| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: pistacje

wtorek, 07 czerwca 2016
Dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

Dzi proponuj Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, kt鏎e 鈍ietnie zast徙i tradycyjn w璠lin na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, 瞠 prezentuj si elegancko i z powodzeniem mog by tak瞠 podawane na wszelkiego rodzaju imprezach jako tzw. zimna p造ta. Roladki te s gotowane we wrz徠ku, dzi瘯i czemu s niskokaloryczne i z pewno軼i przypadn do gustu osobom dbaj帷ym o lini.

Przepis znalaz豉m na blogu Smak Zdrowia.

roladki ze szpinakiem i pistacjami

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 z kurczaka
  • jajko
  • cebula
  • 50 g mro穎nego szpinaku
  • 50 g pistacji
  • du篡 z帳ek czosnku
  • s鏊,pieprz, ga趾a muszkato這wa

Wykonanie:

Surowe piersi zmieli w maszynce do mi瘰a. Doda podsma穎n i zmielon cebul oraz jajko. Ca這嗆 wszystko dok豉dnie wymiesza i przyprawi do smaku. Szpinak rozmrozi i odparowa z nadmiaru wody. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, ga趾 oraz s鏊 i pieprz. Odstawi.Mas mi瘰n podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej cz窷ci doda szpinak, do drugiej grubo posiekane pistacje. Roz這篡 foli spo篡wcz i z po這wy masy z pistacjami uformowa prostok徠 (ok. 15cm d逝gi i ok. 10cm szeroki). Na tej warstwie u這篡 po鈔odku wa貫k z po這wy masy ze szpinakiem. Wa貫k szpinakowy przykry z ka盥ej strony mas z pistacjami, pomagaj帷 sobie foli. Ca這嗆 szczelnie zawin望 i wyr闚na, formuj帷 zgrabn roladk. Z pozosta貫go mi瘰a uformowa drug roladk: tym razem odwrotnie - warstwa szpinakowa na zewn徠rz, pistacjowa w 鈔odku. Zawini皻e w foli roladki umie軼i w garnku z wrz徠kiem. Gotowa ok. 15-20 minut (podczas gotowania folia sama zejdzie z naszych roladek). Ostudzi. Przed podaniem kroi w plasterki. Smacznego :)

dietetyczne roladki ze szpinakiem i pistacjami

dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

pi徠ek, 26 czerwca 2015
Przepyszny tr鎩warstwowy deser z truskawkami

Z okazji Dnia Ojca nie piek豉m w tym roku 瘸dnego ciasta. Postanowi豉m p鎩嗆 na 豉twizn i przygotowa deser. Szuka豉m jakiej ciekawej propozycji, przegl康aj帷 znajome blogi i w oko wpad mi ten w豉郾ie deser dodany chwil wcze郾iej przez Wiosenk27 . Od razu wiedzia豉m, 瞠 to jest to :) I nie pomyli豉m si. Deser wyszed bajecznie dobry. Dolna warstwa - najbardziej zwarta i s這dka, dzi瘯i dodatkowi bia貫j czekolady, 鈔odkowa - kremowa i delikatna, lekko owocowa i wierzch: intensywnie truskawkowy. "Kropk nad i" s chrupi帷e, posiekane pistacje. Od siebie do warstwy z bia陰 czekolad dorzuci豉m gar嗆 posiekanej, 鈍ie瞠j mi皻y, bo po陰czenie to 鈍ietnie zagra這 ju wcze郾iej w deserze z malinami. Niebo w g瑿ie. Bardzo polecam np. dzisiaj, dla wszystkich dzieciaczk闚 ko鎍z帷ych rok szkolny i zaczynaj帷ych upragnione wakacje :)

deser tr鎩warstwowy z truskawkami

Sk豉dniki (3 niedu瞠 porcje):

  • 2 szklanki truskawek
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 3 造磬i cukru pudru
  • gar嗆 鈍ie篡ch listk闚 mi皻y
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • kilkana軼ie pistacji do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki dok豉dnie umy, odszypu趾owa i pokroi na 獞iartki. Zmiksowa na mus razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Bia陰 czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi. Zimn krem闚k ubi na sztywno. Po這w ubitej 鄉ietany prze這篡 do miski z roztopion czekolad, doda drobno posiekan mi皻 i delikatnie wymiesza. Do pozosta貫j cz窷ci 鄉ietany doda kilka 造瞠k musu truskawkowego. Wymiesza. W pucharkach uk豉da poszczeg鏊ne warstwy deseru: na samym dnie warstw z bia陰 czekolad, nast瘼nie warstw krem闚ki z truskawkami, a na wierzchu mus truskawkowy. Ca這嗆 posypa posiekanymi pistacjami. Najlepiej smakuje po sch這dzeniu w lod闚ce. Smacznego :)

