| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mleko skondensowane

poniedzia貫k, 08 grudnia 2014
Domowe kr闚ki z cynamonem

Przepis na te kr闚ki znalaz豉m w jakiej kolorowej gazecie i pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie to idealna propozycja na "Korzenny Tydzie" u Ptasi. Musz przyzna, 瞠 efekt ko鎍owy troch mnie rozczarowa. Ma這 to wg mnie mia這 wsp鏊nego z kr闚kami: bardziej przypomina這 po prostu bardziej mi瘯k czekolad z cynamonem. Ale mo瞠 si czepiam, bo raczej wszystkim, kt鏎ych pocz瘰towa豉m tymi cukierkami, one smakowa造. Niemniej jednak, propozycja warta jest przetestowania, a po drobnym dopracowaniu mo瞠 by naprawd bardzo smaczna.

kr闚ki z cynamonem

Sk豉dniki:

  • 1 puszka s這dzonego mleka skondensowanego
  • 2 造瞠czki cynamonu
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • 400 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 3 造磬i zimnego mas豉

Wykonanie:


Mleko skondensowane podgrza razem z ekstraktem waniliowym. Doda cynamon, po豉man na kawa趾i czekolad i mas這. Podgrzewa, a czekolada si rozpu軼i, a masa zacznie g瘰tnie. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Przela do niej mas. Wstawi do lod闚ki na kilka godzin, a nast瘼nie pokroi na ma貫 kawa趾i. Smacznego :)

kr闚ki z cynamonem

kr闚ki z cynamonem

sobota, 13 listopada 2010
Czekoladowe mas這

Moj ostatni propozycj w ramach "Orzechowego tygodnia" jest czekoladowe mas這, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Cudawianki. Pyszne, cho baaardzo s這dkie. Z ma造mi kawa趾ami chrupi帷ych orzech闚. Robi豉m je ju dwa razy. Za pierwszym razem znikn窸o bardzo szybko jako 郾iadaniowy dodatek do 鈍ie簑tkich bu貫czeki rogalik闚. Za drugim razem pos逝篡這 do prze這瞠nia kruchych wafli. Reszt, kt鏎a zosta豉, wykorzystam chyba do nale郾ik闚 :) Zdecydowanie polecam :)

Sk豉dniki:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mas豉

- 30 g orzech闚 laskowych (da豉m 50g)

- p馧 puszki s這dzonegomleka skondensowanego

Wykonanie:

Orzechy laskowedrobno posieka (ja u篡豉m do tegoblendera). Posiekane,upra篡 na suchej patelniteflonowej.Czekolad po豉ma na kostki irozpu軼i je wrazz mas貫mw k徙ieli wodnej.Rozpuszczone mas這 z czekolad, zdj望 z ognia i dok豉dnie wymiesza.Doda mleko skondensowane oraz posiekane orzechy. Wymiesza. Gotow mas prze這篡 do s這iczka. Lekko przestudzi, po czymumie軼i w lod闚ce, do momentu, a lekko stwardnieje. Smacznego :)

sobota, 02 stycznia 2010
Brigadeiro

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

Irena i Andrzej zainaugurowalikilka dni temuna swoim blogunow zabaw, kt鏎a b璠zie polega豉 na przygotowywaniu potraw popularnych w kuchniach obu Ameryk. Zabawa ta, podobniejak akcja "Z widelcem po Europie"trwa豉 b璠zie ca造 rok.Mam nadziej, 瞠 b璠zieona鈍ietn sposobno軼i napoznanie egzotycznych i niecz瘰to spotykanych w naszych kuchniach smak闚.

Pierwszym krajem odwiedzanym przez Iren i Andrzeja jest ojczyznagor帷ej samby czyliBrazylia. Moj propozycj pochodz帷 z tego kraju s Brigadeiro czyli ma貫, s這dkie kuleczki, zrobione ze skondensowanego mleka oraz kakao, obtoczone w r騜nych posypkach. Przepis na nie jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a zaczerpn窸am goz portalu allrecipes.com.Same brigadeiro s smaczne, ale baaardzo s這dkie. Jedna ma豉 kulka wystarczy, aby zaspokoi ochot na s這dko軼i na ca造 dzie :) Moje brigadeiro wysz造 troch p豉skie, ale kto by si tam tym przejmowa ;)

Sk豉dniki:

- puszka s這dzonego mleka skondensowanego

- 造磬a mas豉

- 3 造磬i kakao

- czekoladowa posypka

Wykonanie:

W rondelku na ma造m ogniu podgrza razem skondensowane mleko, mas這 i kakao. Ca造 czas mieszaj帷,gotowa tak d逝go, a masa stanie si tak g瘰ta, 瞠 podczas mieszania b璠zie wida sp鏚 garnka (kilkana軼ie minut). Gotow gor帷mas zdj望 z ognia i przela do g喚bokiego talerza wysmarowanego mas貫m. Po ostygni璚iu formowa z niej ma貫 kulki, obtacza je w czekoladowej posypcei umieszczaw papierowychpapilotkach. Sch這dzi przed podaniem. Smacznego :)

Ps. Dzi瘯uj mojemu m篹owi, kt鏎y zwiedzi dzi ze mn, mimo fatalnej pogody, cztery sklepy, w poszukiwaniu czekoladowje posypki ;**

wtorek, 07 kwietnia 2009
Mazurek

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Dzi b璠zie szybko, bo i przepis o kt鏎ym chc powiedzie, jest w豉郾ie bardzo szybki. Mazurki generalnie robi si tylko raz w roku, na Wielkanoc. U mnie w domu tej tradycji nie ma. Pierwszego mazurka zjad豉m dopiero po 郵ubie, u te軼iowej. Smakowa mi, cho by niemi這siernie s這dki. To jest teg堯wna cecha wi瘯szo軼i mazurk闚: s bardzo, bardzos這dkie. Wystarczy tylko ich ma造 kawa貫k, by zaspokoi ca趾owicieochot na s這dko軼i. Przepis na to ciasto znalaz豉m u Dorotus. Jest proste, szybkie w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne. Zadowoli ka盥ego 豉sucha.

Sk豉dniki:

Ciasto:

- 35 dag m彗i pszennej (krupczatka b璠zie najlepsza)

- 10 dag cukru

- kostka (20 dag) mas豉

- 2 鄴速ka

- 造磬a g瘰tej 鄉ietany

Dodatkowo:

- puszka s這dzonego mleka skondensowanego

- kilka 造瞠k kwa郾ego d瞠mu (to ju m鎩 dodatek)

- bakalie do ozdobienia wierzchu

Wykonanie:

Sk豉dniki na ciasto szybko zagnie嗆. Uformowa kul i zawin望 j w foli. Umie軼i w lod闚ce na 1-2 godziny. Po tym czasie rozwa趾owa je, umie軼i w blaszce i upiec na z這ty kolor (temperatura 200 stopni, oko這 20-30 minut). Ciasto b璠zie p豉skie, ale takie ma w豉郾ie by.

Puszk mleka gotowa pod przykryciem przez 2-3 godziny. Wa積e, 瞠by puszka ca造 czas by豉 zanurzona pod wod.

Na upieczonym cie軼ie rozsmarowa cienk warstw d瞠m, a na nim mas z puszki. Ca這嗆 udekorowa bakaliami (sk鏎ka pomara鎍zowa, rodzynki, migda造..co kto lubi :)) Smacznego :)