| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kawa

wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

poniedzia貫k, 12 grudnia 2016
Cha逕owiec bez pieczenia

Poniedzia貫k postanowi豉m poskromi s這dko軼iami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na ciasto. Cha逕owiec jest elegancki, zaskakuj帷y i smaczny. Do嗆 s這dki, wi璚 po ma造m kawa貫czku ma si do嗆 na d逝go. Po陰czenie cha逕y z wi郾iami sprawdzi豉m ju wcze郾iej (KLIK) i wiedzia豉m, 瞠 b璠zie ono 鈍ietne. Je郵i te je lubicie, b璠ziecie zadowoleni, cho musz przyzna, 瞠 we wspomnianej wy瞠j propozycji smakowa這 mi ono nieco bardziej ni tutaj. Wi郾ie z kompotu fajnie prze豉mywa造 smak ca這軼i, konfitura wi郾iowa by豉 wg mnie ciut za s這dka. Rzecz, do kt鏎ej si musz przyczepi, by這 to, 瞠 ciasto wysz這 mi do嗆 niestabilne. Wyci庵ni皻e z lod闚ki do嗆 szybko si rozje盥瘸這, co niew徠pliwie jest minusem, je郵i planujecie postawi je na d逝瞠j na stole. Plus za to, 瞠 z cha逕owcem poradzi sobie ka盥y z Was, gdy nie wymaga on pieczenia i jest prosty w wykonaniu.

Przepis ze strony Zjem to.

cha逕owiec bez pieczenia

Sk豉dniki (blaszka 21 x 21 cm):

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g cha逕y
  • 5 鄴速ek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru (nast瘼nym razem da豉bym po這w)
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 造磬i likieru Amaretto (da豉m likier kawowy)

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy (s這dzonej lub nie, to zale篡 od Was)
  • 2 造磬i Amaretto (da豉m likier kawowy)

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe (鈔ednie opakowanie ok. 250g)
  • opakowanie biszkopt闚 typu "kocie j瞛yczki"
  • p馧 s這iczka konfitury wi郾iowej (niskos這dzonej)

Wykonanie:

Szklank mleka zagotowa z cukrem. 草速ka zmiksowa dok豉dnie z cukrem waniliowym, m彗 i pozosta造m mlekiem. Do gotuj帷ego si mleka wla przygotowan mieszank. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty, a budy odpowiednio zg瘰tnieje. Gotowy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puch. Stopniowo dorzuca pokruszon lub start na tarce o du篡ch oczkach cha逕. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Wla likier, wymiesza.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia. Herbatniki kr鏒ko moczy w ponczu kawowym i wy這篡 nimi 軼i郵e dno formy. 3-4 造磬i masy od這篡, reszt podzieli na po這w. Pierwsz cz窷 masy rozsmarowa na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurza biszkopty i uk豉da jeden obok drugiego na masie, lekko wciskaj帷 je w krem. Wolne miejsca mi璠zy biszkoptami posmarowa konfitur wi郾iow. Wszystko przykry drug po這w masy. Na masie u這篡 warstw z zamoczonych w kawie herbatnik闚. Wierzch ciasta posmarowa od這穎n na pocz徠ku mas. Ciasto wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)

cha逕owiec bez pieczenia z wi郾iami


pi徠ek, 04 listopada 2016
Dyniowe tiramisu z malinami

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deser闚. Na blogu znajdziecie przepis na jego klasyczn wersj oraz z dodatkiem 鈍ie篡ch truskawek. Dzi mam dla Was jesienn ods這n tego w這skiego smako造ku. Tiramisu z dyni jest do嗆 specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i je郵i kto jej nie lubi, to powinien raczej zosta przy klasyce. Prze豉ma豉m troch smak ca這軼i dodaj帷 kilka 鈍ie篡ch malin. Dzi瘯i temu deser zyska 鈍ie穎軼i i wygl康a odrobin ciekawiej. Eksperyment uwa瘸m za udany, aczkolwiek klasyczna wersja tiramisu jest dla mnie jednak du穎 smaczniejsza.

Przepis na dyniowe tiramisu znalaz豉m na blogu Dorotus.

dyniowe tiramisu

Sk豉dniki (na 6 sporych puchark闚):

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni (zrobionego wg tego przepisu)
  • 4-5 造瞠kcukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 造瞠czkicynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 150 g pod逝積ych biszkopt闚
  • p馧 szklanki mocnej kawy wymieszanej z Amaretto
  • 鈍ie瞠 maliny

Na wierzch:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • gar嗆 podpieczonych orzech闚 pekan (pomin窸am)
  • cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Serek mascarpone, 鄉ietana krem闚ka i puree z dyni powinny by sch這dzone (przynajmniej 12 godzin wcze郾iej w lod闚ce).

