| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

czwartek, 08 grudnia 2011
Piernikowe pancakes z 簑rawin

Znalezione na blogu u Mirabelki. Smaczne, intensywnie pachn帷e korzennymi przyprawami. Takie malutkie 鈍i徠eczne preludium :) Od siebie doda豉m gar嗆 suszonej 簑rawiny i 瘸逝j, 瞠 nie da豉m jej wi璚ej..

Jest to moja propozycja w Majankowym "Festiwalu Pierniczk闚".



Sk豉dniki (robi豉m z podw鎩nej porcji):
  • 1 niepe軟a szklanka m彗i (da豉m wi璚ej, bo ciasto wysz這 troch za rzadkie)
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 造磬a cukru
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 35g stopionego mas豉
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny (to ju m鎩 dodatek)
Wykonanie:

W misce po陰czy wszystkie sk豉dniki i dok豉dnie wymiesza/zmiksowa, aby nie by這 grudek. Placuszki sma篡 na suchej teflonowej patelni, na 鈔ednim ogniu, do zrumienienia. Smacznego :)


czwartek, 23 grudnia 2010
Krajanka piernikowa z marcepanem i powid豉mi

Ju dwukrotnie mia豉m zamiar zrobi t krajank, ale zawsze co stawa這 mi na przeszkodzie. Tym razem si nie da豉m i upiek豉m j, aby zawie潭 mojej mamie na 鈍i皻a. Wysz豉 bardzo smaczna, aromatyczna i niesamowicie s這dka. Jeden kawa貫k zaspokaja ochot na s這dko軼i na bardzo d逝go :)
Przepis wyszpera豉m u Atinki i jej cudowne zdj璚ia zach璚i造 mnie do skorzystania z przepisu. Jako pierwsza poda豉 go natomiast Bajaderka na forum CinCin. Lista sk豉dnik闚 mo瞠 wydawa si d逝ga, a samo wykonanie pracoch這nne, ale zapewniam Was, 瞠 wszystko idzie naprawd sprawnie. Ciasto bardzo fajnie si wyrabia這 i wa趾owa這. Musia豉m je jedynie troszk bardziej podsypa m彗. Domowa pasta migda這wa r闚nie bardzo 豉two da豉 si przygotowa. Jej reszt, zgodnie z sugesti autorki, zamrozi豉m i mam nadziej, kiedy co z niej jeszcze wyczarowa. Z czystym sumieniem polecam to ciasto :)




Sk豉dniki (na form 33x22 cm)

Ciasto piernikowe:
  • 3 i 1/3 szklanki m彗i
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • drobno posiekane orzechy w ilo軼i dowolnej (da豉m p馧 szklanki orzech闚 w這skich)
  • sk鏎ka pomara鎍zowa w ilo軼i dowolnej (da豉m p馧 szklanki)
  • p馧 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g mas豉
  • 1 jajko
  • 4 造磬i przyprawy do piernika lub - 1 造磬a cynamonu, 1 造瞠czka kardamonu, 1 造瞠czka imbiru, po ½ 造瞠czki ga趾i muszkato這wej i go寮zik闚, po ¼ 造瞠czki pieprzu i ziela angielskiego
Masa marcepanowa:
  • 320 g pasty migda這wej (przepis poni瞠j)
  • 2 鄴速ka
  • 1/3 szklanki m彗i
  • 造磬a mleka
  • 造磬a soku pomara鎍zowego
  • 造磬a soku cytrynowego
  • 造瞠czka ekstraktu migda這wego
Pasta migda這wa:
  • 1 i 1/2 szklanki migda堯w bez skorki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • bia趾o
  • 造瞠czka ekstraktu migda這wego
  • szczypta soli
Lukier koniakowy (u mnie by to zwyk造 lukier):
  • szklanka cukru pudru
  • 3 造磬i koniaku (da豉m 3 造磬i soku z cytryny)
Dodatkowo:
  • powid豉 郵iwkowe
Wykonanie:

Pasta migda這wa:

Pasta migda這wa przed kolejn obr鏏k musi by mocno sch這dzona w lod闚ce, dlatego te zrobi豉m j dzie wcze郾iej.

