| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

poniedzia貫k, 21 grudnia 2015
Mi皻owe glazurowane pierniczki

Szybkie pierniczki, nadaj帷e si od razu do jedzenia. Nie musz le瘸kowa. Zaraz po upieczeniu twardniej, ale polukrowane i przechowywane w metalowej puszce przyjemnie mi瘯n. Nieoczywistym dodatkiem jest mi皻a, kt鏎a orze德ia i zostawia ciekawy posmak po spr鏏owaniu. Przepis znalaz豉m na blogu S這dka Magia od Kuchni. Przygotowa豉m pierniczki z podw鎩nej porcji, natomiast sam glazur z ilo軼i podanych w przepisie (lukrowa豉m pierniczki bardzo cienko, bo nie przepadam za grub polew). Te smaczne ciasteczka dodaj oczywi軼ie do "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

pierniczki mi皻owe

Sk豉dniki (ciasto robi豉m z podw鎩nej porcji i uzyska豉m ok. 50 pierniczk闚):

Ciasto:

  • 130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 2-3 造瞠czki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
  • 330g m彗i pszennej

Lukier:

  • 4-6 造瞠k gor帷ej wody (ilo嗆 regulujemy wg tego jak g瘰ty lukier chcemy otrzyma; ja doda豉m 6 造瞠k, bo zale瘸這 mi na rzadkiej glazurze, kt鏎a tylko lekko pokryje pierniczki)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Wykonanie:

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻. Ca這軼 ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 12 minut. Jeszcze ciep貫 pierniczki, zaraz po wyj璚iu z piekarnika, pokry lukrem. Gotowe pierniczki przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

Lukier:

Cukier puder utrze z gor帷 wod i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier (jego g瘰to嗆 regulujemy wod lub cukrem). Smacznego :)

pierniczki mi皻owe glazurowane

鈔oda, 16 grudnia 2015
Likier czekoladowo-piernikowy

Pyszny czekoladowy likier, z intensywn piernikow nut. Idealny na 鈍i皻a. Przepis na niego znalaz豉m u Majanki i do jej "Festiwalu Pierniczk闚" dzi go dodaj.

Mia豉m z nim niewielki problem. Likier wyszed mi bowiem tak g瘰ty, 瞠 za nic nie mog豉m go wyla z butelki. Wcze郾iejsze wyj璚ie go z lod闚ki, mieszanie itp. nie zda這 egzaminu. Pomog這 zanurzenie na kilkana軼ie sekund pod strumieniem gor帷ej wody. Aby nie dopu軼i do tej sytuacji ponownie, przela豉m ca這嗆 do garnka i rozrzedzi豉m troch ca這嗆, dodaj帷 proporcjonalnie alkoholu i mleka, bo krem闚ka ju mi si sko鎍zy豉. My郵, 瞠 niepotrzebnie u篡豉m 鄉ietany 36%, kt鏎a jest bardziej g瘰ta ni 30%. Zdecydowanie polecam jak najrzadsz krem闚k, wtedy nie powinno by 瘸dnego problemu. Konsystencja nie mia豉 na szcz窷cie wp造wu na smak - likier jest naprawd bardzo smaczny i polecam zdecydowanie jego wypr鏏owanie :)

likier piernikowy

Sk豉dniki (na ok. 750 ml likieru):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g rzadkiej 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2-3 p豉skie 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • 200 ml w鏚ki

Wykonanie:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Dola krem闚k i wymiesza. Wsypa przesiany cukier puder. Miesza do jego ca趾owitego rozpuszczenia. Zdj望 ca這嗆 z gazu. Lekko przestudzi. Doda przypraw do piernik闚, w鏚k i wszystko razem dobrze wymiesza. Gotowy likier przela do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakr璚i lub zakorkowa i przechowywa w lod闚ce. Likier gotowy jest do spo篡cia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje sch這dzony. W lod闚ce mo積a go przechowywa do p馧 roku. Smacznego:) 

swiateczny likier czekoladowy

likier piernikowy

wtorek, 08 grudnia 2015
Piernik przek豉dany mas z suszonych 郵iwek i migda堯w

Przepis na to ciasto znalaz豉m w jakiej kolorowej gazecie. Zaciekawi豉 mnie masa z suszonych 郵iwek, moczonych w rumie, po陰czonych z migda豉mi i pistacjami. Do tego przyprawy korzenne, bez kt鏎ych piernik nie istnieje. Ca這嗆 wysz豉 bardzo przyzwoicie. Dzi瘯i nadzieniu ciasto nie by這 zbyt suche. Mimo moich obaw dobrze si kroi這 i 豉dnie prezentowa這. Troch pozmienia豉m w przepisie pod siebie. Zwi瘯szy豉m ilo嗆 jajek do 3, bo przy jednej sztuce ciasto by這 strasznie g瘰te i nie chcia這 si rozprowadzi w blaszce. Zrezygnowa豉m te z lukru na rzecz polewy czekoladowej.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi i "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

piernik z suszonymi sliwkami1

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 24x24 cm):

Ciasto:

  • 40 dag m彗i
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造磬a kakao
  • 造磬a przyprawy do piernika
  • szklanka miodu
  • 1,5 造磬i mas豉
  • jajko (da豉m 3 jajka)

Nadzienie:

  • 50 dag suszonych 郵iwek (najlepiej kalifornijskich)
  • p馧 szklanki rumu/winiaku do namoczenia 郵iwek
  • 10 dag migda堯w
  • 5 dag niesolonych pistacji
  • 1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
  • p馧 造磬i przyprawy do piernika

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Dodatkowo:

  • do dekoracji: sk鏎ka pomara鎍zowa, posiekane orzechy

Wykonanie:

奸iwki zala rumem, posypa zmielonymi go寮zikami, wymiesza, przykry i odstawi na p馧 godziny. Po tym czasie ods帷zy je i posieka. Doda posiekane migda造, pistacje i przypraw do piernika. Wymiesza i odstawi.

M彗 przesia, wymiesza z kakao, przypraw do piernika i proszkiem do pieczenia. Doda mi鏚, stopione, letnie mas這 i jajka. Wymiesza wszystko mikserem na najni窺zych obrotach. Po這w ciasta prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na powierzchni. Rozsmarowa 郵iwkowe nadzienie i przykry reszt ciasta. Piec ok. 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Przygotowa polew: krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Gotowe, wystudzone ciasto udekorowa polew czekoladow, sk鏎k pomara鎍zow i posiekanymi orzechami. Smacznego :)

piernik z suszonymi sliwkami 2

piernik z suszonymi sliwkami 3

piernik sliwki

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8