| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

poniedzia貫k, 21 pa寮ziernika 2013
Sernik dyniowy

Serniki z dyni atakowa造 mnie ka盥ego dnia od co najmniej miesi帷a z r騜nych blog闚. Widz帷 wsz璠zie te urocze pomara鎍zowe wypieki, postanowi豉m i ja wypr鏏owa to po陰czenie. Festiwal Dyni prowadzony jak co roku przez Be by ku temu 鈍ietn okazj. Przepis znalaz豉m u Mirabelki, a Ona wyszpera豉 go u Komarki. W przepisie zmieni豉m tylko to, 瞠 do spodu zamiast herbatnik闚 u篡豉m ciastek speculaas. Ca這嗆 wysz豉 smaczna. Bardzo kremowa, delikatna, pachn帷a cynamonem i go寮zikami. Przywo逝j帷a na my郵 鈍i皻a. Z przepyszn polew. Ale nie zachwyci豉 mnie jako strasznie. Z pewno軼i nie b璠zie to m鎩 ulubiony sernik. Ciesz si jednak, 瞠 go wypr鏏owa豉m :)



Sk豉dniki (robi豉m z 1,5 porcji w tortownicy o 鈔ednicy 22cm):

Sp鏚:
  • 120g herbatnik闚 kakaowych (u mnie ciastka speculaas)
  • 50-60g mas豉
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 400g mielonego twarogu
  • 200ml puree dyniowego
  • 100g jasnego br您owego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • 3 du瞠 jajka
  • 1,5 造磬i m彗i pszennej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 180g g瘰tej 鄉ietany 18%
  • 30g cukru
  • 1 造瞠czka cukru wanilinowego

Wykonanie:

Przygotowa tortownic. Jej dno wy這篡 k馧kiem z papieru do pieczenia, a od zewn徠rz owin望 j dok豉dnie foli aluminiow, by by豉 szczelna.

Sp鏚:

Zmielone lub dok豉dnie pokruszone ciastka zala roztopionym mas貫m. Doda przypraw do piernika. Dok豉dnie wymiesza. Gotow mas ciasteczkow (powinna przypomina mokry piasek) wgnie嗆 w sp鏚 tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki masy serowej kr鏒ko zmiksowa ze sob (tylko do po陰czenia si produkt闚). Gotow mas wyla na sch這dzony sp鏚.

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na dolnej p馧ce umie軼i naczynie z gor帷 wod, kt鏎a b璠zie nawil瘸 powietrze. Wstawi sernik i piec oko這 30 minut. Zmniejszy temperatur w piecu do oko這 165 stopni i piec kolejne 20 minut. 妃ietan wymiesza z cukrem i cukrem waniliowym. Sernik wyj望 z piekarnika, delikatnie rozprowadzi po nim polew, wyr闚na i piec jeszcze 10 minut, a polewa si zetnie. Nast瘼nie sernik wyj望, okroi no瞠m brzegi, aby ciasto r闚no opada這 i pozwoli mu wystygn望 w uchylonym piekarniku. Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Smacznego :)



poniedzia貫k, 10 grudnia 2012
Piernik na Guinnessie

Przepis na ten piernik mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od dawna. Znalaz豉m go kiedy na blogu u Dorotus, ale widzia豉m,瞠 robi造 go te m.in. Majana, Atina i Cuda.wianki. Nigdy mi jako nie by這 z nim po drodze. A to nie mia豉m piwa, a to nie wiedzia豉m, gdzie kupi melas..a chcia豉m koniecznie wypr鏏owa, jak smakuje ciasto z jej udzia貫m. W ko鎍u jednak si przemog豉m..wys豉豉m m篹a na poszukiwanie brakuj帷ych sk豉dnik闚, a sama wieczorem zabra豉m si za pichcenie. Ciasto nie sprawi這 mi 瘸dnych trudno軼i. Szybko si je przygotowywa這, 豉dnie wyros這. Smak na pocz徠ku mi nie odpowiada..cho mo瞠 nie, to z貫 s這wo. Nie by豉m przyzwyczajona do smaku piernika na melasie. Z ka盥ym jednak kawa趾iem smakowa mi coraz bardziej. Na pewno przygotuj go na zbli瘸j帷e si 鈍i皻a. Udekorowa豉m ciasto polew polecan przez wy瞠j wspomniane babeczki, czyli zawsze b造szcz帷 polew z przepisu Cinki. Wysz豉 鈍ietna: bardzo 豉dnie zastyg豉, idealnie si kroi豉, mia豉 pi瘯ny po造ski i nie brudzi豉 r彗 przy jedzeniu. Polecam :)

Piernik ten jest moj propozycj w ramach "VI Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.



