| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mleko w proszku

pi徠ek, 31 marca 2017
Krajanka Micha貫k

Dzi mam przepis dla prawdziwych czekoholik闚. Pyszna krajanka, w smaku przypominaj帷a troch blok czekoladowy, troch nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno s這dka - po jednym kawa趾u ma si zdecydowanie dosy. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z du膨 ilo軼i czekolady i drobno posiekanych orzeszk闚. Prosta i szybka w wykonaniu. Przyjemnie mi瘯ka, lekko ci庵n帷a si i ob喚dnie wr璚z smaczna. Je郵i jeste軼ie fanami s這dko軼i, koniecznie powinni軼ie j wypr鏏owa.

Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.

krajanka micha貫k

Sk豉dniki (kwadratowa blaszka o wymiarach 23x23 cm):

Sp鏚:

  • ok. 250 g ciastek z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (u篡豉m polecanych przez autork ciastek Bonitki)
  • 50 g mas豉

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 造磬i mas豉
  • 130-140 g czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

Polewa:

  • ok. 160 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i mas豉
  • 4 造磬i krem闚ki
  • 造磬a cukru

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek. Mas這 roztopi i doda do ciastek. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 r闚nomiernie w blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Wstawi do lod闚ki na czas przygotowywania masy.

Masa:

W wi瘯szym garnku umie軼i mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這. Podgrzewa do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotow mas przestudzi, a nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷, dodawa do niej stopniowo mleko w proszku i kakao (miesza dok豉dnie, tak aby nie by這 grudek). Masa powinna by do嗆 g瘰ta, ale powinna dawa si miesza. Na koniec doda posiekane oraz zmielone orzechy, wymiesza. Gotow mas rozprowadzi r闚nomiernie na przygotowanym wcze郾iej spodzie.

Polewa:

Sk豉dniki polewy podgrzewa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Gotow polew pokry ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Smacznego :)

micha貫k

micha貫k mleko w proszku czekolada orzechy

pi徠ek, 13 stycznia 2017
Ob喚dne ciasto Snickers - bez pieczenia

Ciasto to przygotowa豉m na minione 鈍i皻a. Oczekiwa豉m wielkiego "wow", bo uwielbiam mas這 orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzech闚..brzmi intryguj帷o, prawda? Pocz徠kowo chcia豉m pomin望 karmel w 鈔odku, a zamiast polewy udekorowa ca這嗆 kajmakiem. W ostatniej chwili jednak zmieni豉m zdanie. I wiecie co? Dobrze, 瞠 trzyma豉m si orygina逝. Dzi瘯i temu ca這嗆 smakowa豉 鈍ietnie. Przypomina豉 znany batonik: obie masy by造 przepyszne, a karmel w 鈔odku 鈍ietnie si tam odnajdywa i dodawa elementu zaskoczenia. Ciasto jest do嗆 s這dkie, ale masa z mas貫m orzechowym troch t s這dycz prze豉muje. 疾by nie by這 tak r騜owo, powiem mo瞠, 瞠 po nocy sp璠zonej w lod闚ce, ciasto smakowa這 mi 鈔ednio. By豉m wr璚z zawiedziona. Ale po dw鏂h dniach zmieni豉m zdanie o 180 stopni. Smakowa這 inaczej, wyra幡iej i wzbudzi這 m鎩 zachwyt. Rodzinka podczas 鈍i徠 cz瘰to si璕a豉 po kawa貫k i chwali豉 z u鄉iechem. Polecam :)

Przepis znaleziony u Kasi.

ciasto snickers

Sk豉dniki (blaszka 20x25 cm):

  • 2 du瞠 opakowania herbatnik闚 kakaowych

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku (pe軟ego, nie granulowanego)
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 造磬a (z czubkiem) m彗i ziemniaczanej
  • 140 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 kopiaste 造磬i mas豉 orzechowego

Masa orzechowa:

  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki

Karmel:

  • 2 spore 造磬i miodu
  • 4 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉

Polewa:

  • 10 造瞠k mleka
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • czubata 造磬a mas豉
  • 3 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych

Wykonanie:

Przygotowa budy:

W po這wie szklanki mleka rozpu軼i budy oraz m彗. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Doda mleko w proszku i energicznie wymiesza ca這嗆, by nie by這 grudek. Kiedy mleko si rozpu軼i, wla pozosta貫 mleko z m彗 i budyniem. Gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Bardzo mi瘯kie mas這 ubi na puch. Doda do niego mas這 orzechowe, a nast瘼nie dorzuca stopniowo po 造盧e zimnego budyniu, ca造 czas miksuj帷. Masa powinna by g豉dka, bez grudek.

