| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

pi徠ek, 03 kwietnia 2015
Babka kawowa z polew czekoladow

Babka na Wielkanoc musi by. Lubi co roku wypr鏏owywa nowe przepisy. Z niekt鏎ych jestem zadowolona, z innych mniej. O dzisiejszej babce nie wiem co s康zi, bo w sumie nie spr鏏owa豉m nawet kawa貫czka. Zawioz豉m j do moich rodzic闚 i je郵i wierzy wszystkim osobom, kt鏎e mia造 okazj jej kosztowa, by豉 ca趾iem niez豉. Do嗆 szybko znikn窸a, wi璚 chyba wypada mi uwierzy im na s這wo :) Opinie: wilgotna, mocno czekoladowa, kawa niewyczuwalna, polewa do嗆 intensywna (nast瘼nym razem zamieni豉bym chyba czekolad gorzk na mleczn).

Przepis na t babk znalaz豉m na blogu Pink Envelope. Jest to moja kolejna propozycja w ramach jej zabawy "Wielkanocne smaki" .

babka kawowa

Sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g mas豉
  • 1 i 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i kakao
  • 1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 3- 4 造磬i 鄉ietany 30%

Wykonanie:

Mas這 rozpu軼i i odstawi, by lekko przestyg這. Jajka ubi mikserem na puszyst mas (ok. 5 minut). Doda cukier i jeszcze przez chwil wszystko miesza. M彗 po陰czy z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche sk豉dniki powoli wsypa do masy jajecznej. Wymiesza wszystko dok豉dnie mikserem na niskich obrotach. Na koniec wla ostudzon kaw oraz rozpuszczone mas這. Zmiksowa na g豉dk mas i umie軼i j w formie wysmarowanej mas貫m i wysypanej m彗 lub bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do do 180 stopni przez ok. 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Kaw rozpu軼i w dw鏂h 造磬ach wrz徠ku. Umie軼i j wraz z czekolad, po豉man na mniejsze kawa趾i, oraz 鄉ietan w garnku. Rozpu軼i ca這嗆 w k徙ieli wodnej. Wystudzon babk delikatnie wyci庵n望 z formy i ozdobi j przygotowan polew. Smacznego :)

babka kawowa

babka kawowa

Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz spokojnych, zdrowych i pogodnych 安i徠 Wielkanocnych :)

pi徠ek, 27 marca 2015
Ciasto toffi z mas kokosow i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie uda這 mi si upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalaz豉m na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy sp鏚, cudownie kremowa masa kokosowa i s這dki kajmak z chrupi帷ymi orzechami, b璠帷y przys這wiow "kropk nad i". Od siebie doda豉m odrobin kwa郾ego d瞠mu dla prze豉mania smaku oraz nas帷zy豉m biszkopt, by by bardziej wilgotny. Wielbiciele kokosowych wypiek闚 b璠 zachwyceni. Ogromnie polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

ciasto kajmak kokos

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 2 鈔ednio czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej

Masa toffi:

  • 400-500 g masy kajmakowej
  • 200 g mas豉

Dodatkowo:

  • 2-3 造磬i d瞠mu z czarnych porzeczek
  • 200 g orzech闚 w這skich
  • s這dka herbata z cytryn i odrobin w鏚ki do nas帷zenie biszkoptu

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 2 blaty (mo積a te ciasto podzieli na dwie cz窷ci i upiec dwa osobne blaty - osobi軼ie wol t wersj, bo nie musz bawi si w przekrajanie ciasta; piek wtedy dwa blaty, ka盥y z 3 jaj).

Masa kokosowa:

2,5 szklanki mleka zagotowa. W pozosta造m mleku (p馧 szklanki) rozrobi dok豉dnie m彗 ziemniaczan. Do gotuj帷ego si mleka doda wi鏎ki kokosowe i gotowa razem, ca造 czas mieszaj帷, przez 5 minut. Doda cukier oraz mas這. Miesza do momentu rozpuszczenia si mas豉. Wla wymieszane wcze郾iej mleko z m彗. Gotowa jeszcze kilka minut, do momentu kiedy masa przestanie g瘰tnie. Gor帷 mas (wa積e!) wy這篡 na jeden z biszkopt闚, nas帷zony herbat i posmarowany cienko d瞠mem (najlepiej, gdy biszkopt znajduje si w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykry drugim biszkoptem. Nas帷zy go.

Masa toffi:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem. Dodawa po kilka 造瞠k masy kajmakowej. Zmiksowa do po陰czenia. Gotow mas wy這篡 na wierzch ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Ciasto warto wyci庵n望 z lod闚ki kilkana軼ie minut wcze郾iej przed podaniem -b璠zie si lepiej kroi這 (masa kajmakowa nie b璠zie twarda). Smacznego :)

鈔oda, 12 listopada 2014
Tarta kr闚kowa z orzechami - boska :)

Przepyszna tarta, kt鏎ej g堯wnymi sk豉dnikami s kr闚ki i orzechy. S這dka, lepka, ci庵n帷a si i chrupi帷a zarazem. Na pysznym czekoladowym spodzie. Ostrzegam: wci庵a i uzale積ia. Trudno poprzesta na jednym kawa趾u :)

Inspirowa豉m si tym przepisem.

