| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kokos

pi徠ek, 12 maja 2017
Koktajl Pina Colada (bezalkoholowy)

Dzi mam dla Was pyszny, b造skawiczny w wykonaniu koktajl z ananasem, bananem i wi鏎kami kokosowymi. Przepis na niego znalaz豉m na jednym z portali spo貫czno軼iowych (klik). Warto wypr鏏owa. My郵, 瞠 posmakuje zw豉szcza dzieciom, bo ma przyjemny, s這dki smak.

koktajl pina colada

Sk豉dniki:

  • du篡, dojrza造 banan
  • 100 g ananasa
  • 造磬a wi鏎k闚 kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka (zwyk貫go lub mleczka kokosowego)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Zmiksowa dok豉dnie na g豉dki nap鎩. Smacznego :)

pi徠ek, 18 listopada 2016
Jab貫cznik z kokosow bez

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jab貫cznik. Prosty w wykonaniu: sp鏚 z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jab貫k i chrupi帷a, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuje :)

Warto zwr鏂i uwag na to, aby ciasta nie przykrywa - beza traci wtedy do嗆 szybko swoj chrupko嗆.

Przepis od Dorotki.

jab貫cznik z kokosow bez

Sk豉dniki (blaszka 31x26):

Kruche ciasto:

  • 225 g m彗i pszennej
  • 120 g zimnego mas豉
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3 鄴速ka (z du篡ch jajek)
  • ew. 造磬a zimnej wody

Nadzienie jab趾owe:

  • 1,5 kg kwa郾ych jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pomin窸am i zamiast wanilii da豉m cynamon)
  • sok wyci郾i皻y z 1 ma貫j cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)
  • 1,5-2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 bia趾a (z du篡ch jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 i smalec posieka szybko z przesian m彗 i proszkiem do pieczenia. Gdy ca這嗆 b璠zie przypomina kruszonk, doda 鄴速ka, cukier i szybko zagnie嗆 (je郵i ciasto b璠zie zbyt sypkie, doda 1 造磬 zimnej wody). Uformowa kul, zawin望 w foli spo篡wcz, zamrozi.

Zmro穎ne ciasto zetrze na tarce na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Lekko przyklepa d這ni. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 18 minut (na z這ty kolor). Przestudzi.

Nadzienie jab趾owe:

Jab趾a obra i usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi na cienkie plasterki. Doda cukier, sok z cytryny, wanili lub cynamon. Podgrzewa, co pewien czas mieszaj帷, a do lekkiego podduszenia jab貫k i odparowania sok闚. Na sam koniec opr鏀zy przesian skrobi ziemniaczan. Wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Do powsta貫j piany doda wi鏎ki kokosowe. Kr鏒ko zmiksowa.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 podduszone jab趾a, wyr闚na. Na jab趾a wy這篡 bez kokosow. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 35-40 minut. Beza powinna by chrupi帷a i sztywna! (nie mo瞠 by mi瘯ka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyj望, wystudzi. Smacznego :)

jab貫cznik z kokosow bez

wtorek, 09 sierpnia 2016
Ekspresowe ciastka z ciecierzycy - tylko 4 sk豉dniki :)

Dzi mam dla Was przepis na ekspresowe ciastka z ...ciecierzycy. Smaczne, zdrowe i niebanalne. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilka sk豉dnik闚: puszka ciecierzycy, mas這 orzechowe, wi鏎ki kokosowe i mi鏚. Nic wi璚ej. Je郵i chcesz zaszale, dorzu posiekan czekolad. Po upieczeniu ciastka s mi璚iutkie. Pono po 2-3 dniach twardniej i s jeszcze lepsze, ale p鏦i co, nie mia豉m okazji tego sprawdzi. C鏎ka si nimi zajada豉, m篹owi r闚nie smakowa造. Mo瞠 i Wy si skusicie? :)

Przepis znaleziony na blogu Lekki brzusio.

ciastka z ciecierzycy

Sk豉dniki (10 sztuk):

  • 130 g ciecierzycy z puszki (ok. p馧 puszki)
  • 30 g mas豉 orzechowego
  • 10 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 造磬a miodu
  • ewentualnie: posiekana czekolada

Wykonanie:

Ciecierzyc ods帷zy i przep逝ka wod. Umie軼i w blenderze razem z mas貫m orzechowym, miodem i wi鏎kami. Zmiksowa na g豉dk mas. Wmiesza ew. posiekan czekolad. Mas ciasteczkow umie軼i na ok. p馧 godziny w lod闚ce. Nast瘼nie formowa z masy ciasteczka i uk豉da je blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do lekkiego zez這cenia (ok. 30 minut). Smacznego :)

dietetycze ciastka

ciastka fit z ciecierzycy

Z dzie熤i i dla dzieci 2016

Uczta pod go造m niebem 2016

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

poniedzia貫k, 07 marca 2016
Rafaello

Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Ona pewnie wynalaz豉 go w jakiej kolorowej gazecie. Robi造鄉y je kiedy do嗆 cz瘰to, ostatnio jednak o nim zapomnia豉m. Postanowi豉m wskrzesi je do 篡cia i sprawdzi, czy rzeczywi軼ie smakuje tak dobrze, jak zapami皻a豉m. Smakuje :) Krem, do嗆 nietypowo, na bazie kwa郾ej 鄉ietany i bia貫j czekolady, z dodatkiem du瞠j ilo軼i wi鏎ek kokosowych, jest naprawd pyszny i wart grzechu. Biszkopt nas帷zy豉m syropem kokosowym rozrzedzonym przegotowan wod, bo by do嗆 s這dki. Ca這嗆 obsypa豉m pra穎nymi p豉tkami migda堯w. Warto si skusi.

rafaello1

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm lub tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • niepe軟a szklanka m彗i pszennej
  • niepe軟a szklanka cukru
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Krem:

  • 2 tabliczki bia貫j czekolady
  • 2 torebki "好ie磬i"
  • 500 ml 鄉ietany 18%
  • 250 g wi鏎ek kokosowych

Poncz: likier lub syrop kokosowy (rozrzedzony wod, je郵i jest zbyt s這dki)

Dodatkowo: p豉tki migda這we, wi鏎ki kokosowe do ozdoby

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 2 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Krem:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Doda 鄉ietan. Razem podgrza, mieszaj帷, by si nie przypali這. Wystudzi, a gdy masa b璠zie ch這dna ubija, wsypuj帷 powoli dwa opakowania "好ie磬i:. Na koniec doda wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie.

Dolny blat biszkoptu dok豉dnie nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go i posmarowa pozosta造m kremem. Wierzch udekorowa pra穎nymi p豉tkami migda堯w oraz wi鏎kami kokosowymi (je郵i biszkopt piekli鄉y w tortownicy, kremem posmarowa r闚nie boki ciasta i obsypa je migda豉mi). Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Smacznego :)

rafaello ciasto

ciasto jak rafaello



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6