| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

pi徠ek, 22 kwietnia 2016
Kantyczka

S ciasta, kt鏎e zachwycaj mnie swoim wygl康em i kusz tak d逝go, a w ko鎍u im ulegam i piek, aby przekona si czy smak dor闚nuje stronie wizualnej. Najcz窷ciej tak w豉郾ie jest: eleganckie ciasto smakuje r闚nie dobrze, jak wygl康a. Czasami jednak zdarzaj si rozczarowania. I tak niestety jest w tym przypadku. Kantyczka wygl康a 鈍ietnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, prze這穎ne biszkoptami i d瞠mem, wyko鎍zone polew czekoladow. Podejrzewam, 瞠 ma ona wielu zwolennik闚, ja jednak do nich zalicza si nie b璠. Wg mnie ciasto by這 zdecydowanie za suche. Warstwy d瞠mu ma這 wyczuwalne, cho zu篡豉m dwa du瞠 s這iczki. Tam gdzie trafia豉 si odrobina marmolady, by這 w miar ok; gdy jej brakowa這, trzeba by這 ratowa si du膨 ilo軼i herbaty lub kawy. Do tego po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przyrumieni si tak mocno, 瞠 pozosta造 czas piek豉m je przykryte foli aluminiow. W 鈔odku by這 oczywi軼ie ci庵le surowe. Na plus to, 瞠 biszkopty by造 mi瘯kie i ciasto bardzo dobrze si kroi這. Kantyczka nie przypad豉 do gustu tak瞠 mojemu m篹owi i c鏎ce. Nie si璕n ju raczej po ten przepis, ale wklejam go tutaj, bo mo瞠 komu z Was si przyda. Gusta s wszak瞠 r騜ne :) Ja spo鈔鏚 takich zakr璚onych ciast zdecydowanie wybieram Popapra鎍a.

Przepis na kantyczk znale潭 mo積a na wielu blogach. Ja skorzysta豉m z przepisu Edysi.

kantyczka

Sk豉dniki (forma o wymiarach 40x25):

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 8 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 造磬i kakao
  • ok. 300 g okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 s這iki d瞠mu morelowego lub malinowego (u mnie s這ik d瞠mu brzoskwiniowego i s這ik d瞠mu wi郾iowego)

Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie z cukrem pudrem na puch. Ci庵le ucieraj帷, dodawa po jednym 鄴速ku, a nast瘼nie stopniowo m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia (2 造磬i m彗i od這篡). Z bia貫k ubi sztywn pian i wmiesza j delikatnie 造磬 do ciasta.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do I cz窷ci doda kakao, do II suchy mak, a do III od這穎ne 2 造磬i m彗i. Ka盥 cz窷 dok豉dnie wymiesza.
W wy這穎nej papierem do pieczenia prostok徠nej formie wyk豉da kolejno warstwy:

  • ciemne ciasto
  • biszkopty
  • d瞠m z pierwszego s這iczka
  • ciasto z makiem
  • biszkopty
  • d瞠m z drugiego s這iczka
  • jasne ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.

Polewa:

Margaryn stopi na ma造m ogniu. Doda cukier puder, kakao i gor帷 wod. Miesza, do rozpuszczenia i po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Doprowadzi do wrzenia i przestudzi. Lekko zastygaj帷, ale wci捫 lej帷 polew udekorowa ciasto. Smacznego :)

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

pi徠ek, 19 lutego 2016
Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Dzi zapraszam na krem czekoladowy z ....kaszy jaglanej. Cz瘰to widywa豉m go na r騜nych blogach i ciekawa by豉m jak smakuje. Przygotowuje si go 豉two i szybko. Jak wysz這? Musz przyzna, 瞠 ca趾iem przyjemnie. Czy smakuje jak Nutella? Nie. Czy jest smaczny? Tak. Czy jest zdrowy? Jak najbardziej. Czy zrobi go ponownie? Tak. Fajnie smakuje na kanapce, zw豉szcza tostach, jak i podany jako deser z owocami. Warto wypr鏏owa :)

Korzysta豉m z przepis znalezionych tu i tu.

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" u Atinki.

