| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: chrzan

wtorek, 10 maja 2016
Pasta kanapkowa z w璠zon ryb i chrzanem

Dzi co dla wielbicieli past kanapkowych - nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie si do nich zaliczam :) Zestawienie w璠zonej ryby z delikatnym serkiem oraz wyrazistym chrzanem jest rewelacyjne. Minimum sk豉dnik闚, maksimum smaku. Czasami najprostsze po陰czenia s tymi najlepszymi. Przygotowanie tej pasty zajmie Wam 5 minut, a efekt z pewno軼i Was zadowoli. Ja z pewno軼i cz瘰to b璠 do niej wraca豉.

Przepis znaleziony na blogu Crust&Dust.

pasta z w璠zon ryb i chrzanem

Sk豉dniki:

  • 200 g w璠zonego pstr庵a (z makrel r闚nie smakuje ca趾iem dobrze)
  • 2 造磬i kremowego serka (typu philadelphia)
  • 1- 2 造磬i chrzanu
  • natka pietruszki
  • ew. sok z cytryny (do smaku)
  • pieprz

Wykonanie:

Ryb obra ze sk鏎y, pozbawi o軼i i rozdrobni j widelcem. Natk drobno posieka. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze i zmiksowa do uzyskania jednolitej pasty. Doprawi do smaku. Smacznego :)


czwartek, 17 marca 2016
Zaskakuj帷e roladki schabowe z chrzanem i orzechami

Dzi polecam Wam oryginalne, zaskakuj帷e po陰czeniem orzech闚 z chrzanem roladki schabowe, kt鏎e z powodzeniem mo積a zaserwowa na 鈍i徠ecznym stole. My郵, 瞠 zadowol nawet najbardziej gryma郾e osoby.

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

schab z orzechami i chrzanem

Sk豉dniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 50g orzech闚 w這skich
  • 1-2 造磬i tartego chrzanu (do smaku: ja da豉m dwie 造磬i)
  • 1 鄴速ko
  • 造磬a mi瘯kiego mas豉
  • s鏊, pieprz
  • jajko
  • bu趾a tarta do panierowania
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Orzechy zmieli w blenderze. Po陰czy je z mi瘯kim mas貫m, 鄴速kiem i chrzanem. Dobrze wymiesza. Kotlety schabowe cienko rozbi, opr鏀zy sol i pieprzem. Na ka盥ym kotlecie rozsmarowa po 造盧e masy orzechowej. Zwin望 zgrabne roladki (w razie potrzeby mo積a spi望 je wyka豉czkami). Panierowa je w roztrzepanym jajku i bu販e tartej. Sma篡 na rozgrzanym oleju na z這ty kolor ze wszystkich stron. Podsma穎ne roladki prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego i wstawi do piekarnika, nagrzanego wcze郾iej do 200 stopni, na ok. 15-20 minut, aby roladki „dosz造” w 鈔odku. Smacznego :)

poniedzia貫k, 30 marca 2015
Sa豉tka jajeczna z chrzanem

Szybka i smaczna sa豉tka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Jej sk豉dniki s 豉two dost瘼ne, ma這 wyszukane i niezbyt drogie. Po陰czenie by這by mo瞠 ma這 zaskakuj帷e, gdyby nie dodatek chrzanu, kt鏎y nadaje sa豉tce charakteru i czyni j ciekawsz. Chrzan oraz jajka idealnie pasuje do Wielkanocy, wi璚 taka potrawa z pewno軼i b璠zie mile widziana na 鈍i徠ecznym stole.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

salatka z chrzanem

Sk豉dniki:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3-4 造磬i kukurydzy z puszki
  • 3-4 造磬i groszku konserwowego
  • 100g szynki w kawa趾u
  • 3 鈔ednie konserwowe og鏎ki
  • p璚zek szczypiorku
  • 1,5 造磬i chrzanu ze s這iczka (da豉m dwie du瞠 造磬i)
  • 3 造磬i majonezu (da豉m dwie du瞠 造磬i)
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Jajka obra i pokroi w drobn kostk. W podobn kostk pokroi szynk i obrane og鏎ki. Kukurydz oraz groszek os帷zy na sitku. Szczypiorek posieka. Wszystko razem po陰czy w misce. Majonez wymiesza z chrzanem, doprawi sol i pieprzem. Doda do sa豉tki. Wymiesza i sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Smacznego :)


