘰tnie. Gor帷 mas (wa積e!) wy這篡 na jeden z biszkopt闚, nas帷zony herbat i posmarowany cienko d瞠mem (najlepiej, gdy biszkopt znajduje si w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykry drugim biszkoptem. Nas帷zy go.

Masa toffi:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem. Dodawa po kilka 造瞠k masy kajmakowej. Zmiksowa do po陰czenia. Gotow mas wy這篡 na wierzch ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Ciasto warto wyci庵n望 z lod闚ki kilkana軼ie minut wcze郾iej przed podaniem -b璠zie si lepiej kroi這 (masa kajmakowa nie b璠zie twarda). Smacznego :)

pi徠ek, 06 marca 2015
Sernik z mas貫m orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi

Sernik ten upiek豉m kilka miesi璚y temu, ale jako nie mog豉m si zabra za dodanie tego wpisu. Troch ze wzgl璠u na kiepskie zdj璚ia, troch te dlatego, 瞠 nie do ko鎍a wiedzia豉m, co o nim s康zi. Przepis znalaz豉m u Kasi. W serniku tym mo積a znale潭 wiele dodatk闚: jest i mas這 orzechowe, bia豉 czekolada, krem闚ka. Wierzch zdobi masa kajmakowa z orzeszkami ziemnymi. Pe貫n wypas :) Smakowo wypada on bardzo dobrze. Smakowa chyba wszystkim, kt鏎zy go smakowali - najbardziej zachwala go m鎩 brat. To co mi w nim troch przeszkadza這 to jego konsystencja. By bardzo zbity i ci篹ki. Osobi軼ie darowa豉bym sobie chyba nast瘼nym razem dodatek mleka w proszku, bo wydaje mi si zb璠ny. Ciasto polecam i my郵, 瞠 b璠zie smakowa這 wielu z Was, zw豉szcza tym, kt鏎zy uwielbiaj mas這 orzechowe i kajmak.

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 24 cm):

Sp鏚:

  • 160 g herbatnik闚
  • 80 g stopionego i przestudzonego mas豉
  • 1 造磬a cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 3 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • p馧 puszki masy kajmakowej
  • niesolone orzeszki ziemne

Wykonanie:

Sp鏚:

Pokruszone herbatniki wymiesza z cukrem pudrem i zala roztopionym mas貫m. Gotow mas ciasteczkow (powinna przypomina mokry piasek) wgnie嗆 w sp鏚 tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa serowa:

Bia陰 czekolad po豉ma na kawa趾i. Po陰czy j z krem闚k i podgrzewa w k徙ieli wodnej do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚, od czasu do czasu mieszaj帷. Powsta陰 mas przestudzi.
Wszystkie sk豉dniki masy serowej (w tym przestudzon czekolad) umie軼i w wysokim naczyniu i miksowa kr鏒ko na 鈔ednich obrotach (tylko do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚- nie d逝瞠j ni minut). Tak przygotowan mas serow przela na wcze郾iej przygotowany sp鏚. Sernik piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 160 stopni ok. 70 minut. Na przestudzonym serniku rozsmarowa mas kajmakow i udekorowa orzeszkami. Smacznego :)

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

sernik z mas貫m orzechowym i kajmakiem

czwartek, 12 lutego 2015
Pieczone p帷zki z kajmakiem oraz wi郾iami

W zesz造m roku po raz pierwszy wypr鏏owa豉m p帷zki pieczone, zamiast tych tradycyjnych, sma穎nych w g喚bokim oleju. By造 smaczne, ale daleko im by這 do idea逝 i szczerze m闚i帷, my郵a豉m, 瞠 wi璚ej si na takie eksperymenty nie skusz. Ostatnio jednak ci庵le natyka豉m si na komentarze wychwalaj帷e p帷zki Asi z Kwestii Smaku. Na zdj璚iach wygl康a造 one tak kusz帷o, 瞠 da豉m si jednak nam闚i. Efekt mnie ca趾iem zadowoli. Nie smakuj jak p帷zki tradycyjne, nie oszukujmy si, ale s du穎 lepsze ni te zesz這roczne: puszyste, mi瘯kie i smaczne. Same w sobie nie s za bardzo s這dkie. Smaku dodaje nadzienie i polewa. Ja zrobi豉m dwa rodzaje p帷zk闚: z domow konfitur z wi郾i i lukrem oraz podw鎩nie kajmakowe (kajmak w 鈔odku oraz na wierzchu). Najlepsze zaraz po przygotowaniu, ale na drugi dzie te daj rad :)

pieczone p帷zki

Sk豉dniki (ok. 16 p帷zk闚):