Obrane migda造 nale篡 zmieli partiami w malakserze, a nast瘼nie wymiesza z cukrem pudrem i reszt sk豉dnik闚. Ca這嗆 wyrobi na g豉dk, twardawa mas. Sch這dzi dobrze w lodowce.

Masa marcepanowa:

Przygotowan wcze郾iej, sch這dzon past migda這w rozetrze dok豉dnie z 鄴速kami, m彗, mlekiem oraz sokiem z cytryny i sokiem z pomara鎍zy.

Ciasto piernikowe:

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, sod oczyszczon i sol. Doda posiekane drobno orzechy i sk鏎k pomara鎍zow. Mi鏚, cukier oraz mas這 rozgrza mocno w du篡m garnku, uwa瘸j帷 by nie zagotowa sk豉dnik闚. Doda przyprawy korzenne, wymiesza. Stopniowo dodawa wymieszane produkty sypkie, ci庵le mieszaj帷, do momentu, a ciasto zacznie odchodzi od 軼ianek garnka. Zdj望 z palnika i lekko przestudzi. Doda jajko i wymiesza. Ciasto prze這篡 na stolnic, lekko wyrobi, podsypuj帷 m彗 w razie konieczno軼i. Jeszcze ciep貫 podzieli na dwie cz窷ci. Ka盥 z nich rozwa趾owa na prostok徠 wielko軼i 33 x 22 cm.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart. Na sp鏚 wy這篡 jedn cz窷 ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzi mas marcepanow, zostawiaj帷 po 1 cm od ka盥ego boku. Na marcepanie rozsmarowa powid豉. Na g鏎 po這篡 drug cz窷 rozwa趾owanego ciasta piernikowego, sklei dok豉dnie z ciastem dolnym (je郵i tego nie zrobicie masa i powid豉 wydostan si na zewn徠rz i spiek). Piec oko這 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyj望 z piekarnika, przestudzi, lekko ciep貫 polukrowa.
Zostawi odkryte na ca陰 noc. Rano pokroi na kwadraciki, przechowywa w szczelnej puszce w warstwach prze這穎nych papierem do pieczenia. Smacznego :)

Poniewa jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, 篡cz wszystkim, kt鏎zy zagl康aj na mojego bloga wspania造ch, radosnych i spokojnych 安i徠 Bo瞠go Narodzenia :)
poniedzia貫k, 28 grudnia 2009
Piernik staropolski

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 – 05.I.2010

No i po 鈍i皻ach...Tyle by這oczekiwania, tyle przygotowa po to, 瞠by dwa dni mo積a by這 sp璠zi w spokoju i rodzinym cieple. Mam nadziej, 瞠 tegoroczne 鈍i徠eczne dni min窸y Wam wszystkimwspaniale i rado郾ie. Ja jak zwykle si przejad豉m czyli tradycja zosta豉 zachowana :) No ale jak tu nie je嗆, kiedy tyle pyszno軼i na sto豉ch? ;)

Przed 鈍i皻ami zrobi豉m jeszcze zdj璚ia dw鏂h moich wypiek闚, tylko nie mia豉m czasu ich opublikowa. Dzi pierwszy z nich: piernik staropolski. Robi豉m go pierwszy raz z przepisu podanego przez Apolk. Mia豉m z tym wypiekiem troch problem闚. Ciasto po le瘸kowaniu by這 zbyt rzadkie, 瞠by da這 si je podzieli na 3 cz窷ciirozwa趾owa, jak podano w przepisie, dlatego te ca貫 ciasto zapakowa豉m w blaszk i upiek豉m w ca這軼i, a potem po prostu je rozkroi豉m. Mog豉m pewnie doda m彗i i spr鏏owa z tym wa趾owaniem, ale jako nie mia豉m na to wtedy ochoty. Poza tym, piernik m鎩 jest ciut za twardy. Upiek豉m go 5 dni przed wigili, ale jako do dzi za bardzo nie zmi瘯. Nie jest to jednak jaka du瘸 wada, bo z kubkiem herbaty pasuje idealnie.Sam smak za bardzo mi odpowiada. Taki prawdziwy, tradycyjnypiernik - pyszno軼i po prostu. Polecam ka盥emu wypr鏏owanie tego ciasta.

