| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: s這necznik

鈔oda, 17 sierpnia 2016
Dietetyczne roladki z grillowanej cukinii

Pyszna przek御k, idealna jako lekka, letnia kolacja lub przystawka na przyj璚iu. Plastry grillowanej cukinii, wype軟ione serem feta wymieszanym z upra穎nym s這necznikiem. Wszystko to zwini皻e w zgrabne roladki. Smacznie i dietetycznie :)

Przepis znaleziony na bloguQchenne-Inspiracje.

roladki z cukinii z fet

Sk豉dniki:

  • 2 cukinie
  • 120-150 g sera feta (lub inny g瘰ty serek 鄉ietankowy)
  • du瘸 gar嗆 ziaren s這necznika
  • z帳ek czosnku
  • oliwa, oregano, s鏊

Wykonanie:

Cukinie umy. Wykroi z nich kilka cienkich, d逝gich plastr闚 (np. za pomoc 這patki do krojenia sera). Opr鏀zy je lekko sol i oregano, skropi oliw. Zgrillowa z obu stron. Od這篡. Ziarna s這necznika upra篡 na suchej patelni. Wystudzone wymiesza dok豉dnie z serem feta i przeci郾i皻ym przez prask z帳kiem czosnku. Na ka盥ym plastrze cukinii rozsmarowa odrobin farszu. Zwija w roladki. Smacznego :)

grillowane roladki z cukinii z fet

grillowane roladki z cukinii z fet i s這necznikiem

鈔oda, 22 lipca 2015
Pesto z...li軼i rzodkiewki

Dzi na blogu b璠zie zielono i zdrowo :) Pesto z li軼i rzodkiewki widzia豉m u wielu os鏏. Zawsze mnie ono intrygowa這, ale troch ba豉m si efektu ko鎍owego. Niedawno jednak dosta豉m du篡 p璚zek rzodkiewki. Li軼ie by造 wyj徠kowo 豉dne, postanowi豉m wi璚 je wykorzysta. Pesto okaza這 si do嗆 ciekawe w smaku: lekko pikantne i aromatyczne. Fajnie smakuje z chrupi帷 grzank. Je郵i dodacie troch wi璚ej oliwy, b璠zie 鈍ietnym dodatkiem do makaronu. Czy wr鏂 do tego przepisu? Nie wiem. Pesto nie powali這 mnie na kolana, du穎 bardziej wol klasyczne pesto z bazylii, niemniej jednak ciekawo嗆 moja zosta豉 zaspokojona i z tego si ciesz.

Inspirowa豉m si tym przepisem, troch zmieniaj帷 go pod siebie.

pesto z rzodkiewki

Sk豉dniki:

  • li軼ie z jednego p璚zka rzodkiewki
  • gar嗆 pestek s這necznika
  • 2 造磬i parmezanu
  • du篡 z帳ek czosnku
  • oliwa z oliwek (ilo嗆 zale篡 od konsystencji jak chcemy uzyska, ja da豉m ok. 3 造瞠k)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Li軼ie rzodkiewki dok豉dnie przebra i umy. Lekko wysuszy. S這necznik upra篡 na suchej patelni i wraz z li嗆mi umie軼i w blenderze. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, parmezan i sok z cytryny. Miksowa, dolewaj帷 oliwy, a do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Smacznego :)

pesto z rzodkiewki2

poniedzia貫k, 03 listopada 2014
Pasta kanapkowa z pieczonego kurczaka i s這necznika

Ta pasta to bardzo fajny pomys na wykorzystanie pieczonego kurczaka, kt鏎y pozosta np. z poprzedniego dnia. Jest smaczna i oryginalna, dzi瘯i dodatkowi pra穎nego s這necznika. Przepis znalaz豉m u Wiosenki27.



Sk豉dniki:
  • ok. 2 szklanek mi瘰a z pieczonego kurczaka
  • 100 g ziaren s這necznika
  • 2-3 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz, mielona papryka
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Ziarna s這necznika upra篡 na suchej patelni. Wymiesza je z mi瘰em z kurczaka i posiekan natk pietruszki. Wszystko zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Doda majonez i przyprawy. Dok豉dnie wymiesza. Smacznego :)
wtorek, 11 marca 2014
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i s這necznikiem (Montignac)

Smaczna pasta z czerwonej soczewicy z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidor闚 oraz chrupi帷ego s這necznika. Doprawiona tym, co by這 pod r瘯: czosnkiem, oregano, kuminem. Zgodna z diet Montignaca.