Ciasto:

  • 100 ml ciep貫go mleka
  • 50 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 370 g m彗i pszennej (tortowej lub do wypiek闚 dro盥穎wych)
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 造瞠czki soli
  • jajko do posmarowania

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku + gar嗆 solonych orzeszk闚 ziemnych
  • konfitura wi郾iowa + kilka kandyzowanych wi郾i

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn: wymiesza ciep貫 (nie gor帷e!) mleko, pokruszone dro盥瞠, 1 造瞠czk cukru i 1 造磬 m彗i. Odstawi, przykryty 軼iereczk, do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce na ok. 15 minut (rozczyn ma si do嗆 mocno spieni). Do du瞠j miski przesia m彗, doda cukier i s鏊. Nast瘼nie doda gotowy rozczyn i wymiesza ca這嗆 造磬. Dodawa kolejno jajka, mieszaj帷 sk豉dniki drewnian 造磬. Nast瘼nie wyrabia ciasto dok豉dnie r瘯 przez oko這 10 minut lub przez 7 minut za pomoc haka miksera (ciasto ma by g豉dkie). Po tym czasie dodawa po kawa貫czku mi瘯kie mas這, ca造 czas wyrabiaj帷 ciasto r瘯ami (oko這 10 minut) lub miksuj帷 hakiem (oko這 7 minut). Otrzymane ciasto powinno by elastyczne i b造szcz帷e. Przykry je 軼iereczk i odstawi na 1 godzin do wyro郾i璚ia (ciasto znacznie si napuszy i podwoi swoj obj皻o嗆).

Wyro郾i皻e ciasto uderzy pi窷ci i szybko zagnie嗆. Wy這篡 je na blat podsypany m彗, przewr鏂i na drug stron i obtoczy w m帷e. D這闓i rozp豉szczy ciasto na placek o grubo軼i oko這 1 cm (w razie potrzeby opr鏀zy blat i ciasto m彗, aby ciasto si nie klei這). Szklank lub obr璚z wyci望 k馧ka. Rozp豉szczy je nieco w d這ni i na 鈔odek po這篡 pe軟 造瞠czk nadzienia (kajmaku/konfitury). Z這篡 k馧ko na p馧, zlepi brzegi jak w pierogach, a nast瘼nie zebra 陰czenie w jednym miejscu. Ulepion w ten spos鏏 kulk w這篡 陰czeniem do do逝 do papilotki. Powt鏎zy z reszt ciasta.

Papilotki z p帷zkami uk豉da na blaszce z zachowaniem odst瘼闚. Odstawi je na p馧 godziny do podro郾i璚ia (ciasto mniej wi璚ej dwukrotnie zwi瘯szy obj皻o嗆). Wierzch p帷zk闚 posmarowa przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 13-15 minut. Studzi przez oko這 10 minut. P帷zki nadziane kajmakiem posmarowa nim r闚nie z wierzchu i posypa posiekanymi orzechami ziemnymi. P帷zki z konfitur wi郾iow pola lukrem i posypa posiekanymi kandyzowanymi wi郾iami. Smacznego :)

Lukier:

Cukier puder po陰czy z gor帷 wod. Dok豉dnie wymiesza. W razie potrzeby, w zale積o軼i od tego, jak g瘰ty lukier chcemy uzyska, dola lub zmniejszy ilo嗆 wody.

pieczone p帷zki

pieczone p帷zki

pieczone p帷zki

 
1 , 2 , 3 , 4