| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: pomara鎍ze

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

wtorek, 11 pa寮ziernika 2016
Muffinki dyniowo-pomara鎍zowe

Na straganach zrobi這 si pomara鎍zowo, co oznacza, 瞠 sezon na dynie w pe軟i. Mam dzi dla Was przepis na pyszne muffinki z jej dodatkiem. Wypatrzy豉m je niedawno na blogu Kwestia Smaku. Poza dyni, do ich wykonania u篡豉m soku oraz sk鏎ki z pomara鎍zy oraz 郵iwkowych powide, kt鏎e 鈍ietnie doda造 im przys這wiowego kopa. Postanowi豉m te wyko鎍zy je bit 鄉ietan. W lod闚ce mia豉m jeszcze kilka 造瞠k dyniowego puree, doda豉m wi璚 go do kremu, zyskuj帷 w ten spos鏏 pyszn, dyniow ko責erk na babeczkach. Ca這嗆 smakowa豉 pysznie. Bez przesady powiem, 瞠 by造 to jedne z lepszych babeczek, jakie mia豉m okazj je嗆 ostatnimi czasy.

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

Sk豉dniki:

  • 300 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
  • 1 pomara鎍za
  • 100 ml mleka
  • 100 g mas豉
  • 2 jajka
  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • p馧 s這iczka powide 郵iwkowych

Dodatkowo:

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a puree z dyni
  • 造磬a cukru pudru

Wykonanie:

Z pomara鎍zy zetrze sk鏎k i wycisn望 sok (odmierzy 50 ml soku). Puree z dyni zmiksowa blenderem z mlekiem i sokiem z pomara鎍zy na g豉dki mus. Mas這 roztopi, przestudzi i po陰czy z jajkami oraz sk鏎k z pomara鎍zy. Doda mus dyniowy. Wymiesza. W drugim naczyniu wymiesza przesian m彗, proszek do pieczenia, s鏊, cukier i proszek budyniowy. Do suchych sk豉dnik闚 doda mokre. Ca這嗆 delikatnie wymiesza 造磬, tylko do po陰czenia si zawarto軼i obu naczy. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe. Na 鈔odku ka盥ej babeczki po這篡 pe軟 造瞠czk powide, cz窷ciowo zag喚biaj帷 造瞠czk w mas. Rozprowadzi powid豉 w fantazyjny wzorek przy pomocy wyka豉czki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Sch這dzon krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno. Doda puree z dyni. Wymiesza. Gotowy krem prze這篡 do worka cukierniczego i ozdobi nim wystudzone muffinki. Smacznego :)

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

Tak prezentowa造 si muffinki przed dekoracj kremem:

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

A mi璠zy zdj璚iami by這 tak:

poniedzia貫k, 04 kwietnia 2016
Lekki mus pomara鎍zowy (na jogurcie)

Dzisiejszy poniedzia貫k postanowi豉m zacz望 pysznym, lekkim deserem. S這dzony odrobin br您owego cukru, kt鏎y z powodzeniem mo積a zamieni na mi鏚, ksylitol czy stewi. Mocno pomara鎍zowy, s這dko-kwa郾y i orze德iaj帷y. Do jego przygotowania u篡豉m sycylijskich, czerwonych pomara鎍zy, kt鏎e sprawi造, 瞠 deser ma r闚nie 豉dny, lekko r騜owy kolor. Skusicie si?

Przepis znalaz豉m tutaj.

lekki mus z pomara鎍zy

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 pomara鎍ze
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 造磬i br您owego cukru (mo積a zamieni na stewi, ksylitol lub mi鏚)
  • 1,5 -2 造磬i 瞠latyny
  • owoce, orzechy, musli do podania

Wykonanie:

Z pomara鎍zy wycisn望 sok (powinno by go ok. 3/4 szklanki). Doda do niego cukier i podgrzewa do jego rozpuszczenia. Lekko przestudzi. W ch這dnym soku rozpu軼i 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek, a nast瘼nie zmiksowa ca這嗆 z jogurtem. Przela do naczynek, w kt鏎ych chcemy podawa deser. Wstawi do lod闚ki do st篹enia. Udekorowa przed podaniem. Smacznego :)

jogurtowy mus z pomara鎍zy

pi徠ek, 18 marca 2016
Mazurek pomara鎍zowy z marcepanem

Ten mazurek to zdecydowanie gratka dla fan闚 pomara鎍zy. S這dko-kwa郾y, intensywny, orze德iaj帷y. Nie ka盥emu przypadnie do gustu. Osobi軼ie du穎 bardziej smakowa mi mazurek r騜any, ale b璠帷 sprawiedliwym, ten r闚nie ma w sobie co intryguj帷ego. Do jego przygotowania u篡豉m domowej konfitury pomara鎍zowej.

Inspirowany pomys貫m Dorotus.

mazurek pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a 鄉ietany 18%
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Dodatkowo:

  • konfitura pomara鎍zowa (u mnie z tego przepisu)
  • 100 g masy marcepanowej
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie cienko je rozwa趾owa i umie軼i w blaszce uprzednio wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 20-25 minut, do zarumienienia. Wyj望, wystudzi.

Na upieczony sp鏚 zetrze na du篡ch oczkach marcepan. Porozk豉da go r闚nomiernie. Pokry konfitur pomara鎍zow - ilo嗆 wg uznania (je郵i konfitura b璠zie zbyt zwarta, mo積a j lekko podgrza - wtedy b璠zie 豉twiej j rozprowadzi). Wyr闚na. Wierzch ozdobi bakaliami. Smacznego :)

mazurek pomara鎍ze marcepan

mazurek pomara鎍zowy z marcepanem

czwartek, 25 lutego 2016
Brukselka duszona w soku pomara鎍zowym

Kolejna ods這na brukselki. Tym razem do嗆 oryginalna, bo z dodatkiem soku i sk鏎ki z pomara鎍zy. Pomys jak najbardziej godny wypr鏏owania - tak przygotowane kapustki smakuj naprawd ca趾iem dobrze. Nie pobi造 one jednak mojej ulubionej ostatnio brukselki z boczkiem i parmezanem. Warto zrobi i przekona si, czy to Wasze smaki.

Przepis na tak przygotowan brukselk poda豉 u siebie jaki czas temu Negresca.

brukselka w soku pomaranczowym

Sk豉dniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • szklanka soku pomara鎍zowego
  • 2-3 造磬i mas豉
  • 造磬a kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub sk鏎ki startej z pomara鎍zy
  • s鏊, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Brukselk obra z wierzchnich li軼i i ka盥 sztuk przekroi wzd逝 na po堯wki.Na patelni rozgrza odrobin oleju i wrzuci na niego brukselk, obracaj帷 ka盥 po堯wk g堯wki rozci璚iem do patelni. Podsma瘸 przez 2-3 minuty. Zala ca這嗆 sokiem pomara鎍zowym, doda sk鏎k pomara鎍zow i dusi do mi瘯ko軼i, nie mieszaj帷 (ok. 20-30 minut). Gdy brukselka b璠zie ugotowana al dente, a sok zredukuje si do po這wy, doda mas這 i przyprawi ca這嗆 sol i pieprzem. Dusi razem jeszcze kilka minut. Smacznego :)


brukselka w soku pomaranczowym

 
1 , 2 , 3 , 4