| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: limonka

鈔oda, 28 wrze郾ia 2016
Serniczki z kaszy gryczanej

Dzi mam dla Was nietypow propozycj. Jaki czas temu, przeskakuj帷 bezmy郵nie po kana豉ch w telewizji, moj uwag przyci庵n掖 program, w kt鏎ym Karol Okrasa przygotowywa dania z kasz gryczan w roli g堯wnej. By tam apetyczny pasztet bodaj瞠 i s這dkie serniczki, kt鏎e strasznie mnie zaciekawi造. Kilka dni p騧niej, gdy z obiadu zosta這 mi troch kaszy, wyszuka豉m na blogu Pasja Kobiety przepis na te ma貫 cude鎥a. Upiek豉m i powiem Wam, 瞠 warto by這 si skusi. Delikatne, konsystencj przypominaj帷e suflet, lekko kwa郾e od soku z limonki i s這dkie od czekolady. Wg mnie najlepsze od razu po upieczeniu. Kaszy praktycznie nie czu, wi璚 osoby, kt鏎e za ni nie przepadaj, mog bez obaw skusi si na taki deser. Je郵i zostanie Wam kiedy kasza i nie b璠ziecie wiedzieli co z ni zrobi, przypomnijcie sobie ten przepis, bo naprawd warto :)

serniczki z kaszy gryczanej

Sk豉dniki (ja piek豉m z 1/4 porcji i otrzyma豉m trzy serniczki - wielko嗆 jak na zdj璚iu):

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g sera mascarpone
  • kawa貫k korzenia imbiru (ok. 20 g)
  • sk鏎ka z ca貫j limonki + 2 造磬i soku
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 5g m彗i ziemniaczanej
  • 30g m彗i pszennej
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Kasz gryczan ugotowa, prawie a do rozgotowania. Przestudzi. Zmiksowa z serkiem mascarpone. Doda starty imbir, sok oraz sk鏎k z limonki. 草速ka utrze z po這w (50g) cukru na puszyst mas. Wymiesza j z kasz. Dosypa obie m彗i, po這w posiekanej czekolady oraz proszek do pieczenia. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dosypuj帷 pozosta造 cukier (50g). Delikatnie po陰czy pian z mas z kaszy gryczanej. Ca這嗆 prze這篡 do foremek wysmarowanych w 鈔odku mas貫m. Wierzch posypa reszt czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut (d逝go嗆 zale篡 od wielko軼i foremki). Smacznego :)

serniczki z kaszy gryczanej

kasza gryczana mascarpone limonka

czwartek, 28 sierpnia 2014
Brownie z malinami i ...... zielonym pieprzem

Pomys na po陰czenie malin z czym pikantnym podrzuci豉 mi ostatnio na moim fanpage'u pewna osoba. Dosz豉m do wniosku, 瞠 pieprz b璠zie najodpowiedniejszy. Ciekawy przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Brownie wysz這 naprawd smaczne (wi瘯szo嗆 zjad豉m sama, wi璚 wiem co m闚i - nie mog豉m si mu oprze). Maliny zawsze s mile widziane w po陰czeniu z czekolad, a zielony pieprz by niecodziennym i intryguj帷ym dodatkiem - o dziwo, wcale nie za ostrym. Dodawa ca這軼i ciekawego posmaku i tej nuty tajemniczo軼i...



Sk豉dniki (ma豉 kwadratowa blaszka o wymiarach 18x18 cm):
  • 230g gorzkiej czekolady
  • 165g mas豉
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 鄴速ka
  • 100g cukru
  • 1 czubata 造磬a gorzkiego kakao
  • 1 czubata 造磬a m彗i
  • sk鏎ka starta z 2 limonek
  • 120-150g 豉dnych malin
  • 1,5 造瞠czki ziaren zielonego pieprzu

Wykonanie:

Czekolad wraz z mas貫m i sol rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi. Ca貫 jajka oraz 鄴速ka ubi z cukrem na puszyst mas na najwy窺zych obrotach miksera przez oko這 5 minut. Ci庵le miksuj帷, do masy jajecznej dosypa m彗 i kakao, a nast瘼nie wla czekolad z mas貫m. Pod koniec dosypa sk鏎k z limonki. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na powierzchni. Na cie軼ie u這篡 maliny oraz ziarenka pieprzu (nie za g瘰to). Piec ok. 25-28 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Smacznego :)





wtorek, 16 sierpnia 2011
Wieprzowina s這dko-kwa郾a z papryk i pra穎nymi ziarnami sezamu

Szuka豉m przepisu na szybki i nieskomplikowany obiad i znalaz豉m go u Panny Malwinny. Oryginalnie pochodzi on ze strony BBC Good Food. Danie by這 smaczne, ale mnie osobi軼ie nie zachwyci這. M篹owi smakowa這 bardziej. Poda豉m j z og鏎kiem w zalewie sezamowej. I mo瞠 w sumie tu by problem? Za du穎 sezamu na jeden raz? Niemniej polecam do wypr鏏owania, bo warto przekona si, jak smakuje mi瘰o w po陰czeniu z miodem i sezamem :)

Jest to r闚nie moja propozycja w ramach akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.