Sk豉dniki (na form kwadratow 20 do 23 cm):

Ciasto:
  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g m彗i pszennej
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju
  • 130 g cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i kakao
  • 1i 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 造瞠czki imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/4 造瞠czki bia貫go pieprzu

Zawsze b造szcz帷a polewa kakaowa (z 瞠latyn):

  • 4 造磬i cukru
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 3 造磬i kakao
  • 60 g mas豉
  • 1 造瞠czka 瞠latyny

Wykonanie:

Ciasto:

Piwo Guinness zagotowa, zdj望 z palnika.W 鈔edniej wielko軼i misce wymiesza m彗, kakao, sod, imbir, pieprz i cynamon. W wi瘯szej misce ubi jajka, cukier, melas oraz olej do g豉dko軼i. Do wi瘯szej miski wsypywa suche sk豉dniki ze 鈔edniej miski, na zmian z piwem, miksuj帷 (tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚). Form wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart. Przela do niej ciasto (b璠zie do嗆 rzadkie).Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzi.

Przygotowa polew:

疾latyn zala niewielk ilo軼i gor帷ej wody. Wymiesza, do rozpuszczenia. Reszt sk豉dnik闚 zagotowa. Doda 瞠latyn do reszty masy. Wymiesza dobrze i przestudzi. Jak ju lekko zg瘰tnieje, pola wystudzone ciasto. Smacznego :)

 

czwartek, 06 grudnia 2012
Kruidnoten czyli ma貫 holenderskie pierniczki

Po raz pierwszy spr鏏owa豉m ich 10 lat temu w Holandii (swoj drog, jakim cudem min窸o ju 10 lat?). Ciasteczka te s szczeg鏊nie popularne w tamtym kraju, kiedy pojawia si Sinterklaas czyli 鈍i皻y Miko豉j. Jego przybycie 鈍i皻uje si w Holandii 5 grudnia. Kruidnoten rozdawane s przez jego pomocnik闚 (Zwarte Piet) na paradzie z okazji przywitania Miko豉ja, przybywaj帷ego do wi瘯szych miast na swojej 這dzi. Zakocha豉m si w tuch okr庵造ch, korzennych ciasteczkach w tamtych dniach bez pami璚i i zajada豉m nimi przez ca陰 zim, na zmian ze Speculaasami. I o ile te drugie 豉two teraz w Polsce dosta, ba, robi豉m je nawet kiedy sama, to z Kruidnoten si tu nigdy w sklepach nie spotka豉m. Niedawno jednak znalaz豉m na nie przepis na blogu Addio Pomidory. Wspomnienia powr鏂i造 i nie namy郵aj帷 si d逝go, postanowi豉m je przygotowa. Nie przesadz, je郵i nazw je najszybszymi pierniczkami na 鈍iecie. Przygotowanie ciasta zaj窸o mi dos這wnie 5 minut, drugie 5 po鈍i璚i豉m na formowanie kulek i 20 na pieczenie. Wysz造 pyszne. Z wierzchu lekko twardawe, chrupi帷e, w 鈔odku bardziej mi瘯kie. Polecam przechowywa w puszce, w kt鏎ej najlepiej umie軼i sk鏎k od jab趾a. Przygotowa豉m je z podw鎩nej porcji.

Jest to moja propozycja w ramach "VI Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank oraz do Cudawiankowej zabawy "安i徠eczne prezenty 2012".



Sk豉dniki:
  • 115 g m彗i tortowej
  • du瘸 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernika
  • p馧 造瞠czki kakao
  • 50 g br您owego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g mi瘯kiego mas豉
  • 1 造瞠czka miodu
  • 2 造磬i mleka

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce, dok豉dnie wyrobi. Nabiera kawa貫czki ciasta w d這 i formowa ma貫 kulki wielko軼i orzecha laskowego. U這篡 na blasze wy這穎nej pergaminem, zachowuj帷 mi璠zy nimi odleg這嗆. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 160 stopni przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu prze這篡 do puszki. Przechowywa szczelnie zamkni皻e. Smacznego :)






pi徠ek, 23 listopada 2012
Korzenne ciasto dyniowe z dyniow glazur

Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dyni i moich ulubionych przypraw korzennych. Dodatek dyni sprawia, 瞠 babka nie jest sucha, tylko lekko wilgotna. Smaczku ca這軼i dodaje przepyszna glazura...tak pyszna, 瞠 najch皻niej zjad豉bym j c掖 przy pomocy 造瞠czki. Przepis pochodzi z bloga S這dka magia od kuchni, a w oryginale od Marthy Stewart. Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 2 fili瘸nki m彗i (w przepisie stosowana jest miara "cup" r闚nowa積a 200ml - tyle ma przeci皻na fili瘸nka)
  • 1/2 fili瘸nki mas豉 (115g)
  • 3/4 fili瘸nki cukru
  • 1/2 fili瘸nki ma郵anki
  • 3/4 fili瘸nki dobrze ods帷zonego dyniowego puree (wykonanego wg tego przepisu)
  • 2 ma貫 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 1/2 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 造瞠czki zmielonych go寮zik闚

