| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: 簑rawina

pi徠ek, 07 grudnia 2018
Ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Co roku staramy si z c鏎ci upiec dla Miko豉ja domowe ciasteczka. Nie inaczej by這 i tym razem. Pad這 na ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad, wg przepisu Dorotus. Ich pieczenie nie sprawi這 nam 瘸dnej trudno軼i. Ciastka wysz造 lekko chrupi帷e, ale przyjemnie mi瘯kie i ci庵n帷e si w 鈔odku. Dla mnie ciut za s這dkie, wi璚 nast瘼nym razem pewnie zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru. M捫 i c鏎ka zajadali si nimi ze smakiem :)

ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Sk豉dniki: (wg Dorotus powinno wyj嗆 ok.20 sztuk, ja mia豉m ich 30):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki drobnego cukru do wypiek闚 (lub mniej)
  • p馧 szklanki mia趾iego jasnego br您owego cukru
  • 1 jajko
  • 造磬a brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1,5 szklanki (225 g) m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bia造ch drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej bia貫j czekolady
  • szklanka suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem bia造m i br您owym do powstania puszystej i lekkiej masy ma郵anej. Doda jajko i brandy. Ci庵le ucieraj帷, doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na ko鎍u dosypa bia陰 czekolad i suszon 簑rawin. Ca這嗆 kr鏒ko wymiesza z ciastem, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Z ciasta (pe軟ej 造磬i) formowa kulki i uk豉da je na blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia, w sporych odst瘼ach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 8-10 minut. Upieczone ciastka b璠 bardzo mi瘯kie (po ostudzeniu lekko stwardniej). Wyj望 je z piekarnika, przestudzi na blaszce, a nast瘼nie przenie嗆 delikatnie na metalow kratk do ca趾owitego wystudzenia. Przechowywa w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni. Smacznego :)

ciastka 簑rawina czekolada

pi徠ek, 23 lutego 2018
Buraczki do obiadu w dw鏂h prostych ods這nach

Nigdy nie by豉m jak捷 wielk fank burak闚, ale od jakiego czasu po prostu si nimi zajadam na okr庵這. Na kanapkach, w sa豉tkach, barszczu..nie mam ich do嗆. Dzi podrzucam Wam propozycje dw鏂h banalnie prostych sur闚ek z tym warzywem w roli g堯wnej, cho w sumie nazywanie ich sur闚kami jest troch na wyrost. Tak naprawd to dwie ods這ny buraka z dodatkami - obie pyszne, proste, szybkie w wykonaniu i 鈍ietne jako dodatek do obiadu.

buraki miks

Buraczki z cebulk, na zimno

To klasyka, znana pewnie ka盥emu z Was. Robi je wg przepisu mojej mamy. Kojarz mi si z takim tradycyjnym, polskim, domowym obiadem.

buraczki z cebulka

Sk豉dniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • cebula
  • 造磬a octu (spirytusowego lub winnego)
  • p馧 造磬i cukru (lub wi璚ej do smaku)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane buraki obra ze sk鏎ki i zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda pokrojon w drobn kostk cebul. Doprawi do smaku octem, cukrem, sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Podawa na zimno.


Buraczki z 簑rawin, zasma瘸ne

Ten przepis znalaz豉m niedawno na blogu Prowincja w globalnego wiosce. Niemal od razu go wypr鏏owa豉m. Wysz這 naprawd smacznie i nietuzinkowo. Wg mnie du穎 lepsze na ciep這 ni na zimno. 安ietnie pasuj do wszelkich mi瘰.

buraki z 簑rawina

Sk豉dniki:

  • 2-3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 3-4 造磬i konfitury 簑rawinowej z ca造mi owocami
  • 造磬a mas豉
  • s鏊, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

Ugotowane buraki obra ze sk鏎ki i zetrze na tarce na plastry. W garnku rozpu軼i mas這 i przesma篡 na nim buraczane plasterki. Doda 簑rawin, wymiesza i sma篡 razem przez ok. 10 minut. Doprawi do smaku sol, pieprzem i s這dk papryk. Smacznego :)

pi徠ek, 15 kwietnia 2016
Chlebek bananowy Nigelli Lawson - najlepszy!

