| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: szparagi

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

pi徠ek, 09 czerwca 2017
Omlet ze szparagami i serem feta

Omlet ze szparagami to przepyszna 郾iadaniowa propozycja - do przygotowania w zaledwie 15 minut. Po篡wna, syc帷a i bardzo, bardzo smaczna. Dodatek sera fety i 鈍ie瞠j bazylii podkr璚a smak ca這軼i. Je郵i lubicie 郾iadania, w kt鏎ych jajka graj pierwsze skrzypce, koniecznie go wypr鏏ujcie.

Inne 郾iadaniowe propozycje z jajkami i szparagami w roli g堯wnej znajdziecie tak瞠 tu:

- mini frittaty ze szparagami

- najprostszajajecznica ze szparagami

- pysznyzapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami

omlet ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • kawa貫k sera feta
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • p豉ska 造磬a m彗i
  • 2 造磬i mleka
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi w cienkie plasterki (g堯wki zostawi w ca這軼i).Jajka, mlekooraz m彗 rozm帷ize sob, dok豉dnie, 瞠by nie by這 grudek. Doprawi sol i pieprzem. Doda pokrojone szparagi, fet i porwane li軼ie bazylii.Na patelni rozpu軼i mas這 iwyla mas jajeczn. Przykry. Sma篡 na 鈔ednim ogniu, a do 軼i璚ia jajek. Gotowy omlet zsun望 na talerz, z這篡 na p馧. Smacznego :)

鈔oda, 24 maja 2017
Pyszna zupa szparagowa z fet

Przepis na t zup znalaz豉m uAsi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo 豉twa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodaj jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnowa. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie si, p鏦i sezon na szparagi ci庵le trwa! :)

zupa szparagowa z fet

Sk豉dniki:

  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚 (ok. 10-12 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniak闚
  • litr bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i mas豉
  • 造磬a oliwy
  • 1/3 造瞠czki kurkumy w proszku
  • 4 造磬i posiekanego koperku
  • 4 造磬i posiekanego szczypiorku
  • 200 g 鄉ietany 18% (da豉m 3 造磬i)
  • ser feta

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi w kostk. Podsma瘸 ja na roztopionym ma郵e z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Doda obrany i przepo這wiony czosnek. Sma篡 razem przez ok. 2 minuty. Wla gor帷y bulion, doda kurkum i zagotowa. Zmniejszy ogie, przykry i gotowa oko這 15 minut, a ziemniaki b璠 mi瘯kie. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. υdygi pokroi na cienkie plasterki, g堯wki zachowa w ca這軼i. Doda je do gotuj帷ej si zupy. Gotowa 3-4 minuty, a lekko zmi瘯n. Dosypa posiekany koperek. Wymiesza i zdj望 z ognia. Doda zahartowan 鄉ietan. Wymiesza. Przed podaniem na talerzu posypa serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

zupa szparagi feta

wtorek, 28 czerwca 2016
Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad - makaron pachn帷y domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparag闚 i ulubionych suszonych pomidor闚. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiaj帷y humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpni皻y z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 250 g makaronu - u mnie penne
  • 3-4 造磬i domowego pesto
  • kilkana軼ie zielonych szparag闚
  • gar嗆 suszonych pomidor闚
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Opr鏀zy je sol, pieprzem i skropi oliw. Wymiesza. W這篡 do naczynia 瘸roodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotowa al dente. Gor帷y wymiesza z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypa startym parmezanem. Smacznego :)

makaron pesto szparagi


pi徠ek, 24 czerwca 2016
Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparag闚. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (mo瞠 by te ciecierzyca z puszki)
  • p馧 p璚zka zielonych szparag闚
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 3-4 造磬i soku z cytryny (lub wi璚ej, do smaku)
  • z帳ek czosnku
  • s鏊
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je na kilka minut do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku. Ugotowane, wy這wi 造磬 cedzakow i przela zimn wod. Umie軼i je w blenderze razem z ugotowan ciecierzyc, tahini oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda sok z cytryny oraz s鏊. Zmiksowa na g豉dk mas. Dolewa do niej powoli lodowatej wody, ca造 czas miksuj帷, a wszystko dok豉dnie si po陰czy. Gotowy hummus przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

 
1 , 2 , 3 , 4