salatka z chrzanem

poniedzia貫k, 19 maja 2014
Rolada szpinakowa z w璠zonym 這sosiem

Wsp鏊ne szpinakowe gotowanie czas zacz望 :) Na pierwszy ogie u mnie rolada, na kt鏎 przepis dosta豉m od mojej kole瘸nki. Zrobi豉m j po raz pierwszy na urodziny mojej c鏎ki, poda豉m j z dusz na ramieniu i....by豉m w szoku, bo go軼ie nie do嗆, 瞠 j jedli, to jeszcze chwalili. Najwi瘯szym komplementem by這 dla mnie to, 瞠 moja mama po spr鏏owaniu jej u mnie, poprosi豉, 瞠bym zrobi豉 DWIE takie rolady na jej 鈍i徠eczny st馧 :) Wersja z 這sosiem jak dla mnie jest dobra, ale wypr鏏owa豉m te wersj, gdzie zamiast ryby s suszone pomidory, i ona wg mnie jest o niebo smaczniejsza. Kwestia gustu podejrzewam :)



Sk豉dniki:

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g mro穎nego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 4 jajka
  • 1-2 造瞠czki tartego chrzanu
  • 造磬a 鄉ietany
  • 造磬a startego parmezanu
  • 造磬a mas豉 do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Dodatkowo:

  • 300-400 g w璠zonego 這sosia
  • 3 opakowania serka kremowego, ka盥e po 150 g (u mnie jeden serek naturalny i dwa o smaku chrzanowym)
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • sok z cytryny
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

Szpinak podsma篡 na ma郵e, a odparuje z niego wi瘯szo嗆 wody. Doda 鄉ietan, parmezan, chrzan, czosnek przeci郾i皻y przez prask i przyprawy. Ca這嗆 powinna by naprawd wyra幡ie doprawiona. Gotow mas szpinakow przestudzi. Nast瘼nie doda do niej 鄴速ka oraz ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Wyla na ni ciasto. Wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Upieczony placek szpinakowy wyj望 z piekarnika, po這篡 na kratce wy這穎nej papierem do pieczenia i odwr鏂i. Gdy przestygnie, ostro積ie usun望 papier, na kt鏎ym placek si piek.

Serki po陰czy z czosnkiem przeci郾i皻ym przez prask i sokiem z cytryny. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Tak przygotowan mas posmarowa r闚nomiernie przestygni皻y placek szpinakowy. Na serku u這篡 plastry 這sosia, tak aby pokrywa造 ca陰 powierzchni. Zwin望 rolad wzd逝 d逝窺zego brzegu. Owin望 ciasno foli spo篡wcz i wstawi do lod闚ki do sch這dzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na ca陰 noc). Przed podaniem pokroi na plastry o grubo軼i oko這 1 cm. Smacznego :)

Czas na szpinak!

wtorek, 15 kwietnia 2014
Bia豉 kie豚asa pieczona z 簑rawin i chrzanem

Bia豉 kie豚asa generalnie mo瞠 dla mnie nie istnie. Nie lubi jej i naprawd ci篹ko mnie nam闚i, abym spr鏏owa豉 jej cho odrobin, a na wielkanocnym stole najcz窷ciej omijam j szerokim 逝kiem. Na t jednak, polecan przez Mirabelk, skusi豉m si i w sumie nie 瘸逝j. Zjad豉m kawa貫k, prze篡豉m i musz stwierdzi, 瞠 by這 ca趾iem smacznie ;) M鎩 m捫 r闚nie pochwali ca這嗆, wi璚 chyba naprawd nie by這 幢e :) W mojej wersji u篡豉m 簑rawiny, ale nast瘼nym razem musz spr鏏owa wersji z z bor闚kami.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki:
  • 6 kawa趾闚 surowej bia貫j kie豚asy
  • 4 造磬i d瞠mu bor闚kowego do mi瘰 lub 簑rawiny
  • 1 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki chrzanu
  • olej

Wykonanie:

Ka盥 kie豚as nak逝 widelcem w kilku miejscach, 瞠by nie pop瘯a豉. W garnku zagotowa wod i wrzuci kie豚aski. Gotowa 10-15 minut. Wyj望 z wody, umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym i posmarowa olejem. Piec w 200 stopniach, a kie豚aski b璠 rumiane (ok. 30 minut). W闚czas posmarowa je d瞠mem bor闚kowym wymieszanym z miodem i chrzanem. Zapieka jeszcze przez ok. 10 minut. Smacznego :)



 
1 , 2