| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bakalie

pi徠ek, 15 kwietnia 2016
Chlebek bananowy Nigelli Lawson - najlepszy!

Kiedy mam w domu nadmiar banan闚, kt鏎e szybko domagaj si zjedzenia, najcz窷ciej przygotowuj z nich:

Tym razem pad這 na chlebek wg przepisu Nigelli Lawson. I wiecie co? By to zdecydowanie najlepszy chlebek bananowy jaki mia豉m okazj je嗆. Mocno wilgotny, mi瘯ki, puszysty, pe貫n bakalii i czekolady. Najlepszy zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciep造, ale i na drugi dzie jest naprawd smaczny. Do嗆 s這dki, dlatego dodatek kwa郾ej 簑rawiny jest tu jak najbardziej na miejscu. Ciasto znikn窸o b造skawicznie: najwi璚ej zjad豉 go moja c鏎cia, kt鏎a stwierdzi豉 nawet, 瞠 musz piec je zdecydowanie cz窷ciej. Z pewno軼i tak b璠zie. Wy r闚nie si sku軼ie..warto :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

chlebek bananowy nigelli lawson

Sk豉dniki:

  • 150g rozpuszczonego, przestudzonego mas豉
  • 175g m彗i
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 4 niewielkie, mocno dojrza貫 banany
  • 0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
  • gar嗆 posiekanych orzech闚 laskowych lub w這skich
  • 100g suszonych 簑rawin, namoczonych w dowolnym alkoholu (u mnie gar嗆 rodzynk闚 i gar嗆 簑rawiny)

Wykonanie:

Rozpuszczone, przestudzone mas這 rozetrze z cukrem. Do masy dodawa kolejno po jednym jajku, rozgniecione banany, posiekane orzechy i czekolad, 簑rawin i rodzynki (ods帷zone z p造nu). W osobnym naczyniu wymiesza sk豉dniki sypkie: m彗, sod i proszek do pieczenia. Po陰czy je z ciastem. Wymiesza. Prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)

chlebek bananowy nigelli z 簑rawin

chlebek bananowy z 簑rawin i orzechami

pi徠ek, 25 marca 2016
Hot Cross Buns

Hot Cross Buns to tradycyjne angielskie bu貫czki, pieczone przede wszystkim w Wielki Pi徠ek, tu przed Wielkanoc. Naje穎ne rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow, mocno ma郵ane, z dodatkiem przypraw korzennych. Mia豉m na nie ochot ju od dawna. Skusi豉m si jednak dopiero teraz, po tym jak niedawno moja szwagierka przywioz豉 do spr鏏owania par sztuk prosto z UK. Zasmakowa造 nam, wi璚 kilka dni p騧niej upiek豉m je sama ponownie. Wysz造 鈍ietnie. Zajadali鄉y si nimi wszyscy: m捫 stwierdzi, 瞠 mog piec je tak cz瘰to, jak zechc. Z mas貫m i d瞠mem smakuj wybornie i bardzo Wam je polecam, nie tylko przed 鈍i皻ami. Najlepsze oczywi軼ie zaraz po upieczeniu.

Przepis od Dorotus.

hot cross buns

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 37 g m彗i chlebowej
  • 190 g letniego mleka
  • p馧 造磬i cukru
  • 18 g dro盥篡 鈍ie篡ch (lub 9 g dro盥篡 suchych)

Ciasto w豉軼iwe:

  • ca造 wyro郾i皻y, wcze郾iejszy zaczyn
  • 340 g m彗i pszennej chlebowej
  • 4 造磬i mi瘯kiego mas豉
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru (56 g)
  • p馧 造瞠czki soli
  • p馧 造磬i przyprawy do piernika
  • 115 g koryntek
  • 37 g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub cytrynowej

Pasta na krzy篡ki:

  • 110 g m彗i pszennej
  • 35 g oleju
  • 80 g wody

Syrop (zosta這 mi sporo syropu i my郵, 瞠 spokojnie wystarczy przygotowa go z po這wy sk豉dnik闚):

  • 8 造瞠k cukru
  • p馧 szklanki wody

Wykonanie:

Zaczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i rozetrze z cukrem. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa m彗. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia (zaczyn b璠zie bardzo rzadki).

