| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: papryka

wtorek, 31 stycznia 2017
Siekane kotlety z kurczaka z papryk i pieczarkami

Dzi mam dla Was przepis na szybkie i smaczne drobiowe kotleciki, w kt鏎ych z powodzeniem mo瞠cie przemyci r騜ne warzywa. U mnie s to papryka i pieczarki, ale spokojnie mo積a doda cukini czy kukurydz. Co tylko podpowie Wam wyobra幡ia. Kotleciki s mi瘯kie, soczyste i bardzo podzielne. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wychodzi ich naprawd sporo. Dobrze smakuj na ciep這, jak i na zimno.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kotlety siekane z kurczaka z papryk

Sk豉dniki:

  • dwa du瞠 filety z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 2 r騜nokolorowe papryki
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg sera 鄴速ego
  • 2 jajka
  • 2-3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety umy, osuszy i pokroi w ma陰 kostk. Pieczarki oraz ser 鄴速y zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Papryk pozbawi gniazd nasiennych i pokroi w kostk. Wszystkie pokrojone sk豉dniki wymiesza ze sob. Doda jajka, m彗 i przyprawy. Wymiesza ca這嗆 delikatnie. Na patelni rozgrza olej. ㄊ磬 nak豉da na niego mas, formuj帷 kotleciki. Sma篡 z obu stron do zrumienienia. Ods帷zy na r璚zniku papierowym z nadmiaru t逝szczu. Smacznego :)

drobiowe kotlety z papryk i pieczarkami

drobiowe kotlety z papryk





czwartek, 17 listopada 2016
Duszona papryka z ciecierzyc

Pyszna warzywna potrawa, kt鏎a mo瞠 z powodzeniem by ciep陰 kolacj lub drugim 郾iadaniem w pracy czy szkole. Duszona papryka 鈍ietnie komponuje si z cebul i ciecierzyc. Wszystko doprawione czosnkiem, oregano i octem balsamicznym.

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

papryka z ciecierzyc

Sk豉dniki:

  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • puszka ciecierzycy
  • du瘸 cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • p馧 papryczki chili
  • 2-3 造磬i octu balsamicznego
  • 造瞠czka suszonego oregano
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsma瘸 przez 3 minuty pokrojon w pi鏎ka cebul oraz posiekany czosnek i chili. Doda pokrojone w d逝gie paski papryki i oregano. Sma篡 ok 7 minut, po czym przykry patelni i dusi ca這嗆 kolejne 7 minut. Doda ods帷zon ciecierzyc i ocet balsamiczny. Podgrzewa przez chwil, a ciecierzyca b璠zie ciep豉. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Smacznego :)

鈔oda, 09 listopada 2016
Wieprzowina po chi雟ku w sosie curry

Przepis na to danie znalaz豉m dobrych kilka lat temu w jakiej kolorowej gazetce. Od tamtego czasu robi豉m je ju wielokrotnie i za ka盥ym razem smakowa這 nam tak samo dobrze. Polecam nie tylko wielbicielom egzotycznej kuchni ;)

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego tygodnia" prowadzonego przez Atink.

wieprzowina w sosie curry

Sk豉dniki:

  • 500 g wieprzowiny (schab, 這patka)
  • 2 du瞠 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka
  • 3-4 pieczarki
  • 1-2 造磬i mieszanki curry
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 4 造磬i oleju
  • spora gar嗆 orzech闚 nerkowca
  • ew. 造磬a m彗i pszennej
  • do podania: posiekany szczypiorek

Wykonanie:

Cebule pokroi w pi鏎ka. Zeszkli j na 2 造磬ach oleju. Pieczarki pokroi w p馧plasterki, marchew w paski, papryk w kostk. Warzywa dodawa kolejno do cebuli. Sma篡 ca這嗆 kilka minut. Zdj望 warzywa z patelni. Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Obsma篡 je ze wszystkich stron na dw鏂h 造磬ach oleju. Doda curry i kurkum, wymiesza. Nast瘼nie dola 2-3 szklanki wody, przykry i dusi na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i mi瘰a. Pod koniec gotowania doda podsma穎ne warzywa oraz orzechy nerkowca. Gotowa razem ca這嗆 przez ok. 10-15 minut. Doprawi do smaku sol i pieprzem. W razie potrzeby mo積a sos zag窷ci 造磬 m彗i. Podawa z ry瞠m, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)


schab curry orzechy

wtorek, 18 pa寮ziernika 2016
Jesienna sa豉tka z pieczon dyni

Smaczna, zdrowa i bardzo kolorowa sa豉tka z pieczon dyni, b璠zie 鈍ietnym pomys貫m na lekk kolacj lub drugie 郾iadanie.

