| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: d瞠m

pi徠ek, 03 marca 2017
Ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego ple郾iaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jab趾a oraz orzechy w這skie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwa郾ego d瞠mu. Dla mnie rewelacja. M捫 r闚nie zajada z apetytem i bardzo chwali. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje s na ma陰, kwadratow porcj. Ja podwoi豉m sk豉dniki i piek豉m w tradycyjnej, prostok徠nej blaszce. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 podpiek豉m troch sp鏚 przed wy這瞠niem na niego jab貫k.

Przepis znalaz豉m na blogu Pieprz czy Wanilia.

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Sk豉dniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g m彗i krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 bia趾a
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwa郾e jab趾a
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 s這iczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka. Szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci, jedn z nich zagnie嗆 z kakao. Uformowa 3 kule, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸lnika do stwardnienia. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Sch這dzone jasne ciasto (jedna kula) zetrze na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony sp鏚 posmarowa konfitur z porzeczek. Jab趾a obra ze sk鏎ki i pokroi w cienkie plasterki. Dok豉dnie wymiesza je z cynamonem i m彗 ziemniaczan. U這篡 owoce na cie軼ie z konfitur. Na jab趾a zetrze kakaowe ciasto. Posypa grubo posiekanymi orzechami. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Gotow pian wy這篡 na orzechy. Na wierzch zetrze ostatni parti jasnego ciasta. Piec oko這 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroi najlepiej po ca趾owitym ostygni璚iu. Mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

pi徠ek, 22 kwietnia 2016
Kantyczka

S ciasta, kt鏎e zachwycaj mnie swoim wygl康em i kusz tak d逝go, a w ko鎍u im ulegam i piek, aby przekona si czy smak dor闚nuje stronie wizualnej. Najcz窷ciej tak w豉郾ie jest: eleganckie ciasto smakuje r闚nie dobrze, jak wygl康a. Czasami jednak zdarzaj si rozczarowania. I tak niestety jest w tym przypadku. Kantyczka wygl康a 鈍ietnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, prze這穎ne biszkoptami i d瞠mem, wyko鎍zone polew czekoladow. Podejrzewam, 瞠 ma ona wielu zwolennik闚, ja jednak do nich zalicza si nie b璠. Wg mnie ciasto by這 zdecydowanie za suche. Warstwy d瞠mu ma這 wyczuwalne, cho zu篡豉m dwa du瞠 s這iczki. Tam gdzie trafia豉 si odrobina marmolady, by這 w miar ok; gdy jej brakowa這, trzeba by這 ratowa si du膨 ilo軼i herbaty lub kawy. Do tego po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przyrumieni si tak mocno, 瞠 pozosta造 czas piek豉m je przykryte foli aluminiow. W 鈔odku by這 oczywi軼ie ci庵le surowe. Na plus to, 瞠 biszkopty by造 mi瘯kie i ciasto bardzo dobrze si kroi這. Kantyczka nie przypad豉 do gustu tak瞠 mojemu m篹owi i c鏎ce. Nie si璕n ju raczej po ten przepis, ale wklejam go tutaj, bo mo瞠 komu z Was si przyda. Gusta s wszak瞠 r騜ne :) Ja spo鈔鏚 takich zakr璚onych ciast zdecydowanie wybieram Popapra鎍a.

Przepis na kantyczk znale潭 mo積a na wielu blogach. Ja skorzysta豉m z przepisu Edysi.

kantyczka

Sk豉dniki (forma o wymiarach 40x25):

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 8 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 造磬i kakao
  • ok. 300 g okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 s這iki d瞠mu morelowego lub malinowego (u mnie s這ik d瞠mu brzoskwiniowego i s這ik d瞠mu wi郾iowego)

Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie z cukrem pudrem na puch. Ci庵le ucieraj帷, dodawa po jednym 鄴速ku, a nast瘼nie stopniowo m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia (2 造磬i m彗i od這篡). Z bia貫k ubi sztywn pian i wmiesza j delikatnie 造磬 do ciasta.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do I cz窷ci doda kakao, do II suchy mak, a do III od這穎ne 2 造磬i m彗i. Ka盥 cz窷 dok豉dnie wymiesza.
W wy這穎nej papierem do pieczenia prostok徠nej formie wyk豉da kolejno warstwy:

  • ciemne ciasto
  • biszkopty
  • d瞠m z pierwszego s這iczka
  • ciasto z makiem
  • biszkopty
  • d瞠m z drugiego s這iczka
  • jasne ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.

