| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: nutella

pi徠ek, 21 grudnia 2018
Ciasto "Wi郾ia z makiem"

Jedno z tych ciast, kt鏎e elegancko wygl康aj na stole i naprawd dobrze smakuj. Sp鏚 z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i krem闚ki, do tego wi郾ie i wierzch pokryty mas z nutell. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, kt鏎a b璠zie 鈍ietnie prezentowa豉 si na 鈍i徠ecznym stole.

Przepis: Zjem to.

ciasto wi郾ia z makiem

Sk豉dniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Sp鏚:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietanki 36%
  • 4 造磬i cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wi郾i z kompotu
  • opakowanie okr庵造ch biszkopt闚 (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 造磬i likieru Amaretto

Wykonanie:

Sp鏚:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zala wrz徠kiem, tak by by ca趾owicie przykryty i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Odcisn望 go dok豉dnie z nadmiaru wody (u篡豉m do tego gazy). 草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst, niemal bia陰 mas. Doda odci郾i皻y mak, kakao, m彗 i proszek do pieczenia.Wymiesza ca這嗆 kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza.Ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyj望 z piekarnika i wystudzi.

Krem 鄉ietankowy:

Sk豉dniki kremu powinny by dobrze sch這dzone.

Mascarpone umie軼i w wysokim naczyniu z krem闚k i cukrem pudrem. Ubija do uzyskania g瘰tego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Sk豉dniki kremu powinny by w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutell wymiesza przy pomocy r霩gi do powstania jednolitej, g豉dkiej masy.

Sk豉danie ciasta:

Ciasto makowe skropi ponczem. Rozprowadzi na nim krem 鄉ietankowy. Powciska w niego dobrze ods帷zone wi郾ie. Biszkopty kr鏒ko moczy w kawie z dodatkiem Amaretto i 軼i郵e uk豉da na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarowa mas czekoladow. Sch這dzi przez minimum 3-4 godziny. Przechowywa w lod闚ce lub w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

pi徠ek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoc闚. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Pi瘯nie prezentowa這 si na stole: eleganckie i kolorowe, namawia這 do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali這. Najlepsza wg mnie by豉 cz窷 z kasz manna i nutell, najs豉bsza- warstwa jogurtowa: ma這 s這dka i raczej nijaka. Dodatkowo mia豉m problem z tym, 瞠 od陰cza豉 si ona od reszty ciasta. Ca這嗆 przygotowywa這 si 豉two i bez problemu - jedynym mankamentem by czas oczekiwania na odpowiednie st篹enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo瞠 u Was zyska wi璚ej punkt闚, kto wie? :)

ciasto grysikowo-truskawkowe

Sk豉dniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatnik闚 ma郵anych

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g mas豉
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 造磬i cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (da豉m 150 g)
  • 90 g m彗i ziemniaczanej

Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • 4 造磬i musu truskawkowego
  • 4 造磬i cukru pudru (da豉m 6 造瞠k)
  • 25 g 瞠latyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim u這篡 warstw herbatnik闚.

Masa grysikowa:

Mleko zagotowa razem z mas貫m, cukrem i Nutell. Powoli, cienkim strumieniem wsypywa kasz, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, aby nie porobi造 si grudki. Gotowa na ma造m ogniu przez kilka minut do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas grysikow wyla ostro積ie na herbatniki. Wyr闚na. Przykry od razy kolejn warstw herbatnik闚. Odstawi do przestygni璚ia na oko這 godzin.

Masa truskawkowa:

100 ml wody po陰czy dok豉dnie z m彗 ziemniaczan. Zmiksowane truskawki zagotowa z 350 ml wody i cukrem. Doda rozrobion m彗. Ca這嗆 szybko i energicznie wymiesza. Gotowa ok. minuty. Gor帷 mas truskawkow wyla na herbatniki i odstawi do przestygni璚ia.

Masa jogurtowa:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!  Jogurt po陰czy dok豉dnie ze 鄉ietank, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec doda 瞠latyn. Wymiesza. Mas jogurtow wyla na przestudzon mas truskawkow. Wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)


ciasto z kasz mann i truskawkami

pi徠ek, 12 lutego 2016
Pasiasty sernik z nutell

Przepis na ten sernik wyszpera豉m ju dawno na blogu Zjem to!. Momentalnie zakocha豉m si w pi瘯nych, apetycznych zdj璚iach tego ciasta i wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej pojawi si ono i u mnie. Wypr鏏owa豉m go jaki czas temu i musz stwierdzi, 瞠 smak by r闚nie ciekawy, co wygl康. Sernik okaza si nie za s這dki, bardzo kremowy i delikatny, dzi瘯i dodatkowi mascarpone. Ca這嗆 wie鎍zy豉 przepyszna polewa, po kt鏎 z pewno軼i jeszcze si璕n. Polecam. Mo瞠 skusicie si na ten wypiek przy okazji zbli瘸j帷ych si Walentynek? :)

Orygina przepisu: TUTAJ.

sernik zebra z nutell

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Sp鏚:

  • 140g herbatnik闚 z czekolad
  • 100g mi瘯kiego mas豉
  • 1 造瞠czka kakao

Masa serowa:

  • 800g twarogu
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 250g Nutelli
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 造磬i cukru waniliowego

Polewa:

  • 100g Nutelli
  • 50 ml krem闚ki 30%
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zmiksowane na proszek herbatniki wymiesza dok豉dnie z kakao i mi瘯kim mas貫m. Gotow mas ciasteczkow wgnie嗆 w sp鏚 tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki masy serowej powinny by w jednakowej temperaturze!

