| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

鈔oda, 12 grudnia 2018
Trufle piernikowe II

Na blogu jest ju przepis na piernikowe trufle (klik), ale ten kt鏎y dzi Wam proponuj jest nieco inny. Poza czekolad i przypraw korzenn, zawiera r闚nie kajmak i 郵iwkowe powid豉. Taki miks mo瞠 wydawa si dziwny, ale zapewniam Was, 瞠 wszystko tu ze sob wsp馧gra. Gorzkie kakao na zewn徠rz trufli 鈍ietnie prze豉muje s這dycz wn皻rza. Polecam :)

Przepis z bloga Bee Sweet.

trufle piernikowe

Sk豉dniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g powide 郵iwkowych
  • 20 g mas豉
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika np. domowej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia

Wykonanie:

Czekolad, mas kajmakow, powid豉, mas這 i przyprawy umie軼i w misce i ustawi nad par wodn. Miesza do czasu, gdy czekolada si rozpu軼i, a wszystkie sk豉dniki dok豉dnie ze sob po陰cz. Gotow mas odstawi do zastygni璚ia, a nast瘼nie formowa z niej ma貫 kulki i obtacza je w kakao wymieszanym z przypraw do piernika. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza豉m si do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co mnie do tego zniech璚a這. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj idealne sk豉dy, a ja chcia豉m przekona si, czy b璠 widzia豉 r騜nic, mi璠zy tak zrobion samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia豉m wyboru: dosta豉m od mojej szwagierki zestaw przypraw, kt鏎e przylecia造 a z Bangladeszu. 安ietna ga趾a, cynamon, any, go寮ziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi豉m si wi璚 i korzystaj帷 z przepisu Dorotus, ukr璚i豉m swoj w豉sn piernikow przypraw. R璚e co prawda odpada造 mi podczas ucierania w mo寮zierzu go寮zik闚, ale my郵, 瞠 by這 warto. Pachnie ob喚dnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj daleko w tyle i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z jej wykonaniem.

domowa przyprawa piernikowa

Sk豉dniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go寮zik闚, ca造ch
  • 15 g wy逝skanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga趾i muszkato這wej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy豉m jego ilo嗆 o ponad po這w, gdy przyprawa by豉 zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any簑 (ca貫 gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki zmieli w maszynce do mielenia kawy, zetrze na specjalnej tarce lub ut逝c w mo寮zierzu (uwa瘸 na go寮ziki, pono mog zniszczy m造nek; ja ut逝k豉m je w mo寮zierzu, cho by這 to mega trudne - najlepiej kupi je ju zmielone, pojawiaj si przed 鈍i皻ami w niekt鏎ych dyskontach). Wszystkie starte sk豉dniki dok豉dnie ze sob wymiesza. Gotow przypraw przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Na 1 kg m彗i przeci皻nie nale篡 dawa oko這 3-4 造瞠k przyprawy, w zale積o軼i od upodoba.

domowa przyprawa piernikowa

wtorek, 19 grudnia 2017
Pierniczki - mi瘯kie i pulchne, z dro盥瘸mi

Te pierniczki robi si szybko i sprawnie - ciasto dobrze wsp馧pracuje, nie ma z nim 瘸dnego problemu, nie wymaga le瘸kowania i wielu drogich sk豉dnik闚. Nowo軼i jest dla mnie dodatek dro盥篡 - rzadko spotykamy je w pierniczkach, ale to dzi瘯i nim s one mi瘯kie, pulchne i tak 豉dnie rosn w piekarniku. Przepis na te ciastka znalaz豉m na blogu Domowe Wypieki. W smaku s dobre, cho musz przyzna, 瞠 jak dla mnie ciut za ma這 s這dkie i troch za suche. Zanurzenie ich w roztopionej czekoladzie i wype軟ienie marmolad z pewno軼i by im nie zaszkodzi這 ;)

