| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

poniedzia貫k, 05 pa寮ziernika 2015
Zapiekana owsianka ze 郵iwkami

Kolejna wersja pieczonej owsianki. Tym razem wersja ze 郵iwkami i p豉tkami migda這wymi :)

pieczona owsianka ze 郵iwkami

Sk豉dniki:

  • niedu篡, mocno dojrza造 banan
  • kilka 郵iwek
  • 5 造瞠k p豉tk闚 owsianych pe軟oziarnistych
  • p馧 szklanki mleka
  • 造瞠czka kakao
  • ew. mi鏚/cukier
  • p豉tki migda這we

Wykonanie:

Banana zmiksowa razem z mlekiem i kakao. Doda p豉tki owsiane. Wymiesza. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Ca這嗆 prze這篡 do kokilki. Na wierzchu pouk豉da pokrojone 郵iwki, wbijaj帷 je nieco do 鈔odka. Posypa p豉tkami migda這wymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

Czas na 郵iwki

pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

poniedzia貫k, 03 sierpnia 2015
Czekoladowa owsianka zapiekana z wi郾iami, bananem i porzeczkami

Tak bardzo zasmakowa這 mi ostatnio po陰czenie banan-wi郾ie-kakao, kt鏎e wypr鏏owa豉m w tym pysznym koktajlu, 瞠 postanowi豉m p鎩嗆 o krok dalej i wykorzysta je do zdrowego i smacznego 郾iadania. Zapiekana owsianka ostatnio cz瘰to go軼i na moim stole, ale jeszcze nie mia豉m okazji zrobi jej zdj耩. W tej wersji wysz豉 jednak tak smacznie, 瞠 musia豉m si ni z Wami podzieli i zach璚i do jej zrobienia. Doda豉m jeszcze troch czerwonych porzeczek, bo akurat mia豉m je pod r瘯. Zdecydowanie jedno z najlepszych 郾iada, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Warto si skusi :)

pieczona owsianka z wi郾iami1

Sk豉dniki (1 porcja):

  • niedu篡, mocno dojrza造 banan
  • gar嗆 wi郾i
  • gar嗆 czerwonych porzeczek
  • 5 造瞠k p豉tk闚 owsianych pe軟oziarnistych
  • p馧 szklanki mleka
  • 造瞠czka kakao
  • ew. mi鏚/cukier

Wykonanie:

Banana zmiksowa razem z mlekiem i kakao. Doda p豉tki owsiane, porzeczki i wydrylowane wi郾ie. Wymiesza. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Ca這嗆 prze這篡 do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

pieczona owsianka z wi郾iami1

pieczona owsianka z wi郾iami srodek

Letnie owoce

鈔oda, 29 lipca 2015
Czekoladowy koktajl z wi郾iami i bananem

Jeden z lepszych koktajli, jakie mia豉m okazj pi. Wi郾ie, banan, kakao - wszystkie te sk豉dniki pysznie si ze sob komponuj. Mocno polecam :)

Przepis znaleziony u Mirabelki.

koktajl wi郾ie banan1

Sk豉dniki:

  • 150g wi郾i
  • 1 du篡, mocno dojrza造 banan (lub dwa mniejsze)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 造瞠czka kakao
  • ew. cukier do smaku

Wykonanie:

Wi郾ie umy i wydrylowa. Umie軼i je w blenderze razem z pokrojonym bananem, kakao i mlekiem. Zmiksowa. W razie potrzeby dos這dzi do smaku. Smacznego :)

koktajl wi郾ie banan2

Letnie owoce

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

poniedzia貫k, 20 lipca 2015
Cha逕owiec z wi郾iami

Pyszne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Evenki. Puszysty, wilgotny, kakaowy biszkopt, prze這穎ny rewelacyjnym kremem z budyniu i cha逕y. S這dycz masy prze豉muj kwa郾e wi郾ie, a ca這嗆 wie鎍zy czekoladowa polewa. Robi豉m to ciasto jaki czas temu, ale dopiero teraz nadarzy豉 si okazja by je doda. Naprawd warto si skusi. Nie b璠ziecie zawiedzeni :)

chalwowiec z wisniami

Sk豉dniki:

Biszkopt (blaszka 23x33 cm)

  • 6 du篡ch jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka m彗i
  • 4 造磬i kakao

Krem cha逕owy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie 鄉ietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 200 g mas豉
  • 400 g cha逕y waniliowej

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Dodatkowo:

  • litrowy s這ik kompotu z wi郾i (drylowanych) - u mnie s這ik 600 g

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Ciasto przela do blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec przez 30–35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wystudzi. Przekroi na dwa blaty.

Wi郾ie ods帷zy z kompotu (kompot zachowa).

Krem:

Budynie dok豉dnie rozrobi w szklance mleka. Pozosta貫 mleko zagotowa. Wla rozrobione budynie i gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷, by nie zrobi造 si grudki. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia.
Mi瘯kie mas這 utrze mikserem na puszyst mas. Dodawa stopniowo po 1 造盧e zimnego budyniu, a na koniec start na tarce o grubych oczkach cha逕. Miksowa do uzyskania g豉dkiej masy. Gotowy krem podzieli na 3 r闚ne cz窷ci.

Dolny blat biszkoptu nas帷zy dok豉dnie kompotem z wi郾i. Posmarowa go 1/3 kremu. Na wierzchu u這篡 ods帷zone dok豉dnie wi郾ie i przykry je kolejn porcj kremu (1/3). Na wierzchu po這篡 drugi blat biszkoptu. Nas帷zy go kompotem i posmarowa reszt kremu. Ciasto wstawi do lod闚ki, 瞠by krem nieco st篹a, a w mi璠zyczasie przygotowa polew.

Polewa:
Czekolad rozpu軼i na parze z mas貫m i krem闚k. Przestudzi, a gdy lekko zg瘰tnieje pola ni ciasto. Smacznego :)

W wi郾iowym sadzie 2015

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15