| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: bakalie

poniedzia³ek, 18 grudnia 2017
Domowa masa makowa

Nie wyobra¿am sobie ¶wi±tecznego menu bez maku, a Wy? Makowce, seromakowce, kluski z makiem..wszêdzie go pe³no.Do tej pory korzysta³am najczê¶ciej z gotowej masy makowej, przyznajê bez bicia, g³ównie dlatego, ¿e nie posiadam maszynki do mielenia miêsa. Jaki¶ czas temu odkry³am jednak, i¿ mo¿na zakupiæ w sklepie gotowy zmielony ju¿ mak. Przygotowa³am z niego domow± masê makow±, zgodnie z przepisem Mirabelki, i przepad³am. Taka masa jest naprawdê pyszna. Gêsta, pe³na bakalii, nie za s³odka, idealnie zbalansowana i pozbawiona zbêdnych sk³adników i wype³niaczy. Koniecznie siê na ni± sku¶cie, przygotowuj±c ¶wi±teczne pyszno¶ci.

Do czego mo¿ecie wykorzystaæ tak± masê? Poni¿ej kilka ¶wi±tecznych propozycji:

- tradycyjny makowiec

- makowiec japoñski

- mój ulubiony seromakowiec

- obowi±zkowe podczas naszej wigilii kluski z makiem

domowa masa makowa

Sk³adniki:

  • 200g suchego, zmielonego maku
  • szklanka wrz±tku (da³am trochê wiêcej)
  • 3 ³y¿ki cukru
  • 2 ³y¿ki miodu
  • bakalie (da³am gar¶æ rodzynek, gar¶æ posiekanych w³oskich orzechów, trochê kandyzowanej skórki pomarañczowej i p³atków migda³owych)
  • kilka kropli aromatu migda³owego
  • pó³ ³y¿eczki cynamonu

Wykonanie:

Mak zalaæ wrz±tkiem, postawiæ na ogniu i gotowaæ przez kilka minut. Dodaæ cukier, miód, bakalie i cynamon. Dok³adnie wymieszaæ. Zdj±æ z ognia i odstawiæ do wystudzenia. Smacznego :)

pi±tek, 15 kwietnia 2016
Chlebek bananowy Nigelli Lawson - najlepszy!

Kiedy mam w domu nadmiar bananów, które szybko domagaj± siê zjedzenia, najczê¶ciej przygotowujê z nich:

Tym razem pad³o na chlebek wg przepisu Nigelli Lawson. I wiecie co? By³ to zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy jaki mia³am okazjê je¶æ. Mocno wilgotny, miêkki, puszysty, pe³en bakalii i czekolady. Najlepszy zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciep³y, ale i na drugi dzieñ jest naprawdê smaczny. Do¶æ s³odki, dlatego dodatek kwa¶nej ¿urawiny jest tu jak najbardziej na miejscu. Ciasto zniknê³o b³yskawicznie: najwiêcej zjad³a go moja córcia, która stwierdzi³a nawet, ¿e muszê piec je zdecydowanie czê¶ciej. Z pewno¶ci± tak bêdzie. Wy równie¿ siê sku¶cie..warto :)

Przepis znalaz³am tutaj.

chlebek bananowy nigelli lawson

Sk³adniki:

  • 150g rozpuszczonego, przestudzonego mas³a
  • 175g m±ki
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 4 niewielkie, mocno dojrza³e banany
  • 0,5 ³y¿eczki sody oczyszczonej
  • 2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
  • gar¶æ posiekanych orzechów laskowych lub w³oskich
  • 100g suszonych ¿urawin, namoczonych w dowolnym alkoholu (u mnie gar¶æ rodzynków i gar¶æ ¿urawiny)

Wykonanie:

