| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cytryny

czwartek, 28 maja 2015
Tort Andaluzja

Nie planowa豉m niczego specjalnego na moje urodziny, ale szukaj帷 czego w zamra瘸rce, znalaz豉m 10 bia貫k. kt鏎e prosi造 o wykorzystanie. Pierwsz moj my郵 by豉 Pavlova. Po chwili stwierdzi豉m jednak, 瞠 b璠zie na ni czas latem, kiedy pojawi si 鈍ie瞠 maliny czy jagody. Wymy郵i豉m wi璚, 瞠 wezm si za barki z przepisem, kt鏎ego strasznie unika豉m z powodu trudno軼i i pracoch這nno軼i. Tort Andaluzja znajdowa si na mojej li軼ie do zrobienia od jakich...hmmm...dobrych 6 lat. Przysz豉 w ko鎍u na niego pora. Przepis znalaz豉m u Dorotus. Jego d逝go嗆 i fakt, 瞠 Dorotka radzi podzieli sobie prac na 2-3 dni, przera瘸豉 mnie. Postanowi豉m jednak spr鏏owa. I wiecie co? Upora豉m si z nim w ci庵u jednego dnia. Ca這嗆 nie jest trudna, tylko do嗆 mocno czasoch這nna. Potrzeba tu du瞠j dawki cierpliwo軼i - czekanie na st篹enia krem闚, zg瘰tnienie polewy itd. Jak podzieli豉m sobie prac? Rano przygotowa豉m bazy pod oba kremy. Umie軼i豉m je w lod闚ce i zabra豉m si za pieczenie trzech blat闚. Gotowe zostawi豉m do przestudzenia. Po ok. 5 h doko鎍zy豉m kremy i prze這篡豉m nimi blaty. Ca這嗆 umie軼i豉m w lod闚ce i przygotowa豉m polew. Czyta豉m w komentarzach u Dorotki, 瞠 sporo os鏏 mia這 z ni problem. U mnie na szcz窷cie oby這 si bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie g瘰tnia豉 (zaj窸o jej to dobre 2 h). Co jaki czas sprawdza豉m, czy ju nadaje si do polania ni ciasta. Gdy mia豉 odpowiedni konsystencj, udekorowa豉m ni tort i w這篡豉m go na noc do lod闚ki. I tyle. Na drugi dzie mo積a ju by這 si nim zajada. A jak smakowa? C騜, by naprawd mocno wytrawny. Na pierwszy plan wybija豉 si zdecydowanie gorzka czekolada. Jest jej w torcie bardzo du穎 i mimo, 瞠 jestem jej fank, tutaj mnie troch przyt這czy豉. Je郵i jej nie lubicie, nawet nie zabierajcie si za ten wypiek. Nie b璠zie Wam smakowa. Czekolada zdominowa豉 ca趾owicie smaczny krem cytrynowy. Troch si przez to zawiod豉m, bo liczy豉m na wyra幡iejszy jego posmak. Ciasto jest bardzo syc帷e - jeden kawa貫k sprawi, 瞠 b璠ziecie mie do嗆 s這dko軼i na ca造 dzie. Najlepiej smakuje, gdy zostanie wyj皻y 1-1,5 h wcze郾iej z lod闚ki. Bardzo dobrze si kroi, a polewa jest elastyczna i nie 豉mie si.

Nie wiem czy wr鏂 do tego przepisu. Ciesz si, 瞠 mia豉m okazj go wypr鏏owa i przekona si, jak smakuje to eleganckie cudo. Je郵i mia豉bym go powt鏎zy to z pewno軼i zmniejszy豉bym o 1/3 ilo嗆 czekoladowego kremu, za to krem cytrynowy zrobi豉bym z podw鎩nej porcji.

tort andaluzja

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 24 cm):

Migda這we blaty (ilo嗆 sk豉dnik闚 podana na 3 blaty):

  • 10 bia貫k
  • 160 g zmielonych migda堯w
  • 160 g cukru pudru
  • 125 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 37 g kakao

Krem cytrynowy:

  • sok oraz sk鏎ka z dw鏂h cytryn (soku powinno by ok. 80-90 ml)
  • 70 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 40 g mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • 6 g 瞠latyny
  • 75 g 鄉ietany krem闚ki (30%)

Krem czekoladowy:

  • 250 g gorzkiej czekolady (zawarto嗆 kakao oko這 60%)
  • 200 g 鄉ietany krem闚ki (30%)
  • 80 g mi瘯kiego mas豉