Przygotowa mas orzechow:

Mas這 orzechowe wymiesza dok豉dnie z krem闚k i drobno posiekanymi orzechami.

Sp鏚 blachy wy這篡 herbatnikami. Rozsmarowa na nich po這w masy budyniowej. Przykry j kolejn warstw herbatnik闚 i posmarowa mas orzechow.

W tym momencie przygotowa karmel. Wszystkie jego sk豉dniki umie軼i w garnku, doprowadzi do wrzenia i nast瘼nie gotowa razem jeszcze przez oko這 2-3 minuty. Tak przygotowanym, lekko ciep造m karmelem pola mas z mas豉 orzechowego. U這篡 na nim od razu kolejn warstw herbatnik闚, kt鏎 smarujemy reszt masy budyniowej. Na masie u這篡 ostatni, czwart warstw herbatnik闚. Ciasto wstawi do lod闚ki na ok. godzin.

Polewa:

W garnku umie軼i mleko, kakao, mas這 i cukier. Ca這嗆 podgrzewa na minimalnym ogniu do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Ciep陰 polew wyla na ciasto i posypa j posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto ch這dzi przez ca陰 noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wi璚 nale篡 wyj望 je z lod闚ki kilkana軼ie minut przed podaniem. Smacznego :)

snickers bez pieczenia

鈔oda, 06 kwietnia 2016
Orzechowe kulki

Bardzo lubi wszelkie ma貫 s這dko軼i: pralinki, trufle, czekoladki. Te domowe, maj t przewag nad kupnymi, 瞠 wiemy dok豉dnie, co znajduje si w ich sk豉dzie. Mo瞠my te dowolnie eksperymentowa z ulubionymi dodatkami, polew itd. Dzi zapraszam na pyszne, orzechowe kulki z du膨 ilo軼i mleka w proszku. Szybko si je przygotowuje i jeszcze szybciej znikaj z talerza.

Przepis od Dorotus.

Podobne przepisy, kt鏎e znajdziecie na moim blogu:

- trufelki piernikowe

- trufle kokosowe z bia陰 czekolad

- trufle tiramisu

- trufelki marcepanowe

- czekoladowo-郵iwkowe kuleczki

- bajaderki

- 郾ie積e trufle

orzechowe trufle

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki zmielonych orzech闚 w這skich lub laskowych
  • p馧 szklanki 郾iadaniowych p豉tk闚 kukurydzianych
  • szklanka pe軟ego mleka w proszku
  • 5 czubatych 造瞠k mi瘯kiego mas豉 + 1 造瞠czka dodatkowo
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Zmielone orzechy zrumieni na patelni na 造瞠czce mas豉 (ok.2-3 minuty; uwa瘸, by si nie przypali造!). Ostudzi. P豉tki kukurydziane zmieli lub bardzo drobno pokruszy. Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i z cukrem pudrem. Doda zmielone orzechy i p豉tki. Zmiksowa. Dosypa mleko w proszku i ca這嗆 dok豉dnie ugnie嗆 (masa powinna by zwarta - je郵i b璠zie zbyt rzadka, doda wi璚ej mleka). Z powsta貫j masy formowa trufle. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem mo積a obtoczy je w zmielonych orzechach lub cukrze pudrze. Smacznego :)

