| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: szampan

poniedzia³ek, 05 stycznia 2015
Szampañska babka

Witam w 2015 roku :) Mam nadziejê, ¿e przyniesie on nam wszystkim rado¶æ i spe³nienie marzeñ :)

Pierwszym tegorocznym przepisem jest u mnie babka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z dodatkiem....szampana, który zwykle zostaje u wielu osób po szaleñstwach sylwestrowej nocy. W upieczonym cie¶cie prawie go nie czuæ, choæ jaka¶ niecodzienna winna nutka jest wyczuwalna. Sama babka jest smaczna i ¶wietnie pasuje do popo³udniowej herbaty. Przepis na to ciasto znalaz³am u Mirabelki. Od siebie dorzuci³am do ¶rodka gar¶æ czekoladowych groszków, a ca³o¶æ ozdobi³am polew± czekoladow±.

babka szampañska

Sk³adniki:

  • 2,5 szklanki m±ki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250g cukru
  • 3/4 szklanki szampana
  • 2 czubate ³y¿eczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • gar¶æ czekoladowych groszków
  • cukier puder do posypania lub czekoladowa polewa

Wykonanie:

¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jasn±, puszyst± masê. Ca³y czas ucieraj±c, stopniowo dodawaæ olej i szampana. Dodaæ aromat waniliowy, m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia, czekoladowe groszki i krótko zmiksowaæ – tylko do po³±czenia sk³adników. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i delikatnie wmieszaæ j± do ciasta. Formê do pieczenia wysmarowaæ mas³em i wysypaæ bu³k± tart±.  Wlaæ do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto posypaæ cukrem pudrem lub oblaæ polew± czekoladow±. Smacznego :)

babka szampañska