| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: morele

鈔oda, 09 grudnia 2015
Sur闚ka z kapusty peki雟kiej z suszonymi owocami

Ciekawa i niebanalna sur闚ka z kapusty peki雟kiej, do kt鏎ej doda豉m jab趾a, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje si ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko s這dka i z pewno軼i bardzo zdrowa. Najbardziej smakowa豉 mi od razu po przygotowaniu, cho po sch這dzeniu w lod闚ce te by豉 dobra.

Przepis na ni znalaz豉m w ulotce z dyskontu.

kapusta peki雟ka i suszone owoce

Sk豉dniki:

  • niedu瘸 kapusta peki雟ka
  • 2 jab趾a
  • gar嗆 suszonych 郵iwek
  • gar嗆 suszonych moreli
  • 2 造磬i rodzynek
  • 2 造磬i 簑rawiny
  • 2 造磬i orzech闚 w這skich
  • 50 ml soku jab趾owego
  • 造磬a oliwy
  • 造瞠czka octu
  • koperek

Wykonanie:

Kapust poszatkowa. Jab趾a obra i zetrze na tarce. Morele i 郵iwki pokroi w paseczki, orzechy posieka. Kapust po陰czy z owocami i bakaliami. Z soku jab趾owego, oliwy, octu i posiekanego koperku przygotowa sos i pola nim sa豉tk. Dok豉dnie wymiesza. Smacznego :)

wtorek, 26 sierpnia 2014
Smoothie jaglany z morelami i bor闚kami

Kasza jaglana w nieco innym wydaniu. Kiedy moja szwagierka podsun窸a mi ten przepis, pomy郵a豉m, 瞠 warto by by這 takie co wypr鏏owa. Okazja nadarzy豉 si kilka dni temu. Nie oby這 si bez niespodzianek podczas przygotowywania tego napoju: zepsu豉m sw鎩, nie tak dawno kupiony blender (R.I.P.) pierwsza partia smoothie zosta豉 wylana, bo jedyne co w niej czu造鄉y, to smak metalu i dymu, kasza ugotowana po raz drugi, szwagierka bieg豉 po nowe morele...ech, b璠zie co wspomina ;) W ko鎍u jednak si uda這. Efekt ko鎍owy do嗆 ciekawy. Smoothie smakowa這 dobrze, cho przyznam, 瞠 po wypiciu po這wy mia豉m do嗆. Jest mocno syc帷e. My郵, 瞠 鈍ietnie sprawdzi si jako 郾iadanie.

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki (dwie porcje):
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 造磬i ksylitolu (zast徙i豉m cukrem; da豉m ok. 4 造瞠k)
  • 3 morele
  • 100 g bor闚ek (lub jag鏚)
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem. Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia, zostawi pod przykryciem na kilka minut. Wystudzi. 3/4 porcji kaszy zmiksowa z 3/4 porcji mleka, 2 造磬ami cukru, pokrojonymi morelami i ekstraktem waniliowym. Przela do szklanki. Osobno zmiksowa pozosta陰 cz窷 kaszy, mleka i cukru razem z bor闚kami. Wyla delikatnie na wierzch poprzedniej warstwy. Udekorowa wg. uznania. Smacznego :)






Ps. Buziaki dla szwagierki za zdj璚ia i s這mki ;**
sobota, 26 lipca 2014
Koktajl z jagodami, truskawkami i morelami

Takie koktajle znikaj u mnie ostatnio bardzo szybko. C鏎ka kilka razy w tygodniu o nie prosi, a na zakupach wrzuca mi do koszyka r騜ne owoce, z u鄉iechem m闚i帷, 瞠 to na koktajl :) Dzi pyszne trio: jagody, truskawki i morele.

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig. To ju 6 edycja tej pysznej zabawy :)



Sk豉dniki:
  • gar嗆 jag鏚
  • 10 truskawek
  • 3 morele
  • 1-2 szklanki ma郵anki lub mleka (ilo嗆 zale篡 od tego, jak g瘰ty koktajl chcemy uzyska)
  • cukier puder lub mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze.Dok豉dnie zmiksowa. Podawa sch這dzony :)



czwartek, 25 lipca 2013
S這鎍e na talerzu czyli tarta tatin z morelami

Tarta tatin zawsze mi si podoba豉, zw豉szcza niecodzienny spos鏏 jej wykonania: na spodzie u這篡 owoce, na wierzchu ciasto, upiec, odwr鏂i do g鏎y nogami i voilà: pyszny wypiek gotowy. Ciasto to pochodzi z Francji. Pono po raz pierwszy powsta這 przez pomy趾, ale czy to prawda, nie wiadomo. Oryginalnie w przepisie u篡wa si jab貫k i tak wersj na pewno te przygotuj jesieni. Teraz m鎩 wyb鏎 pad na morele, kt鏎ych aktualnie mn鏀two mo積a spotka na straganach. Tart t chcia豉m upiec ju dawno, ale strasznie ba豉m si, 瞠 mi nie wyjdzie: karmel si nie uda, morele si rozpadn, ciasto kruche nie rozwa趾uje, a po upieczeniu nie b璠zie chcia這 wyj嗆 z foremki. Nie wiedzia豉m te, czy b璠zie nam takie maksymalnie owocowe ciasto smakowa這. Niedawno jednak m捫 przyni鏀 mi mn鏀two pi瘯nych moreli. Z cz窷ci zrobi豉m d瞠m, troch zjedli鄉y, a reszt postanowi豉m spo篡tkowa w豉郾ie na tart. Wysz豉 przepyszna i nie mia豉m wi瘯szych trudno軼i z jej przygotowaniem. Po陰czenie kwa郾ych moreli z bardzo s這dkim karmelem, uwa瘸m za rewelacyjne :) Do ciasto doda豉m od siebie 鄴速ko i troch wi璚ej wody, bo nie chcia這 mi si zagnie嗆: po takich modyfikacjach posz這 ju jak z p豉tka. Najlepsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciep豉, z lodami waniliowymi, chocia nast瘼nego dnia te nam smakowa豉.
Tart mo積a w ca這軼i przygotowa na patelni, w kt鏎ej przygotowuje si owoce w karmelu. Nale篡 pami皻a, aby nie mia豉 ona 瘸dnych cz窷ci nieodpowiednich do w這瞠nia do piekarnika. Mo積a wykorzysta te naczynie 瘸roodporne, przystosowane do pracy zar闚no na palniku, jak i w piecu, wtedy nie trzeba owoc闚 przek豉da do innego naczynia. Ja jednak upiek豉m j w zwyk貫j formie do tarty (je郵i b璠zie to forma z wyci庵anym spodem, nale篡 j mocno uszczelni foli aluminiow, bo mo瞠 przecieka).