Polewa:

Margaryn stopi na ma造m ogniu. Doda cukier puder, kakao i gor帷 wod. Miesza, do rozpuszczenia i po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Doprowadzi do wrzenia i przestudzi. Lekko zastygaj帷, ale wci捫 lej帷 polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

czwartek, 04 lutego 2016
P帷zki luksusowe - moje pierwsze sma穎ne p帷zki

To moje pierwsze p帷zki, kt鏎e sma篡豉m w tradycyjny spos鏏 na g喚bokim oleju. Co roku sobie obiecywa豉m, 瞠 spr鏏uj zrobi je samodzielnie i co roku tch鏎zy豉m. Kilka dni temu jednak postanowi豉m, 瞠 czas si sprawdzi i zobaczy, czy jest si czego ba. Wybra豉m przepis podany przez ChiliBite. Ca這嗆 鈍ietnie opisana, zdj璚ia krok po kroku. Nie mog這 si nie uda. A jak mi posz這? Chyba nienajgorzej, je郵i we幟ie si pod uwag, 瞠 by to pierwszy raz. P帷zki s smaczne, delikatne, nie nasi彗n窸y za mocno t逝szczem. Wysz造 mi mo瞠 ciut za ma這 puszyste, ale to moja wina, bo troch za kr鏒ko wyrasta造 ju po uformowaniu. Z tego te powodu nie na ka盥ym p帷zku znajduje si tradycyjna, bia豉 obw鏚ka. Ten szczeg馧 do poprawy za rok. Ciasto dro盥穎we wyrobi豉 za mnie maszyna, a reszta nie zaj窸a jako specjalnie du穎 czasu. Nadziewa豉m p帷zki po usma瞠niu. Warto cho raz w 篡ciu przygotowa je samodzielnie - ju dzi mog to powiedzie z ca造m przekonaniem :)

p帷zki luksusowe

Sk豉dniki (robi豉m z polowy porcji i otrzyma豉m 12 p帷zk闚):

  • 1 kg m彗i pszennej typ 550
  • 100g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 500ml ciep貫go mleka
  • 120g cukru
  • 7 鄴速ek + 1 jajo
  • 40ml spirytusu
  • p馧 造瞠czki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 100-120g roztopionego mas豉

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (smalec, olej)
  • konfitura, d瞠m, kajmak, czekolada do nadziewania (je郵i nadziewamy przed sma瞠niem konfitura powinna by bardziej zwarta, niezbyt rzadka)
  • lukier, cukier puder do posypania, kajmak
  • do ozdobienia: p豉tki migda這we, posiekane orzechy, sk鏎ka pomara鎍zowa

Wykonanie:

Z dro盥篡 przygotowa rozczyn: pokruszy je i rozetrze z 造磬 cukru. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa 3 造磬i m彗i. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia.

M彗 przesia. Jajko utrze z 鄴速kami, cukrem i ekstraktem waniliowym na puch, doda spirytus i s鏊. Do przesianej m彗i doda utarte 鄴速ka i zaczyn dro盥穎wy. Wyrobi sp鎩ne i g豉dkie ciasto, pod koniec dodaj帷 roztopione mas這. Przykry misk z ciastem 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 1-1,5h (ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajka, rozczyn dro盥穎wy, spirytus, ekstrakt, stopione mas這, cukier, s鏊 oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h).

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na opr鏀zony m彗 blat i lekko wyrobi, a nast瘼nie delikatnie rozwa趾owa na ok 1-1,5cm grubo軼i. Wycina kr捫ki. Je郵i p帷zki nadziewane b璠 przed sma瞠niem, na tym etapie doda d瞠m , konfitur. Dok豉dnie sklei ciasto. Nat逝szczonymi olejem d這闓i, formowa z ciasta p帷zki. Uformowane p帷zki uk豉da na blaszce nasmarowanej olejem (sklejeniem do do逝) i przykry 軼iereczk. Odstawi na 20-30 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

P帷zki sma篡 partiami (3-4 sztuki na jeden raz) w g喚bokim t逝szczu, w temperaturze 165-170 stopni na z這ty kolor (2-3 minuty z ka盥ej strony). Usma穎ne p帷zki ods帷zy na r璚zniku papierowym. Je郵i p帷zki nie by造 nadziewane przed sma瞠niem, nadzia je teraz przy pomocy specjalnej szprycy lub r瘯awa cukierniczego z odpowiedni tylk. Gotowe p帷zki polukrowa (ja macza豉m p帷zki w lukrze) lub posypa cukrem pudrem. Ozdobi wg uznania. Smacznego :)

