| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: 瞠latyna

pi徠ek, 03 lutego 2017
Ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Dzi przepis dla wszystkich tych, kt鏎zy lubi po陰czenie mas豉 orzechowego z bananem. Do takich os鏏 zaliczam si ja i zalicza si te Elvis Presley, o czym wspomina豉m przy okazji przepisu na jego ulubion kanapk. Jestem jednak pewna, 瞠 takich os鏏 jest wiele, bo mas這 orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cie軼ie pomi璠zy czekoladowym biszkoptem znajduj si dwie smaczne masy, 鈍ietnie si ze sob komponuj帷e i sprawiaj帷e, 瞠 ci篹ko jest poprzesta na jednym kawa趾u. Od siebie doda豉m do masy ze 鄉ietan serek mascarpone, aby masa by豉 bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m na blogu Kruche babeczki.

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i kakao
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i oleju
  • 造磬a wody

Masa bananowa:

  • 1,5 kg banan闚
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Masa z mas貫m orzechowym:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • kilka 造瞠k mas豉 orzechowego (ilo嗆 wg uznania)
  • 1 czubata 造磬a 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatnik闚
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. 草速ka po陰czy z olejem i doda do bia貫k. Nast瘼nie wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i, proszek do pieczenia, kakao i 造磬 wody. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko逝 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzi i przekroi na dwa blaty.

Masa bananowa:

Galaretki rozpu軼i w 500 ml (czyli w po這wie zalecanej ilo軼i) gor帷ej wody. Ostudzi. Banany obra i zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Doda bananowe puree i t篹ej帷e galaretki. Dok豉dnie zmiksowa. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyr闚na i roz這篡 na niej warstw herbatnik闚.

Masa z mas貫m orzechowym:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda mascarpone i mas這 orzechowe. Na koniec doda 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek. Gotow mas wy這篡 na herbatniki. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorowa rozpuszczon czekolad. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

pi徠ek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoc闚. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Pi瘯nie prezentowa這 si na stole: eleganckie i kolorowe, namawia這 do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali這. Najlepsza wg mnie by豉 cz窷 z kasz manna i nutell, najs豉bsza- warstwa jogurtowa: ma這 s這dka i raczej nijaka. Dodatkowo mia豉m problem z tym, 瞠 od陰cza豉 si ona od reszty ciasta. Ca這嗆 przygotowywa這 si 豉two i bez problemu - jedynym mankamentem by czas oczekiwania na odpowiednie st篹enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo瞠 u Was zyska wi璚ej punkt闚, kto wie? :)

ciasto grysikowo-truskawkowe

Sk豉dniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatnik闚 ma郵anych

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g mas豉
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 造磬i cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (da豉m 150 g)
  • 90 g m彗i ziemniaczanej

Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • 4 造磬i musu truskawkowego
  • 4 造磬i cukru pudru (da豉m 6 造瞠k)
  • 25 g 瞠latyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim u這篡 warstw herbatnik闚.

Masa grysikowa:

Mleko zagotowa razem z mas貫m, cukrem i Nutell. Powoli, cienkim strumieniem wsypywa kasz, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, aby nie porobi造 si grudki. Gotowa na ma造m ogniu przez kilka minut do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas grysikow wyla ostro積ie na herbatniki. Wyr闚na. Przykry od razy kolejn warstw herbatnik闚. Odstawi do przestygni璚ia na oko這 godzin.

Masa truskawkowa:

100 ml wody po陰czy dok豉dnie z m彗 ziemniaczan. Zmiksowane truskawki zagotowa z 350 ml wody i cukrem. Doda rozrobion m彗. Ca這嗆 szybko i energicznie wymiesza. Gotowa ok. minuty. Gor帷 mas truskawkow wyla na herbatniki i odstawi do przestygni璚ia.

