| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

pi徠ek, 13 grudnia 2013
Piernikowe ciasteczka z czekolad i p豉tkami owsianymi

Dwa dni temu moja c鏎ka przynios豉 mi misk z kuchni, po czym pomaszerowa豉 do szafki z produktami i z u鄉iechem na twarzy zapyta豉: "Robimy ciasto? Piooosi. Musimy wzi望 sk豉dniki. Najpierw m彗. Potem cukier". No nie mog豉m jej odm闚i, prawda? Na ciasto jednak nie mia豉m ochoty. Przypomnia豉m sobie jednak o ciasteczkach, kt鏎e kilka dni temu widzia豉m na blogu Bo(ron) Apettit. Kr鏒ki przegl康 szafek, aby sprawdzi czy mam wszystkie produkty i zabra造鄉y si do dzie豉. Ma豉 dzielnie miesza豉, a potem z ch璚i wyjada豉 paluszkiem gotow do pieczenia mas, oblizuj帷 si przy tym i powtarzaj帷: "Pyyszne" :) Upieczone ciastka r闚nie jej smakowa造. Mi tak瞠, chocia nie b璠 zajmowa造 wysokiego miejsca na li軼ie moich ulubionych domowych ciasteczek. By造 dobre, jednak na kolana mnie nie powali造. Po nocy sp璠zonej w zamkni皻ym pude趾u mocno zmi瘯造. Wola豉m, gdy by造 jednak troch twardsze.

Dodaj je do 7 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank :)



Sk豉dniki:
  • czubata szklanka m彗i orkiszowej
  • czubata szklanka p豉tk闚 owsianych
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 造磬i kakao
  • 3 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 造磬i miodu
  • 3 造磬i jogurtu naturalnego
  • 4 造磬i marmolady 郵iwkowej (da豉m d瞠m wi郾iowy)
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 100g mas豉
  • ok. 1/2 szklanki mleka (da豉m troch mniej)

Wykonanie:

Wymiesza ze sob wszystkie suche sk豉dniki. W drugiej misce roztrzepa jajko z jogurtem, miodem i marmolad. W k徙ieli wodnej rozpu軼i czekolad z mas貫m. Mas czekoladow lekko przestudzi, po czym doda j do mokrych sk豉dnik闚. Dok豉dnie wymiesza i podla mlekiem. Doda sk豉dniki suche. Ponownie wymiesza. Masa powinna by klej帷a i g瘰ta. Za pomoc 造磬i wyk豉da j na blach wy這穎n papierem do pieczenia, formuj帷 ciasta (wyk豉damy je w sporych odst瘼ach, bo podczas pieczenia urosn). Piec ok. 15-18 minut w temperaturze 175 stopni (w piekarniku z termoobiegiem 13-14 minut w 160 stopniach). Upieczone ciastka studzi na kratce. Smacznego :)

Festiwal
czwartek, 12 grudnia 2013
Piernikowa kasza manna z daktylami, czekolad i 簑rawin

Fajny pomys na 郾iadanie w klimacie przed鈍i徠ecznym. Pomys znalaz豉m tutaj. Troszk pozmienia豉m: da豉m wi璚ej kaszy, opr鏂z daktyli dorzuci豉m 簑rawin, a czekolad da豉m r闚nie do 鈔odka, a nie tylko na wierzch. Wysz這 fajnie. Obie z c鏎ci zjad造鄉y j ze smakiem :)



Sk豉dniki (z podanej ilo軼i wysz造 mi dwie kokilki, takie ja na zdj璚iu):
  • 20 g kaszy manny (da豉m wi璚ej, bo wol bardziej g瘰t kasz)
  • 150 g (p馧 szklanki) mleka sojowego (da豉m zwyk貫 mleko)
  • 200 g wody
  • p豉ska 造瞠czka przyprawy piernikowej
  • p豉ska 造瞠czka kakao
  • p豉ska 造瞠czka budyniu (w proszku)
  • 6 daktyli
  • kostka czekolady gorzkiej (da豉m 3 kostki: dwie do 鈔odka i jedn na wierzch do dekoracji)
  • 2 造瞠czki syropu klonowego
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mleko po陰czy z wod. 1/3 p造nu zala kasz mann wymieszan z budyniem. Pozosta陰 cz窷 p造nu zagotowa z kakao, przypraw piernikow, syropem klonowym oraz pokrojonymi w kostk daktylami. Doda kasz z budyniem w mleku, 簑rawin i dwie kostki czekolady. Gotowa przez 3 minuty, ci庵le mieszaj帷. Po tym czasie przela do miseczek. Udekorowa start czekolad i 簑rawin. Podawa najlepiej na ciep這. Smacznego :)

poniedzia貫k, 09 grudnia 2013
Lepki piernik z powid豉mi i czekolad. Piernik idealny?

