| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: dro盥瞠

pi徠ek, 25 marca 2016
Hot Cross Buns

Hot Cross Buns to tradycyjne angielskie bu貫czki, pieczone przede wszystkim w Wielki Pi徠ek, tu przed Wielkanoc. Naje穎ne rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow, mocno ma郵ane, z dodatkiem przypraw korzennych. Mia豉m na nie ochot ju od dawna. Skusi豉m si jednak dopiero teraz, po tym jak niedawno moja szwagierka przywioz豉 do spr鏏owania par sztuk prosto z UK. Zasmakowa造 nam, wi璚 kilka dni p騧niej upiek豉m je sama ponownie. Wysz造 鈍ietnie. Zajadali鄉y si nimi wszyscy: m捫 stwierdzi, 瞠 mog piec je tak cz瘰to, jak zechc. Z mas貫m i d瞠mem smakuj wybornie i bardzo Wam je polecam, nie tylko przed 鈍i皻ami. Najlepsze oczywi軼ie zaraz po upieczeniu.

Przepis od Dorotus.

hot cross buns

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 37 g m彗i chlebowej
  • 190 g letniego mleka
  • p馧 造磬i cukru
  • 18 g dro盥篡 鈍ie篡ch (lub 9 g dro盥篡 suchych)

Ciasto w豉軼iwe:

  • ca造 wyro郾i皻y, wcze郾iejszy zaczyn
  • 340 g m彗i pszennej chlebowej
  • 4 造磬i mi瘯kiego mas豉
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru (56 g)
  • p馧 造瞠czki soli
  • p馧 造磬i przyprawy do piernika
  • 115 g koryntek
  • 37 g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub cytrynowej

Pasta na krzy篡ki:

  • 110 g m彗i pszennej
  • 35 g oleju
  • 80 g wody

Syrop (zosta這 mi sporo syropu i my郵, 瞠 spokojnie wystarczy przygotowa go z po這wy sk豉dnik闚):

  • 8 造瞠k cukru
  • p馧 szklanki wody

Wykonanie:

Zaczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i rozetrze z cukrem. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa m彗. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia (zaczyn b璠zie bardzo rzadki).

M彗 wymiesza mikserem z mi瘯kim mas貫m, a powstan ma貫 grudki. Doda jajko, cukier, s鏊, przyprawy. Na ko鎍u wla wyro郾i皻y zaczyn oraz bakalie, wymiesza i wyrabia ciasto r璚znie przez oko這 10 minut. Przykry 軼iereczk i odstawi na ok. godzin w ciep貫 miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnie嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajko, rozczyn dro盥穎wy, stopione mas這, cukier, s鏊, przyprawa korzenna oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po oko逝 5 minutach wyrabiania ciasta doda rodzynki i sk鏎k.

Wyro郾i皻e ciasto lekko zagnie嗆 i podzieli na 12 r闚nych cz窷ci. Uformowa bu貫czki i uk豉da je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odst瘼ach. Przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu na ok. godzin lub do podwojenia obj皻o軼i.

Przygotowa past na krzy篡ki i syrop:

Wymiesza ze sob dok豉dnie wod z olejem i m彗. Pasta powinna by na tyle g瘰ta, by nie rozlewa豉 si na bu趾ach, i na tyle rzadka, by mo積a j by這 wycisn望 przez r瘯aw cukierniczy.

Sk豉dniki syropu zagotowa.

Na wyro郾i皻e bu趾i, przed samym pieczeniem, wycisn望 past: najpierw w rz璠ach poziomych, potem pionowych, by na bu貫czkach powsta造 symbole krzy瘸.

