| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: orzechy

鈔oda, 24 pa寮ziernika 2018
Szybka sa豉tka z roszponki, mango i malin

Wczorajszy dzie by strasznie ponury. Deszcz la praktycznie ca造 czas, wia這 na pot璕, by這 zimno i szaro. Stoj帷 zmokni皻a na przystanku autobusowym, zauwa篡豉m na ma造m straganiku obok, pude貫czka ze 鈍ie篡mi malinami. Nie zastanawiaj帷 si d逝go, kupi豉m jedno z nich i powiem Wam, 瞠 smakowa造 ca趾iem dobrze, jak na t por roku. Po przyj軼iu do domu wpad豉m na pomys i wykorzysta豉m je do przygotowania szybkiej i smacznej sa豉tki w ramach drugiego 郾iadania. W lod闚ce by豉 roszponka i mozzarella, znalaz豉m r闚nie mango, kt鏎e c鏎ka mia豉 w szkole w ramach Tygodnia Zdrowia. Zmiesza豉m wszystko ze sob, doda豉m pyszny sos i zajada豉m si jedn z lepszych sa豉tek, jakie mia豉m okazj je嗆. Bardzo Wam j polecam. Poza smakiem, cieszy r闚nie oko kolorami, co w tak pogod jak ostatnimi dniami jest naprawd bardzo potrzebne :)

sa豉tka z roszponki i mango

Sk豉dniki:

  • roszponka
  • p馧 dojrza貫go mango
  • kilka 鈍ie篡ch malin
  • p馧 kulki mozzarelli
  • 3-4 orzechy w這skie

Sos:

  • 3 造磬i oliwy
  • 造磬a soku z cytryny
  • ma造 z帳ek czosnku
  • p馧 造瞠czki musztardy
  • p馧 造瞠czki miodu
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • p馧 造瞠czki kremu balsamico

Wykonanie:

Roszponk umy, roz這篡 na talerzu. Pouk豉da na niej pokrojone w kostk mango i mozzarell. Doda maliny oraz posiekane orzechy. Sk豉dniki sosu dok豉dnie wymiesza. Pola nim sa豉tk przed podaniem. Smacznego :)

pi徠ek, 19 pa寮ziernika 2018
Birma雟ka sa豉tka z pomidor闚

Przepis na t sa豉tk znalaz豉m na blogu Jad這nomia. Zaciekawi豉 mnie niecodziennymi dodatkami do pomidor闚: orzeszki ziemne, sezam, sos sojowy, pra穎na cebula...nie potrafi豉m sobie wyobrazi smaku takiego miksu. Po pierwszej degustacji jedyne co powiedzia豉m to: WOW : ) Ta sa豉tka smakowa豉 ob喚dnie. Wszystko 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這: s這dkie pomidory, chrupi帷e orzeszki i cebula, kwa郾y sok z limonki. Rewelacja. Zamieni豉m kolendr, za kt鏎 nie przepadam, na natk pietruszki. Reszta sk豉dnik闚 pozosta豉 bez zmian. Wg mnie sa豉tka jest najlepsza zaraz po przygotowaniu. Bardzo Wam j polecam :)

birma雟ka sa豉tka z pomidor闚

Sk豉dniki:

  • 0,5 kg pomidor闚 (u mnie malinowe oraz koktajlowe)
  • p馧 ma貫j cebuli lub 2 szalotki (u mnie p馧 czerwonej cebuli)
  • sok z po這wy limonki
  • 3 造磬i orzech闚 ziemnych
  • 2 造磬i sezamu
  • 造磬a sosu sojowego
  • p馧 造磬i oleju sezamowego (albo innego neutralnego w smaku)
  • p馧 p璚zka kolendry (u mnie natka pietruszki)
  • szczypta soli
  • 造磬a pra穎nej cebulki

Wykonanie:

Cebul pokroi w p馧plasterki, zala sokiem wyci郾i皻ym z limonki, wymiesza i odstawi na czas przygotowania pozosta造ch sk豉dnik闚.Na gor帷ej, suchej patelni upra篡 sezam. Zdj望 z patelni, a na niej upra篡 orzeszki ziemne.Upra穎ne orzechy bardzo drobno posieka.
Pomidory pokroi na mniejsze kawa趾i. Doda do nich cebul z sokiem z limonki, upra穎ny sezam i orzechy, posiekan natk i pra穎n cebulk. Dola sos sojowy oraz olej Doprawi ca這嗆 do smaku sol. Wymiesza. Smacznego :)

sa豉tka z pomidor闚 z orzechami

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

poniedzia貫k, 23 pa寮ziernika 2017
Domowe owsiane batoniki z bananem i mas貫m orzechowym