W moim rodzinnym domu nie piek這 si raczej na 鈍i皻a piernik闚 i pierniczk闚. Przynajmniej ja sobie tego nie przypominam. Dopiero niedawno zacz窸am je przygotowywa i staram si co roku przywozi mamie jaki nowy wypiek. W zesz造m roku by to piernik na Guinessie. W tym b璠zie to zdecydowanie lepki piernik z powid豉mi i czekolad, kt鏎y znalaz豉m u Kasi. To ciasto jest rewelacyjne. Chyba najlepszy piernik z jakim mia豉m styczno嗆. Jak nazwa wskazuje, jest on faktycznie bardzo lepki, kleisty, mi瘯ki. Mocno wyczuwa si w nim powid豉 i czekolad. Bardzo, bardzo polecam ;)

Jest to moja propozycja w ramach 7 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank :)



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 25x35 cm):
  • 3,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 440 g p造nnego miodu
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 6 jajek
  • 6 czubatych 造瞠k kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 4 pe軟e 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 2,5 p豉skich 造瞠czek sody
  • 2 pe軟e 造磬i kakao

Dodatkowo:

  • 2 s這iczki powide 郵iwkowych
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 8-9 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na puszyst mas, a nast瘼nie dodawa po jednym jajku. Do masy jajecznej dola mi鏚 i 鄉ietan. Zmiksowa. Kiedy sk豉dniki si po陰cz, dosypa wymieszane suche sk豉dniki (m彗, kakao, przypraw do piernika i sod). Miksowa do momentu, a ciasto b璠zie g豉dkie. Gotowe ciasto umie軼i w formie wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 stopni przez oko這 60 minut (do tzw. suchego patyczka). W po這wie pieczenia mo積a przykry papierem do pieczenia, aby zbytnio si nie spiek這. Gotowe ciasto wystudzi, a kiedy b璠zie ju zimne, przekroi je wzd逝 na dwie cz窷ci.

Powid豉 umie軼i w garnku z grubym dnem. Gotowa oko這 8 minut, mieszaj帷 je, by nie przywiera造 do garnka. Gor帷e powid豉 na這篡 na doln cz窷 ciasta (ok 2/3 ilo軼i). Przykry je drug cz窷ci ciasta. Na wierzchu rozsmarowa reszt powide. Bardzo wa積e jednak jest, by nak豉da je na ciasto zaraz po zdj璚iu ich z ognia! Prze這穎ny piernik odstawi na oko這 2 godziny do lod闚ki, by powid豉 zastyg造.

Przygotowa polew: po豉man czekolad podgrzewa razem ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. Gotow udekorowa wierzch ciasta.

Gotowy piernik przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie w lod闚ce!). Smacznego :)





Festiwal
niedziela, 10 listopada 2013
Pierniczki Aganiok - ciasto

Nigdy ich nie robi豉m tych pierniczk闚, ale naczyta豉m si na ich temat tyle komplement闚, 瞠 w tym roku skusi豉m si na nie i ja :) Sk豉d podobny do piernika staropolskiego, kt鏎y ju wypr鏏owa豉m i kt鏎y bardzo mi smakowa. R闚nie spos鏏 wykonania zbli穎ny - gotowe ciasto musi le瘸kowa kilka tygodni w zimnym miejscu i w sumie to ju ostatni dzwonek, 瞠by si za nie zabra. Pierwsze moje podej軼ie do tych pierniczk闚 b璠zie z po這wy porcji. Je郵i oka膨 si faktycznie tak smaczne, jak wszyscy opisuj, za rok nie omieszkam zwi瘯szy proporcji :) O smaku gotowych ciasteczek napisz za kilka tygodni. Dzi - przepis na ciasto, kt鏎y zaczerpn窸am z blogu autorki czyli Aganiok :)



Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):
  • 500 g miodu naturalnego
  • 2 niepe軟e szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 1 kg+ 1 szkl m彗ipszennej
  • 3 jaja (niezbyt du瞠)
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 125 mlmleka
  • 1 czubata 造磬a ciemnego kakao
  • bakalie wg uznania np. 100 g posiekanych orzech闚 laskowych, 100 g posiekanych migda堯w, 100g posiekanych rodzynek, 50 g sk鏎ki pomara鎍zowej
  • przyprawy np. 2 造瞠czki mielonego cynamonu, 2造瞠czki mielonego imbiru, 1/2 造瞠czki mielonego czarnego pieprzu, 1/2 造瞠czki mielonych go寮zik闚, 1/2 造瞠czki mielonego kardamonu,szczypta soli (zamiast nich mo積a da po prostu ca貫 opakowanie przyprawy do piernika)

