| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mleko skondensowane

poniedzia³ek, 08 grudnia 2014
Domowe krówki z cynamonem

Przepis na te krówki znalaz³am w jakiej¶ kolorowej gazecie i pomy¶la³am, ¿e bêdzie to idealna propozycja na "Korzenny Tydzieñ" u Ptasi. Muszê przyznaæ, ¿e efekt koñcowy trochê mnie rozczarowa³. Ma³o to wg mnie mia³o wspólnego z krówkami: bardziej przypomina³o po prostu bardziej miêkk± czekoladê z cynamonem. Ale mo¿e siê czepiam, bo raczej wszystkim, których poczêstowa³am tymi cukierkami, one smakowa³y. Niemniej jednak, propozycja warta jest przetestowania, a po drobnym dopracowaniu mo¿e byæ naprawdê bardzo smaczna.

krówki z cynamonem

Sk³adniki:

  • 1 puszka s³odzonego mleka skondensowanego
  • 2 ³y¿eczki cynamonu
  • 1 ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 3 ³y¿ki zimnego mas³a

Wykonanie:


Mleko skondensowane podgrzaæ razem z ekstraktem waniliowym. Dodaæ cynamon, po³aman± na kawa³ki czekoladê i mas³o. Podgrzewaæ, a¿ czekolada siê rozpu¶ci, a masa zacznie gêstnieæ. Blaszkê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Przelaæ do niej masê. Wstawiæ do lodówki na kilka godzin, a nastêpnie pokroiæ na ma³e kawa³ki. Smacznego :)

krówki z cynamonem

krówki z cynamonem

sobota, 13 listopada 2010
Czekoladowe mas³o

Moj± ostatni± propozycj± w ramach "Orzechowego tygodnia" jest czekoladowe mas³o, na które przepis znalaz³am u Cudawianki. Pyszne, choæ baaardzo s³odkie. Z ma³ymi kawa³kami chrupi±cych orzechów. Robi³am je ju¿ dwa razy. Za pierwszym razem zniknê³o bardzo szybko jako ¶niadaniowy dodatek do ¶wie¿utkich bu³eczek i rogalików. Za drugim razem pos³u¿y³o do prze³o¿enia kruchych wafli. Resztê, która zosta³a, wykorzystam chyba do nale¶ników :)  Zdecydowanie polecam :)

Sk³adniki:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mas³a

- 30 g orzechów laskowych (da³am 50g)

- pó³ puszki s³odzonego mleka skondensowanego

Wykonanie:

Orzechy laskowe drobno posiekaæ (ja u¿y³am do tego blendera). Posiekane,  upra¿yæ na suchej patelni  teflonowej. Czekoladê po³amaæ na kostki i  rozpu¶ciæ je wraz z mas³em w k±pieli wodnej.  Rozpuszczone mas³o z czekolad±, zdj±æ z ognia i dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ mleko skondensowane oraz posiekane orzechy. Wymieszaæ. Gotow± masê prze³o¿yæ do s³oiczka. Lekko przestudziæ, po czym umie¶ciæ w lodówce, do momentu, a¿ lekko stwardnieje. Smacznego :)

sobota, 02 stycznia 2010
Brigadeiro

Z widelcem przez kuchniê obu Ameryk

Irena i Andrzej  zainaugurowali kilka dni temu na swoim blogu now± zabawê, która bêdzie polega³a na przygotowywaniu potraw popularnych w kuchniach obu Ameryk.  Zabawa ta, podobnie jak akcja "Z widelcem po Europie" trwa³a bêdzie ca³y rok. Mam nadziejê, ¿e bêdzie ona ¶wietn± sposobno¶ci± na poznanie egzotycznych i nieczêsto spotykanych w naszych kuchniach smaków.

