| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki - mi瘯kie i pulchne, z dro盥瘸mi

Te pierniczki robi si szybko i sprawnie - ciasto dobrze wsp馧pracuje, nie ma z nim 瘸dnego problemu, nie wymaga le瘸kowania i wielu drogich sk豉dnik闚. Nowo軼i jest dla mnie dodatek dro盥篡 - rzadko spotykamy je w pierniczkach, ale to dzi瘯i nim s one mi瘯kie, pulchne i tak 豉dnie rosn w piekarniku. Przepis na te ciastka znalaz豉m na blogu Domowe Wypieki. W smaku s dobre, cho musz przyzna, 瞠 jak dla mnie ciut za ma這 s這dkie i troch za suche. Zanurzenie ich w roztopionej czekoladzie i wype軟ienie marmolad z pewno軼i by im nie zaszkodzi這 ;)

Przepis ten dodaj do 11 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank.

pierniczki dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 du瞠 jajka
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 60g mas豉
  • czubata 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造磬i kakao (opcjonalnie, mo積a pomin望 - ja da豉m jedn 造磬)

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie produkty: m彗, cukier puder, sod, przypraw korzenn i kakao. Mi鏚 podgrza z mas貫m do rozpuszczenia. Lekko przestudzi i wkruszy do nich 鈍ie瞠 dro盥瞠. Mieszanin dok豉dnie wymiesza i wla j do suchych sk豉dnik闚 wraz z jajkami. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi na g豉dkie i elastyczne ciasto. Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 3-4 mm, podsypuj帷 m彗. Foremkami wycina dowolne kszta速y. Gotowe pierniczki posmarowa rozm帷onym jajkiem. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)

pierniki mi瘯kie i pulchne

poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

poniedzia貫k, 21 grudnia 2015
Mi皻owe glazurowane pierniczki

Szybkie pierniczki, nadaj帷e si od razu do jedzenia. Nie musz le瘸kowa. Zaraz po upieczeniu twardniej, ale polukrowane i przechowywane w metalowej puszce przyjemnie mi瘯n. Nieoczywistym dodatkiem jest mi皻a, kt鏎a orze德ia i zostawia ciekawy posmak po spr鏏owaniu. Przepis znalaz豉m na blogu S這dka Magia od Kuchni. Przygotowa豉m pierniczki z podw鎩nej porcji, natomiast sam glazur z ilo軼i podanych w przepisie (lukrowa豉m pierniczki bardzo cienko, bo nie przepadam za grub polew). Te smaczne ciasteczka dodaj oczywi軼ie do "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

pierniczki mi皻owe

Sk豉dniki (ciasto robi豉m z podw鎩nej porcji i uzyska豉m ok. 50 pierniczk闚):

Ciasto:

  • 130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 2-3 造瞠czki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
  • 330g m彗i pszennej

Lukier:

  • 4-6 造瞠k gor帷ej wody (ilo嗆 regulujemy wg tego jak g瘰ty lukier chcemy otrzyma; ja doda豉m 6 造瞠k, bo zale瘸這 mi na rzadkiej glazurze, kt鏎a tylko lekko pokryje pierniczki)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Wykonanie:

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻. Ca這軼 ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 12 minut. Jeszcze ciep貫 pierniczki, zaraz po wyj璚iu z piekarnika, pokry lukrem. Gotowe pierniczki przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

Lukier:

Cukier puder utrze z gor帷 wod i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier (jego g瘰to嗆 regulujemy wod lub cukrem). Smacznego :)

pierniczki mi皻owe glazurowane

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7