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego przez Atin.



Sk豉dniki:

Sp鏚:
  • 160 g m彗i pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 jajko
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 300 g kr闚ek
  • 4-6 造瞠k mleka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki m彗i pszennej
  • 200 g pra穎nych orzech闚 ziemnych

Wykonanie:

Sp鏚:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi.

Nadzienie:

Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow!

2/3 kr闚ek drobno pokruszy. Wymiesza z mlekiem i podgrza ca這嗆 w k徙ieli wodnej do rozpuszczenia si cukierk闚. Powsta陰 mas ostudzi. Jogurt grecki wymiesza z rozbe速anymi jajkami oraz przesian m彗. Doda do nich rozpuszczone kr闚ki i wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚. Do gotowej masy doda po這w orzech闚 oraz pozosta貫 kr闚ki, posiekane na ma貫 kawa趾i. Wymiesza. Gotow mas wype軟i upieczony wcze郾iej czekoladowy sp鏚. Na wierzchu posypa pozosta造mi orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego :)













Orzechowy Tydzie
wtorek, 18 lutego 2014
Brownie z mas貫m orzechowym

Poniewa u Bei rozpocz掖 si niedawno Tydzie Czekoladowy, pozwol sobie na chwil pozosta w klimacie s這dko軼i. Dzi s這dko-s這ne brownie. Duet czekolada-mas這 orzechowe uwielbiam. B璠帷 w Anglii zajada豉m si pysznymi batonikami o takim smaku i do dzi 瘸逝j, 瞠 nie mog znale潭 ich nigdzie u nas w Polsce. Na brownie z tymi sk豉dnikami czai豉m si jednak d逝go, bo mimo wszystko troch obawia豉m si tego po陰czenia w cie軼ie. No i chyba mia豉m racj, bo to brownie b璠zie zalicza這 si na moim blogu raczej do upadk闚. Z pewno軼i moj win by這 to, 瞠 piek豉m je troch za d逝go (35 minut w mniejszej blaszce ni sugerowana w przepisie). Zagapi豉m si i wyj窸am je za p騧no z piekarnika. Brzegi ciasta by造 zbyt suche. 字odek na szcz窷cie by w porz康ku, cho i tak nie powala smakiem. Ca這嗆 by豉 zdecydowanie zbyt wytrawna i intensywna jak dla mnie: nast瘼nym razem albo ca趾owicie pomin窸abym kakao, albo da豉 go du穎 mniej. Doda豉bym te troch wi璚ej cukru. Mas這 orzechowe, mimo, 瞠 da豉m go prawie 300g prawie ca趾iem si zagubi這. Jego smak by zbyt ma這 wyczuwalny. By豉m tym faktem strasznie zawiedziona. M鎩 m捫 nazwa to brownie najgorszym jakie jad. Nie spos鏏 si nie zgodzi, bo do tej pory wszystkie brownie jakie robi豉m by造 lepsze. Zm璚zy造鄉y go jako z moj szwagierk, kt鏎ej dzi瘯uj za to po鈍i璚enie ;), ale do tego przepisu raczej ju nie wr鏂. No chyba, 瞠 po du篡ch modyfikacjach.
Przepis znalaz豉m tutaj.
A mo瞠 Wy znacie jaki dobry, sprawdzony przepis na ciasto 陰cz帷e czekolad z mas貫m orzechowym? Ch皻nie wypr鏏uj co innego - nie zniech璚i豉m si :)




Sk豉dniki (blaszka 25x31 cm):
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 300 g cukru (nast瘼nym razem dam troch wi璚ej)
  • 4 jajka
  • 150 g m彗i
  • 4 造磬i kakao (da豉m 3, a i tak wg mnie by這 to za du穎)
  • ok. 200-250 g mas豉 orzechowego

Wykonanie:

Mas這 rozpu軼i w garnku z czekolad i cukrem. Podgrzewa, mieszaj帷, a masa b璠zie g豉dka. Zdj望 z ognia i po 2-3 minutach dodawa pojedynczo jajka, po ka盥ym dok豉dnie miksuj帷 mas. Nast瘼nie stopniowo dosypywa przesian m彗 wymieszan z przesianym kakao. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzch wy這篡 za pomoc 造瞠czki mas這 orzechowe. Mo積a porobi wzorki za pomoc wyka豉czki. Piec w piekarniku ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)




Love mas這 orzechowe edycja III
pi徠ek, 14 lutego 2014
Czekoladowy tort z kremem malinowym