Jajka ubi na pian, stopniowo dodaj帷 cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawa twar鏬, serek mascarpone i proszek budyniowy. Gotow mas serow podzieli na dwie cz窷ci. Do jednej z nich doda Nutell. Dok豉dnie wymiesza. Na 鈔odek tortownicy wy這篡 3 造磬i masy bia貫j, na to 3 造磬i masy br您owej. Nast瘼nie zn闚 3 造磬i bia貫j i 3 造磬i br您owej masy. Ciasto b璠zie si stopniowo rozlewa - z g鏎y b璠zie wida okr璕i. Ca這嗆 powtarzamy do ca趾owitego wykorzystania sera. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 min. Po upieczeniu studzi w uchylonym piekarniku.

Sk豉dniki do polewy podgrza, ca造 czas energicznie mieszaj帷, aby si nie przypali豉. Pola ni wystudzony sernik. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)


sernik z nutell

pi徠ek, 13 listopada 2015
Ciasto nugatowe

Moj ostatni propozycj w ramach "Orzechowego Tygodnia" jest ciasto nugatowe. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Po陰czenie orzech闚 laskowych z czekolad jest wyj徠kowo udane. Ca這嗆 smakuje bardzo przyjemnie. Podczas pieczenia w ca造m domu unosi si cudowny aromat i cho熲y dla niego warto skusi si na ten wypiek Rewelacyjna polewa z nutell - z pewno軼i jeszcze do niej wr鏂: 鈍ietnie smakowa豉 i bardzo fajnie zachowywa豉 si na cie軼ie. Jako jedyny minus podam to, 瞠 ciasto wysz這 troszk za suche, ale by mo瞠 to ja za d逝go trzyma豉m je w piekarniku. Z herbat smakowa這 jednak bardzo fajnie i my郵, 瞠 warto si na nie skusi :)

ciasto nugatowe

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 100g orzech闚 laskowych
  • 100g mas豉
  • 100g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • p馧 szklanki cukru
  • 7 造瞠k m彗i
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 4 造磬i mleka
  • 1 造磬a mas豉
  • 2 造磬i Nutelli

Wykonanie:

Ciasto:

Orzechy podpra篡 na suchej patelni, obra ze sk鏎ek i zmieli w blenderze na m彗. Czekolad z mas貫m rozpu軼i na wolnym ogniu. Przestudzi. Bia趾a ubi z sol na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka, wymiesza. W osobnej misce po陰czy m彗 z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Mieszank delikatnie wmiesza do masy jajecznej. Na koniec doda przestudzon czekolad z mas貫m. Gotowe ciasto przela do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Mleko podgrza razem z mas貫m. Gdy mas這 zacznie si rozpuszcza, doda po豉man czekolad. Na koniec doda Nutell. Wymiesza. Gotow polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

ciasto nugatowe

wtorek, 12 maja 2015
Bananowe muffinki nadziewane nutell

Choremu dziecku ci篹ko jest odm闚i. Kiedy wi璚 moja c鏎ka, z zapaleniem ucha i na antybiotyku, poprosi豉 mnie o upieczenie "babeczek z czekolad w 鈔odku, tak jak ostatnio", zgodzi豉m si bez wahania. Mia豉m nadmiar banan闚, kt鏎e 鈍ietnie pasuj do nutelli, nie musia豉m wi璚 d逝go my郵e nad tym, jakie muffinki razem upieczemy. Wysz造 pyszne i bardzo szybko znikn窸y. Polecam :)

muffinki z bananami i nutell

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki m彗i tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 g mas豉
  • 2 du瞠, mocno dojrza貫 banany
  • 1 du瞠 jajko
  • 1 szklanka mleka lub ma郵anki
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • nutella (po 造瞠czce na ka盥 babeczk)

Wykonanie:

W jednym naczyniu po陰czy ze sob sypkie sk豉dniki: m彗, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymiesza sk豉dniki mokre:mleko, jajko oraz roztopione i przestudzone mas這. Wymieszane suche sk豉dniki po陰czy z mokrymi. Doda rozgniecione banany. Wymiesza. Na dno ka盥ej papilotki k豉嗆 jedn 造磬 masy, a na ni czubat 造瞠czk nutelli. Ca這嗆 uzupe軟i ciastem do mniej wi璚ej 3/4 wysoko軼i papilotek (tak aby czekoladowy krem znajdowa si w 鈔odku). Muffinki wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut. Smacznego :)

muffinki z bananami i nutell

 
1 , 2 , 3 , 4