Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: mleko skondensowane
poniedzia³ek, 08 grudnia 2014
Domowe krówki z cynamonem
Przepis na te krówki znalaz³am w jakiej¶ kolorowej gazecie i pomy¶la³am, ¿e bêdzie to idealna propozycja na "Korzenny Tydzieñ" u Ptasi. Muszê przyznaæ, ¿e efekt koñcowy trochê mnie rozczarowa³. Ma³o to wg mnie mia³o wspólnego z krówkami: bardziej przypomina³o po prostu bardziej miêkk± czekoladê z cynamonem. Ale mo¿e siê czepiam, bo raczej wszystkim, których poczêstowa³am tymi cukierkami, one smakowa³y. Niemniej jednak, propozycja warta jest przetestowania, a po drobnym dopracowaniu mo¿e byæ naprawdê bardzo smaczna. Sk³adniki:
Wykonanie:
sobota, 13 listopada 2010
Czekoladowe mas³o
Moj± ostatni± propozycj± w ramach "Orzechowego tygodnia" jest czekoladowe mas³o, na które przepis znalaz³am u Cudawianki. Pyszne, choæ baaardzo s³odkie. Z ma³ymi kawa³kami chrupi±cych orzechów. Robi³am je ju¿ dwa razy. Za pierwszym razem zniknê³o bardzo szybko jako ¶niadaniowy dodatek do ¶wie¿utkich bu³eczek i rogalików. Za drugim razem pos³u¿y³o do prze³o¿enia kruchych wafli. Resztê, która zosta³a, wykorzystam chyba do nale¶ników :) Zdecydowanie polecam :) Sk³adniki: - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g mas³a - 30 g orzechów laskowych (da³am 50g) - pó³ puszki s³odzonego mleka skondensowanego Wykonanie: Orzechy laskowe drobno posiekaæ (ja u¿y³am do tego blendera). Posiekane, upra¿yæ na suchej patelni teflonowej. Czekoladê po³amaæ na kostki i rozpu¶ciæ je wraz z mas³em w k±pieli wodnej. Rozpuszczone mas³o z czekolad±, zdj±æ z ognia i dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ mleko skondensowane oraz posiekane orzechy. Wymieszaæ. Gotow± masê prze³o¿yæ do s³oiczka. Lekko przestudziæ, po czym umie¶ciæ w lodówce, do momentu, a¿ lekko stwardnieje. Smacznego :)
sobota, 02 stycznia 2010
Brigadeiro
Irena i Andrzej zainaugurowali kilka dni temu na swoim blogu now± zabawê, która bêdzie polega³a na przygotowywaniu potraw popularnych w kuchniach obu Ameryk. Zabawa ta, podobnie jak akcja "Z widelcem po Europie" trwa³a bêdzie ca³y rok. Mam nadziejê, ¿e bêdzie ona ¶wietn± sposobno¶ci± na poznanie egzotycznych i nieczêsto spotykanych w naszych kuchniach smaków. Pierwszym krajem odwiedzanym przez Irenê i Andrzeja jest ojczyzna gor±cej samby czyli Brazylia. Moj± propozycj± pochodz±c± z tego kraju s± Brigadeiro czyli ma³e, s³odkie kuleczki, zrobione ze skondensowanego mleka oraz kakao, obtoczone w ró¿nych posypkach. Przepis na nie jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a zaczerpnê³am go z portalu allrecipes.com. Same brigadeiro s± smaczne, ale baaardzo s³odkie. Jedna ma³a kulka wystarczy, aby zaspokoiæ ochotê na s³odko¶ci na ca³y dzieñ :) Moje brigadeiro wysz³y trochê p³askie, ale kto by siê tam tym przejmowa³ ;) Sk³adniki: - puszka s³odzonego mleka skondensowanego - ³y¿ka mas³a - 3 ³y¿ki kakao - czekoladowa posypka Wykonanie: W rondelku na ma³ym ogniu podgrzaæ razem skondensowane mleko, mas³o i kakao. Ca³y czas mieszaj±c, gotowaæ tak d³ugo, a¿ masa stanie siê tak gêsta, ¿e podczas mieszania bêdzie widaæ spód garnka (kilkana¶cie minut). Gotow± gor±c± masê zdj±æ z ognia i przelaæ do g³êbokiego talerza wysmarowanego mas³em. Po ostygniêciu formowaæ z niej ma³e kulki, obtaczaæ je w czekoladowej posypce i umieszczaæ w papierowych papilotkach. Sch³odziæ przed podaniem. Smacznego :) Ps. Dziêkujê mojemu mê¿owi, który zwiedzi³ dzi¶ ze mn±, mimo fatalnej pogody, cztery sklepy, w poszukiwaniu czekoladowje posypki ;**
wtorek, 07 kwietnia 2009
Mazurek
Dzi¶ bêdzie szybko, bo i przepis o którym chcê powiedzieæ, jest w³a¶nie bardzo szybki. Mazurki generalnie robi siê tylko raz w roku, na Wielkanoc. U mnie w domu tej tradycji nie ma. Pierwszego mazurka zjad³am dopiero po ¶lubie, u te¶ciowej. Smakowa³ mi, choæ by³ niemi³osiernie s³odki. To jest te¿ g³ówna cecha wiêkszo¶ci mazurków: s± bardzo, bardzo s³odkie. Wystarczy tylko ich ma³y kawa³ek, by zaspokoiæ ca³kowicie ochotê na s³odko¶ci. Przepis na to ciasto znalaz³am u Dorotus. Jest proste, szybkie w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne. Zadowoli ka¿dego ³asucha. Sk³adniki: Ciasto: - 35 dag m±ki pszennej (krupczatka bêdzie najlepsza) - 10 dag cukru - kostka (20 dag) mas³a - 2 ¿ó³tka - ³y¿ka gêstej ¶mietany Dodatkowo: - puszka s³odzonego mleka skondensowanego - kilka ³y¿ek kwa¶nego d¿emu (to ju¿ mój dodatek) - bakalie do ozdobienia wierzchu Wykonanie: Sk³adniki na ciasto szybko zagnie¶æ. Uformowaæ kulê i zawin±æ j± w foliê. Umie¶ciæ w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie rozwa³kowaæ je, umie¶ciæ w blaszce i upiec na z³oty kolor (temperatura 200 stopni, oko³o 20-30 minut). Ciasto bêdzie p³askie, ale takie ma w³a¶nie byæ. Puszkê mleka gotowaæ pod przykryciem przez 2-3 godziny. Wa¿ne, ¿eby puszka ca³y czas by³a zanurzona pod wod±. Na upieczonym cie¶cie rozsmarowaæ cienk± warstw± d¿em, a na nim masê z puszki. Ca³o¶æ udekorowaæ bakaliami (skórka pomarañczowa, rodzynki, migda³y..co kto lubi :)) Smacznego :) |