| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

poniedzia貫k, 09 listopada 2015
Ciasto jesienne z jab趾ami, orzechami i powid豉mi

Dzi proponuj Wam ciasto, w kt鏎ym znajdziecie wszystko to, co najlepsze w jesieni: mn鏀two soczystych jab貫k, chrupi帷ych orzech闚 i pysznych, 郵iwkowych powide. Do tego aromat przypraw korzennych dodanych do kruchego ciasta, kt鏎e tak dobrze dzia豉j na m鎩 nastr鎩 i kt鏎e po prostu uwielbiam. Wszystko to fajnie si komponuje i stanowi przyjemn ca這嗆. Przepis znalaz豉m tutaj. Jedyna moja uwaga: podpiek豉m sp鏚, zanim wy這篡豉m jab趾a - ba豉m si, 瞠 za bardzo nasi彗nie od jab趾owego soku. Pilnujcie r闚nie czasu pieczenia - u mnie 55 minut, o kt鏎ych m闚i autorka, to stanowczo za du穎. Ciasto by這 gotowe ju po 40.

Jest to moja pierwsza propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego jak co roku przez Atink.

placek jesienny

Sk豉dniki (blaszka 20x30cm):

Kruche ciasto:

  • 200g m彗i pszennej
  • 170g mas豉
  • 80g cukru pudru
  • 2 jajka (da豉m jedno ca貫 jajko i jedno 鄴速ko)
  • 造瞠czka ciemnego kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 1kg jab貫k
  • 200g orzech闚 w這skich
  • 100g rodzynek
  • 1 s這iczek (ok. 280-300g) powide 郵iwkowych

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 4 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 3 造磬i bu趾i tartej lub kaszy manny

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚necz窷ci(1/3 i 2/3). Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do zamra瘸lnika na 30-60minut. Po tym czasie wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce na blach wy這穎n papierem do pieczenia, tak aby wi鏎ki ciasta r闚nomiernie pokry造 dno. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Sch這dzi. R闚nomiernie obsypa dno bu趾 tart lub kasz mann.

Nadzienie:

Jab趾a obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Odcisn望 z nadmiaru soku i roz這篡 je na upieczonym spodzie, obsypanym r闚nomiernie bu趾 tart lub kasz mann. Orzechy posieka (niezbyt drobno), wymiesza z rodzynkami i powid豉mi. Roz這篡 na jab趾ach. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa po 造盧e cukru. Ubit pian delikatnie wy這篡 na powid豉, r闚nomiernie rozprowadzi. Na wierzch zetrze pozosta貫 ciasto (1/3) z zamra瘸rki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut (ja piek豉m 40 minut). Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

placek jesienny z jab趾ami i orzechami


wtorek, 16 grudnia 2014
Mi瘯kie nadziewane pierniczki w czekoladzie - cudowne!

Przepyszne pierniczki. Mi瘯kie, puszyste, rozp造waj帷e si w ustach. Nadziewane 郵iwkowymi powid豉mi i oblane grub warstw gorzkiej czekolady. Idealne. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Ciasto przygotowuje si dzie wcze郾iej (u mnie le瘸kowa這 ono dwie doby). Po tym czasie bez problemu si z nim pracowa這: 豉two da這 si zagnie嗆 i dobrze wykraja這 si z niego pierniczki. Ba豉m si tego, 瞠 b璠 mi si one rozkleja造, ale jak to zwykle bywa, obawy by造 bezpodstawne. Zrobi豉m z po這wy ilo軼i podanych sk豉dnik闚. Uzyska豉m kilkana軼ie du篡ch nadziewanych serc, kilkana軼ie ma造ch nadziewanych piernik闚 i trzy du瞠 talerze zwyk造ch pierniczk闚 bez nadzienia. Bardzo polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.

