| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: piwo

pi徠ek, 10 kwietnia 2015
Ryba w cie軼ie piwnym

Ca趾iem fajny i niebanalny pomys na ryb. Je郵i chcecie zaskoczy swojego m篹czyzn i poda mu co, co podbije jego kubki smakowe, mo瞠cie 鄉ia這 si璕n望 po ten przepis. Ryba przygotowana w ten spos鏏 jest delikatna i soczysta. Podajcie j z frytkami i ulubion sur闚k, a b璠ziecie mogli poczu si jak w Anglii, gdzie serwuje si s造nne "fish&chips". Propozycja nie tylko na pi徠ek :)

ryba w cie軼ie piwnym

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 rybnych (u mnie dorsz)
  • jajko
  • 3/4 szklanki piwa
  • 1 szklanka m彗i
  • s鏊, pieprz, ulubione zio豉 (u mnie zio豉 prowansalskie)
  • sok z cytryny
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Ryb opr鏀zy sol i pieprzem, skropi sokiem z cytryny. Mo積a pokroi j na mniejsze kawa趾i. Z m彗i, piwa, jajka oraz zi馧 przygotowa ciasto nale郾ikowe. Powinno ono mie konsystencj g瘰tej 鄉ietany i nie sp造wa z ryby (w razie potrzeby doda m彗i). W g喚bokiej patelni dobrze rozgrza olej. Wk豉da do niego delikatnie kawa趾i ryby obtoczone dok豉dnie w otrzymanym cie軼ie. Sma篡 na z這ty kolor z obu stron. Odk豉da na r璚znik papierowy, aby pozby si nadmiaru t逝szczu. Podawa z frytkami i sur闚k. Smacznego :)

ryba w cie軼ie piwnym

鈔oda, 01 kwietnia 2015
Bia豉 kie豚asa pieczona z cebulk, musztard i piwem

Nie przepadam za bia陰 kie豚as. Do niedawna ci篹ko mnie by這 nam闚i na spr鏏owanie chocia jej kawa趾a. Rok temu zrobi豉m jednak kie豚as pieczon z 簑rawin i chrzanem i po raz pierwszy stwierdzi豉m, 瞠 nie jest tak 幢e, jak spodziewa豉m si, 瞠 b璠zie. Postanowi豉m i嗆 za ciosem i wypr鏏owa kolejny przepis. Tym razem pad這 na kie豚as przygotowan z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Ca這嗆 podlewa這 si piwem i piek這 w piekarniku. Wysz這 naprawd smacznie (nie wierz, 瞠 to napisa豉m!). Dobra kie豚asa, pyszna, mi瘯ka cebulka. Fajnie. Do tego chrupi帷y chleb, kt鏎y mo積a namoczy w wytworzonym sosie, troch chrzanu dla zaostrzenia smaku. Naprawd pozytywne zaskoczenie.

Przepis na tak przygotowan bia陰 kie豚as znalaz豉m u Smacznej Pyzy.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

biala kielbasa z piwem

Sk豉dniki:

  • 10 kawa趾闚 bia貫j, surowej kie豚asy (ja da豉m kie豚as parzon)
  • 3 du瞠 cebula
  • 2 造瞠czki miodu
  • 4 造瞠czki musztardy z ca造mi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (da豉m zwyk陰 musztard francusk z ca造mi ziarenkami gorczycy)
  • 3 造磬i oleju
  • 1/2 造瞠czki przyprawy ognistej (da豉m p馧 造瞠czki s這dkiej papryki i 1/4 造瞠czki chili)
  • ok. 125 ml piwa

Wykonanie:

Cebule pokroi w p馧plasterki. Zeszkli na oleju. Doda s鏊, s這dk papryk oraz chili. Prze這篡 j do naczynia 瘸roodpornego. Na cebuli u這篡 kie豚as. Wla piwo. Mi鏚 wymiesza z musztard. Powsta陰 mikstur posmarowa wierzch kie豚asek. Naczynie wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ca這嗆 przez ok. 30-40 minut, co jaki czas polewaj帷 kie豚aski sosem powsta造m podczas pieczenia. Smacznego :)


biala kielbasa z piwem

pi徠ek, 26 wrze郾ia 2014
Schab w piwie i cebuli

Fajny pomys na nieco inne wykorzystanie schabu, bo przecie nie samymi kotletami cz這wiek 篡je ;) Mi瘰o przygotowane wg tego przepisu jest nadzwyczajnie mi瘯kie i bardzo smaczne. Ca這軼i dope軟ia pyszny sos - z du膨 ilo軼i cebuli i piwa. Zag瘰zczony rozpadaj帷a si cebul - opcjonalnie mo積a doda te 造磬 m彗i. To jedno z tych da, kt鏎e du穎 lepiej smakuj, ni wygl康aj. Zasmakuje ono nie tylko m篹czyznom, zapewniam Was.

Inspirowa豉m si przepisem znalezionym na stronie Proste Gotowanie.