Polecam r闚nie inne kremy czekoladowe, na kt鏎e przepis znajdziecie na blogu:

- d瞠m bananowo-czekoladowy z kardamonem

- mas這 czekoladowo-orzechowe

- czekoladowy serek (zgodny z Montignaciem)

- krem Speculoos z powid豉mi

- czekoladowa pasta z ciecierzycy

czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki kaszy jaglanej
  • 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyska pasuj帷 Wam konsystencj)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • czubata 造磬a mas豉 orzechowego
  • mocno dojrza造 banan
  • czubata 造磬a kakao
  • 造磬a soku z cytryny
  • 2 造磬i miodu
  • 獞ier 造瞠czki soli

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Ugotowan kasz prze這篡 do blendera i zmiksowa razem z mlekiem. Doda kakao, pokrojonego banana, mas這 orzechowe, rozpuszczon czekolad i sok z cytryny. Zmiksowa wszystko na g豉dki krem. Dos這dzi do smaku miodem. Wymiesza. Przechowywa w lod闚ce do 7 dni. Smacznego :)

czekoladowy krem z jaglanki

kanapki z kremem z jaglanki

pi徠ek, 27 listopada 2015
Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Bia豉 Pavlova). R闚nie pyszna i elegancka. Z kawa趾ami czekolady, bit 鄉ietan i kwa郾ym granatem. Pyszny deser. Wypr鏏ujcie..nie b璠zie mogli si jej oprze. Gwarantuj :)

Przepis z bloga Moje Wypieki.

czekoladowa pavlova

Sk豉dniki:

  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • ew. 1 鄉ietan-fix
  • granat
  • 3 郵iwki

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Nast瘼nie doda przesiane kakao, 造瞠czk octu i posiekan czekolad. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa okr庵 (鈔ednica ok. 23 cm). Na narysowany okr庵 wy這篡 ubite bia趾a. Blaszk w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bez przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. godziny (czas pieczenia trzeba dostosowa do mo磧iwo軼i w豉snego piekarnika). Gotow bez studzi w uchylonym piekarniku.

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixem. Gotow bit 鄉ietan wy這篡 na upieczon bez, tu przed samym podaniem. Udekorowa pestkami granatu i pokrojonymi 郵iwkami. Smacznego :)

czekoladowa pavlova

czekoladowa pavlova3

czekoladowa pavlova

Jesienne s這dko軼i!

鈔oda, 11 listopada 2015
W璕ierskie nale郾iki a la Gundel (z orzechami i czekolad)

Nale郾iki a'la Gundel kusi造 mnie od dawna. "Orzechowy Tydzie" jest 鈍ietn okazj, by w ko鎍u je wypr鏏owa. Ten tradycyjny w璕ierski deser wymy郵ony zosta przez s造nnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy w這skie, ale tak瞠 rodzynki i rum. Ca這嗆 oblana jest gor帷ym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno syc帷e danie. Po zjedzeniu jednego takiego nale郾ika mia豉m dosy. M鎩 m捫 r闚nie podda si przy drugiej sztuce :) Z ch璚i powr鏂 jeszcze kiedy do tego deseru.

Przepis na nadzienie znalaz豉m na blogu Chilibite, za sos zrobi豉m wg pomys Natalii z Poezji Smaku.

nale郾iki ala gundel

Sk豉dniki:

Nadzienie:

  • 150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 150g orzech闚 w這skich
  • 75g p豉tk闚 migda這wych
  • 75g jasnych rodzynek
  • 50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 20g cukru
  • 50ml rumu

Sos czekoladowy:

  • 50 g mas豉
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao

Wykonanie:

Przygotowa nadzienie: Krem闚k zagotowa z cukrem, rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow. Gotowa przez ok. 5 minut, co jaki czas mieszaj帷. Orzechy wymiesza z p豉tkami migda這wymi. Lekko upra篡 je na suchej patelni. Zmiksowa i doda do gotuj帷ej si 鄉ietanki. Po 2-3 minutach zdj望 z gazu. Doda rum. Wymiesza. Gotowym farszem smarowa nale郾iki. Sk豉da je w chusteczk. U這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m, przykry foli i podgrzewa ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika mo積a podgrza je z obu stron na patelni). W mi璠zyczasie przygotowa sos: rozpu軼i mas這, doda krem闚k, cukier puder i kakao. Wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciep貫 nale郾iki pola gor帷ym czekoladowym sosem. Podawa od razu. Smacznego :)


nale郾iki ala gundel


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15