Przepis ten dodaj do akcji "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna" Olgi Smile.

Sk豉dniki: ( ja robi豉m z 3/4 porcji):

- p馧 kg miodu

- 2 szklanki cukru

- 25 dag mas豉

- 1 kg m彗i pszennej

- 3 jajka

- 3 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej

- p馧 szklanki mleka

- p馧 造瞠czki soli

- 2-3 torebki przypraw korzennych

Do prze這瞠nia u mnie:

- 1,5 s這iczka powide 郵iwkowych

- tabliczka czekolady

Dodatkowo:

- polewa czekolodowa ( u mnie tabliczka czekolady rozpuszczona na parze z 50 g mas豉) lub lukier

Wykonanie:

Ciasto przygotowuje si 5-6 tygodni przed 鈍i皻ami i przechowuje do czasu pieczenia w ch這dnym miejscu, najlepiej w emaliowanym garnku.

Mi鏚 z cukrem i mas貫m podgrzewa, prawie do wrzenia, po czym ostudzi. Do sch這dzonej masy doda m彗, jajka, sod rozpuszczon w mleku, s鏊 i przyprawy korzenne. Ciasto starannie wyrobi, prze這篡 do emaliowanego lub kamionkowego garnka, przykry 軼iereczk i odstawi w ch這dne miejsce na kilka tygodni.

Moje ciasto po le瘸kowaniu prezentowa這 si tak: KLIK.

Na kilka dni przed wigili (3-4 dni) ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci irozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 p馧 cm. Ka盥y placek piec osobnow blasze wysmarowanejt逝szczem w temperaturze oko這 160-180 stopni przez 15-20 minut (czas pieczenia zale篡 od grubo軼i ciasta). Upieczone placki prze這篡. Ja wykorzysta豉m do tego powid豉郵iwkowe, kt鏎e podgrza豉m w rondelku i do ciep造ch doda豉m czekolad w kostkach. Miesza豉m wszystko, a do rozpuszczenia czekolady. Ciep造mi powid豉mi z czekolad prze這篡豉m piernik, po czymzawin窸am go w lnian 軼iereczk i foli spo篡wcz. Tak zawini皻y piernik czeka do wigilii, kiedy to obla豉m go polew z czekolady. Ciasto d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Smacznego :)

wtorek, 22 grudnia 2009
Pierniczki (przepis 2)

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Na tylu blogach ostatnimi dniami kr鏊owa造 pierniczki, 瞠 i ja postanowi豉m pokaza swoje :) W tym roku jako trudniej mi si je robi這. Nie wiem, czego to by豉 wina, bo przepiszamieszczony przezDorotus, a wcze郾iej przez Buni獥Buni na forum gazety.pl, nie by trudny. Chyba po prostu wybra豉m sobie na ich pieczenie kiepski dzie. Z ozdabianiem gotowych pierniczk闚 te nie chcia這 mi si jakozbytnio bawi. Nie mam do tego specjalnychzdolno軼i, ani nie jestem zbyt cierpliwa,dlatego te wygl康aj tak jak wygl康aj. Cz窷 pierniczk闚 wisi ju na naszej choince, cz窷 p鎩dzie do moich rodzic闚 i cz窷 do te軼i闚. Sporo pierniczk闚 zostawi豉m nieudekorowanych, bo takie bez lukru bardziejnam smakuj. Pierniczki z tego przepisu s ca趾iem smaczne i aromatyczne, fajnie zmi瘯造 po dw鏂h tygodniach w puszce.Gdybym mia豉 por闚naobecne pierniczki z moimi zesz這rocznymi, to powiedzia豉bym, 瞠 obecne s chybasmaczniejsze, ale z tamtym ciastem przyjemniej mi si pracowa這.

Moje pierniczki dodaj do Cudawiankowej akcji "安i徠eczne prezenty" oraz do zabawy Olgi Smile "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna".