trufle orzechy mleko w proszku

orzechowe kulki

czwartek, 16 pa寮ziernika 2014
Maxi King

Ciasto dla wielbicieli ekstremalnej s這dko軼i :) Tam gdzie kajmak - tam musi by s這dko ;) Nie ma si co 逝dzi, 瞠 b璠zie inaczej. Druga masa: krem z serka waniliowego i mleka w proszku jest smaczna i interesuj帷a. Prawie identyczna jak w przypadku ciasta Latte Macchiato. Ale wg mnie najlepszym elementem tego ciasta jest czekoladowa polewa z mn鏀twem chrupi帷ych orzeszk闚. Fajnie urozmaicaj one ca這嗆 i z pewno軼i wykorzystam ten pomys jeszcze niejeden raz. Ciasto nie wymaga pieczenia, robi si je szybko i bezproblemowo. Po nocy w lod闚ce herbatniki odpowiednio mi瘯n i ca這嗆 kroi si bez problem闚 (cho polecam wyj望 je p馧 godziny wcze郾iej z lod闚ki przed podaniem). Pope軟i豉m ma造 b陰d, daj帷 o jedn warstw herbatnik闚 wi璚ej. Pomi璠zy kajmakiem i drug warstw kremu mlecznego nie powinno ich by, ale my郵, 瞠 z nimi te nie jest 幢e. Ale musieliby軼ie widzie moj min, gdy podczas uk豉dania trzeciej warstwy zabrak這 mi ciastek ;) A musz przyzna, 瞠 kupi豉m dodatkowo jeszcze ma貫 opakowanie ;) D逝go g這wi豉m si nad tym co zrobi豉m nie tak ;) Na szcz窷cie sklep pod domem by jeszcze otwarty i mog豉m uzupe軟i braki :)

Przepis znalaz豉m na blogu Moje Pasje. Polecam s這dyczomaniakom :)



Sk豉dniki (blaszka 24x37 cm):

Mleczny krem:
  • 250g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 400g serka waniliowego (typu Danio - da豉m 450g)

Dodatkowo:

  • 510g masy kajmakowej w puszce
  • 400g herbatnik闚 ma郵anych (ok.60szt)

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 150g orzech闚 ziemnych solonych
Wykonanie:

Krem mleczny:


Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i z cukrem pudrem. Nast瘼nie naprzemiennie dodawa serek i mleko w proszku. Utrze na g豉dki krem. W blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚. Na niej rozsmarowa po這w masy mlecznej i przykry drug warstwa herbatnik闚. Wy這篡 mas kajmakow i dok豉dnie j rozprowadzi po herbatnikach. Na niej rozsmarowa pozosta陰 mas mleczn. U這篡 ostatni warstw ciastek.

Przygotowa polew:

Obie czekolady po豉ma na kawa趾i i razem ze 鄉ietana rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Orzechy przesia na sitku, pozbywaj帷 si cz窷ci soli (nie ca趾owicie!). Mo積a je zostawi w ca這軼i lub posieka (ja lekko posieka豉m). Doda je do rozpuszczonych czekolad i dok豉dnie wymiesza. Gotow polew rozprowadzi na wierzchu ciasta. Sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc (przed podaniem wyj望 z niej p馧 godziny wcze郾iej). Smacznego :)








pi徠ek, 10 stycznia 2014
好ie積e trufle - idealne :)

Rewelacyjne w ka盥ym calu. Zrobi豉m je na minione 鈍i皻a, nie obiecywa豉m sobie po nich du穎, ale ich smak totalnie mnie zaskoczy. Mas這 orzechowe, kokos i mleko w proszku. Troch przypominaj w smaku jedne z moich ulubionych cukierk闚. Bardzo, bardzo polecam.
Przepis znaleziony u Dorotus :)



Sk豉dniki (15-20 kulek):
  • 2/3 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • 125 g mas豉
  • 1 du瘸 造磬a mas豉 orzechowego
  • 1 szklanka mleka w proszku (mo積a da troch wi璚ej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:

Po這w mas豉 roztopi na patelni. Doda wi鏎ki i zez這ci. Odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia. Pozosta貫 mas這 utrze z cukrem pudrem, mas貫m orzechowym i aromatem waniliowym. Ucieraj帷, dodawa wystudzone wi鏎ki kokosowe oraz dosypywa mleko w proszku. Z gotowej masy odrywa ma貫 kawa趾i i formowa z nich kuleczki (je郵i kulka klei si do r彗 doda wi璚ej mleka w proszku, je郵i si kruszy, doda wi璚ej mas豉). Wstawi na godzin do lod闚ki. Przed podaniem otoczy w cukrze pudrze. Smacznego :)


 
1 , 2