pierniczki nadziewane

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 400g miodu
  • 1 kg m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny do pieczenia (u mnie mas這)
  • 200 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany (u mnie 18%)
  • 8 鄴速ek
  • 3 bia趾a
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 4 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • powid豉 郵iwkowe
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Mi鏚 zagotowa z przypraw korzenn, zdj望 z ognia. Doda pokrojone w kostk mas這 i wymiesza do jego rozpuszczenia. Ca這嗆 przestudzi. Sod oczyszczon rozpu軼i w 鄉ietanie w wi瘯szym naczyniu (鄉ietana pod wp造wem sody troch zwi瘯szy swoj obj皻o嗆). M彗 wymiesza z kakao w du篡m naczyniu. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywa partiami cukier. Doda 鄴速ka i ponownie ubija. Mas jajeczn przela do m彗i i delikatnie wymiesza. Mieszaj帷, wla powoli mi鏚, a na ko鎍u 鄉ietan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza, tak aby ciasto by這 jednolite (jest ono na tym etapie do嗆 rzadkie i mocno klej帷e). Przykry i odstawi na 24h w ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki!).

Nast瘼nego dnia zagnie嗆 dok豉dnie ciasto, podsypuj帷 m彗 (je郵i ciasto lepi si tak bardzo, 瞠 nie da si go zagnie嗆 ani wa趾owa, mo積a doda nieco wi璚ej m彗i; nale篡 jednak pami皻a, 瞠 ciasto musi pozosta lepkie, inaczej nie sklei si ze sob i b璠zie otwiera w czasie pieczenia, a nadzienie wyp造nie). Zagniecione ciasto podzieli na mniejsze cz窷ci i ka盥 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 3mm. Na rozwa趾owanym cie軼ie zaznaczy no瞠m linie przez 鈔odek (nie przecinaj帷 ciasta). Na jednej po這wie nak豉da w odst瘼ach niewielkie porcje powide (1/3-1/2 造瞠czki). Nast瘼nie przykry powid豉 drug porcj ciasta, sk豉daj帷 je na p馧 (tak, jak zamyka si ksi捫k wg wcze郾iej wyznaczonej linii). Lekko docisn望 ciasto palcami wok馧 powide. Wykrawa pierniczki dowolnych kszta速闚 kieruj帷 si wybrzuszeniami, jakie powsta造 w miejscach na這瞠nia powide. Pierniczki uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zabrudzony powid豉mi papier nale篡 wymieni przed pieczeniem kolejnej partii). Zimne pierniczki macza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie. Zostawi do zastygni璚ia polewy. Smacznego :)

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

poniedzia貫k, 27 pa寮ziernika 2014
Gor帷a dyniowa czekolada

Dzisiejszy wpis to moja ostatnia ju propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be. Po瞠gnanie z dyni b璠zie s這dkie. Ba, nawet baaardzo s這dkie :) Gor帷a bia豉 czekolada z dodatkiem dyni i przypraw korzennych, uwie鎍zona bit 鄉ietan. 安ietnie rozgrzewa, pi瘯nie pachnie, fajnie smakuje i niestety ma pewnie z milion pi耩set kalorii. Ale co tam..od czasu do czasu mo積a sobie pozwoli na takie ma貫 szale雟two, prawda? :)

Przepis znaleziony tutaj.



Sk豉dniki (2 porcje):
  • 200 ml mleka
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i puree z dyni
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • 1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • 1/2 造瞠czki mielonego kardamonu
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 120 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 1 造瞠czka kakao (zamieni豉m na cynamon)

Wykonanie:

Czekolad po豉ma na kawa趾i. Doda j do ciep貫go mleka. Podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia na ma造m ogniu. Doda dyniowe puree, przyprawy i ekstrakt. Ca這嗆 podgrzewa jeszcze przez chwil, aby przesz豉 aromatami, a nast瘼nie nap鎩 przecedzi i rozla do szklanek. Zimn krem闚k ubi na sztywno i delikatnie u這篡 na wierzchu. Posypa przesianym kakao lub cynamonem. Podawa natychmiast. Smacznego :)