Rozpuszczone, przestudzone mas³o rozetrzeæ z cukrem. Do masy dodawaæ kolejno po jednym jajku,  rozgniecione banany, posiekane orzechy i czekoladê, ¿urawinê i rodzynki (ods±czone z p³ynu). W osobnym naczyniu wymieszaæ sk³adniki sypkie: m±kê, sodê i proszek do pieczenia. Po³±czyæ je z ciastem. Wymieszaæ.  Prze³o¿yæ do keksówki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

chlebek bananowy nigelli z ¿urawin±

chlebek bananowy z ¿urawin± i orzechami

pi±tek, 25 marca 2016
Hot Cross Buns

Hot Cross Buns to tradycyjne angielskie bu³eczki, pieczone przede wszystkim w Wielki Pi±tek, tu¿ przed Wielkanoc±. Naje¿one rodzynkami i skórk± pomarañczow±, mocno ma¶lane, z dodatkiem przypraw korzennych. Mia³am na nie ochotê ju¿ od dawna. Skusi³am siê jednak dopiero teraz, po tym jak niedawno moja szwagierka przywioz³a do spróbowania parê sztuk prosto z UK. Zasmakowa³y nam, wiêc kilka dni pó¼niej upiek³am je sama ponownie. Wysz³y ¶wietnie. Zajadali¶my siê nimi wszyscy: m±¿ stwierdzi³, ¿e mogê piec je tak czêsto, jak zechcê. Z mas³em i d¿emem smakuj± wybornie i bardzo Wam je polecam, nie tylko przed ¶wiêtami. Najlepsze oczywi¶cie zaraz po upieczeniu.

Przepis od Dorotus.

hot cross buns

Sk³adniki:

Zaczyn:

  • 37 g m±ki chlebowej
  • 190 g letniego mleka
  • pó³ ³y¿ki cukru
  • 18 g dro¿d¿y ¶wie¿ych (lub 9 g dro¿d¿y suchych)

Ciasto w³a¶ciwe:

  • ca³y wyro¶niêty, wcze¶niejszy zaczyn
  • 340 g m±ki pszennej chlebowej
  • 4 ³y¿ki miêkkiego mas³a
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru (56 g)
  • pó³ ³y¿eczki soli
  • pó³ ³y¿ki przyprawy do piernika
  • 115 g koryntek
  • 37 g kandyzowanej skórki pomarañczowej lub cytrynowej

Pasta na krzy¿yki:

  • 110 g m±ki pszennej
  • 35 g oleju
  • 80 g wody

Syrop (zosta³o mi sporo syropu i my¶lê, ¿e spokojnie wystarczy przygotowaæ go z po³owy sk³adników):

  • 8 ³y¿ek cukru
  • pó³ szklanki wody

Wykonanie:

Zaczyn:

¦wie¿e dro¿d¿e pokruszyæ i rozetrzeæ z cukrem. Dodaæ ciep³e (ale nie gor±ce!) mleko. Mieszaæ do rozpuszczenia dro¿d¿y. Nastêpnie wsypaæ m±kê. Wymieszaæ, aby nie by³o grudek, przykryæ ¶ciereczk± i odstawiæ w ciep³e miejsce na 20-30 minut do wyro¶niêcia (zaczyn bêdzie bardzo rzadki).

M±kê wymieszaæ mikserem z miêkkim mas³em, a¿ powstan± ma³e grudki. Dodaæ jajko, cukier, sól, przyprawy. Na koñcu wlaæ wyro¶niêty zaczyn oraz bakalie, wymieszaæ i wyrabiaæ ciasto rêcznie przez oko³o 10 minut. Przykryæ ¶ciereczk± i odstawiæ na ok. godzinê w ciep³e miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnie¶æ).

Ja ciasto przygotowa³am w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobiæ nale¿y wszystkie sk³adniki umie¶ciæ w maszynie wed³ug kolejno¶ci: jajko, rozczyn dro¿d¿owy, stopione mas³o, cukier, sól, przyprawa korzenna oraz na koñcu m±ka. Nastawiæ program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn±ce; czas trwania: oko³o 1,5 h). Po oko³u 5 minutach wyrabiania ciasta dodaæ rodzynki i skórkê.