deser tr鎩warstwowy z truskawkami2


niedziela, 23 lutego 2014
Kawowe biscotti z orzechami laskowymi i czekolad

Biscotti (lub jak kto woli cantuccini) to tradycyjne w這skie ciasteczka, kt鏎e od innych s這dkich, ma造ch wypiek闚 wyr騜nia to, 瞠 s one dwukrotnie pieczone. Mocno chrupi帷e nieco przypominaj nasze polskie sucharki. S one jednak s這dsze, pe軟e rozmaitych dodatk闚 i du穎 smaczniejsze. W mojej wersji znajdziecie grubo posiekane, opieczone orzechy, pistacje oraz dwa rodzaje czekolady. Biscotii mo積a, a nawet nale篡, przed jedzeniem namoczy w kawie, herbacie lub winie - wtedy dopiero mo積a w pe軟i rozkoszowa si ich walorami smakowymi. Nie ka盥emu one smakuj, dla wielu s zbyt twarde i suche...ja jestem ich wielk fank :) Dzisiejsze biscotti s moimi pierwszymi zrobionymi przeze mnie w豉snor璚znie. Do tej pory zajada豉m si tylko ich kupn wersj, bo przygotowanie ich w domu wydawa這 mi si bardzo skomplikowane. Nic bardziej mylnego: robi si je szybko i 豉two. Naprawd polecam wypr鏏owa :)
Przepis znalaz豉m w "Z這tej Ksi璠ze Czekolady", lekko go jednak zmodyfikowa豉m, dodaj帷 pistacje.
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach s這dkiego Tygodnia Czekoladowego prowadzonego przez Be.



Sk豉dniki (na ok. 20 ciasteczek):
  • 70 g orzech闚 laskowych
  • 150 g m彗i pszennej
  • 35 g kakao
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 ma貫 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g bia貫j czekolady
  • gar嗆 pistacji
  • szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy laskowe roz這篡 na blaszce i opieka je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nast瘼nie jeszcze ciep貫 wy這篡 na papierowy r璚znik, zawin望 i pociera, by usun望 sk鏎k. Obrane orzechy grubo posieka. Gorzk czekolad zetrze na tarce o ma造ch oczkach, bia陰 - grubo pokroi. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym utrze dok豉dnie na wysokich obrotach na g豉dki, puszysty krem. Do masy jajecznej dosypywa stopniowo, ci庵le mieszaj帷, wymieszane produkty sypkie: przesian m彗, kakao, kaw, sod oczyszczon i s鏊. Na koniec wmiesza r璚znie posiekane orzechy, pistacje oraz obie czekolady. Z gotowego ciasta uformowa walec na kszta速 bochenka chleba (d逝go嗆 ok. 25 cm). U這篡 go na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 25-30 minut (a ciasto b璠zie z wierzchu twarde w dotyku). Po tym czasie wyj望 ciasto z piekarnika, przestudzi przez kilkana軼ie minut, po czym pokroi je uko郾ie ostrym no瞠m na kromki grubo軼i ok. 1 cm. Kromki prze這篡 ponownie na blach wy這穎n papierem do pieczenia, (przeci皻 cz窷ci go g鏎y) i opieka je przez 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Wyj望 z piekarnika i wystudzi na kratce. Zamkni皻e szczelnie w puszce mo積a d逝go przechowywa. Smacznego :)


wtorek, 20 grudnia 2011
Cranberry Noel

To nic, 瞠 wygl康aj nieciekawie...瞠 wysz造 niekszta速ne, pop瘯ane..瞠 za bardzo si spiek造...To naprawd nie wa積e. Ich smak rekompensuje wszystko. S przepyszne: kruche, rozp造waj帷e si w ustach, z kwaskowat 簑rawin i chrupi帷ymi pistacjami. Zdecydowanie polecam :)
Przepis na nie znalaz豉m u Dorotus.



Sk豉dniki:

  • 220 g mi瘯kiego mas豉
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i mleka
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej 簑rawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych pecan闚 ( u mnie pistacje)
  • oko這 100 g wi鏎k闚 kokosowych
Wykonanie:

Mas這 zmiksowa z cukrem, doda mleko, wanili, s鏊 i stopniowo wsypywa m彗. Ca這嗆 dobrze zmiksowa. Doda 簑rawin i pistacje, kr鏒ko zmiksowa. Z gotowego ciasta uformowa dwa wa趾i (oko這 30 cm d逝go軼i). Posmarowa ka盥y wa貫k wod i obtoczy w wi鏎kach kokosowych. Ciasto owin望 w foli spo篡wcz. Ch這dzi w lod闚ce minimum 2 godziny (ja ch這dzi豉m ca陰 noc). Po tym czasie ciasto pokroi ostrym z帳kowanym no瞠m na plasterki o grubo軼i ok. 4 mm. U這篡 ja na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i piec oko這 12 minut (lub a brzegi zaczn si rumieni) w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni. Smacznego :)