| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: szparagi

wtorek, 28 czerwca 2016
Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad - makaron pachn帷y domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparag闚 i ulubionych suszonych pomidor闚. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiaj帷y humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpni皻y z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 250 g makaronu - u mnie penne
  • 3-4 造磬i domowego pesto
  • kilkana軼ie zielonych szparag闚
  • gar嗆 suszonych pomidor闚
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Opr鏀zy je sol, pieprzem i skropi oliw. Wymiesza. W這篡 do naczynia 瘸roodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotowa al dente. Gor帷y wymiesza z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypa startym parmezanem. Smacznego :)

makaron pesto szparagi


pi徠ek, 24 czerwca 2016
Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparag闚. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (mo瞠 by te ciecierzyca z puszki)
  • p馧 p璚zka zielonych szparag闚
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 3-4 造磬i soku z cytryny (lub wi璚ej, do smaku)
  • z帳ek czosnku
  • s鏊
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je na kilka minut do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku. Ugotowane, wy這wi 造磬 cedzakow i przela zimn wod. Umie軼i je w blenderze razem z ugotowan ciecierzyc, tahini oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda sok z cytryny oraz s鏊. Zmiksowa na g豉dk mas. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Gotowy hummus przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

pi徠ek, 06 maja 2016
Mini frittaty ze szparagami

Sezon szparagowy w pe軟i. Korzystajcie z niego p鏦i si da - trwa tak kr鏒ko! Nie od dzi wiadomo, 瞠 te pyszne 這dygi 鈍ietnie dogaduj si z jajkami. Moja dzisiejsza propozycja zawiera oba te sk豉dniki. Mini frittaty z zielonymi szparagami i parmezanem s 鈍ietnym pomys貫m na wiosenne 郾iadanie lub piknik. Najlepsze wg mnie zaraz po upieczeniu, cho i na zimno smakowa造 ca趾iem nie幢e. Mo瞠 przygotujecie je jutro rano? :)

Przepis znalaz豉m na blogu Lepszy smak. Pomin窸am jedynie szynk parme雟k, bo akurat nie mia豉m jej w lod闚ce.

Podobne przepisy, kt鏎e by mo瞠 Was zainteresuj to:

- najprostsza jajecznica ze szparagami

- pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami

mini frittaty ze szparagami

Sk豉dniki (6 sztuk):

  • 3 du瞠 jajka
  • p馧 cebuli
  • 50 ml mleka
  • 40 g startego parmezanu
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • 6 zielonych szparag闚
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. G堯wki obgotowa osobno przez 3-4 minuty w osolonym wrz徠ku. Odcedzi. Reszt 這dyg pokroi na 1-centymetrowe kawa趾i. Na patelni rozgrza 造磬 oliwy. Zeszkli na niej posiekan cebul, a nast瘼nie doda poci皻e 這dygi szparag闚. Sma篡 6-7 minut. Zdj望 z ognia. Przestudzi.

Jajka ubi z mlekiem i 3/4 startego parmezanu. Doprawi sol i pieprzem. Doda podsma穎ne szparagi z cebul. Wymiesza. Mas jajeczn wype軟i foremki na muffinki. Na wierzchu ka盥ej babeczki u這篡 po 1 g堯wce szparagowej. Ca這嗆 opr鏀zy z wierzchu parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, a frittaty b璠 delikatnie przyrumienione. Smacznego :)

mini frittaty ze szparagami i parmezanem


frittaty szparagi zielone parmezan


poniedzia貫k, 01 czerwca 2015
Risotto ze szparagami

Risotto to bardzo wdzi璚zne danie. Mo積a je przyrz康zi na wiele sposob闚, z r騜nymi dodatkami, jakie tylko przyjd nam do g這wy. Ja najbardziej lubi jego warzywne wariacje. Wiosn idealnym pomys貫m b璠zie risotto ze szparagami. Bardzo delikatne, eleganckie i smaczne.

Inspirowane przepisem znalezionym u Kabamaigi.

Zerknijcie r闚nie na inne propozycja risotta:

- risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

- risotto ze szpinakiem

- risotto z cukini i marchewk

I co na s這dko:

- czekoladowe risotto z malinami

risotto ze szparagami

Sk豉dniki:

  • p璚zek zielonych szparag闚
  • 250 g ry簑 arborio
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 2 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Gdy b璠 ju prawie mi瘯kie, dorzuci g堯wki. Ugotowa do mi瘯ko軼i. Za pomoc 造磬i cedzakowej wyj望 gotowe szparagi (bulion z gotowania zachowa!). G堯wki od這篡 do dekoracji, a reszt zmiksowa na puree. Cebul drobno posieka. Zeszkli na 造盧e mas豉. Nast瘼nie doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Podla dwoma chochelkami bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚, i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy ry b璠zie mi瘯ki (bulion powinien ca造 czas by gor帷y). Pod koniec gotowania doda zmiksowane szparagi. Wymiesza. Przyprawi do smaku. Na koniec doda g堯wki szparag闚, parmezan i pozosta貫 mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane z wierzchu parmezanem. Smacznego :) 

Szparagowe<3Love

wtorek, 01 lipca 2014
Sa豉tka ze szparagami, jajkiem, serem koryci雟kim i.... czerwonymi porzeczkami

Pogoda za oknem nie zach璚a dzi do d逝窺zych spacer闚. Na obiad musia豉m wi璚 zadowoli si tym, co posiada豉m w domu, bo wyj軼ie do sklepu nie wchodzi這 w rachub. Sa豉tka to powsta豉 z produkt闚, kt鏎e znalaz豉m w swojej lod闚ce, a kt鏎e teoretycznie nie do ko鎍a do siebie pasowa造. Zielone szparagi (ju ostatnie w tym sezonie, chlip chlip), jajko, malinowy pomidor, czerwona cebula, kukurydza. Po namy郵e doda豉m kawa貫k pokruszonego sera koryci雟kiego z czosnkiem. Ale ci庵le nie by豉m do ko鎍a zadowolona. Wtedy m鎩 wzrok pad na czerwone porzeczki, kt鏎e pozosta造 mi po przepysznej bezie, kt鏎 piek豉m wczoraj dla go軼i. Dorzuci豉m kilka tych kwa郾ych, czerwonych kulek, pola豉m ca這嗆 dressingiem...i BINGO. To by這 to. Ca這嗆 wysz豉 przepyszna. Czasami takie improwizowane dania s najlepsze :)



Sk豉dniki (1 porcja):
  • p馧 p璚zka zielonych szparag闚
  • jajko
  • p馧 pomidora
  • 2 造磬i kukurydzy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • dwa plastry sera koryci雟kiego z czosnkiem
  • gar嗆 czerwonych porzeczek

Sos:

  • olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazyli
  • sok z cytryny
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Wrzuci je na kilka minut do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku. Ugotowane, wy這wi 造磬 cedzakow i przela zimn wod. Jajko ugotowa na twardo, obra i pokroi w 獞iartki. Cebul pokroi w kr捫ki, pomidora w p鏊plasterki. Na talerzu u這篡 szparagi, pomidora, kukurydz, cebul i jajko. Posypa ca這嗆 pokruszonym serem koryci雟kim oraz czerwonymi porzeczkami. Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki sosu. Gotowym pola sa豉tk. Smacznego :)

Sa豉tka bierze udzia w konkursie "Kujawski ze smakiem do sa豉tek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

O鈍iadczam, 瞠 akceptuj regulamin konkursu.


 
1 , 2 , 3