Sk豉dniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • kilkana軼ie suszonych pomidor闚
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i pra穎nego s這necznika
  • s鏊, pieprz
  • oregano, tymianek, kumin
  • ew. 1-2 造磬i oliwy z pomidor闚

Wykonanie:

Soczewic przep逝ka i ugotowa w osolonej wodzie do mi瘯ko軼i (ok. 15-20 minut). Odcedzi na sitku i prze這篡 do misy blendera. Doda posiekane suszone pomidory, pra穎ny s這necznik, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz przyprawy. Zmiksowa na g豉dk mas. Je郵i pasta b璠zie za sucha, mo積a doda troch oliwy z suszonych pomidor闚. Smacznego :)

Co do kanapki?
czwartek, 21 listopada 2013
S這necznikowiec

Jad豉m bardzo podobne ciasto ostatnio u kuzynki. Bardzo mi smakowa這, ale niestety zapomnia豉m poprosi j o przepis. Przeszuka豉m internet i znalaz豉m jeden, kt鏎y najbardziej mi przypomina tamt wersj. Po wypr鏏owaniu stwierdzam, 瞠 to ciasto niestety mocno r騜ni si od tamtego, ale mimo to, te jest bardzo smaczne. S這dka masa z kajmaku i chrupi帷y s這necznik: bardzo niespotykane po陰czenie, ale wyj徠kowo udane. Ca貫 ciasto jest mocno s這dkie i bardzo kaloryczne, ale my郵, 瞠 warto si skusi i je wypr鏏owa. Jak tylko zn闚 spotkam si z kuzynk, poprosz j na pewno o jej przepis i sprawdz, czym si r騜ni od mojego. Do tego czasu zadowol si t wersj.

Przepis znalaz豉m na blogu Ma豉 Cukierenka. Troch pozmienia豉m: piek豉m w blaszce prostok徠nej, a nie tortownicy. S這necznik wymiesza豉m bezpo鈔ednio z kremem i nie dawa豉m go ju tak du穎 na wierzch. Przepis podaj z moimi zmianami, a po orygina zapraszam tutaj.



Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Ciasto:
  • 8 jajek
  • 270 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki m彗i
  • 8 造瞠k oliwy
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 czubate 造磬i kakao

Poncz:

  • 3/4 szklanki s豉bej kawy

Masa s這necznikowa:

  • 500-600 g pestek s這necznika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 造磬i mleka
  • kostka mas豉

Krem kajmakowy:

  • 1,5 puszki masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)
  • 200-250 g mi瘯kiego mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubija z cukrem przez kilka minut na najwy窺zych obrotach, a masa b璠zie puszysta i bia豉wa. Nast瘼nie doda do niej olej i kr鏒ko wymiesza 造磬. Sypkie produkty: przesian m彗 i kakao oraz proszek do pieczenia po陰czy ze sob i nast瘼nie wsypa je do masy jajecznej. Wymiesza dok豉dnie 造磬. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40-50 minut. Po upieczeniu wystudzi, po czym przekroi go w poziomie na dwa blaty.

Masa s這necznikowa:

S這necznik upra篡 delikatnie na suchej patelni (troch si przyrumieni i b璠zie 豉dnie pachnia). W garnku z grubym dnem zagotowa mas這 z mlekiem i cukrem. Do gotuj帷ej si masy wsypa podpra穎ny s這necznik, wymiesza i zdj望 z ognia. Odstawi do ostygni璚ia. 1/3 masy od這篡 na bok do posypania wierzchu.

Krem kajmakowy:

Mas這 uciera mikserem ustawionym na najwy窺ze obroty przez kilka minut. Nast瘼nie doda mas kajmakow z puszki i wymiesza mikserem ustawionym na najni窺ze obroty, a masa b璠zie g豉dka. Od這篡 1/3 kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. Do pozosta貫go kremu wrzuci mas s這necznikow, dobrze wymiesza.

Oba blaty ciasta nas帷zy r闚nomiernie kaw. Na dolnym blacie rozsmarowa krem kajmakowy wymieszany ze s這necznikiem. Przykry drugim blatem. Na wierzchu ciasta rozsmarowa pozosta陰 1/3 kremu kajmakowego i posypa 1/3 masy s這necznikowej. Odstawi na noc do lod闚ki. Godzin przed podaniem, ciasto nale篡 wyci庵n望 z lod闚ki - b璠zie wtedy smaczniejsze. Smacznego :)


 
1 , 2