Przepis ten dodaj do 11 Festiwalu Pierniczk闚 prowadzonego przez Majank.

pierniczki dro盥穎we

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 du瞠 jajka
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 25g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 60g mas豉
  • czubata 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki przyprawy korzennej
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造磬i kakao (opcjonalnie, mo積a pomin望 - ja da豉m jedn 造磬)

Wykonanie:

Wymiesza ze sob sypkie produkty: m彗, cukier puder, sod, przypraw korzenn i kakao. Mi鏚 podgrza z mas貫m do rozpuszczenia. Lekko przestudzi i wkruszy do nich 鈍ie瞠 dro盥瞠. Mieszanin dok豉dnie wymiesza i wla j do suchych sk豉dnik闚 wraz z jajkami. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi na g豉dkie i elastyczne ciasto. Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 3-4 mm, podsypuj帷 m彗. Foremkami wycina dowolne kszta速y. Gotowe pierniczki posmarowa rozm帷onym jajkiem. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)

pierniki mi瘯kie i pulchne

poniedzia貫k, 19 grudnia 2016
Pierniczki Lebkuchen

Te tradycyjne niemieckie pierniczki chcia豉m wypr鏏owa ju kilka razy, ale zwykle brakowa這 mi na to czasu przed 鈍i皻ami. Tym razem jednak nie odpu軼i豉m i obok zwyk造ch choinkowych pierniczk闚, upiek豉m te parti lebkuchen. I powiem Wam, 瞠 wysz造 przepyszne. Pachn帷e cytrusami, lekko ci庵n帷e si - bardzo smaczne. Troch przypomina造 mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen by造 mi瘯kie, nast瘼nie stwardnia造, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkni皻ej puszce z kawa趾ami obranego jab趾a, zn闚 sta造 si przyjemnie mi瘯kie. Bardzo Wam je polecam.

Przepis od Dorotki.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

lebkuchen

Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 85 g zmielonych migda堯w
  • 3 造瞠czki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 ml p造nnego miodu
  • 85 g mas豉
  • p馧 szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i cytrynowej (kandyzowan sk鏎k cytrynow mo積a zamieni na sk鏎k otart z dw鏂h cytryn.)

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka 造瞠k gor帷ej wody

Wykonanie:

W misce wymiesza ze sob suche sk豉dniki: m彗, migda造, proszek, sod, przypraw korzenn oraz cynamon. Mas這 z miodem umie軼i w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewa, ca造 czas mieszaj帷, do roztopienia mas豉. Zdj望 z palnika i przestudzi. Lekko ciep陰 mieszank ma郵ano - miodow wla do suchych sk豉dnik闚. Doda kandyzowane owoce i wymiesza, by nie by這 grudek. Ciasto powinno wyj嗆 lepi帷e (nie dosypywa m彗i). Przykry 軼iereczk i odstawi do ca趾owitego wystudzenia, aby ciasto troch zg瘰tnia這. Po tym czasie z ciasta robi kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego (powinno wyj嗆 oko這 30 sztuk). Uk豉da na blaszkach wy這穎nych papierem do pieczenia w du篡ch odleg這軼iach od siebie, gdy do嗆 mocno rosn w trakcie pieczenia. Ka盥 kulk sp豉szczy troch 造磬. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzi na kratce.

Przygotowa lukier. Cukier puder wsypa do miseczki. Dolewa gor帷 wod, 造磬a po 造盧e, mieszaj帷 i rozcieraj帷 grzbietem 造磬i. Gdy lukier b璠zie lej帷y, ale nie za g瘰ty, macza w nim pierniczki i odk豉da na kratk do ca趾owitego zastygni璚ia lukru.

Lebkuchen od razu po upieczeniu b璠 bardzo mi瘯kie, potem lekko stwardniej i zmi瘯n ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkni皻ej puszcze z kawa趾ami obranego jab趾a. Smacznego :)

pierniczki lebkuchen

lebkuchen niemieckie pierniczki

鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7