| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: majeranek

czwartek, 24 listopada 2016
Pasta z fasoli (tzw. "wega雟ki smalec")

O tej pa軼ie s造sza豉m same dobre opinie: 瞠 smaczna, zdrowa, szybka w wykonaniu, wega雟ka, tania. Wszystko to rzeczywi軼ie jest prawd. Dowiedzia豉m si o niej po raz pierwszy z dyskusji jaka rozgorza豉 jaki czas temu na jednym z portali spo貫czno軼iowych. Spierano si wtedy o to, czy sensowne jest nazywanie wega雟kiego produktu smalcem. Sporo os鏏 uwa瘸這 to za przejaw g逝poty, niepotrzebnego nawi您ywania do smak闚 mi瘰nych, kt鏎e weganom s przecie ca趾iem obce. Ja nie mam z tym 瘸dnego problemu - wr璚z przeciwnie, ca豉 ta wymiana zda mocno mnie rozbawi豉 ;) A czy pasta ta w smaku przypomina smalec? Nie potrafi Wam na to pytanie odpowiedzie, bo zwyczajnie nigdy prawdziwego smalcu nie pr鏏owa豉m. To nie moje smaki. Pasta z fasoli jest jednak naprawd dobra, pachnie majerankiem, cebulk i duszonymi jab趾ami. M捫 zjada ze smakiem. Jedyny minus to to, 瞠 niepotrzebnie wla豉m od razu ca陰 ilo嗆 wody - pasta by豉 przez to troch za rzadka. Nast瘼nym razem zaczn od 1/3 podanej ilo軼i p造nu i w razie potrzeby dodam go wi璚ej.

Przepis na ni znalaz豉m na blogu Jad這nomia.

wega雟ki smalec

Sk豉dniki:

  • 1 puszka bia貫j fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli)
  • 2 cebule
  • 1 jab趾o
  • 2 li軼ie laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 go寮zik
  • 1 ja這wiec
  • 1/2 造瞠czki majeranku (da豉m ca陰 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • 1 造瞠czka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda wi璚ej)
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzuci posiekane cebule oraz pokrojone w kostk, obrane jab趾o. Doda przyprawy: zie衍e angielskie, ja韋ow虹ec, go憮dzi虺 i li頁cie lau訃o趴e. Sma倍y na ma造m ogniu do czasu, a ce苑ul虺a b磠dzie z這ta, a jab陪ka mi瘯虺ie. Faso衍 od苞e苓zi, op逝虺a i zmik貞o趴a z sosem so虻o趴ym, ma虻e訃an虺iem, sol, pieprzem i 1/4 szklan虺i zim要ej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda jej wi璚ej). Doda podsma穎n cebul i jab趾o (usun望 z nich przyprawy, z kt鏎ymi si sma篡造). Wszystko razem kr鏒ko zmiksowa - tak, aby ka趴a陪ki ce苑ul虺i i ja苑貫k by造 wy苞zu趴al要e. W razie potrzeby doprawi do smaku sol, pie計rzem i sosem sojowym. Sch這dzi w lod闚ce. Pasta najlepsza jest na貞t瘼要e茆o dnia. Smacznego :)


pasta z fasoli

wtorek, 19 stycznia 2016
Groch闚ka

To jedna z tych zup, kt鏎ych nie cierpia豉m jako dziecko, a kt鏎e teraz bardzo mi smakuj. No, mo瞠 zim troch bardziej ni latem ;) G瘰ta, po篡wna, rozgrzewaj帷a i mocno pachn帷a majerankiem. Moje dziecko, nie przepadaj帷e za zupami, zjad這 ca陰 misk tej groch闚ki, po czym stwierdzi這 z u鄉iechem: "Tylko moja mama robi takie najpyszniejsze zupki". Czy potrzeba Wam lepszej rekomendacji? :)

groch闚ka

Sk豉dniki:

  • 400 g 瞠berek (mog by w璠zone - ja nie przepadam za w璠zonk, wi璚 u mnie zwyk貫, ale wiem, 瞠 wiele os鏏 nie wyobra瘸 sobie groch闚ki bez w璠zonki; mo積a r闚nie doda kawa貫k w璠zonego boczku)
  • 300 g 逝skanego grochu (po堯wek)
  • w這szczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
  • 5-6 du篡ch ziemniak闚
  • 2 p皻ka kie豚asy
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • cebula
  • li嗆 laurowy, ziele angielskie
  • 1-2 造磬i suszonego majeranku
  • s鏊, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