p帷zki

sma穎ne p帷zki

p帷zki 鈔odek

czwartek, 12 lutego 2015
Pieczone p帷zki z kajmakiem oraz wi郾iami

W zesz造m roku po raz pierwszy wypr鏏owa豉m p帷zki pieczone, zamiast tych tradycyjnych, sma穎nych w g喚bokim oleju. By造 smaczne, ale daleko im by這 do idea逝 i szczerze m闚i帷, my郵a豉m, 瞠 wi璚ej si na takie eksperymenty nie skusz. Ostatnio jednak ci庵le natyka豉m si na komentarze wychwalaj帷e p帷zki Asi z Kwestii Smaku. Na zdj璚iach wygl康a造 one tak kusz帷o, 瞠 da豉m si jednak nam闚i. Efekt mnie ca趾iem zadowoli. Nie smakuj jak p帷zki tradycyjne, nie oszukujmy si, ale s du穎 lepsze ni te zesz這roczne: puszyste, mi瘯kie i smaczne. Same w sobie nie s za bardzo s這dkie. Smaku dodaje nadzienie i polewa. Ja zrobi豉m dwa rodzaje p帷zk闚: z domow konfitur z wi郾i i lukrem oraz podw鎩nie kajmakowe (kajmak w 鈔odku oraz na wierzchu). Najlepsze zaraz po przygotowaniu, ale na drugi dzie te daj rad :)

pieczone p帷zki

Sk豉dniki (ok. 16 p帷zk闚):

Ciasto:

  • 100 ml ciep貫go mleka
  • 50 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 370 g m彗i pszennej (tortowej lub do wypiek闚 dro盥穎wych)
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 造瞠czki soli
  • jajko do posmarowania

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku + gar嗆 solonych orzeszk闚 ziemnych
  • konfitura wi郾iowa + kilka kandyzowanych wi郾i

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn: wymiesza ciep貫 (nie gor帷e!) mleko, pokruszone dro盥瞠, 1 造瞠czk cukru i 1 造磬 m彗i. Odstawi, przykryty 軼iereczk, do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce na ok. 15 minut (rozczyn ma si do嗆 mocno spieni). Do du瞠j miski przesia m彗, doda cukier i s鏊. Nast瘼nie doda gotowy rozczyn i wymiesza ca這嗆 造磬. Dodawa kolejno jajka, mieszaj帷 sk豉dniki drewnian 造磬. Nast瘼nie wyrabia ciasto dok豉dnie r瘯 przez oko這 10 minut lub przez 7 minut za pomoc haka miksera (ciasto ma by g豉dkie). Po tym czasie dodawa po kawa貫czku mi瘯kie mas這, ca造 czas wyrabiaj帷 ciasto r瘯ami (oko這 10 minut) lub miksuj帷 hakiem (oko這 7 minut). Otrzymane ciasto powinno by elastyczne i b造szcz帷e. Przykry je 軼iereczk i odstawi na 1 godzin do wyro郾i璚ia (ciasto znacznie si napuszy i podwoi swoj obj皻o嗆).

Wyro郾i皻e ciasto uderzy pi窷ci i szybko zagnie嗆. Wy這篡 je na blat podsypany m彗, przewr鏂i na drug stron i obtoczy w m帷e. D這闓i rozp豉szczy ciasto na placek o grubo軼i oko這 1 cm (w razie potrzeby opr鏀zy blat i ciasto m彗, aby ciasto si nie klei這). Szklank lub obr璚z wyci望 k馧ka. Rozp豉szczy je nieco w d這ni i na 鈔odek po這篡 pe軟 造瞠czk nadzienia (kajmaku/konfitury). Z這篡 k馧ko na p馧, zlepi brzegi jak w pierogach, a nast瘼nie zebra 陰czenie w jednym miejscu. Ulepion w ten spos鏏 kulk w這篡 陰czeniem do do逝 do papilotki. Powt鏎zy z reszt ciasta.

Papilotki z p帷zkami uk豉da na blaszce z zachowaniem odst瘼闚. Odstawi je na p馧 godziny do podro郾i璚ia (ciasto mniej wi璚ej dwukrotnie zwi瘯szy obj皻o嗆). Wierzch p帷zk闚 posmarowa przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 13-15 minut. Studzi przez oko這 10 minut. P帷zki nadziane kajmakiem posmarowa nim r闚nie z wierzchu i posypa posiekanymi orzechami ziemnymi. P帷zki z konfitur wi郾iow pola lukrem i posypa posiekanymi kandyzowanymi wi郾iami. Smacznego :)

Lukier:

Cukier puder po陰czy z gor帷 wod. Dok豉dnie wymiesza. W razie potrzeby, w zale積o軼i od tego, jak g瘰ty lukier chcemy uzyska, dola lub zmniejszy ilo嗆 wody.

pieczone p帷zki

pieczone p帷zki

pieczone p帷zki

 
1 , 2 , 3