Sk豉dniki:
  • 300 g wieprzowiny (da豉m 500g schabu)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 鄴速a papryka
  • 2 造瞠czki sosu sojowego
  • 2 造瞠czki m彗i kukurydzianej
  • p馧 czerwonego chilli pozbawionego pestek i posiekanego w plasterki (da豉m suszon papryczk chilli)
  • sok z 1 limonki
  • 2 造磬i miodu
  • 造磬a ziaren sezamu upra穎nego na suchej patelni (da豉m dwie 造磬i)
  • 6 造瞠k zimnej wody
  • olej do sma瞠nia
Wykonanie:

Schab oraz papryki pokroi w pod逝積e paski. Na patelni rozgrza 造磬 oleju. Wrzuci mi瘰o oraz papryki i sma篡 ok. 5-6 minut. W misce po陰czy sok z limonki, mi鏚, sos sojowy, papryczk chili, upra穎ny sezam, 6 造瞠k zimnej wody i m彗 kukurydzian. Gotow mieszank wla na patelni i gotowa chwilk, a sos zg瘰tnieje. Podawa z ry瞠m lub makaronem. Smacznego :)




鈔oda, 24 listopada 2010
Guacamole

Postanowi豉m da awokado kolejn szans, tym razem w postaci meksyka雟kiego guacamole, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Viridianki. Po degustacji stwierdzam, 瞠 ca趾iem dobre to by這, ale mimo to awokado nie b璠zie nale瞠 do grona moich ulubionych sk豉dnik闚 :))

Guacamole jest moj kolejna propozycj w ramach akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Sk豉dniki:

- 2 dojrza貫 awokado

- sok z 1 limonki

- 1/2-1 drobno posiekanej papryczki chili

- 1 drobno posiekana czerwona cebula

- 2 z帳ki czosnku

- 2 pomidory, pozbawione sk鏎ki i gniazd nasiennych, pokrojone wkostk(da豉m jeden)

- 造磬a posiekanej kolendry/natki pietruszki (da豉m natk)

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

W mo寮zierzu rozetrze czosnek z sol na g豉dk papk. Doda awocado oraz sok z limonki, dokladnie rozgnie嗆. Do masy dorzuci pozosta貫 sk豉dniki: papryczk, cebul, pomidory i natk. Wymiesza, doprawi do smaku. Smacznego :)

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

鈔oda, 14 lipca 2010
Zimne mojito na upalne dni

Pyszny i orze德iaj帷y kuba雟ki drink na bazie rumu. Idealny na te upa造, kt鏎e aktualnie od kilku dni mamy za oknami. Przepis pochodzi zTEJ stronki, gdzie opr鏂z przepis闚na pocz徠ku mo積a zobaczy m.in. 鈍ietn animacj, przedstawiaj帷 spos鏏 przyrz康zenia tego drinka. Jest to moja kolejna propozycja do akcji "Z widelcem przez kuchni obu Ameryk" prowadzonej przez Iren i Andrzeja.

Zdj璚ie nienajlepsze, ale robione by這 w pokoju zaciemnionym do granic mo磧iwo軼i, aby s這鎍e za bardzo nam nie przygrzewa這. Je郵i uda mi si zrobi nied逝go lepsze, to je wymieni :)

Sk豉dniki:

- 1 cz窷 rumu (40 ml)

- 3 cz窷ci wody sodowej (120 ml)

- kilka listk闚 鈍ie瞠j mi皻y

-1/4 lub 1/2 limonki poci皻ej na mniejsze kawa趾i

- cukier do smaku (ja da豉m ok. 2 czubatych 造瞠czek)

- kostki lodu

Wykonanie:

Listki mi皻y, pokrojon limonk i cukier umie軼i w wysokiej szklance. Ca這嗆 dok豉dnie ugniata przez chwilk. Doda pokruszonekostki lodu oraz rum. Uzupe軟iwod sodow. Wymiesza. Smacznego :)

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

 
1 , 2