Wykonanie:

Mi鏚, cukier i t逝szcz umie軼i w garnku. Powoli podgrzewa, ci庵le mieszaj帷, a wszystkie sk豉dniki si po陰cz. Zestawi z gazu. Doda posiekane bakalie i przyprawy. W drugim naczyniu wymiesza cz窷 przesianej m彗i, jajka, s鏊, sod rozpuszczon w zimnym mleku i kakao. Doda do nich gor帷 mas z t逝szczu i miodu. Dok豉dnie wymiesza. Gdy masa jest ju jednolita, doda pozosta陰 m彗. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 do naczynia, owin望 foli spo篡wcz, kt鏎 nale篡 delikatnie ponak逝wa, aby ciasto oddycha這, ale nie wysch這. Odstawi na kilka tygodni w ch這dne miejsce (spi瘸rnia, ew. lod闚ka) aby dojrzewa這. Ciasto w tym czasie powinno zmieni konsystencj z lepkiej i lu幡ej, na zwi瞛陰 i twardaw. Po ok. 6 tygodniach mo積a przyst徙i do pieczenia pierniczk闚. Cdn :)

sobota, 09 listopada 2013
Ciasto marchewkowe z orzechami, ananasem i kremem

Ciasto marchewkowe robi豉m ju niejeden raz. Do wypr鏏owania tego przepisu sk這ni mnie dopisek Dorotus, kt鏎a stwierdzi豉, 瞠 jest to najlepszy tego typu wypiek, jaki kiedykolwiek jad豉. Sami wi璚 rozumiecie, 瞠 musia豉m sprawdzi, co takiego nadzwyczajnego w nim si znajduje ;) Po degustacji mog stwierdzi, 瞠 ciasto faktycznie jest bardzo smaczne. Ale czy najlepsze? Kwestia dyskusyjna :) My郵, 瞠 wypr鏏owane przeze mnie wcze郾iej ciasto marchewkowe z dodatkiem banan闚 czy te podstawowe ciasto, na kt鏎e przepis mam od mamy, w niczym mu nie ust瘼uj :) Dzisiejszy wypiek jest z pewno軼i najbardziej na豉dowany dodatkami: s這dki i mi瘯ki ananas oraz chrupi帷e orzechy s ciekawym akcentem. R闚nie dzi瘯i prze這瞠niu kremem ciasto wg mnie bardzo du穎 zyskuje. Nie radzi豉bym rezygnowa z masy: idealnie tu pasuje i bez niej to ciasto nie b璠zie ju tak smaczne. Polecam jednak ostro積ie dozowa cukier do kremu. Ja robi豉m z wi瘯szej porcji i doda豉m troch ponad po這w sugerowanej ilo軼i: wg mnie by這 to ilo嗆 wystarczaj帷a.
W鈔鏚 moich bliskich ciasto rozesz這 si b造skawicznie...czy potrzeba jeszcze lepszej zach皻y do jego upieczenia? :)

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego przez Atin.



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 20 cm):

Ciasto:
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej
  • p馧 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzech闚 w這skich
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzech闚 w這skich
  • p馧 szklanki drobno posiekanych, dok豉dnie ods帷zonych ananas闚 (z puszki lub 鈍ie篡ch)
  • 1 szklanka startej na 鈔ednich oczkach marchewki
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/4 造瞠czki zmielonych go寮zik闚
  • 1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 造瞠czki ziela angielskiego
  • 1/4 造瞠czki soli

Krem:

  • 300 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 6 造瞠k mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (sugeruj rozpocz望 od po這wy porcji i w razie potrzeby doda wi璚ej)
  • 1 造瞠czka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki potrzebne do wykonania ciasta powinny by w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

W jednym naczyniu wymiesza sk豉dniki suche: m彗, cukier, s鏊, proszek, sod, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepa jajka z olejem. Po陰czy zawarto嗆 obu naczy, doda marchewk, orzechy i ananasy, wymiesza 造磬. Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzi w formie, nast瘼nie wyj望 i wystudzi na kratce. Przekroi wzd逝 na dwie cz窷ci.

Krem:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w mikserze i utrze na g豉dk mas. Po這w kremu prze這篡 ciasto, reszt rozsmarowa na g鏎ze. Mo積a z wierzchu dodatkowo ozdobi orzechami w這skimi i delikatnie opr鏀zy cynamonem. Smacznego :)

Orzechowy Tydzie
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8