M彗 wymiesza mikserem z mi瘯kim mas貫m, a powstan ma貫 grudki. Doda jajko, cukier, s鏊, przyprawy. Na ko鎍u wla wyro郾i皻y zaczyn oraz bakalie, wymiesza i wyrabia ciasto r璚znie przez oko這 10 minut. Przykry 軼iereczk i odstawi na ok. godzin w ciep貫 miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnie嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajko, rozczyn dro盥穎wy, stopione mas這, cukier, s鏊, przyprawa korzenna oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po oko逝 5 minutach wyrabiania ciasta doda rodzynki i sk鏎k.

Wyro郾i皻e ciasto lekko zagnie嗆 i podzieli na 12 r闚nych cz窷ci. Uformowa bu貫czki i uk豉da je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odst瘼ach. Przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu na ok. godzin lub do podwojenia obj皻o軼i.

Przygotowa past na krzy篡ki i syrop:

Wymiesza ze sob dok豉dnie wod z olejem i m彗. Pasta powinna by na tyle g瘰ta, by nie rozlewa豉 si na bu趾ach, i na tyle rzadka, by mo積a j by這 wycisn望 przez r瘯aw cukierniczy.

Sk豉dniki syropu zagotowa.

Na wyro郾i皻e bu趾i, przed samym pieczeniem, wycisn望 past: najpierw w rz璠ach poziomych, potem pionowych, by na bu貫czkach powsta造 symbole krzy瘸.

Piec bu貫czki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut (pod koniec pieczenia mo積a je przykry foli aluminiow, bo szybko br您owiej). Gor帷e bu貫czki posmarowa syropem. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)

bu趾i z krzy篡kiem hot cross buns

Jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym wi璚 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych i zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏 :) Smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)


czwartek, 24 marca 2016
安i徠eczny sernik wykwintny

Piek豉m ten sernik na 鈍i皻a Bo瞠go Narodzenia. S康zi豉m, 瞠 niczym specjalnie mnie nie zaskoczy, ale bardzo si myli豉m. Wyszed naprawd pyszny. Du穎 t逝stego twarogu, sporo jaj, bakalie. Kremowy i puszysty, cho zarazem do嗆 ci篹ki. To taki typowy, polski sernik. Bez spodu, co jest dla mnie sporym plusem, bo nic mi tak nie przeszkadza w serniku, jak zbyt du瘸 ilo嗆 ciasta. Z podanych porcji otrzymacie spor blach sernika - ale uwierzcie mi, zniknie w mgnieniu oka. Bardzo polecam :)

sernik wykwintny

Przepis od Dorotus.

Sk豉dniki (blaszka 23 x 35 cm):

  • 1300 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (da豉m twar鏬 Pi徠nica z wiaderka)
  • 450 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 10 du篡ch jajek (bia趾a i 鄴速ka osobno)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego (ok. 40 g)
  • szklanka sch這dzonej 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p馧 szklanki bakalii (u mnie rodzynki i sk鏎ka pomara鎍zowa)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki (poza krem闚k) powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie na puch. Dodawa partiami twar鏬, dalej ucieraj帷. W osobnym naczyniu utrze 鄴速ka z cukrem do bia這軼i. Doda je do masy serowej i kr鏒ko zmiksowa. Nast瘼nie do這篡 reszt sk豉dnik闚: m彗 pszenn, budy i wanili i ekstrakt. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno. W osobnym naczyniu ubi bia趾a na pian. Do masy serowej delikatnie wmiesza za pomoc 造磬i ubit 鄉ietan, pian z bia貫k i bakalie. Prze這篡 ca這嗆 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 60 minut. Studzi w lekko uchylonym piekarniku, nast瘼nie w這篡 na noc do lod闚ki. Udekorowa np. polew czekoladow. Smacznego :)