Masa jogurtowa:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!  Jogurt po陰czy dok豉dnie ze 鄉ietank, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec doda 瞠latyn. Wymiesza. Mas jogurtow wyla na przestudzon mas truskawkow. Wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)


ciasto z kasz mann i truskawkami

poniedzia貫k, 04 kwietnia 2016
Lekki mus pomara鎍zowy (na jogurcie)

Dzisiejszy poniedzia貫k postanowi豉m zacz望 pysznym, lekkim deserem. S這dzony odrobin br您owego cukru, kt鏎y z powodzeniem mo積a zamieni na mi鏚, ksylitol czy stewi. Mocno pomara鎍zowy, s這dko-kwa郾y i orze德iaj帷y. Do jego przygotowania u篡豉m sycylijskich, czerwonych pomara鎍zy, kt鏎e sprawi造, 瞠 deser ma r闚nie 豉dny, lekko r騜owy kolor. Skusicie si?

Przepis znalaz豉m tutaj.

lekki mus z pomara鎍zy

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 pomara鎍ze
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 造磬i br您owego cukru (mo積a zamieni na stewi, ksylitol lub mi鏚)
  • 1,5 -2 造磬i 瞠latyny
  • owoce, orzechy, musli do podania

Wykonanie:

Z pomara鎍zy wycisn望 sok (powinno by go ok. 3/4 szklanki). Doda do niego cukier i podgrzewa do jego rozpuszczenia. Lekko przestudzi. W ch這dnym soku rozpu軼i 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek, a nast瘼nie zmiksowa ca這嗆 z jogurtem. Przela do naczynek, w kt鏎ych chcemy podawa deser. Wstawi do lod闚ki do st篹enia. Udekorowa przed podaniem. Smacznego :)

jogurtowy mus z pomara鎍zy

pi徠ek, 04 grudnia 2015
Warstwowe ciasto kawowe z bia陰 czekolad

Eleganckie, 豉dnie prezentuj帷e si na stole i co najwa積iejsze, ca趾iem smaczne, ciasto z dodatkiem bia貫j czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie si ze sob komponuj: s這dk warstw bia陰 r闚nowa篡 bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni by zadowoleni, bo jest ona naprawd mocno wyczuwalna.

Przepis od Wiosenki27.

Zobacz te:

- sernik tr鎩czekoladowy (bez pieczenia)

- tr鎩warstwowy deser z truskawkami

ciasto kawowe z czekolada

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x32 cm lub tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao

Warstwa kawowa:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3-4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • p馧 szklanki cukru pudru (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i 瞠latyny
  • 250 g serka mascarpone

Warstwa z bia貫j czekolady:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 tabliczki (300g) bia貫j czekolady
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka. Na koniec wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i oraz kakao. Gotowe ciasto prze這篡 do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi.

Warstwa kawowa:

Kaw rozpu軼i w kilku 造磬ach wody.疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno. Doda cukier puder i serek mascarpone. Dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie wla rozpuszczon kaw, wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon odrobin kremu. Szybko wymiesza, aby nie by這 grudek. Gotow mas prze這篡 na wystudzony biszkopt, wyr闚na i wstawi do lod闚ki.

Warstwa z bia陰 czekolad:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Czekolad po豉ma na kawa趾i, doda do niej kilka 造瞠k krem闚ki i rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Odstawi. Reszt krem闚ki ubi na sztywno. Pod koniec ubijania doda rozpuszczon czekolad oraz 瞠latyn. Delikatnie wymiesza. Prze這篡 mas czekoladow na mas kawow, wyr闚na. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

kawa i bia豉 czekolada

warstwowe z czekolad i kaw

pi徠ek, 04 wrze郾ia 2015
Tort orzechowy z gruszkami

Upiek豉m ten tort z okazji urodzin mojego m篹a. Za篡czy on sobie wypieku z orzechami, wi璚 postara豉m si spe軟i jego pro軸. Nie chcia豉m ci篹kich, ma郵anych krem闚 - marzy這 mi si co lekkiego i innego ni zawsze. Na blogu Ma豉 Cukierenka znalaz豉m przepis, kt鏎y wyda mi si idealny. Tort wyszed ca趾iem smacznie, cho musz przyzna, 瞠 nie zachwyci mnie jako specjalnie. Ot, przyjemne ciasto z kremem i owocami, poprawne, nie za s這dkie, mocno orzechowe. Bez wi瘯szych fajerwerk闚. Najwa積iejsze jednak, 瞠 m捫 by zadowolony, bo to w ko鎍u jego 鈍i皻o. Du膨 frajd mia豉 te nasza c鏎ka, kt鏎a od serca udekorowa豉 ca這嗆 i wyjada豉 z rado軼i czekoladowe ozdoby.

