| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: brukselka

czwartek, 25 lutego 2016
Brukselka duszona w soku pomara鎍zowym

Kolejna ods這na brukselki. Tym razem do嗆 oryginalna, bo z dodatkiem soku i sk鏎ki z pomara鎍zy. Pomys jak najbardziej godny wypr鏏owania - tak przygotowane kapustki smakuj naprawd ca趾iem dobrze. Nie pobi造 one jednak mojej ulubionej ostatnio brukselki z boczkiem i parmezanem. Warto zrobi i przekona si, czy to Wasze smaki.

Przepis na tak przygotowan brukselk poda豉 u siebie jaki czas temu Negresca.

brukselka w soku pomaranczowym

Sk豉dniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • szklanka soku pomara鎍zowego
  • 2-3 造磬i mas豉
  • 造磬a kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub sk鏎ki startej z pomara鎍zy
  • s鏊, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Brukselk obra z wierzchnich li軼i i ka盥 sztuk przekroi wzd逝 na po堯wki.Na patelni rozgrza odrobin oleju i wrzuci na niego brukselk, obracaj帷 ka盥 po堯wk g堯wki rozci璚iem do patelni. Podsma瘸 przez 2-3 minuty. Zala ca這嗆 sokiem pomara鎍zowym, doda sk鏎k pomara鎍zow i dusi do mi瘯ko軼i, nie mieszaj帷 (ok. 20-30 minut). Gdy brukselka b璠zie ugotowana al dente, a sok zredukuje si do po這wy, doda mas這 i przyprawi ca這嗆 sol i pieprzem. Dusi razem jeszcze kilka minut. Smacznego :)


brukselka w soku pomaranczowym

鈔oda, 10 lutego 2016
Pyszna brukselka z boczkiem i parmezanem

Po陰czenie brukselki z podsma穎nym boczkiem i parmezanem sprawdzi豉m ostatnio przy okazji przygotowywania tego makaronu. Trio to okaza這 si bardzo udane, dlatego te, nie waha豉m si ani minuty, aby wykorzysta je ponownie, jako dodatek do obiadu. Tym razem brukselka gotowana, nie sma穎na.Nie zniech璚ajcie si jednak: w takim towarzystwie smakuje bowiem wy鄉ienicie :) Do wrz徠ku, w kt鏎ym gotuj brukselk, dodaj odrobin cukru i mleka, co zmniejsza jej gorycz. Warto wypr鏏owa ten patent.

brukselka z boczkiem

Sk豉dniki:

  • 400 g brukselki
  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • parmezan
  • s鏊, odrobina cukru
  • p馧 szklanki mleka
  • 造磬a oliwy

Wykonanie:

Brukselk obra z wierzchnich li軼i i ka盥 sztuk od spodu naci望 na krzy. Tak przygotowane kapustki wrzuci do osolonego i lekko pos這dzonego wrz徠ku. Doda mleko. Gotowa brukselk ok. 8-10 minut, a b璠zie mi瘯ka, ale ci庵le j璠rna. Odcedzi. Prze這篡 do miski. W mi璠zyczasie boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni i prze這篡 do brukselki. Ca這嗆 posypa 鈍ie穎 startym parmezanem. Delikatnie wymiesza. Podawa jako dodatek np. do ziemniaczanego puree. Smacznego :)

brukselka z boczkiem i parmezanem

poniedzia貫k, 11 stycznia 2016
Makaron z brukselk i boczkiem - zadziwiaj帷o pyszny :)

Jeden z lepszych makaron闚, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Aksamitny sos, nawi您uj帷y do s造nnej carbonary - idealnie kremowy i przepyszny, z dodatkiem podsma穎nego bekonu i ....brukselki. To znienawidzone przez niekt鏎ych warzywo, po raz kolejny pokazuje swoje drugie oblicze. Tak jak w przypadku makaronu z migda豉mi i brukselk, kt鏎y pokazywa豉m Wam dwa late temu, tak i tu 鈍ietnie si sprawdza jako dodatek i smakuje ca趾iem inaczej ni w tradycyjnej, jarzynowej zupie. Bardzo Wam polecam to danie. My郵, 瞠 pozytywnie si zaskoczycie. Jedyny minus to kalorie...ale czasami naprawd warto o nich zapomnie :)

Przepis na to danie pochodzi z magazynu jednej z angielskich sieci handlowych.

makaron z brukselk i bekonem

Sk豉dniki:

  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • 300 g brukselki
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ma豉 cebula
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30-36%
  • 3 鄴速ka
  • 50 g parmezanu
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • p馧 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • s鏊, pieprz
  • 300 g makaronu (u mnie tagliatelle)

Wykonanie:

Boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni. Na pozosta造m t逝szczu zeszkli posiekan cebulk, a nast瘼nie doda obran z wierzchnich li軼i i poszatkowan brukselk. Sma篡 ok. 5 minut. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz boczek. Wymiesza i zdj望 z ognia. W osobnym naczyniu wymiesza dok豉dnie krem闚k z 鄴速kami, ga趾 muszkato這w, 3/4 startego parmezanu oraz pieprzem. W mi璠zyczasie ugotowa makaron. Patelni z brukselk i boczkiem ponownie postawi na minimalnym ogniu. Wla do niej 2-3 造磬i wody z gotowania makaronu oraz krem闚k z 鄴速kami. Doda odcedzony makaron. Ca這嗆 szybko wymiesza i zdj望 z gazu (nie nale篡 zbyt d逝go podgrzewa, aby 鄴速ka si nie 軼i窸y). Na talerzach posypa reszt parmezanu. Smacznego :)

makaron z brukselk i boczkiem

Discomfort food

pi徠ek, 18 pa寮ziernika 2013
Makaron ze sma穎n brukselk i migda豉mi. Rewelacyjny! :)

Ostatnio broku造, dzi brukselka ;) Pozostaj chwilowo przy barwie zielonej...tak bardzo dzia豉j帷ej na zmys造..sprawiaj帷ej, 瞠 oczami duszy wyobra瘸m sobie za oknem pi瘯n wiosn, a nie deszczow jesie. Daj帷ej nadziej :)
Kiedy znalaz豉m ten przepis u Pinkcake wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej u mnie zago軼i. Bardzo lubi brukselk i jesieni oraz zim jadam jej w domu bardzo du穎. Ale nie pr鏏owa豉m jej jeszcze w takiej formie czyli poszatkowanej i przesma穎nej. A to, moi drodzy, zupe軟ie nowe doznanie. Tak przygotowana brukselka.....smakuje prawie jak nie brukselka, co mo瞠 by zach皻 dla os鏏 nie przepadaj帷ych za tym zielonym warzywem. Dodatek migda堯w i czosnku by tu fenomenalnym posuni璚iem. I szczypta chili, kt鏎a daje ca貫j potrawie "kopa". Wszytko to wymieszane razem z makaronem by這 jednym z najlepszych posi趾闚, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Polecam z ca貫go serca :) Ja na pewno jeszcze nieraz do tej potrawy wr鏂, bo poza rewelacyjnym smakiem, przygotowuje si j dos這wnie w 15 minut, co przy ma造m dziecku jest naprawd du篡m plusem :)



Sk豉dniki:
  • 300 g brukselki
  • 40 g zmielonych migda堯w
  • 1 z帳ek czosnku (da豉m dwa z帳ki)
  • oliwa do sma瞠nia
  • s鏊
  • vegeta bez glutaminianu (pomin窸am)
  • chili
  • ewentualnie oliwa extra vergine
  • makaron (ok. 250 g)

Wykonanie:

Brukselk poszatkowa na plasterki, a nast瘼nie podsma篡 j na oliwie. Doda zmielone migda造 oraz przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wszystko razem sma篡 przez chwil. Doprawi sol i chili. Doda ugotowany i odcedzony makaron. Mo積a pola oliw extra vergine. Smacznego :)

czwartek, 26 stycznia 2012
Zupa cebulowa z brukselk
Pyszna zupa. Jest w niej co takiego, co sprawia, 瞠 zajada si j z u鄉iechem na twarzy. Podejrzewam, 瞠 b璠zie smakowa豉 nawet tym, kt鏎zy nie przepadaj za brukselk :) Przepis znalaz豉m u Liski, a autork jego jest Sophie Grigson. Autorka radzi zup zmiksowa, Liska zostawi w wersji niemiksowanej. Ja pos逝cha豉m si obu pa i zmiksowa豉m 1/3 zupy, reszt zostawiaj帷 nietkni皻. ζdnie mi si dzi瘯i temu zag窷ci豉 i by豉 idealnym rozgrzewaczem na ch這dne popo逝dnie :) Polecam :)



Sk豉dniki:
  • 450 g cebuli
  • 450 g brukselki
  • 30 g mas豉
  • 1,2 litra wywaru z warzyw lub kurczaka (da豉m 1,5 l wywaru warzywnego)
  • 1 造磬a cukru
  • 1 這dyga tymianku (da豉m 造瞠czk suszonego)
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne (u mnie zamiast pieprzu cayenne suszone papryczki chili)
  • grecki jogurt lub kwa郾a 鄉ietana
Wykonanie:

Cebul obra i pokroi w pi鏎ka. Brukselk umy, odci望 jej ko鎍e i przekroi na po堯wki. W garnku na ma郵e dusi pod przykryciem cebul przez ok. 30-40 minut (ogie pod garnkiem powinien by malutki, a cebul nale篡 co jaki czas miesza, aby si nie przypala豉). Po tym czasie doda do cebuli cukier, wymiesza i dusi bez przykrycia przez jeszcze 10-15 minut. Doda brukselk, wywar i tymianek. Gotowa jeszcze kilkana軼ie minut, tak aby brukselka zmi瘯豉, ale nie rozgotowa豉 si. Doprawi do smaku sol, pieprzem i pieprzem cayenne. Zmiksowa lub nie, wedle gustu. Podawa z jogurtem. Smacznego!