| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

poniedzia貫k, 21 grudnia 2015
Mi皻owe glazurowane pierniczki

Szybkie pierniczki, nadaj帷e si od razu do jedzenia. Nie musz le瘸kowa. Zaraz po upieczeniu twardniej, ale polukrowane i przechowywane w metalowej puszce przyjemnie mi瘯n. Nieoczywistym dodatkiem jest mi皻a, kt鏎a orze德ia i zostawia ciekawy posmak po spr鏏owaniu. Przepis znalaz豉m na blogu S這dka Magia od Kuchni. Przygotowa豉m pierniczki z podw鎩nej porcji, natomiast sam glazur z ilo軼i podanych w przepisie (lukrowa豉m pierniczki bardzo cienko, bo nie przepadam za grub polew). Te smaczne ciasteczka dodaj oczywi軼ie do "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

pierniczki mi皻owe

Sk豉dniki (ciasto robi豉m z podw鎩nej porcji i uzyska豉m ok. 50 pierniczk闚):

Ciasto:

  • 130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 2-3 造瞠czki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
  • 330g m彗i pszennej

Lukier:

  • 4-6 造瞠k gor帷ej wody (ilo嗆 regulujemy wg tego jak g瘰ty lukier chcemy otrzyma; ja doda豉m 6 造瞠k, bo zale瘸這 mi na rzadkiej glazurze, kt鏎a tylko lekko pokryje pierniczki)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Wykonanie:

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻. Ca這軼 ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 12 minut. Jeszcze ciep貫 pierniczki, zaraz po wyj璚iu z piekarnika, pokry lukrem. Gotowe pierniczki przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

Lukier:

Cukier puder utrze z gor帷 wod i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier (jego g瘰to嗆 regulujemy wod lub cukrem). Smacznego :)

pierniczki mi皻owe glazurowane

鈔oda, 16 grudnia 2015
Likier czekoladowo-piernikowy

Pyszny czekoladowy likier, z intensywn piernikow nut. Idealny na 鈍i皻a. Przepis na niego znalaz豉m u Majanki i do jej "Festiwalu Pierniczk闚" dzi go dodaj.

Mia豉m z nim niewielki problem. Likier wyszed mi bowiem tak g瘰ty, 瞠 za nic nie mog豉m go wyla z butelki. Wcze郾iejsze wyj璚ie go z lod闚ki, mieszanie itp. nie zda這 egzaminu. Pomog這 zanurzenie na kilkana軼ie sekund pod strumieniem gor帷ej wody. Aby nie dopu軼i do tej sytuacji ponownie, przela豉m ca這嗆 do garnka i rozrzedzi豉m troch ca這嗆, dodaj帷 proporcjonalnie alkoholu i mleka, bo krem闚ka ju mi si sko鎍zy豉. My郵, 瞠 niepotrzebnie u篡豉m 鄉ietany 36%, kt鏎a jest bardziej g瘰ta ni 30%. Zdecydowanie polecam jak najrzadsz krem闚k, wtedy nie powinno by 瘸dnego problemu. Konsystencja nie mia豉 na szcz窷cie wp造wu na smak - likier jest naprawd bardzo smaczny i polecam zdecydowanie jego wypr鏏owanie :)

likier piernikowy

Sk豉dniki (na ok. 750 ml likieru):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g rzadkiej 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2-3 p豉skie 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • 200 ml w鏚ki

Wykonanie:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Dola krem闚k i wymiesza. Wsypa przesiany cukier puder. Miesza do jego ca趾owitego rozpuszczenia. Zdj望 ca這嗆 z gazu. Lekko przestudzi. Doda przypraw do piernik闚, w鏚k i wszystko razem dobrze wymiesza. Gotowy likier przela do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakr璚i lub zakorkowa i przechowywa w lod闚ce. Likier gotowy jest do spo篡cia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje sch這dzony. W lod闚ce mo積a go przechowywa do p馧 roku. Smacznego:) 

swiateczny likier czekoladowy

likier piernikowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7