czwartek, 02 kwietnia 2015
Pascha

Z pasch nie mia豉m nigdy wcze郾iej do czynienia. Nie robi豉m jej, nie pr鏏owa豉m. Wiedzia豉m, 瞠 taki deser istnieje, 瞠 robi si go z twarogu oraz bakalii i serwuje na Wielkanoc. To tyle teorii. W tym roku postanowi豉m jednak sprawdzi, jak b璠zie z praktyk. Planowa豉m kupi dobry, t逝sty twar鏬 i na jego bazie przygotowa pasch. Niestety, w moim ulubionym sklepie go nie by這. Nie chcia這 mi si je寮zi dalej, wi璚 po kr鏒kim namy郵e kupi豉m mleko i 鄉ietan i postanowi豉m przygotowa pasch z sera zrobionego od pocz徠ku do ko鎍a w domu. Nie wiedzia豉m, czy wyjdzie, ale wszystko posz這 g豉dko: ser 豉dnie oddzieli si od serwatki, po nocy w lod闚ce by sypki i ca趾iem smaczny. Lekko s這dki - w smaku przypomina serki typu w這skiego, kt鏎e mo積a kupi w sklepach. Po陰czy豉m go z mas貫m, cukrem i bakaliami, odstawi豉m do st篹enia i otrzyma豉m pasch. Jaka wysz豉? Pyszna :) Kremowa, delikatna, s這dka, ale nie przesadnie. Z du膨 ilo軼i bakalii. Naprawd bardzo mi smakowa豉. 畝逝j, 瞠 tak p騧no j odkry豉m. Pascha jest do嗆 syta: z 豉komstwa zjad豉m dwa kawa趾i, takie jak na ostatnim zdj璚iu, i by豉m ca趾iem najedzona. Je郵i tak jak ja, nigdy nie pr鏏owali軼ie paschy, zach璚am Was zdecydowanie do jej zrobienia. Warto :)

Posi趾owa豉m si przepisem znalezionym u Dorotus.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

pascha

Sk豉dniki:

  • 2 litry mleka (da豉m mleko 3,2 %)
  • laska wanilii
  • 500 ml kwa郾ej 鄉ietany (18%)
  • 6 jajek
  • 250 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie (u mnie suszona 簑rawina, rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa i suszone morele do dekoracji)

Wykonanie:

Mleko zagotowa z rozci皻 lask wanilii. Do wrz帷ego powoli wlewa jaja roztrzepane ze 鄉ietan. Gotowa, mieszaj帷 co jaki czas, a ca造 p造n w garnku podzieli si na ser i serwatk (ja gotowa豉m na bardzo ma造m ogniu przez ok. 30-40 minut - po tym czasie na 鈔odku garnka wytworzy豉 mi si spora g鏎ka sera).

Pod koniec gotowania ca這嗆 wygl康a豉 u mnie tak:

Ca這嗆 ostudzi, usun望 wanili. Durszlak wy這篡 podw鎩n warstw gazy i odcedzi ser. Maksymalnie go odcisn望, najlepiej zostawi na noc na cedzaku, a rano docisn望.

Ser po nocy sp璠zonej w lod闚ce:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem. Do makutry wrzuci ser, stopniowo dodawa mas這 i uciera, a powstanie sp鎩ny krem (ja to zrobi豉m przy pomocy miksera). Doda posiekane bakalie do masy. Wy這穎n gaz misk nape軟i kremem i wstawi do lod闚ki. Kiedy st篹eje, przewr鏂i na talerz do g鏎y dnem, zdj望 gaz i udekorowa. Smacznego :)

pascha

pascha

pascha

鈔oda, 17 grudnia 2014
Makowiec japo雟ki

Przepyszny makowiec: bez dodatku m彗i, z 簑rawin, czekolad i sk鏎k pomara鎍zow. Mocno wilgotny dzi瘯i startym na tarce jab趾om. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (g堯wnie u Dorotus). Ja u篡豉m gotowej masy makowej, ale jak najbardziej mo積a wykorzysta w豉snor璚znie przygotowan mas. My郵, 瞠 wtedy makowiec tylko na tym zyska. Polecam gor帷o na 鈍i皻a :)

makowiec japo雟ki

Sk豉dniki (blaszka ok. 30x20 cm):

  • 600 g masy makowej, dobrze odci郾i皻ej (mo瞠 by zar闚no masa domowa, jak i kupna)
  • 5 jajek
  • 3 jab趾a
  • 180 g mas豉
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 造瞠k zmielonych migda堯w
  • 5 造瞠k kaszy manny
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • gar嗆 sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • gar嗆 posiekanej suszonej 簑rawiny

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na g豉dk mas. Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Mas ma郵an wymiesza z dobrze odci郾i皻 mas makow. Doda starte na tarce o grubych oczkach obrane jab趾a,zmielone migda造, kasz i proszek do pieczenia. Dosypa sk鏎k pomara鎍zow, posiekan 簑rawin i start czekolad. Wymiesza. Pian z bia貫k ubi na sztywno i wmiesza j delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez oko這 50-60 minut.

Polewa:
Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Gotowe ostudzone ciasto obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

 
1 , 2