Sk豉dniki:
  • 5 plastr闚 schabu
  • 4-5 cebul
  • 0,5 l piwa
  • kilka suszonych grzyb闚
  • 造磬a mas豉
  • opcjonalnie: 造磬a m彗i pszennej
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Schab umy, osuszy, posypa przyprawami i obsma篡 (bez rozbijania) z obu stron na oleju do lekkiego zrumienienia (3-4 minuty z ka盥ej strony). Zdj望 z patelni. Na pozosta造m t逝szczu zeszkli pokrojon w plastry cebul. Opr鏀zy j sol i pieprzem. Razem ze schabem prze這篡 j do garnka. Na patelni, na kt鏎ej sma篡li鄉y schab i cebul, rozpu軼i 造磬 mas豉. Doda piwo. Gdy lekko si zagrzeje, przela je do garnka z mi瘰em. Doda namoczone wcze郾iej suszone grzyby. Garnek przykry i gotowa ca這嗆 na ma造m ogniu pod przykryciem oko這 godziny, co jaki czas mieszaj帷. Po tym czasie, je郵i sos jest jeszcze zbyt rzadki, mo積a zag窷ci go 造磬 m彗i rozrobionej w kilku 造磬ach wody. Doprawi do smaku. Podawa z kasz lub ziemniaczanym puree. Smacznego :)




Tydzie z piwem w tle v. II
poniedzia貫k, 10 grudnia 2012
Piernik na Guinnessie

Przepis na ten piernik mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od dawna. Znalaz豉m go kiedy na blogu u Dorotus, ale widzia豉m,瞠 robi造 go te m.in. Majana, Atina i Cuda.wianki. Nigdy mi jako nie by這 z nim po drodze. A to nie mia豉m piwa, a to nie wiedzia豉m, gdzie kupi melas..a chcia豉m koniecznie wypr鏏owa, jak smakuje ciasto z jej udzia貫m. W ko鎍u jednak si przemog豉m..wys豉豉m m篹a na poszukiwanie brakuj帷ych sk豉dnik闚, a sama wieczorem zabra豉m si za pichcenie. Ciasto nie sprawi這 mi 瘸dnych trudno軼i. Szybko si je przygotowywa這, 豉dnie wyros這. Smak na pocz徠ku mi nie odpowiada..cho mo瞠 nie, to z貫 s這wo. Nie by豉m przyzwyczajona do smaku piernika na melasie. Z ka盥ym jednak kawa趾iem smakowa mi coraz bardziej. Na pewno przygotuj go na zbli瘸j帷e si 鈍i皻a. Udekorowa豉m ciasto polew polecan przez wy瞠j wspomniane babeczki, czyli zawsze b造szcz帷 polew z przepisu Cinki. Wysz豉 鈍ietna: bardzo 豉dnie zastyg豉, idealnie si kroi豉, mia豉 pi瘯ny po造ski i nie brudzi豉 r彗 przy jedzeniu. Polecam :)

Piernik ten jest moj propozycj w ramach "VI Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.



Sk豉dniki (na form kwadratow 20 do 23 cm):

Ciasto:
  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g m彗i pszennej
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju
  • 130 g cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i kakao
  • 1i 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 造瞠czki imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/4 造瞠czki bia貫go pieprzu

Zawsze b造szcz帷a polewa kakaowa (z 瞠latyn):

  • 4 造磬i cukru
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 3 造磬i kakao
  • 60 g mas豉
  • 1 造瞠czka 瞠latyny

Wykonanie:

Ciasto:

Piwo Guinness zagotowa, zdj望 z palnika.W 鈔edniej wielko軼i misce wymiesza m彗, kakao, sod, imbir, pieprz i cynamon. W wi瘯szej misce ubi jajka, cukier, melas oraz olej do g豉dko軼i. Do wi瘯szej miski wsypywa suche sk豉dniki ze 鈔edniej miski, na zmian z piwem, miksuj帷 (tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚). Form wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart. Przela do niej ciasto (b璠zie do嗆 rzadkie).Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzi.

Przygotowa polew:

疾latyn zala niewielk ilo軼i gor帷ej wody. Wymiesza, do rozpuszczenia. Reszt sk豉dnik闚 zagotowa. Doda 瞠latyn do reszty masy. Wymiesza dobrze i przestudzi. Jak ju lekko zg瘰tnieje, pola wystudzone ciasto. Smacznego :)

 

niedziela, 07 listopada 2010
Kotlet schabowy po gda雟ku

M鎩 udzia w zabawie "Gotujemy po polsku" zako鎍z przepisem, kt鏎ym Majanka t zabaw w tym roku rozpocz窸a :) Kotlet schabowy w jej wydaniu sbodoba mi si tak bardzo, 瞠 nie namy郵aj帷 si d逝go, przygotowa豉m go dzi na niedzielny obiad. By to strza w dziesi徠k. Mi瘰o wysz這 pyszne. Lekki smak piwa, czosnek, zio豉...nawet 鄉ietana, kt鏎ej tak si ba豉m pasuje tu idealnie. Potrawa ta na pewno wejdzie do naszegosta貫go menu. Polecam :)

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, kt鏎ej patronem jest serwis zPierwszegoT這czenia.pl.

Sk豉dniki:

- 4 kotlety schabowe bez ko軼i

- p馧 szklanki jasnego piwa

- p馧 szklanki g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany (18%)

- z帳ek czosnku

- s鏊, pieprz, dowolne zio豉, np. estragon

- jajko

- bu趾a tarta

- olej do sma瞠nia

- natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Z piwa, czosnku, soli, pieprzu i posiekanych zi馧 przygotowa marynat. Zala ni rozbite kotlety i odstawi na 1-2 godziny do lod闚ki. Nast瘼nie kotlety obtacza w roztrzepanym jajku,panierowa w bu販e tartej i sma篡 na rozgrzanym oleju na z這ty kolor. Do 鄉ietany doda pieprz i ulubione zio豉. Pola ni usma穎ne kotlety i podgrzewa jeszcze chwil na patelni, na ma造m ogniu, nie dopuszczaj帷 do wrzenia. Podawa np.z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekan natk pietruszki.
Smacznego:)

Gotujemy po polsku!

 
1 , 2