tort orzechowy z gruszkami

Sk豉dniki:

Biszkopt (tortownica 24-25cm):

  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 150g zmielonych orzech闚 laskowych
  • 100g zmielonych migda堯w
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernik闚
  • 1/4 造瞠czki aromatu waniliowego
  • 1/3 造瞠czki aromatu migda這wego

Krem:

  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a budyniu waniliowego w proszku
  • 1-2 opakowania cukru wanilinowego
  • 400ml krem闚ki (30% lub 36%)
  • 5 造瞠czek 瞠latyny

Poncz:

  • 5 造瞠k w鏚ki gruszkowej (lub czystej w鏚ki)
  • 2/3 szklanki syropu z gruszek

Dodatkowo:

  • 1 puszka gruszek w syropie (820g)
  • 400ml krem闚ki (30% lub 36%)
  • 1-2 造磬i cukru pudru
  • 鄉ietan-fix
  • do dekoracji: posiekane orzechy laskowe, czekoladowe ozdoby itp.

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania, dodawa powoli po這w cukru. Reszt cukru utrze z 鄴速kami na kremow mas. Doda j do ubitych bia貫k, razem z aromatami. Na koniec delikatnie, za pomoc 造磬i, wmiesza sypkie produkty: m彗 wymieszan z orzechami, migda豉mi, przypraw do piernika i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia (tylko dno - bok闚 niczym nie smarowa). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 50 minut. Po wyj璚iu z piekarnika odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia. Zimny biszkopt przekroi na 3 blaty.

Krem:

Mleko kr鏒ko zmiksowa z cukrem, cukrem wanilinowym, 鄴速kiem, proszkiem budyniowym. Mieszanin zagotowa, ci庵le mieszaj帷. Przestudzi. 疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno i po陰czy z ostudzonym kremem budyniowym. Nast瘼nie doda 瞠latyn. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i odstawi do lekkiego st篹enia.

Gruszki os帷zy, zachowuj帷 syrop. 2/3 szklanki syropu wymiesza z w鏚k. Gruszki pokroi na kawa貫czki.

Z這瞠nie ca這軼i:

Na paterze u這篡 pierwszy orzechowy blat. Wok馧 niego zamkn望 obr璚z tortownicy, w kt鏎ej go piekli鄉y. Nas帷zy 1/3 syropu z w鏚k. Na wierzchu u這篡 po這w pokrojonych gruszek, a nast瘼nie rozsmarowa na nich po這w kremu.Przykry drugim kr捫kiem ciasta. Nas帷zy go po這w ponczu, wy這篡 reszt gruszek i przykry pozosta造m kremem. Na kremie po這篡 ostatni kr捫ek ciasta i nas帷zy go reszt syropu. Tort wstawi do lod闚ki na par godzin (najlepiej na ca陰 noc).

Na drugi dzie 400 ml sch這dzonej krem闚ki ubi na sztywno z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixem. Posmarowa ni boki oraz wierzch tortu. Boki dodatkowo posypa posiekanymi orzechami. Ca這嗆 udekorowa wg uznania. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

tort orzechowy z gruszkami

tort orzechowy z gruszkami

Co do dekoracji...no c騜...jak wielokrotnie mo積a by這 tu zauwa篡, ja zdolno軼i nie posiadam. Moj wersj tortu widzicie poni瞠j, na zdj璚iu z lewej strony. Po prawej stronie - tort poprawiony przez moj c鏎ci ;) Pierwotna wersja by豉 wg niej zbyt nudna. Nie spos鏏 si z ni nie zgodzi, prawda? :))




 
1 , 2 , 3