Sk豉dniki (na ok. 50 piernik闚):

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g mas豉

-p馧 szklanki br您owego cukru (ja zast徙i豉m, tak jak radzi Dorotus, cukrem pudrem)

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki m彗i

- 造瞠czka sody

- 2 造磬i przyprawy do piernika

- 造瞠czka kakao (opcjonalnie, dla uzyskania ciemniejszego koloru)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (sporo, oko這 1,5 szklanki)

- ewentualnie barwniki spo篡wcze (u mnie koncentrat barszczu czerwonego)

Wykonanie:

Mi鏚, mas這 i cukier podgrza w garnuszku i wymiesza, do rozpuszczenia si cukru, przestudzi. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je nagrubo嗆 oko這 3 mm,podsypuj帷 m彗. Wycina foremkami pierniczki. Je郵i b璠ziemy wiesza pierniczki na choince, w surowych nale篡 zrobi otworek na wst捫eczk. Ja robi豉m je przy pomocy s這mki, ale mo積a te np. wyka豉czk.

Pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 8-10 minut w temperaturze 170ºC (pieczone d逝瞠j mog mie posmak goryczy).Upieczone pierniki s mi瘯kie, po czym szybkotwardniej. Przechowywane w szczelnym pojemniku pokilku dniach na pewno zmi瘯n. Pierniczki mo積a ozdobi wg uznania. Ja dekorowa豉m je lukrem zrobionym poprzez roztrzepanie mikserem bia趾a kurzego z cukrem pudrem. R騜owy lukier uzyska豉m dodaj帷 odrobin koncentratu barszczu czerwonego.Smacznego :)

A te pierniczki pojad do moich rodzic闚:

pi徠ek, 19 grudnia 2008
Piernik z powid豉mi

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

By造 na moim blogu ju korzenne ciastka w ramach "Korzennego weekendu", by造 pierniczki, zwyk貫 i z witra篡kami...ba, ostatnio nawet muffinki piernikowe by造...ale nie by這 zwyk貫go, prostegopiernika, ciasta kt鏎e mnie osobi軼ie kojarzy si bardzo mocno ze 鈍i皻ami. Szuka豉m przepisu 豉twego, szybkiego w wykonaniu i takiego, co to nie trzeba czeka paru tygodni, aby go spr鏏owa. Piernikz powid豉mi, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Niebo w G瑿iespe軟ia wszystkie te kryteria i dlatego jest on moj pierwsz propozycja w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej" zorganizowanej przez Olg Smile.

Pierniki nie s jako specjalnie przeze mnie lubiane. Owszem, zapach 鈍ietny, ciekawy smak, ale nic ponadto. Z takimi te odczuciami podesz豉m do tego ciasta. Ukroi豉m jeszcze ciep造 kawa貫k.. w smaku 瘸dna rewelacja, no i do tego ma造 zakalec si nawet wkrad. Pomy郵a豉m, 瞠 wi璚ej do tego przepisu nie wr鏂.Wieczorempostanowi豉m da mu jeszcze jedn szans. I bardzo si ciesz, 瞠 tak zdecydowa豉m, bo po paru godzinach od upieczenia by po prostu fantastyczny...Polecam, naprawd warto :)

Sk豉dniki (cytuj za autorem; w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

-2 szklanki m彗i pszennej

- szklanka cukru

- szklanka mleka

- 125g mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki kakao

-2 造瞠czki przyprawy do piernika (da豉m 3)

- 造瞠czka sody + 造瞠czka proszku do pieczenia (da豉m dwie 造瞠czki sody, nie da豉m za to proszku)

- 250g powide 郵iwkowych (da豉m ca造 s這iczek..oko這 300g)

Wykonanie:

Cukier utrze z jajkiem na puszyst mas. Mas這 roztopi. Do masy jajecznej dodawa,ca造 czas mieszaj帷, przestudzone mas這, a nast瘼nie powid豉. Stopniowo dodawa reszt sk豉dnik闚: mleko oraz produkty sypkie.Ciastopiec w 180 stopniach oko這 godziny (ja piek豉m mniej wi璚ej 20 minut d逝瞠j).Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posmarowa polew czekoladow. Smacznego :)