Witam w 2015 roku :) Mam nadziejê, ¿e przyniesie on nam wszystkim rado¶æ i spe³nienie marzeñ :)
Pierwszym tegorocznym przepisem jest u mnie babka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z dodatkiem....szampana, który zwykle zostaje u wielu osób po szaleñstwach sylwestrowej nocy. W upieczonym cie¶cie prawie go nie czuæ, choæ jaka¶ niecodzienna winna nutka jest wyczuwalna. Sama babka jest smaczna i ¶wietnie pasuje do popo³udniowej herbaty. Przepis na to ciasto znalaz³am u Mirabelki. Od siebie dorzuci³am do ¶rodka gar¶æ czekoladowych groszków, a ca³o¶æ ozdobi³am polew± czekoladow±.

Sk³adniki:
- 2,5 szklanki m±ki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 250g cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 2 czubate ³y¿eczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- gar¶æ czekoladowych groszków
- cukier puder do posypania lub czekoladowa polewa
Wykonanie:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jasn±, puszyst± masê. Ca³y czas ucieraj±c, stopniowo dodawaæ olej i szampana. Dodaæ aromat waniliowy, m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, czekoladowe groszki i krótko zmiksowaæ – tylko do po³±czenia sk³adników. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i delikatnie wmieszaæ j± do ciasta. Formê do pieczenia wysmarowaæ mas³em i wysypaæ bu³k± tart±. Wlaæ do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto posypaæ cukrem pudrem lub oblaæ polew± czekoladow±. Smacznego :)