Je郵i szukacie jakiej smacznej przek御ki, kt鏎 b璠ziecie mogli bez problemu zabra ze sob do szko造, pracy czy na wycieczk, to koniecznie musicie wypr鏏owa te batoniki. S pyszne, zdrowe i bardzo 豉twe w wykonaniu. Nie ma w nich 瘸dnych podejrzanych sk豉dnik闚: p豉tki owsiane, banany, mas這 orzechowe i bakalie - tylko i a tyle :) Dodadz energetycznego kopa i poprawi humor. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuj :)

batony owsiane

Sk豉dniki (na ok. 12-14 batonik闚):

  • 200 g p豉tk闚 owsianych
  • 3 wi瘯sze, mocno dojrza貫 banany
  • 3 造磬i mas豉 orzechowego
  • 2 造磬i miodu (lub wi璚ej, je郵i wolicie s這dsze batony)
  • 50 g suszonej 簑rawiny
  • 50 g rodzynk闚
  • dowolne orzechy: u mnie szklanka wymieszanych nerkowc闚, orzech闚 piniowych oraz pistacji
  • 100 g dowolnych nasion: u mnie sezam, s這necznik i chia
  • gar嗆 pestek dyni
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pokrojone banany, mas這 orzechowe oraz mi鏚 zmiksowa na g豉dkie puree. Po這w p豉tk闚 owsianych lekko zmieli. Drug po這w pozostawi w normalnej postaci. Orzechy lekko posieka. Po陰czy z nasionami, pestkami dyni, 簑rawin i rodzynkami. Doda obie cz窷ci p豉tk闚 i mas bananow. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.Powsta陰 mas prze這篡 do formy (u mnie prostok徠na o wymiarach ok. 30x20 cm), wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Wyr闚na wierzch przy pomocy 造磬i. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 25 minut (wierzch powinien by twardy, brzegi lekko zarumienione, ale nie przypalone).

owsiane batoniki masa

Upieczon mas lekko przestudzi, a nast瘼nie pokroi na r闚nej wielko軼i prostok徠y. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ozdobi ni gotowe batoniki. Smacznego :)

domowe owsiane batoniki z mas貫m orzechowym

domowe energetyczne batoniki owsiane

domowe owsiane batoniki do szko造

pi徠ek, 31 marca 2017
Krajanka Micha貫k

Dzi mam przepis dla prawdziwych czekoholik闚. Pyszna krajanka, w smaku przypominaj帷a troch blok czekoladowy, troch nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno s這dka - po jednym kawa趾u ma si zdecydowanie dosy. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z du膨 ilo軼i czekolady i drobno posiekanych orzeszk闚. Prosta i szybka w wykonaniu. Przyjemnie mi瘯ka, lekko ci庵n帷a si i ob喚dnie wr璚z smaczna. Je郵i jeste軼ie fanami s這dko軼i, koniecznie powinni軼ie j wypr鏏owa.

Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.

krajanka micha貫k

Sk豉dniki (kwadratowa blaszka o wymiarach 23x23 cm):

Sp鏚:

  • ok. 250 g ciastek z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (u篡豉m polecanych przez autork ciastek Bonitki)
  • 50 g mas豉

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 造磬i mas豉
  • 130-140 g czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

Polewa:

  • ok. 160 g czekolady deserowej
  • 2 造磬i mas豉
  • 4 造磬i krem闚ki
  • 造磬a cukru

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek. Mas這 roztopi i doda do ciastek. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 r闚nomiernie w blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Wstawi do lod闚ki na czas przygotowywania masy.

Masa:

W wi瘯szym garnku umie軼i mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這. Podgrzewa do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotow mas przestudzi, a nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷, dodawa do niej stopniowo mleko w proszku i kakao (miesza dok豉dnie, tak aby nie by這 grudek). Masa powinna by do嗆 g瘰ta, ale powinna dawa si miesza. Na koniec doda posiekane oraz zmielone orzechy, wymiesza. Gotow mas rozprowadzi r闚nomiernie na przygotowanym wcze郾iej spodzie.

Polewa:

Sk豉dniki polewy podgrzewa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Gotow polew pokry ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez min. 2 h. Smacznego :)

micha貫k

micha貫k mleko w proszku czekolada orzechy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14