| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: soczewica

poniedzia貫k, 30 maja 2016
Zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

Dzi zapraszam Was na zup, kt鏎a na pierwszy rzut oka raczej odstrasza ni zach璚a do zjedzenia. Ciemnozielona, g瘰ta, nudna...w sk豉dzie nielubiany szpinak i troch zapomniana zielona soczewica. By豉m do niej do嗆 sceptycznie nastawiona. Okaza這 si jednak, 瞠 nies逝sznie. Zupa wysz豉 bardzo smaczna. Zajadali鄉y si ni wszyscy: c鏎cia zjad豉 pe軟 misk, a m捫 wzi掖 nawet dok豉dk. My郵, 瞠 du瘸 zas逝ga w tym dodatku sporej ilo軼i intensywnych przypraw oraz mleczka kokosowego - dzi瘯i nim ca這嗆 jest mocno wyra幡a i egzotyczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

zupa z soczewicy i szpinaku

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki zielonej soczewicy
  • p馧 szklanki mleka kokosowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 100-150 g mro穎nego szpinaku
  • du瘸 cebula
  • 1 鈔edni ziemniak
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 造瞠czki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • p馧 造瞠czki nasion kolendry
  • 造磬a klarowanego mas豉 (ghee)
  • 造瞠czka startego imbiru
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 4 listki curry (pomin窸am)
  • 1 造瞠czka ziarenek gorczycy
  • p馧 造瞠czki ziarenek kozieradki
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • szczypta asafetydy (pomin窸am)
  • 1-2 造瞠czki pasty z tamaryndowca

Wykonanie:

Na suchej patelni podpra篡 nasiona kminu i kolendry, a zaczn wydziela aromat. Zdj望 je z ognia i utrze w mo寮zierzu. Na ma郵e podsma篡 posiekan cebul. Po chwili doda posiekany czosnek i papryczk chili (bez pestek), starty imbir, gorczyc i kozieradk. Ca這嗆 sma篡 chwil, mieszaj帷. Dosypa kumin i kolendr, doda kurkum i asafetyd, wymiesza. Soczewic przep逝ka na sitku i doda j do cebuli. Dorzuci obranego i pokrojonego w kostk ziemniaka. Zala ca這嗆 bulionem, doprowadzi do wrzenia, przykry i gotowa na ma造m ogniu przez 20 minut, a ziemniaki i soczewica b璠 mi瘯kie. Po tym czasie doda szpinak (bez rozmra瘸nia) i gotowa jeszcze ok. 5 minut. Zup zdj望 z ognia i zmiksowa do uzyskania g豉dkiej konsystencji. Doda past z tamaryndowca i mleko kokosowe. Wymiesza. Smacznego :)

zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

czwartek, 11 lutego 2016
Pasztet z soczewic i szpinakiem

Pyszny warzywny pasztet z czerwonej soczewicy, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidor闚 i czarnuszki. Wyra幡y w smaku, lekko pikantny i troch orientalny. B璠zie smakowa nie tylko wegetarianom.

Jest to zmodyfikowana wersja tego przepisu.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 25x12 cm):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 鈔ednie marchewki
  • 1 du瘸 cebula
  • 3 z帳ki czosnku
  • 3 jajka
  • 2-3 gar軼i 鈍ie瞠go szpinaku
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 16 造瞠k oleju do sma瞠nia (ok. 16 造瞠k)

Przyprawy:

  • 3 go寮ziki
  • 1 造瞠czka soli
  • li嗆 laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 造瞠czka kminu rzymskiego
  • 1/2 造瞠czki pieprzu cayenne
  • 1/2 造磬i curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • 鈍ie穎 mielony czarny pieprz
  • 造瞠czka czarnuszki + troch do posypania z wierzchu
  • sezam do posypania wierzchu

Wykonanie:

Soczewic przep逝ka. Wsypa do garnka z 3 szklankami wrz徠ku. Doda go寮ziki, li軼ie laurowe, ziele angielskie i 造瞠czk soli. Gotowa bez przykrycia, od czasu do czasu mieszaj帷, a soczewica zacznie si rozpada i powstanie g瘰ta papka (ok. 15-20 minut). Wyj望 przyprawy i przestudzi. Marchewki obra, umy i zetrze na tarce o ma造ch oczkach. Cebul i czosnek pokroi w drobn kostk. Na g喚bokiej patelni rozgrza 8 造瞠k oleju, wsypa wymieszane w miseczce przyprawy (kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir) i sma篡 przez kilka sekund, a uwolni si z nich aromat. Na patelni doda cebul z czosnkiem. Zeszkli. Dola reszt oleju, wsypa start marchewk i sma篡, mieszaj帷, a zmi瘯nie. Zdj望 z ognia i przestudzi. Szpinak przebra, dok豉dnie wyp逝ka i zblanszowa. Odcisn望 dobrze z nadmiaru wody i drobno posieka. Suszone pomidory pokroi na kawa趾i. Do przestudzonej soczewicy doda podsma穎ne marchewki z przyprawami, szpinak, suszone pomidory i czarnuszk. Doprawi ca這嗆 do嗆 mocno sol i pieprzem. Doda jajka i dobrze wymiesza. Mas prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stukn望 ni o blat, 瞠by pozby si p璚herzyk闚 powietrza. Wierzch posypa czarnuszk i sezamem.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni si na z這to, a przy potrz捷ni璚iu foremk masa nie b璠zie si rusza). Ostudzi. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

soczewicowy pasztet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

pi徠ek, 06 listopada 2015
Harira - wega雟ka zupa z Maroka

Harira to tradycyjna maroka雟ka zupa pe軟a str帷zk闚, aromatycznych przypraw i kolendry. Mocno rozgrzewaj帷a i tre軼iwa. W wi瘯szo軼i przepis闚 dodaje si do niej mi瘰o. Ja mia豉m ochot na l瞠jszy obiad, dlatego skusi豉m si na wega雟k wersj tej zupy, znalezion na blogu Jad這nomia. Przyznam si, 瞠 zaraz po przygotowaniu smakowa豉 mi 鈔ednio. Nie by這 efektu "wow". Zwyk豉 zupa, z du膨 ilo軼i warzyw, lekko pikantna, smaczna, ale bez sza逝. Drugiego dnia jednak by這 o niebo lepsza. Zjad豉m dwie miseczki i zrozumia豉m, sk康 bior si te zachwyty nad harir. Ilo嗆 przypraw mo積a regulowa zgodnie z w豉snym smakiem - ja dawa豉m ich troch wi璚ej, bo lubi wyra幡e smaki. Warto si skusi na t zup, naprawd. Wszyscy, kt鏎zy lubi dania ze str帷zkami, powinni by zadowoleni :)

harira

Sk豉dniki:

  • szklanka ciecierzycy z puszki lub p馧 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do mi瘯ko軼i
  • p馧 szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka zielonej lub br您owej soczewicy
  • szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego (u mnie passata)
  • puszka krojonych pomidor闚
  • cebula (da豉m dwie)
  • ma豉 marchewka
  • 2 litry wody
  • 2 造瞠czki kuminu
  • 造瞠czka sproszkowanego imbiru
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka ostrej papryki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • p馧 造瞠czki nasion kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • p璚zek kolendry (ok. p馧 szklanki poci皻ych li軼i i 這dy瞠k kolendry)
  • kilka ga陰zek natki pietruszki
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz

Dodatkowo:

  • do podania: kilka 獞iartek limonki lub cytryny i daktyle (daktyle pomin窸am)

Wykonanie:

Cebule pokroi w kostk, marchewk w p馧plasterki. Warzywa podsma篡 w du篡m garnku na oleju. Doda wszystkie przyprawy, wymiesza i podsma瘸 razem przez oko這 5 minut na niewielkim ogniu. Nast瘼nie doda krojone pomidory razem z passat. Sma篡 kolejne 5 minut. Doda dwa rodzaje soczewicy i wod. Doda 2 造瞠czki soli, posiekan natk pietruszki oraz kolendr. Przykry i gotowa oko這 20-30 minut od momentu zagotowania si wody (czerwona soczewica powinna si rozpa嗆, a zielona wci捫 by w ca造ch ziarenkach). Doda ciecierzyc i gotowa kolejne 2-3 minuty. Doprawi do smaku sol. Podawa gor帷. Przed podaniem skropi limonk. Zup mo積a je嗆 przegryzaj帷 daktylami. Smacznego :)

maroka雟ka harira

Jesienne zupy

wtorek, 20 stycznia 2015
Ry z soczewic po indyjsku

Przepis na to danie znalaz豉m ju dawno w jakim kolorowym magazynie. Wyci窸am go wtedy i schowa豉m do zeszytu. Jak to zwykle bywa, przele瘸 tam do嗆 d逝go. Kilka dni temu postanowi豉m jednak go wypr鏏owa i 瘸逝j, 瞠 czeka豉m z tym tak d逝go. Wysz這 pysznie. Danie to mo瞠 by samodzielnym, lekkim posi趾iem, jak i dodatkiem do mi瘰a czy warzyw. Dodatek indyjskich potraw sprawia, 瞠 ca這嗆 jest niesamowicie aromatyczna.