Polewa:

  • 200 ml mleka (da豉m 160 ml)
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 30 g cukru
  • 30 g mas豉

Wykonanie:

Blaty migda這we:

Zmielone migda造 wymiesza z cukrem pudrem i kakao. Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Ubite w ten spos鏏 bia趾a delikatnie wymiesza z przesianymi suchymi sk豉dnikami. Gotowe ciasto rozdzieli r闚no (najlepiej wa膨c jednakowe porcje) mi璠zy 3 tortownice*, w kt鏎ych dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane mas貫m. Wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez oko這 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyj望 z piekarnika, ostudzi. Blaty w piekarniku urosn, a po wyj璚iu z niego - opadn (tak ma by).

*Je郵i nie posiadacie tylu tortownic, mo積a podzieli powy窺ze sk豉dniki na 3 cz窷ci i przygotowa ka盥y blat osobno. Ja piek豉m dwa blaty razem, a surowe ciasto na pozosta造 kr捫ek, czeka這 na swoj kolej (nic si z nim nie sta這).

Krem cytrynowy:

W szklanej, wysokiej misce umie軼i sok z cytryny, start sk鏎k, cukier, mas這, 鄴速ka i ca貫 jajko. Przygotowa k徙iel wodn czyli naczynie z wszystkimi sk豉dnikami ustawi nad garnkiem z paruj帷 wod (miska nie mo瞠 dotyka wrz帷ej wody). Sk豉dniki ubija delikatnie, a masa zg瘰tnieje. Doda sypk 瞠latyn. Szybko wymiesza, by si rozpu軼i豉 i po陰czy豉 z mas cytrynow. Ostudzi i przykry foli spo篡wcz (folia powinna dotyka kremu, by nie zrobi si na nim ko簑ch). Wstawi do lod闚ki na kilka godzin lub ca陰 noc do ca趾owitego st篹enia. Bezpo鈔ednio przez sk豉daniem tortu, wyj望 krem z lod闚ki (mo積a zmiksowa go blenderem, je郵i jest zbyt 軼is造). Zmiksowa go z ubit na sztywno sch這dzon krem闚k. Tak przygotowany krem nadaje si od razu do przek豉dania.

Krem czekoladowy:

Zagotowa po這w krem闚ki (100g), nie doprowadzaj帷 jej do wrzenia i wyla na posiekan czekolad. Odczeka 30 sekund i dok豉dnie wymiesza. Powinna powsta g豉dka, czekoladowa masa. Odstawi do lod闚ki, aby masa zg瘰tnia豉. Z gotowej i ch這dnej masy odj望 250 g (reszt zachowa w lod闚ce na potem). Podgrza w k徙ieli wodnej (krem nie mo瞠 by zbyt gor帷y i lej帷y si). Mi瘯kie mas這 dok豉dnie utrze. Doda podgrzan mas czekoladow i zmiksowa tak, 瞠by powsta puszysty krem. Na ko鎍u doda pozosta陰 krem闚k (100g), ubit na sztywno. Wymiesza.

Polewa:

Posiekan czekolad zala zagotowanym, bardzo gor帷ym mlekiem. Doda cukier i mas這. Delikatnie miesza do powstania b造szcz帷ej, g豉dkiej masy (polewa na pocz徠ku jest bardzo rzadka - w temp. pokojowej zg瘰tnia豉 mi do odpowiedniej konsystencji po ok. 2 h; w lod闚ce nast徙i to du穎 szybciej).

Z這瞠nie ca這軼i:

Na paterze u這篡 pierwszy migda這wy blat. Wok馧 niego zamkn望 obr璚z tortownicy, w kt鏎ej go piekli鄉y (zabezpieczy to kremy przed wyp造waniem). Na blat wy這篡 mas czekoladow, przykry drugim migda這wym blatem. Wy這篡 mas cytrynow, przykry ostatnim blatem migda這wym. Sch這dzi w lod闚ce przez godzin. W k徙ieli wodnej podgrza pozosta陰 cz窷 masy czekoladowej, kt鏎a pozosta豉 z wykonania kremu czekoladowego. Posmarowa ni wierzch sch這dzonego tortu. W這篡 do lod闚ki na kilka godzin lub na ca陰 noc. Gotowy tort obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Przechowywa w lod闚ce. Przed podaniem wyj望 go z niej godzin wcze郾iej. Smacznego :)

tort andaluzja2