Pierwszym krajem odwiedzanym przez Irenê i Andrzeja jest ojczyzna gor±cej samby czyli Brazylia. Moj± propozycj± pochodz±c± z tego kraju s± Brigadeiro czyli ma³e, s³odkie kuleczki, zrobione ze skondensowanego mleka oraz kakao, obtoczone w ró¿nych posypkach. Przepis na nie jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a  zaczerpnê³am go z portalu allrecipes.com. Same brigadeiro s± smaczne, ale baaardzo s³odkie. Jedna ma³a kulka wystarczy, aby zaspokoiæ ochotê na s³odko¶ci na ca³y dzieñ :) Moje brigadeiro wysz³y trochê p³askie, ale kto by siê tam tym przejmowa³ ;)

Sk³adniki:

- puszka s³odzonego mleka skondensowanego

- ³y¿ka mas³a

- 3 ³y¿ki kakao

- czekoladowa posypka

Wykonanie:

W rondelku na ma³ym ogniu podgrzaæ razem skondensowane mleko, mas³o i kakao. Ca³y czas mieszaj±c, gotowaæ tak d³ugo, a¿ masa stanie siê tak gêsta, ¿e podczas mieszania bêdzie widaæ spód garnka (kilkana¶cie minut). Gotow± gor±c±  masê zdj±æ z ognia i przelaæ do g³êbokiego talerza wysmarowanego mas³em. Po ostygniêciu formowaæ  z niej ma³e kulki, obtaczaæ je w czekoladowej posypce i umieszczaæ w papierowych papilotkach. Sch³odziæ przed podaniem. Smacznego :)

Ps. Dziêkujê mojemu mê¿owi, który zwiedzi³ dzi¶ ze mn±, mimo fatalnej pogody, cztery sklepy, w poszukiwaniu czekoladowje posypki ;**

wtorek, 07 kwietnia 2009
Mazurek

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Dzi¶ bêdzie szybko, bo i przepis o którym chcê powiedzieæ, jest w³a¶nie bardzo szybki. Mazurki generalnie robi siê tylko raz w roku, na Wielkanoc. U mnie w domu tej tradycji nie ma. Pierwszego mazurka zjad³am dopiero po ¶lubie, u te¶ciowej. Smakowa³ mi, choæ by³ niemi³osiernie s³odki. To jest te¿ g³ówna cecha wiêkszo¶ci mazurków: s± bardzo, bardzo s³odkie. Wystarczy tylko ich ma³y kawa³ek, by zaspokoiæ ca³kowicie ochotê na s³odko¶ci. Przepis na to ciasto znalaz³am u Dorotus. Jest  proste, szybkie w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne. Zadowoli ka¿dego ³asucha.

Sk³adniki:

Ciasto:

- 35 dag m±ki pszennej (krupczatka bêdzie najlepsza)

- 10 dag cukru

- kostka (20 dag) mas³a

- 2 ¿ó³tka

- ³y¿ka gêstej ¶mietany

Dodatkowo:

- puszka  s³odzonego mleka skondensowanego

- kilka ³y¿ek kwa¶nego d¿emu (to ju¿ mój dodatek)

- bakalie do ozdobienia wierzchu

Wykonanie:

Sk³adniki na ciasto szybko zagnie¶æ. Uformowaæ kulê i zawin±æ j± w foliê. Umie¶ciæ w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie rozwa³kowaæ je, umie¶ciæ w blaszce i upiec na z³oty kolor (temperatura 200 stopni, oko³o 20-30 minut). Ciasto bêdzie p³askie, ale takie ma w³a¶nie byæ.

Puszkê mleka gotowaæ pod przykryciem przez 2-3 godziny. Wa¿ne, ¿eby puszka ca³y czas by³a zanurzona pod wod±.

Na upieczonym cie¶cie rozsmarowaæ cienk± warstw± d¿em, a na nim masê z puszki. Ca³o¶æ udekorowaæ bakaliami (skórka pomarañczowa, rodzynki, migda³y..co kto lubi :)) Smacznego :)