Wyro¶niête ciasto lekko zagnie¶æ i podzieliæ na 12 równych czê¶ci. Uformowaæ bu³eczki i uk³adaæ je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odstêpach. Przykryæ ¶ciereczk± i pozostawiæ w ciep³ym miejscu na  ok. godzinê lub do podwojenia objêto¶ci.

Przygotowaæ pastê na krzy¿yki i syrop:

Wymieszaæ ze sob± dok³adnie wodê z olejem i m±k±. Pasta powinna byæ na tyle gêsta, by nie rozlewa³a siê na bu³kach, i na tyle rzadka, by mo¿na j± by³o wycisn±æ przez rêkaw cukierniczy.

Sk³adniki syropu zagotowaæ.

Na wyro¶niête bu³ki, przed samym pieczeniem, wycisn±æ pastê: najpierw w rzêdach poziomych, potem pionowych, by na bu³eczkach powsta³y symbole krzy¿a.

Piec bu³eczki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut (pod koniec pieczenia mo¿na je przykryæ foli± aluminiow±, bo szybko br±zowiej±). Gor±ce bu³eczki posmarowaæ syropem. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)

bu³ki z krzy¿ykiem hot cross buns

Jest to mój ostatni przed¶wi±teczny wpis, chcia³abym wiêc ¿yczyæ wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych i  zdrowych ¦wi±t, spêdzonych w gronie najbli¿szych osób :) Smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)


czwartek, 24 marca 2016
¦wi±teczny sernik wykwintny

Piek³am ten sernik na ¶wiêta Bo¿ego Narodzenia. S±dzi³am, ¿e niczym specjalnie mnie nie zaskoczy, ale bardzo siê myli³am. Wyszed³ naprawdê pyszny. Du¿o t³ustego twarogu, sporo jaj, bakalie. Kremowy i puszysty, choæ zarazem do¶æ ciê¿ki. To taki typowy, polski sernik. Bez spodu, co jest dla mnie sporym plusem, bo nic mi tak nie przeszkadza w serniku, jak zbyt du¿a ilo¶æ ciasta. Z podanych porcji otrzymacie spor± blachê sernika - ale uwierzcie mi, zniknie w mgnieniu oka. Bardzo polecam :)

sernik wykwintny

Przepis od Dorotus.

Sk³adniki (blaszka 23 x 35 cm):

  • 1300 g twarogu t³ustego lub pó³t³ustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (da³am twaróg Pi±tnica z wiaderka)
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 du¿ych jajek (bia³ka i ¿ó³tka osobno)
  • 250 g miêkkiego mas³a
  • 4 ³y¿ki m±ki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu ¶mietankowego (ok. 40 g)
  • szklanka sch³odzonej ¶mietany kremówki (30% lub 36%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
  • pó³ szklanki bakalii (u mnie rodzynki i skórka pomarañczowa)

Wykonanie:

Wszystkie sk³adniki (poza kremówk±) powinny byæ w temperaturze pokojowej!

Miêkkie mas³o utrzeæ dok³adnie na puch. Dodawaæ partiami twaróg, dalej ucieraj±c. W osobnym naczyniu utrzeæ ¿ó³tka z cukrem do bia³o¶ci. Dodaæ je do masy serowej i krótko zmiksowaæ. Nastêpnie do³o¿yæ resztê sk³adników: m±kê pszenn±, budyñ i waniliê i ekstrakt. Zmiksowaæ krótko do po³±czenia siê sk³adników. Sch³odzon± kremówkê ubiæ na sztywno. W osobnym naczyniu ubiæ bia³ka na pianê. Do masy serowej delikatnie wmieszaæ za pomoc± ³y¿ki ubit± ¶mietanê, pianê z bia³ek i bakalie. Prze³o¿yæ ca³o¶æ do blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko³o 60 minut. Studziæ w lekko uchylonym piekarniku, nastêpnie w³o¿yæ na noc do lodówki. Udekorowaæ np. polew± czekoladow±. Smacznego :)