鈔oda, 22 pa寮ziernika 2014
Dyniowo-bananowe pancakes z dyniowym sosem korzennym

Po陰czenie banana z dyni okaza這 si ca趾iem smaczne. Placki wysz造 wilgotne i mi瘯kie. Szybko znikn窸y, g堯wnie dzi瘯i trzyletniej amatorce takich potraw. Dla mnie by造 po prostu jeszcze jednymi udanymi plackami i pewnie szybko ulecia造by z mojej pami璚i, gdyby nie przepyszny dyniowy sos, kt鏎y nadawa im nowej jako軼i. Pachn帷y korzeniami, s這dki, intensywny w smaku..naprawd warty wypr鏏owania. 安ietnie spisa si tak瞠 jako dodatek do ciep造ch, chrupi帷ych grzanek. Polecam.
Przepis na sos i placki inspirowany t stron.

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be.



Sk豉dniki:
  • 1,5 szklanki m彗i
  • 2 jajka
  • p馧 szklanki mleka lub ma郵anki
  • 2 mocno dojrza貫 banany
  • p馧 szklanki puree z dyni
  • 2 造磬i miodu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 造瞠czka cynamonu

Sos:

  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • p馧 szklanki syropu klonowego
  • 造瞠czka przyprawy do piernika (w oryginale przyprawa do da z dyni)

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymiesza ze sob sypkie sk豉dniki: przesian m彗, proszek od pieczenia, sod i cynamon. W drugim po陰czy sk豉dniki mokre: roztrzepane jajka, mleko i mi鏚 oraz puree z dyni i rozgniecione za pomoc widelca banany. Zawarto嗆 obu naczy po陰czy, wymiesza. Ciasto powinno by do嗆 g瘰te. Placki sma篡 na nieprzywieraj帷ej patelni (bez t逝szczu) z obu stron na z這ty kolor.

W mi璠zyczasie przygotowa sos, podgrzewaj帷 ze sob przez kilka minut wszystkie jego sk豉dniki, co jaki czas mieszaj帷. Gor帷ym sosem pola gotowe placki. Smacznego :)




niedziela, 15 grudnia 2013
安i徠eczne pierniczki Aganiok

Pod koniec listopada nastawi豉m ciasto na s造nne w ca貫j blogosferze pierniczki Aganiok. Wczoraj zabra豉m si za ich pieczenie. Ciasto przyniesione z piwnicy by這 bardzo twarde, dlatego przed zabraniem si za jego wyrabianie, warto przez jaki czas potrzyma je w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto do嗆 豉two si wyrabia, cho musz przyzna, 瞠 obecne w nim bakalie troch utrudnia造 mi wycinanie kszta速闚. Pierniczki podczas pieczenia sporo uros造: wysz造 puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Nie wiem, czy w smaku nie s to najlepsze pierniczki, jakie do tej pory upiek豉m. Bardzo Wam je polecam :)

Dodaj je do 7 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank :) Na razie nie polukrowane, ale to zaj璚ie zostawiam sobie na p騧niej. A mo瞠 w tym roku w og鏊e z niego zrezygnuj? Kto wie? :)



Sk豉dniki:

Przepis na ciasto znajduje si TUTAJ. Jest to ciasto, kt鏎e musi do嗆 sporo le瘸kowa, dlatego te nale篡 je wykona najlepiej ok. 6 tygodni przed pieczeniem.

Wykonanie:


Po kilku tygodniach gotowe ciasto, kt鏎e powinno zmieni konsystencj na bardziej tward i zwart, nale篡 podzieli na cz窷ci i ka盥 z nich dok豉dnie wyrobi. Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 0,5 cm (podsypuj帷 m彗). Wykrawa pierniczki i uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Przed w這瞠niem do piekarnika posmarowa je jajkiem rozm帷onym z 3 造磬ami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez ok. 9-11 minut (ich brzeg powinien by ju twardy, a 鈔odek pozostawa jeszcze mi瘯ki). Przechowywa w zamkni皻ym pojemniku. Je郵i oka膨 si za twarde, to do puszki z piernikami mo積a w這篡 na kilka dni cz御tki jab貫k. Pierniczki mo積a oczywi軼ie polukrowa. Po przepis na lukier zapraszam TUTAJ. Smacznego :)

Festiwal
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8