疾berka dok豉dnie wyp逝ka. Zala 2-2,5 litrami zimnej wody. Zagotowa, odszumowa. Doda przep逝kany na sicie groch, oczyszczonego pora, li軼ie laurowe oraz ziele angielskie. Po ok. 20 minutach dorzuci pokrojone w kostk ziemniaki oraz starte na tarce marchewki, seler i pietruszk. Gotowa ca這嗆 do mi瘯ko軼i warzyw i grochu (groch mo瞠 cz窷ciowo si rozpada - dzi瘯i temu zupa b璠zie bardziej g瘰ta). W mi璠zyczasie na oleju podsma篡 posiekan cebul oraz pokrojon w kostk kie豚as. Doda podsma穎ne sk豉dniki do zupy. Ca這嗆 wymiesza. Gotow zup doprawi sol, pieprzem, przeci郾i皻ymi przez prask z帳kami czosnku oraz majerankiem. Posypa posiekan natk. Podawa gor帷. Smacznego :)

zupa grochowa

鈔oda, 03 grudnia 2014
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z 簑rawin (wega雟ki)

Przepis na ten pasztet znalaz豉m ju jaki czas temu na blogu Jad這nomia. Spodoba mi si dodatek kaszy jaglanej oraz 簑rawiny do soczewicy i ciekawa by豉m, czy to wszystko si dobrze ze sob komponuje. Po spr鏏owaniu pierwszego kawa趾a by豉m troch zawiedziona. Nie zachwyci mnie. M鎩 m捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 to najs豉bszy z upieczonych przez mnie kiedykolwiek pasztet闚. Ale, o dziwo, z ka盥ym dniem smakowa mi on coraz bardziej, a kiedy zjada豉m ostatni kawa貫k, 瘸這wa豉m, 瞠 ju si sko鎍zy. Z dodatkiem chrzanu smakowa cudownie. Na pewno bardzo du穎 zyska dzi瘯i 簑rawinie i ciesz si, 瞠 dosypa豉m jej troch wi璚ej. Mas przed pieczeniem doprawi豉m mocniej ni w przepisie i w sumie my郵, 瞠 mog豉m jeszcze troch bardziej poeksperymentowa. Generalnie, pasztet jest do嗆 ciekawy i na pewno warto go wypr鏏owa. Mo瞠 w nadchodz帷e 鈍i皻a? :)

pasztet z soczewicy z 簑rawin


Sk豉dniki:

  • 200 g br您owej lub zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju (da豉m po這w czyli 50 ml)
  • 2 cebule
  • 4 造磬i suszonej 簑rawiny
  • 2-3 造磬i sosu sojowego
  • 2 li軼ie laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 go寮ziki
  • 3/4 造瞠czki majeranku (da豉m dwie 造瞠czki)
  • 1/2 造瞠czki cz帳ru (da豉m 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • papryka s這dka i ostra (to m鎩 dodatek)
  • s鏊,pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Soczewic oraz kasz jaglan ugotowa w osobnych naczyniach. Przestudzi. Cebule pokroi w kostk i podsma篡 je na oleju razem z li軼iem laurowym, zielem angielskim oraz go寮zikami. Sma篡 na niedu篡m ogniu do czasu, a cebula si zeszkli, wtedy wyj望 przyprawy i wyrzuci. Podsma穎n cebul doda do ugotowanej soczewicy razem z kasz jaglan, olejem, sosem sojowym, szczypt soli i reszt przypraw. Zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Doprawi do smaku. Na koniec doda 簑rawin. Wymiesza. Gotow mas prze這篡 do foremki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Nast瘼nie wystudzi przez ca陰 noc w foremce. Rano wyj望 pasztet z formy. Smacznego :)

pasztet z soczewicy z 簑rawin

pasztet z soczewicy z 簑rawin

poniedzia貫k, 16 grudnia 2013
Czysty barszcz czerwony z jab趾iem - idealny na Wigili

Przepis na ten barszcz znalaz豉m u Liski. Zaintrygowa mnie dodatek jab趾a i ....soku z czarnej porzeczki. Spos鏏 wykonania r闚nie by mi obcy. Postanowi豉m go wypr鏏owa i jestem zadowolona, 瞠 to zrobi豉m. Wyszed pyszny :) Inny ni te, kt鏎e mia豉m do tej pory okazj pr鏏owa. Ba豉m si dodatku soku, ale niepotrzebnie. Nadaje on z jab趾ami fajnego, owocowego posmaku, kt鏎y jednak nie dominuje nad ca這軼i, a jedynie stanowi intryguj帷e t這. Nast瘼nym razem, a na pewno taki b璠zie, dodam jednak od siebie du穎 wi璚ej czosnku, bo tego mi tu troch brakowa這. Polecam Wam go wypr鏏owa. Naprawd warto.