czwartek, 02 kwietnia 2015
Pascha

Z pasch± nie mia³am nigdy wcze¶niej do czynienia. Nie robi³am jej, nie próbowa³am. Wiedzia³am, ¿e taki deser istnieje, ¿e robi siê go z twarogu oraz bakalii i serwuje na Wielkanoc. To tyle teorii. W tym roku postanowi³am jednak sprawdziæ, jak bêdzie z praktyk±. Planowa³am kupiæ dobry, t³usty twaróg i na jego bazie przygotowaæ paschê. Niestety, w moim ulubionym sklepie go nie by³o. Nie chcia³o mi siê je¼dziæ dalej, wiêc po krótkim namy¶le kupi³am mleko i ¶mietanê i postanowi³am przygotowaæ paschê z sera zrobionego od pocz±tku do koñca w domu. Nie wiedzia³am, czy wyjdzie, ale wszystko posz³o g³adko: ser ³adnie oddzieli³ siê od serwatki, po nocy w lodówce by³ sypki i ca³kiem smaczny. Lekko s³odki - w smaku przypomina³ serki typu w³oskiego, które mo¿na kupiæ w sklepach. Po³±czy³am go z mas³em, cukrem i bakaliami, odstawi³am do stê¿enia i otrzyma³am paschê. Jaka wysz³a? Pyszna :) Kremowa, delikatna, s³odka, ale nie przesadnie. Z du¿± ilo¶ci± bakalii. Naprawdê bardzo mi smakowa³a. ¯a³ujê, ¿e tak pó¼no j± odkry³am. Pascha jest do¶æ syta: z ³akomstwa zjad³am dwa kawa³ki, takie jak na ostatnim zdjêciu, i by³am ca³kiem najedzona. Je¶li tak jak ja, nigdy nie próbowali¶cie paschy, zachêcam Was zdecydowanie do jej zrobienia. Warto :)

Posi³kowa³am siê przepisem znalezionym u Dorotus.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelkê.

pascha

Sk³adniki:

  • 2 litry mleka (da³am mleko 3,2 %)
  • laska wanilii
  • 500 ml kwa¶nej ¶mietany (18%)
  • 6 jajek
  • 250 g mas³a, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie (u mnie suszona ¿urawina, rodzynki, skórka pomarañczowa i suszone morele do dekoracji)

Wykonanie:

Mleko zagotowaæ z rozciêt± lask± wanilii. Do wrz±cego powoli wlewaæ jaja roztrzepane ze ¶mietan±. Gotowaæ, mieszaj±c co jaki¶ czas, a¿ ca³y p³yn w garnku podzieli siê na ser i serwatkê (ja gotowa³am na bardzo ma³ym ogniu przez ok. 30-40 minut - po tym czasie na ¶rodku garnka wytworzy³a mi siê spora górka sera).

Pod koniec gotowania ca³o¶æ wygl±da³a u mnie tak:

Ca³o¶æ ostudziæ, usun±æ waniliê. Durszlak wy³o¿yæ podwójn± warstw± gazy i odcedziæ ser. Maksymalnie go odcisn±æ, najlepiej zostawiæ na noc na cedzaku, a rano docisn±æ.

Ser po nocy spêdzonej w lodówce:

Miêkkie mas³o utrzeæ z cukrem pudrem. Do makutry wrzuciæ ser, stopniowo dodawaæ mas³o i ucieraæ, a¿ powstanie spójny krem (ja to zrobi³am przy pomocy miksera). Dodaæ posiekane bakalie do masy. Wy³o¿on± gaz± miskê nape³niæ kremem i wstawiæ do lodówki. Kiedy stê¿eje, przewróciæ na talerz do góry dnem, zdj±æ gazê i udekorowaæ. Smacznego :)

pascha

pascha

pascha

 
1 , 2 , 3