Piec bu貫czki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut (pod koniec pieczenia mo積a je przykry foli aluminiow, bo szybko br您owiej). Gor帷e bu貫czki posmarowa syropem. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)

bu趾i z krzy篡kiem hot cross buns

Jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym wi璚 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych i zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏 :) Smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)


czwartek, 04 lutego 2016
P帷zki luksusowe - moje pierwsze sma穎ne p帷zki

To moje pierwsze p帷zki, kt鏎e sma篡豉m w tradycyjny spos鏏 na g喚bokim oleju. Co roku sobie obiecywa豉m, 瞠 spr鏏uj zrobi je samodzielnie i co roku tch鏎zy豉m. Kilka dni temu jednak postanowi豉m, 瞠 czas si sprawdzi i zobaczy, czy jest si czego ba. Wybra豉m przepis podany przez ChiliBite. Ca這嗆 鈍ietnie opisana, zdj璚ia krok po kroku. Nie mog這 si nie uda. A jak mi posz這? Chyba nienajgorzej, je郵i we幟ie si pod uwag, 瞠 by to pierwszy raz. P帷zki s smaczne, delikatne, nie nasi彗n窸y za mocno t逝szczem. Wysz造 mi mo瞠 ciut za ma這 puszyste, ale to moja wina, bo troch za kr鏒ko wyrasta造 ju po uformowaniu. Z tego te powodu nie na ka盥ym p帷zku znajduje si tradycyjna, bia豉 obw鏚ka. Ten szczeg馧 do poprawy za rok. Ciasto dro盥穎we wyrobi豉 za mnie maszyna, a reszta nie zaj窸a jako specjalnie du穎 czasu. Nadziewa豉m p帷zki po usma瞠niu. Warto cho raz w 篡ciu przygotowa je samodzielnie - ju dzi mog to powiedzie z ca造m przekonaniem :)

p帷zki luksusowe

Sk豉dniki (robi豉m z polowy porcji i otrzyma豉m 12 p帷zk闚):

  • 1 kg m彗i pszennej typ 550
  • 100g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 500ml ciep貫go mleka
  • 120g cukru
  • 7 鄴速ek + 1 jajo
  • 40ml spirytusu
  • p馧 造瞠czki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 100-120g roztopionego mas豉

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (smalec, olej)
  • konfitura, d瞠m, kajmak, czekolada do nadziewania (je郵i nadziewamy przed sma瞠niem konfitura powinna by bardziej zwarta, niezbyt rzadka)
  • lukier, cukier puder do posypania, kajmak
  • do ozdobienia: p豉tki migda這we, posiekane orzechy, sk鏎ka pomara鎍zowa

Wykonanie:

Z dro盥篡 przygotowa rozczyn: pokruszy je i rozetrze z 造磬 cukru. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa 3 造磬i m彗i. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia.

M彗 przesia. Jajko utrze z 鄴速kami, cukrem i ekstraktem waniliowym na puch, doda spirytus i s鏊. Do przesianej m彗i doda utarte 鄴速ka i zaczyn dro盥穎wy. Wyrobi sp鎩ne i g豉dkie ciasto, pod koniec dodaj帷 roztopione mas這. Przykry misk z ciastem 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 1-1,5h (ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajka, rozczyn dro盥穎wy, spirytus, ekstrakt, stopione mas這, cukier, s鏊 oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h).

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na opr鏀zony m彗 blat i lekko wyrobi, a nast瘼nie delikatnie rozwa趾owa na ok 1-1,5cm grubo軼i. Wycina kr捫ki. Je郵i p帷zki nadziewane b璠 przed sma瞠niem, na tym etapie doda d瞠m , konfitur. Dok豉dnie sklei ciasto. Nat逝szczonymi olejem d這闓i, formowa z ciasta p帷zki. Uformowane p帷zki uk豉da na blaszce nasmarowanej olejem (sklejeniem do do逝) i przykry 軼iereczk. Odstawi na 20-30 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