Sk豉dniki:
  • 1 kg burak闚
  • w這szczyzna: seler, pietruszka, cebula, kapusta (ja da豉m te marchew)
  • 2 z帳ki czosnku (nast瘼nym razem dam wi璚ej)
  • 2 jab趾a ze sk鏎k
  • 2 造磬i octu
  • 5 suszonych grzyb闚 (da豉m wi璚ej: spor gar嗆)
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 go寮ziki
  • suszony majeranek
  • 150-200 ml soku z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Buraki obra i zetrze na tarce o 鈔ednich oczkach. W這szczyzn obra, umy, nie kroi. Jab趾a ze sk鏎k pokroi na 獞iartki i usun望 z nich gniazda nasienne. Czosnek obra. Tak przygotowane sk豉dniki umie軼i w garnku i zala wod, tak aby si璕a豉 3-4 cm powy瞠j warzyw. Doda ziele angielskie, pieprz, obrane, ca貫 z帳ki czosnku, suszone grzyby i go寮ziki. Zagotowa, zmniejszy ogie i gotowa tak d逝go, a buraki puszcz du穎 soku i warzywa b璠 mi瘯kie (ok. 30-40 minut). Doda ocet i roztarty w palcach majeranek. Zostawi na noc (mo積a schowa do lod闚ki lub trzyma w temp. pokojowej). Nast瘼nego dnia barszcz przela przez sito, lekko podgrza i doprawi go sokiem z czarnej porzeczki, sol i pieprzem. Mo積a doda jeszcze odrobin majeranku. Smacznego :)

Do barszczu w Wigili obowi您kowo musz by uszka. Po przepis na nie zapraszam jutro :)


鈔oda, 10 pa寮ziernika 2012
Kalarepki faszerowane mi瘰em mielonym i pieczarkami czyli wspomnienie lata

Ch耩 na zrobienie faszerowanych kalarepek mia豉m od dawna. W ko鎍u w tym roku mi si to uda這. Zdj璚ia swoje przele瘸造 na dysku, bo danie to zrobi豉m jeszcze latem, kiedy to znalaz豉m przepis na nie u Karmel-itki. By造 bardzo smaczne. Pozmienia豉m troch spos鏏 wykonania i proporcj sk豉dnik闚. Da豉m wi璚ej pieczarek i kalarepki najpierw podgotowa豉m przez chwil, bo ba豉m si, 瞠 nie b璠 wystarczaj帷o mi瘯kie po upieczeniu. Nast瘼nym razem te posypi kalarepki serem z wierzchu na ostatnio 10-15 minut pieczenia, bo teraz za bardzo mi si on spiek. Poni瞠j podaj moj wersj przygotowania, ju po zmianach. Po orygina zapraszam do Karmel-itki. Zdj璚ia nie wygl康aj najlepiej, wiem o tym, ale obiecuj, 瞠 gdy tylko powt鏎z to potraw, zmieni je na lepsze :)



Sk豉dniki:
  • 7 鈔ednich kalarepek (da豉m 6)
  • 500g mi瘰a mielonego
  • 100g pieczarek (u mnie 250g)
  • 鈔ednia cebula (da豉m 2)
  • jajko
  • 3-4 造磬i bu趾i tartej
  • starty 鄴速y ser
  • s鏊, pieprz, majeranek, oregano suszone
Wykonanie:

Kalarepki obra, 軼i望 g堯wki i wyd逝ba z nich 鈔odek, kt鏎y nale篡 zetrze na tarce o grubych oczkach. Wydr捫one kalarepki podgotowa przez ok. 10 minut w du篡m garnku (nie mog by zbyt mi瘯kie). Pieczarki zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Cebule drobno posieka, wrzuci na patelni. Doda do nich starte na tarce pieczarki oraz 鈔odek kalarepek. Ca這嗆 razem chwil posma篡, zdj望 z patelni. Podsma穎ne warzywa doda do mi瘰a mielonego. Wbi do nich jajko oraz dosypa bu趾 tart. Doprawi sol, pieprzem, majerankiem oraz oregano. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi r瘯 (jak na kotlety mielone). Mi瘰n mas nape軟i wydr捫one kalarepki. Z wierzchu posypa je startym serem. Gotowe uk豉da w naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego najpierw nale篡 wla na dno troch wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-50 minut. Smacznego :)






Farszu mia豉m za du穎, wi璚 uformowa豉m to co zosta這 w kotlety, obtoczy豉m w bu販e tartej i usma篡豉m. Wysz這 ciekawie..jest to na pewno fajny spos鏏 na przemycenie kalarepki tym, kt鏎zy za ni nie przepadaj ;)


 
1 , 2