Czekolada i maliny...moje ulubione kulinarne po陰czenie. Niemal tak kultowe jak jab趾a i cynamon. W mojej kuchni wykorzystywa豉m je ju wielokrotnie, jak cho熲y w przepysznym sernikobrownie z malinami, boskiej tarcie czy zesz這rocznym urodzinowym torcie, bardzo podobnym zreszt do dzisiejszego wypieku. Gdy zobaczy豉m ten przepis u Dorotus, wiedzia豉m, 瞠 to ciasto nie mo瞠 mi nie smakowa. I powiem Wam, 瞠 by這 naprawd smaczne, ale chyba jednak wspomniany wy瞠j tort z zesz貫go roku smakowa mi troch bardziej. Dzisiejsza propozycja jest bardziej ci篹ka. Ciasto wilgotne, do嗆 mocno wytrawne: nast瘼nym razem da豉bym chyba mniej kakao. Wyros這 ze spor g鏎k, kt鏎a p瘯豉 na g鏎ze. Bardzo dobrze si kroi這. Ba豉m si go przekroi na trzy blaty, bo nie mam w tym wprawy, ale my郵, 瞠 niepotrzebnie. Co do kremu: wol jednak wersj, w kt鏎ej cz窷 mascarpone zast徙iona jest krem闚k. Krem jest wtedy l瞠jszy i moim zdaniem smaczniejszy.

Przepis Dorotki zmodyfikowa豉m do嗆 mocno pod siebie. Ciasto upiek豉m w blaszce w kszta販ie serca. Zrobi豉m tylko jedn warstw kremu, jednak ciasto sporo na tym straci這, zar闚no pod wzgl璠em wizualnym, jak i smakowym. Nie polecam takiego eksperymentu ;) Zamiast wierzchniej polewy malinowej u mnie polewa czekoladowa. Przepis podaj z moimi zmianami. Po orygina odsy豉m do autorki.




Sk豉dniki:

Ciasto (forma w kszta販ie serca o 鈔ednicy 26 cm):
  • 7 jajek
  • 340 ml mleka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki br您owego cukru
  • 340 g m彗i pszennej
  • 120 g kakao (nast瘼nym razem dam zdecydowanie mniej)
  • nieca豉 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego

Fru瞠lina malinowa:

  • 500 g malin, 鈍ie篡ch lub mro穎nych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 造磬a soku z cytryny
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Krem malinowy:

  • fru瞠lina malinowa (ca這嗆)
  • 500 g serka mascarpone

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W jednym naczyniu po陰czy roztrzepane lekko jajka, mleko, olej, br您owy cukier oraz ekstrakt z wanilii. W drugim: przesian m彗, kakao, sod i proszek do pieczenia. Przesiane sypkie produkty wsypa do naczynia z mokrymi sk豉dnikami i wymiesza do po陰czenia (nie u篡waj帷 miksera, np. przy pomocy r霩gi kuchennej). Ciasto wyla do formy, w kt鏎ej dno wy這穎no papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez oko這 60 minut lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka. Wyj望 z piekarnika, wystudzi. Ciasto uro郾ie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odci望 'g鏎k' i pokruszy. Pozosta貫 ciasto przekroi wzd逝 na 2 cz窷ci.

Fru瞠lina malinowa:

Mo積a j przygotowa dzie wcze郾iej.

W garnku wymiesza maliny z cukrem. Postawi na palniku o 鈔edniej mocy i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Doda sok z cytryny oraz m彗 ziemniaczan rozpuszczon w 造盧e wody. Wymiesza, zagotowa i zdj望 z palnika. Ca這嗆 mo積a dodatkowo zmiksowa. Przetrze przez sito (ja przetar豉m ca這嗆, cho wg autorki wystarczy przetrze po這w). 疾latyn rozpu軼i w 1/4 szklanki gor帷ej wody. Doda do niej 2-3 造磬i przetartych malin, aby lekko j rozrzadzi, a nast瘼nie wla j do reszty sosu owocowego. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, by fru瞠lina zg瘰tnia豉. W moim przypadku fru瞠lina po nocy w lod闚ce bardzo mocno zg瘰tnia豉 - konsystencj przypomina豉 galaretk. Podgrza豉m j lekko w mikrofali, aby j rozrzadzi. Nast瘼nym razem dam chyba troch mniej 瞠latyny.

Krem malinowy:

Fru瞠lin malinow zmiksowa dok豉dnie ze sch這dzonym serkiem mascarpone.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa 2/3 kremu. Przykry drugim blatem. Boki tortu posmarowa pozosta造m kremem, opr鏀zy czekoladowymi okruszkami, przyciskaj帷 je do tortu. Na g鏎 wyla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa, w sezonie np. 鈍ie篡mi malinami. Sch這dzi. Smacznego :)