| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

czwartek, 20 grudnia 2018
"Szybkie" pierniczki na ostatni chwil (bez le瘸kowania)

Jako w tym roku zagapi豉m si i nie upiek豉m wcze郾iej 瘸dnych pierniczk闚. No ale 鈍i徠 bez tych pysznych ciastek sobie nie wyobra瘸m, wi璚 zabra豉m si za szukanie jakiego rozwi您ania. Idealny przepis znalaz豉m u Dorotus. Pierniczki "szybkie", kt鏎e nie wymagaj le瘸kowania, od razu po upieczeniu s mi瘯kie i pozostaj takie przez d逝gi czas. Czas przygotowania jest szybki, gotowe ciastka smakuj bardzo dobrze. Przy wyrabianiu ciasta dosypa豉m nieco wi璚ej m彗i, bo bardzo si klei這 do stolnicy. Dorotus tego nie zaleca, ale my郵, 瞠 nic z貫go im si nie sta這 ;) Wa積e jest, aby ciasto do wykrawaniu rozwa趾owa nie cieniej ni na 4 mm, a same pierniczki nie piec zbyt d逝go. Moje siedzia造 w piekarniku 7-8 minut.

szybkie pierniczki

Sk豉dniki:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej (u mnie typ 1850)
  • 2 du瞠 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mas豉, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g 豉godnego miodu np. akacjowego, w postaci p造nnej
  • 造磬a przyprawy do piernika (np. domowej)
  • 造磬a kakao
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Jajka zmiksowa z roztopionym mas貫m i miodem. Doda obie m彗i wymieszane z cukrem pudrem, przypraw do piernika, kakao i sod. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza ze sob i wyrobi do otrzymania g豉dkiego ciasta (mo積a mikserem). Ciasto b璠zie do嗆 klej帷e. Rozwa趾owa je na grubo嗆 4 mm (nie cieniej), podsypuj帷 ma陰 ilo軼i m彗i. Wykrawa r騜ne kszta速y. Gotowe pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 8-10 minut (ja piek豉m 7-8 min). Wyj望, wystudzi na kratce. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

szybkie pierniczki bez le瘸kowania

piernik gwiazdka

鈔oda, 12 grudnia 2018
Trufle piernikowe II

Na blogu jest ju przepis na piernikowe trufle (klik), ale ten kt鏎y dzi Wam proponuj jest nieco inny. Poza czekolad i przypraw korzenn, zawiera r闚nie kajmak i 郵iwkowe powid豉. Taki miks mo瞠 wydawa si dziwny, ale zapewniam Was, 瞠 wszystko tu ze sob wsp馧gra. Gorzkie kakao na zewn徠rz trufli 鈍ietnie prze豉muje s這dycz wn皻rza. Polecam :)

Przepis z bloga Bee Sweet.

trufle piernikowe

Sk豉dniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g powide 郵iwkowych
  • 20 g mas豉
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika np. domowej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia

Wykonanie:

Czekolad, mas kajmakow, powid豉, mas這 i przyprawy umie軼i w misce i ustawi nad par wodn. Miesza do czasu, gdy czekolada si rozpu軼i, a wszystkie sk豉dniki dok豉dnie ze sob po陰cz. Gotow mas odstawi do zastygni璚ia, a nast瘼nie formowa z niej ma貫 kulki i obtacza je w kakao wymieszanym z przypraw do piernika. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza豉m si do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co mnie do tego zniech璚a這. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj idealne sk豉dy, a ja chcia豉m przekona si, czy b璠 widzia豉 r騜nic, mi璠zy tak zrobion samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia豉m wyboru: dosta豉m od mojej szwagierki zestaw przypraw, kt鏎e przylecia造 a z Bangladeszu. 安ietna ga趾a, cynamon, any, go寮ziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi豉m si wi璚 i korzystaj帷 z przepisu Dorotus, ukr璚i豉m swoj w豉sn piernikow przypraw. R璚e co prawda odpada造 mi podczas ucierania w mo寮zierzu go寮zik闚, ale my郵, 瞠 by這 warto. Pachnie ob喚dnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj daleko w tyle i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z jej wykonaniem.

domowa przyprawa piernikowa

Sk豉dniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go寮zik闚, ca造ch
  • 15 g wy逝skanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga趾i muszkato這wej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy豉m jego ilo嗆 o ponad po這w, gdy przyprawa by豉 zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any簑 (ca貫 gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki zmieli w maszynce do mielenia kawy, zetrze na specjalnej tarce lub ut逝c w mo寮zierzu (uwa瘸 na go寮ziki, pono mog zniszczy m造nek; ja ut逝k豉m je w mo寮zierzu, cho by這 to mega trudne - najlepiej kupi je ju zmielone, pojawiaj si przed 鈍i皻ami w niekt鏎ych dyskontach). Wszystkie starte sk豉dniki dok豉dnie ze sob wymiesza. Gotow przypraw przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Na 1 kg m彗i przeci皻nie nale篡 dawa oko這 3-4 造瞠k przyprawy, w zale積o軼i od upodoba.

domowa przyprawa piernikowa

wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki - mi瘯kie i pulchne, z dro盥瘸mi

Te pierniczki robi si szybko i sprawnie - ciasto dobrze wsp馧pracuje, nie ma z nim 瘸dnego problemu, nie wymaga le瘸kowania i wielu drogich sk豉dnik闚. Nowo軼i jest dla mnie dodatek dro盥篡 - rzadko spotykamy je w pierniczkach, ale to dzi瘯i nim s one mi瘯kie, pulchne i tak 豉dnie rosn w piekarniku. Przepis na te ciastka znalaz豉m na blogu Domowe Wypieki. W smaku s dobre, cho musz przyzna, 瞠 jak dla mnie ciut za ma這 s這dkie i troch za suche. Zanurzenie ich w roztopionej czekoladzie i wype軟ienie marmolad z pewno軼i by im nie zaszkodzi這 ;)

Przepis ten dodaj do 11 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank.

pierniczki dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 du瞠 jajka
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 60g mas豉
  • czubata 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造磬i kakao (opcjonalnie, mo積a pomin望 - ja da豉m jedn 造磬)

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie produkty: m彗, cukier puder, sod, przypraw korzenn i kakao. Mi鏚 podgrza z mas貫m do rozpuszczenia. Lekko przestudzi i wkruszy do nich 鈍ie瞠 dro盥瞠. Mieszanin dok豉dnie wymiesza i wla j do suchych sk豉dnik闚 wraz z jajkami. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi na g豉dkie i elastyczne ciasto. Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 3-4 mm, podsypuj帷 m彗. Foremkami wycina dowolne kszta速y. Gotowe pierniczki posmarowa rozm帷onym jajkiem. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)

pierniki mi瘯kie i pulchne

poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8