Mascarpone ubi na g瘰ty krem z krem闚k i cukrem pudrem. Pod koniec miksowania doda puree z dyni, cynamon, imbir i ga趾. Ubija do po陰czenia. Biszkopty zanurza w ciep貫j kawie z dodatkiem likieru i uk豉da je na dnie puchark闚. Przykry je cz窷ci kremu dyniowego. Na kremie u這篡 kilka 鈍ie篡ch malin. Nast瘼nie u這篡 kolejn warstw nas帷zonych biszkopt闚, przykry kremem.

Dodatkow sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wy這篡 na wierzch gotowych deser闚. Opr鏀zy cynamonem, udekorowa malinami. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

dyniowe tiramisu z malinami



wtorek, 22 grudnia 2015
Ciasto kapita雟kie

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita krem闚ka. Wszystkie te warstwy 鈍ietnie si ze sob komponuj. Ciasto dobrze si kroi i 豉dnie prezentuje na stole. Od siebie doda豉m do kremu troch 瞠latyny, a do krem闚ki minimaln ilo嗆 mascarpone, aby wszystko by這 bardziej wytrzyma貫. Bardzo polecam i zach璚am do wypr鏏owania tego wypieku.

ciasto kapita雟kie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g m彗i
  • 3 p豉skie 造磬i kakao
  • 5 造瞠k oleju
  • 5 造瞠k wody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 180 ml likieru "Adwokat"
  • 3 鄴速ka
  • p馧 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 造磬i m彗i pszennej (da豉m 3)
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka 瞠latyny (to m鎩 dodatek)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 鄉ietan-fixy
  • 100 g mascarpone (to m鎩 dodatek)

Poncz:

  • kawa przygotowana z 3 造瞠czek kawy rozpuszczalnej i 2 造瞠czek cukru

Dodatkowo:

  • ma貫 opakowanie okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. Obroty miksera zmniejszy na minimalne i cienkim strumieniem wla wod, a nast瘼nie olej. Pod koniec wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i przesian m彗, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przela wla do blachy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi.

Krem:

Po這w mleka zagotowa z cukrem. 草速ka utrze z cukrem wanilinowym, nast瘼nie doda obie m彗i i pozosta貫 mleko. Wszystko zmiksowa tak, by nie by這 grudek. Mieszank wla na gotuj帷e si mleko i energicznie zamiesza. Gotowa do zg瘰tnienia, ci庵le mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷. Ostro積ie wla likier. Wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon najpierw z odrobin kremu (瞠latyn zala 2-3 造磬ami zimnej wody; gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali - nie zagotowa!).

Biszkopt dobrze nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyr闚na powierzchni i posypa kakao. Biszkopty macza w pozosta造m ponczu i uk豉da na warstwie kakao. Przykry pozosta陰 kremem. Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem, mascarpone i 鄉ietan-fixami. Wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa kakao. Gotowe ciasto sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)


ciasto kapita雟kie

Z racji tego, 瞠 jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏. Wielu smakowito軼i, odpoczynku i rado軼i! :)


pi徠ek, 04 grudnia 2015
Warstwowe ciasto kawowe z bia陰 czekolad

Eleganckie, 豉dnie prezentuj帷e si na stole i co najwa積iejsze, ca趾iem smaczne, ciasto z dodatkiem bia貫j czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie si ze sob komponuj: s這dk warstw bia陰 r闚nowa篡 bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni by zadowoleni, bo jest ona naprawd mocno wyczuwalna.

Przepis od Wiosenki27.

Zobacz te:

- sernik tr鎩czekoladowy (bez pieczenia)

- tr鎩warstwowy deser z truskawkami

ciasto kawowe z czekolada

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x32 cm lub tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao

Warstwa kawowa:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3-4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • p馧 szklanki cukru pudru (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i 瞠latyny
  • 250 g serka mascarpone

Warstwa z bia貫j czekolady:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 tabliczki (300g) bia貫j czekolady
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po 造盧e cukru. Doda 鄴速ka. Na koniec wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i oraz kakao. Gotowe ciasto prze這篡 do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi.

Warstwa kawowa:

Kaw rozpu軼i w kilku 造磬ach wody.疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno. Doda cukier puder i serek mascarpone. Dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie wla rozpuszczon kaw, wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon odrobin kremu. Szybko wymiesza, aby nie by這 grudek. Gotow mas prze這篡 na wystudzony biszkopt, wyr闚na i wstawi do lod闚ki.

Warstwa z bia陰 czekolad:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Czekolad po豉ma na kawa趾i, doda do niej kilka 造瞠k krem闚ki i rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Odstawi. Reszt krem闚ki ubi na sztywno. Pod koniec ubijania doda rozpuszczon czekolad oraz 瞠latyn. Delikatnie wymiesza. Prze這篡 mas czekoladow na mas kawow, wyr闚na. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

kawa i bia豉 czekolada

warstwowe z czekolad i kaw

 
1 , 2 , 3 , 4