Ciasto kruche zrobi豉m z podw鎩nej porcji, moreli u篡豉m ok 700g. Moja forma mia豉 鈔ednic 28 cm.

Przepis na tart znalaz豉m u Dorotus. Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Morelkowo, brzoskwiniowo", kt鏎 po raz kolejny prowadzi Kabamaiga.



Sk豉dniki:

Kruche ciasto:
  • 150 g m彗i pszennej
  • 80 g zimnego mas豉
  • 1 造磬a drobnego cukru
  • 1 造磬a zimnej wody (da豉m 3 造磬i)
  • 鄴速ko (to m鎩 dodatek)

Dodatkowo:

  • 2 造磬i soku pomara鎍zowego
  • 60 g mas豉
  • 140 g drobnego cukru
  • 450 g moreli

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wyrobi. Powsta貫 ciasto zagnie嗆 w kul, owin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do lod闚ki.

Owoce i karmel:

Morele umy, przekroi na p馧, odpestkowa. Na patelni umie軼i sok pomara鎍zowy, mas這 oraz cukier. Podgrzewa na palniku, do rozpuszczenia si cukru i w dalszym ci庵u karmelizowa. Powinien powsta g瘰ty, jasnoz這ty karmel. Na otrzymanym karmelu u這篡 軼i郵e obok siebie morele, stron przekrojon do g鏎y. Podgrzewa przez oko這 15 minut. Wi瘯szo嗆 p造nu powinna odparowa, a karmel zmieni kolor na ciemnoz這ty (uwa瘸, aby go nie spali!). Owoce co jaki czas bardzo delikatnie obraca, uwa瘸j帷, aby si nie rozpad造. Po kwadransie zdj望 z palnika, prze這篡 do przygotowanej formy i odstawi na godzin do ostudzenia. Po tym czasie przygotowane wcze郾iej ciasto rozwa趾owa na placek troch wi瘯szy ni foremka i po這篡 je delikatnie na owocach w karmelu. Wystaj帷e boki wcisn望 do 鈔odka. Ciasto piec przez oko這 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a ciasto b璠zie jasnoz這te. Po upieczeniu odczeka oko這 5 minut, na wierzch formy po這篡 du篡 talerz i jednym ruchem przewr鏂i na niego tart: owoce maj by na g鏎ze, ciasto na dole. Podawa ciep貫, najlepiej z bit 鄉ietan lub lodami. Smacznego :)



poniedzia貫k, 25 lipca 2011
D瞠m z moreli

Pyszny d瞠m, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu "Pokochaj Gotowanie". Nie mam do鈍iadczenia w robieniu d瞠m闚, wi璚 wydaje mi si, 瞠 troch za d逝go go gotowa豉m (ok. 3 h), przez co nabra zbyt ciemnej barwy. No ale c騜, ci庵le wydawa mi si zbyt rzadki :) Na smak to jednak nie wp造n窸o: jest bardzo smaczny. Nast瘼nym razem dodam jednak troch mniej cukru, bo jak dla mnie jest ciut za s這dki.

D瞠m dodaj do akcji "Przetwory 2011" przygotowanej przez Kasandr66 oraz do akcji "Morelkowo-brzoskwiniowo 3" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki:
  • 2kg moreli
  • sok z 1/2 cytryny (da豉m sok z ca貫j cytryny)
  • 100ml wody
  • 50dag cukru (nast瘼nym razem dam chyba troch mniej)
Wykonanie:

Z moreli wyj望 pestki. Pokroi owoce na ma貫 kawa趾i i podsma篡 w garnku wraz z wod. Doda do nich sok z cytryny. Gdy owoce zmi瘯n, wszystko razem zmiksowa. Nast瘼nie doda cukier i sma篡 razem do ulubionej konsystencji (cz瘰to miesza, aby d瞠m nam si nie przypali). Ja sma篡豉m ok. 3h, ale my郵, 瞠 mo積a by這 sko鎍zy troch wcze郾iej. Mo瞠 wtedy kolor by豚y 豉dniejszy? :) Gotowy, gor帷y d瞠m prze這篡 do wyparzonych s這iczk闚, zakr璚i i po這篡 do g鏎y dnem. Ja dodatkowo jeszcze s這iki zagotowa豉m. Smacznego :)


Akcja przetwory 2011


 
 
1 , 2