ryz z soczewica

Sk豉dniki:

  • 20 dag ry簑 (u mnie basmati)
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • du瘸 cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ostra papryczka
  • czubata 造瞠czka curry
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • p馧 造瞠czki kuminu
  • 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 造瞠k oliwy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Cebul i ostr papryczk pokroi w kostk, czosnek drobno posieka. Soczewic dok豉dnie wyp逝ka. Na patelni rozgrza oliw. Zeszkli na niej cebul i czosnek. Doda curry, kumin i kurkum. Sma篡 razem chwil. Nast瘼nie wsypa ry i sma篡 wszystko razem, ca造 czas mieszaj帷, przez ok. 2 minuty. Doda przep逝kan soczewic i bulion. Przykry i gotowa na wolny ogniu przez kilkana軼ie minut, a ry i soczewica wch這n ca造 p造n (w razie potrzeby dola bulionu). Wymiesza, doprawi do smaku. Najlepiej smakuje podane od razu. Smacznego :)

鈔oda, 03 grudnia 2014
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z 簑rawin (wega雟ki)

Przepis na ten pasztet znalaz豉m ju jaki czas temu na blogu Jad這nomia. Spodoba mi si dodatek kaszy jaglanej oraz 簑rawiny do soczewicy i ciekawa by豉m, czy to wszystko si dobrze ze sob komponuje. Po spr鏏owaniu pierwszego kawa趾a by豉m troch zawiedziona. Nie zachwyci mnie. M鎩 m捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 to najs豉bszy z upieczonych przez mnie kiedykolwiek pasztet闚. Ale, o dziwo, z ka盥ym dniem smakowa mi on coraz bardziej, a kiedy zjada豉m ostatni kawa貫k, 瘸這wa豉m, 瞠 ju si sko鎍zy. Z dodatkiem chrzanu smakowa cudownie. Na pewno bardzo du穎 zyska dzi瘯i 簑rawinie i ciesz si, 瞠 dosypa豉m jej troch wi璚ej. Mas przed pieczeniem doprawi豉m mocniej ni w przepisie i w sumie my郵, 瞠 mog豉m jeszcze troch bardziej poeksperymentowa. Generalnie, pasztet jest do嗆 ciekawy i na pewno warto go wypr鏏owa. Mo瞠 w nadchodz帷e 鈍i皻a? :)

pasztet z soczewicy z 簑rawin


Sk豉dniki:

  • 200 g br您owej lub zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju (da豉m po這w czyli 50 ml)
  • 2 cebule
  • 4 造磬i suszonej 簑rawiny
  • 2-3 造磬i sosu sojowego
  • 2 li軼ie laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 go寮ziki
  • 3/4 造瞠czki majeranku (da豉m dwie 造瞠czki)
  • 1/2 造瞠czki cz帳ru (da豉m 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • papryka s這dka i ostra (to m鎩 dodatek)
  • s鏊,pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Soczewic oraz kasz jaglan ugotowa w osobnych naczyniach. Przestudzi. Cebule pokroi w kostk i podsma篡 je na oleju razem z li軼iem laurowym, zielem angielskim oraz go寮zikami. Sma篡 na niedu篡m ogniu do czasu, a cebula si zeszkli, wtedy wyj望 przyprawy i wyrzuci. Podsma穎n cebul doda do ugotowanej soczewicy razem z kasz jaglan, olejem, sosem sojowym, szczypt soli i reszt przypraw. Zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Doprawi do smaku. Na koniec doda 簑rawin. Wymiesza. Gotow mas prze這篡 do foremki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Nast瘼nie wystudzi przez ca陰 noc w foremce. Rano wyj望 pasztet z formy. Smacznego :)

pasztet z soczewicy z 簑rawin

pasztet z soczewicy z 簑rawin

 
1 , 2 , 3