Kiedy mam w domu nadmiar banan闚, kt鏎e szybko domagaj si zjedzenia, najcz窷ciej przygotowuj z nich:

Tym razem pad這 na chlebek wg przepisu Nigelli Lawson. I wiecie co? By to zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy jaki mia豉m okazj je嗆. Mocno wilgotny, mi瘯ki, puszysty, pe貫n bakalii i czekolady. Najlepszy zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciep造, ale i na drugi dzie jest naprawd smaczny. Do嗆 s這dki, dlatego dodatek kwa郾ej 簑rawiny jest tu jak najbardziej na miejscu. Ciasto znikn窸o b造skawicznie: najwi璚ej zjad豉 go moja c鏎cia, kt鏎a stwierdzi豉 nawet, 瞠 musz piec je zdecydowanie cz窷ciej. Z pewno軼i tak b璠zie. Wy r闚nie si sku軼ie..warto :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

chlebek bananowy nigelli lawson

Sk豉dniki:

  • 150g rozpuszczonego, przestudzonego mas豉
  • 175g m彗i
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 4 niewielkie, mocno dojrza貫 banany
  • 0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
  • gar嗆 posiekanych orzech闚 laskowych lub w這skich
  • 100g suszonych 簑rawin, namoczonych w dowolnym alkoholu (u mnie gar嗆 rodzynk闚 i gar嗆 簑rawiny)

Wykonanie:

Rozpuszczone, przestudzone mas這 rozetrze z cukrem. Do masy dodawa kolejno po jednym jajku, rozgniecione banany, posiekane orzechy i czekolad, 簑rawin i rodzynki (ods帷zone z p造nu). W osobnym naczyniu wymiesza sk豉dniki sypkie: m彗, sod i proszek do pieczenia. Po陰czy je z ciastem. Wymiesza. Prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

chlebek bananowy nigelli z 簑rawin

chlebek bananowy z 簑rawin i orzechami

czwartek, 17 grudnia 2015
Sa豉tka z selerem naciowym, kurczakiem i 簑rawin

Ca趾iem sympatyczne po陰czenie smak闚 w niebanalnej sa豉tce. Kurczak, chrupi帷y seler naciowy, kwa郾a 簑rawina, s這dka kukurydza i du穎 natki pietruszki. Ca這嗆 bardzo smakowa豉 mojemu m篹owi, kt鏎y od jakiego czasu zajada si selerem naciowym. Mo瞠 i Wam przypadnie do gustu :)

sa豉tka z selerem i 簑rawin

Sk豉dniki:

  • dwa filety z kurczaka
  • 3-4 這dygi selera naciowego
  • p馧 puszki kukurydzy
  • p馧 puszki czerwonej fasoli
  • du瘸 gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • p馧 p璚zka natki pietruszki
  • gar嗆 s這neczniku
  • 2-3 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety umy, posypa przyprawami, pokroi w kostk i obsma篡 na patelni. Seler pokroi w plasterki. S這necznik upra篡 na suchej patelni. Natk drobno posieka. Po陰czy ze sob wszystkie sk豉dniki sa豉tki. Doda majonez i przyprawy. Wymiesza. Sch這dzi przed podaniem. Smacznego :)

wtorek, 15 grudnia 2015
奸edzie z 簑rawin i miodem

Przepis na te 郵edzie znalaz豉m u Wiosenki. By造 smaczne, cho przyznam, 瞠 na kolana mnie nie powali造. Du穎 bardziej smakowa造 mojemu m篹owi. By mo瞠 dlatego, 瞠 nie przepadam po prostu za 郵edziami w oleju. Po陰czenie smak闚 zaskakuj帷e, ale udane. Mo瞠 przygotujecie je na wigilijny st馧? :)

郵edzie z 簑rawin

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 郵edziowych (a'la matjas)
  • 2 cebule
  • szklanka oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 造磬i miodu
  • sok z cytryny do smaku (ja da豉m sok z po這wy du瞠j cytryny, ale wszystko zale篡 od waszych preferencji smakowych)
  • 3 造磬i suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Olej wymiesza z miodem i sokiem z cytryny. Gotow mieszank zala 簑rawin i cebul pokrojon w p馧plasterki. Wymiesza i odstawi na par godzin. 奸edzie moczy w wodzie przez ok. godzin, po czym osuszy r璚znikiem papierowym i pokroi na kawa趾i. Uk豉da je w s這iku, naprzemiennie z sosem. Wstawi do lod闚ki. Najlepsze po 2-3 dniach. Smacznego :)


miodowe 郵edzie z 簑rawina

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5