Na glazur:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i dyniowego puree
  • 1 造磬a mleka
  • 1/4 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

M彗 z cukrem, proszkiem do pieczenia, sod oraz przyprawami wymiesza w osobnej misce. Mas這 utrze z cukrem. Podczas ucierania doda jajka. Nie przestaj帷 miksowa wsypa po這w suchych sk豉dnik闚, wla ma郵ank, nast瘼nie drug cz窷 m彗i z przyprawami, na ko鎍u doda puree z dyni. Ciasto prze這篡 do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasza mann. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Przygotowa glazur. Wszystkie jej sk豉dniki umie軼i w rondelku i podgrzewa na wolnym ogniu, mieszaj帷 ca造 czas do po陰czenia sk豉dnik闚. Zagotowa. Przestudzi kilka minut, a nast瘼nie posmarowa glazur ostudzone ciasto. Smacznego :)



wtorek, 14 lutego 2012
Ciasto marchewkowo-bananowe

Tak, wiem, wiem..w Walentynki obowi您kowym deserem powinno by co z czekolad...ciasto, mus, babeczki...mo瞠 nawet koktajl? :) Idealnie by這by, gdyby dodatkowo pojawi造 si w nim jakie owoce, najlepiej te czerwone, kojarz帷e si z mi這軼i i nami皻no軼i: truskawki, maliny, granat.. Ja jednak postanowi豉m si wy豉ma z tej "tradycji" i upiec dzi co totalnie odmiennego. Ciasto marchewkowo-bananowe brzmi ca趾owicie nieromantycznie. Co wi璚ej, brzmi zdrowo i intryguj帷o :) Jedynym walentynkowym w nim akcentem jest jego kszta速: upiek豉m je w mojej nowej blaszce w kszta販ie serca. Samo ciasto jest bardzo smaczne. Placek marchewkowy robi豉m jeszcze jako nastolatka i zawsze bardzo mi smakowa這, nic si w tym aspekcie nie zmieni這. Wypieki z dodatkiem banan闚 te lubi, co zreszt wida po poprzednim po軼ie. Dodatkowym plusem jest obecno嗆 przypraw korzennych: uwielbiam ich aromat i mog豉bym dodawa je dos這wnie do wszystkiego. Krem inny ni wszystkie dotychczas mi znane, pierwszy zrobiony przeze mnie na bazie serka Philadelphia. Daje rad, ale nie jest jako szczeg鏊nie zachwycaj帷y. Przepis na to cudo wyszpera豉m u Aleksandry.




Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 225 gram m彗i self-raising (ka盥e 100 gram m彗i nale篡 przesia z p豉sk 造瞠czk proszku do pieczenia)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 150 gram br您owego cukru
  • 50 gram pokrojonych orzech闚 w這skich
  • 100 gram starkowanej marchwi (da豉m 3 du瞠 marchewki)
  • 2 dojrza貫 banany, zmia盥穎ne
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju s這necznikowego
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernika
  • kilka orzech闚 do przybrania ciasta
Krem:
  • 175 gram pe軟ot逝stego serka twaro磬owego (ja da豉m Philadelphia)
  • 50 gram mi瘯kiego mas豉
  • 100 gram cukru pudru
  • 造瞠czka esencji waniliowej
  • otarta sk鏎ka z jednej pomara鎍zy (pomin窸am)

Wykonanie:

Oliw utrze z cukrem. Wbija do tego po jednym jajku, ci庵le ucieraj帷. Nast瘼nie dosypa m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia i przypraw do piernik闚. Ci庵le mieszaj帷, dodawa po 造盧e marchwi i banan闚. Na koniec doda posiekane orzechy. Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 20 cm i piec ok. 50 minut w temp 180 stopni. Wystudzi, a nast瘼nie przekroi na dwie cz窷ci. Sk豉dniki kremu utrze ze sob na puszyst mas. Po這w masy posmarowa sp鏚 ciasta, przykry je drug po這w. Reszt masy rozsmarowa po wierzchu. Udekorowa orzechami. Smacznego :)



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8