P帷zki sma篡 partiami (3-4 sztuki na jeden raz) w g喚bokim t逝szczu, w temperaturze 165-170 stopni na z這ty kolor (2-3 minuty z ka盥ej strony). Usma穎ne p帷zki ods帷zy na r璚zniku papierowym. Je郵i p帷zki nie by造 nadziewane przed sma瞠niem, nadzia je teraz przy pomocy specjalnej szprycy lub r瘯awa cukierniczego z odpowiedni tylk. Gotowe p帷zki polukrowa (ja macza豉m p帷zki w lukrze) lub posypa cukrem pudrem. Ozdobi wg uznania. Smacznego :)

p帷zki

sma穎ne p帷zki

p帷zki 鈔odek

pi徠ek, 15 stycznia 2016
Szwedzkie bu貫czki cynamonowe - kanelbullar

S造nne, szwedzkie dro盥穎we bu貫czki, pachn帷e ob喚dnie cynamonem, kusi造 mnie z wielu blog闚 ju od bardzo dawna. Zrobi豉m je kilka dni temu i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go z tym zwleka豉m. S przepyszne: mi瘯kie, s這dkie i bardzo aromatyczne. Ogromnie polecam, jako s這dkie 郾iadanie lub podwieczorek.

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kanelbullar

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji i otrzyma豉m 12 bu貫czek, takich jak na zdj璚iu):

  • 400-425g m彗i pszennej
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 250 ml ciep貫go mleka
  • 60g cukru
  • 75-100g roztopionego mas豉
  • szczypta soli
  • 造瞠czka mielonego kardamonu

Nadzienie:

  • 150g mi瘯kiego mas豉
  • 100g cukru
  • 2 造磬i cynamonu

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier perlisty (pomin窸am)

Wykonanie:

Pokruszone, 鈍ie瞠 dro盥瞠 rozpu軼i w ciep造m (ale nie gor帷ym) mleku. Doda roztopione mas這, cukier, kardamon, s鏊 i m彗. Dok豉dnie wyrobi ciasto (powinno by mi瘯kie i elastyczne, nie mo瞠 klei si do r彗). W razie potrzeby podsypa m彗. Misk z ciastem przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 30-60 minut, a podwoi obj皻o嗆 (u mnie ciasto wyrasta這 1,5 h). Wyro郾i皻e ciasto delikatnie zagnie嗆 i odstawi na par minut.

Przygotowa nadzienie – mi瘯kie mas這 wymiesza dok豉dnie z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwa趾owa na prostok徠, podsypuj帷 blat m彗 (wymiary ok. 25x60 cm). Na cie軼ie rozsmarowa nadzienie, pozostawiaj帷 wzd逝 d逝窺zego boku 2-3cm margines. Margines posmarowa roztrzepanym jajkiem. Ostro積ie zwin望 ca這嗆 w rolad zaczynaj帷 od d逝窺zego boku. Rulon pokroi na 2-3 cm kawa趾i.

Bu貫czki uk豉da w do嗆 sporych odst瘼ach obok siebie na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Odstawi na 30 minut do wyro郾i璚ia. Po tym czasie posmarowa je roztrzepanym jajkiem i posypa cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-10 minut, a b璠 z這ciste. Smacznego :)

kanelbullar 2

szwedzkie bu貫czki z cynamonem

kanelbullar zbli瞠nie

鈔oda, 09 wrze郾ia 2015
Jagodowe 郵imaczki

Te bu貫czki powsta造 jaki czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek. Wykorzysta豉m do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone - idealne. Poniewa zosta這 mi kilka 造瞠k serka, postanowi豉m wykorzysta go jako nadzienie dro盥鄴wek. I niestety, by to b陰d. Mascarpone jest jednak zbyt rzadkim serem i ca趾iem wsi彗 w ciasto. Polecam Wam u篡 g瘰tego twaro磬u - efekt b璠zie o niebo lepszy. Musz jednak przyzna, 瞠 mimo takiej wpadki, dro盥鄴wki smakowa造 鈍ietnie i szybko znikn窸y w naszych brzuchach. Polecam :)

Inspiracja: Moje Wypieki.