Przepis znalaz豉m u Madame Edith, ale troch pozmienia豉m pod siebie.

sa豉tka z pieczon dyni

Sk豉dniki:

  • miks sa豉t
  • kawa貫k dyni (u mnie jeden du篡 plaster)
  • kawa貫k sera feta
  • p馧 papryki (u mnie czerwona)
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • grzanki
  • 造磬a oliwy
  • s鏊, pieprz

Sos:

  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 造磬a soku z cytryny
  • 造瞠czka miodu
  • p馧 造瞠czki musztardy

Wykonanie:

Dyni pokroi w kostk. Skropi oliw, opr鏀zy sol i 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Roz這篡 j na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (dynia ma by mi瘯ka, ale nie mo瞠 si rozpada).

Na talerzu roz這篡 sa豉t. Doda pokrojon w paski papryk i kostki fety. Do這篡 upieczon dyni. Ca這嗆 posypa suszon 簑rawin, orzechami i grzankami. Sk豉dniki sosu dok豉dnie ze sob wymiesza. Pola nim sa豉tk przed samym podaniem. Smacznego :)

Jemy sezonowo! Jesie

czwartek, 06 pa寮ziernika 2016
W璕ierska zupa gulaszowa

M鎩 m捫 od wczoraj przebywa zn闚 w Budapeszcie, pomy郵a豉m wi璚, 瞠 b璠zie to dobra okazja, aby zaproponowa Wam przepis na jedno z najbardziej znanych w璕ierskich da czyli zup gulaszow. Z poprzedniego pobytu w tym kraju, m捫 przywi霩 mi m.in s這iczki pysznej pasty paprykowej oraz aromatyczn, w璕iersk kie豚as. Oba produkty 鈍ietnie wzbogaci造 smak zupy. Wysz豉 on przepyszna, syc帷a i mocno rozgrzewaj帷a, idealnie nadaje si na obiad w deszczowy, jesienny dzie. Przepis znalaz豉m u Madame Edith i bardzo go Wam polecam.

Jest to moja propozycja w ramach Festiwalu Kuchni W璕ierskiej prowadzonego przez Mirabelk.

zupa gulaszowa

Sk豉dniki:

  • 500 g wo這winy (np. z 這patki, ud嬈a)
  • p皻ko w璕ierskiej kie豚asy (to m鎩 dodatek)
  • dwie cebule
  • 2 marchewki 
  • pietruszka
  • 2 papryki (u mnie czerwone)
  • 2-3 du瞠 ziemniaki
  • du篡 pomidor 
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 造瞠czki kminku
  • 造磬a papryki w proszku (p馧 造磬i s這dkiej papryki i p馧 造磬i ostrej)
  • 1-2 ma貫 造瞠czki ostrej pasty paprykowej (do smaku)
  • s鏊, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej lub oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzan oliw wrzuci pokrojon w kostk cebul. Doda kilka 造瞠k wody i dusi ca這嗆 przez chwil. Dorzuci posiekany czosnek oraz kminek. Wymiesza. W nast瘼nej kolejno軼i doda pokrojone w ma陰 kostk mi瘰o oraz pokrojonego pomidora bez sk鏎ki. Podsma篡 wszystko na du篡m ogniu, a wo這wina lekko zbr您owieje. Doda papryk w proszku i wla ok. 1 litra wody. Doprowadzi ca這嗆 do wrzenia. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 h, a mi瘰o b璠zie mi瘯kie. Nast瘼nie dorzuci pokrojone w kostk warzywa: marchewk, pietruszk oraz ziemniaki. Gotowa ok. 20 minut. W mi璠zyczasie na patelni podsma篡 pokrojon w plasterki kie豚as. Doda j do gotowej zupy. Ca這嗆 doprawi sol, pieprzem oraz past paprykow. Przed podaniem posypa ca這嗆 natk pietruszki. Smacznego :)

w璕ierska zupa gulaszowa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11