郵imaczki z jagodami

Sk豉dniki (6-8 bu貫czek):

  • 275 g m彗i pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g mas豉
  • 1 pe軟a 造磬a mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 pe軟e 造磬i cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 13 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100-150 g jag鏚
  • 3-4 造磬i serka 鄉ietankowego (taki jak na serniki)
  • 1-2 造磬i cukru pudru lub miodu

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 3 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 1 造磬 m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnie嗆 i rozwa趾owa na prostok徠. Posmarowa powierzchni twaro磬iem wymieszanym z cukrem i posypa jagodami. Ca這嗆 zwin望 wzd逝 kr鏒szego boku. Pokroi na 6-8 r闚nych cz窷ci - 郵imak闚, kt鏎e u這篡 powierzchni 軼i皻 do g鏎y, w odleg這軼i oko這 1 cm od siebie (na opr鏀zonej m彗 lub wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce). Odstawi znowu do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce, na oko這 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 20-30 minut. Jeszcze ciep貫 dro盥鄴wki mo積a polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 6-8 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

dro盥穎we 郵imaki z jagodami

jagodowe 郵imaki

poniedzia貫k, 24 sierpnia 2015
Najlepsze jagodzianki z kruszonk

Do tej pory jagodzianki robi豉m zawsze wg sprawdzonego przepisu, kt鏎y od dawna znajduje si na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalaz豉m cudne zdj璚ia bu貫czek z jagodami i nie mog豉m wybi ich sobie z g這wy. Zaintrygowa這 mnie ciasto, do kt鏎ego dodaje si serka mascarpone. Patent Kasi okaza si strza貫m w dziesi徠k. Ciasto dro盥穎we, przygotowane w ten spos鏏, jest wyj徠kowo delikatne, puszyste i mi瘯kie. Wprost rozp造wa si w ustach i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Jagodzianki by造 rewelacyjne. Bardzo polecam Wam t receptur. Ja z pewno軼i b璠 cz瘰to do niej wraca :)

jagodzianka z kruszonk

Sk豉dniki (14 bu貫czek):

  • 550g m彗i pszennej
  • 250ml mleka
  • 100g mas豉
  • 2 pe軟e 造磬i mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 pe軟ych 造瞠k cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g 鈍ie篡ch jag鏚
  • 2-3 造磬i cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g m彗i
  • 50g cukru
  • 70g mas豉

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania jagodzianek
  • lukier

Wykonanie:

Jagody przebra, wyp逝ka i osuszy. Wymiesza je z cukrem pudrem. Odstawi na bok.

Przygotowa rozczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i po陰czy z 5 造磬ami ciep貫go (nie gor帷ego!) mleka, 造磬 cukru i 2 造磬ami m彗i. Wymiesza, przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut, aby rozczyn wyr鏀.

Pozosta貫 mleko wla do garnka. Doda serek mascarpone, mas這, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewa razem do chwili, a mas這 i ser si rozpuszcz. Zdj望 z ognia. Do przestudzonego mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego) doda jajka i wymiesza ca這嗆 trzepaczk.

Do du瞠j miski wsypa m彗 i doda s鏊. Wla mleko z jajkami i wyro郾i皻y zaczyn. Ca這嗆 zagnie嗆 na g豉dkie i puszyste ciasto (je郵i b璠zie si klei do r彗, podsypa m彗, ale nie za du穎). Gotowe ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 45-60 minut. Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 14 r闚nych kulek.Z ka盥ej kuli zrobi placek i na 鈔odku ka盥egoumie軼i kopiast 造磬 jag鏚 wymieszanych z cukrem. Placki zlepi, dok豉dnie dociskaj帷(tak jak pierogi). Formowa z nich bu貫czki i uk豉da na blaszce, 陰czeniem do do逝, w niewielkich odst瘼ach od siebie. Tak przygotowane bu趾i odstawi na 20 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk, rozcieraj帷 ze sob w palcach wszystkie jej sk豉dniki. Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem i posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Smacznego :)

Ciasto mo積a te wyrobi w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, mas貫m i cukrami, rozczyn dro盥穎wy oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszyni wyro郾i璚iuciasto kr鏒ko wyrobi i podzieli na 14 cz窷ci. Dalej post瘼owa zgodnie z przepisem.

jagodzianki z kruszonki

jagodzianki 鈔odek

Uczta pod go造m niebem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6