| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

鈔oda, 15 lutego 2017
Mus czekoladowy z awokado i banana

Nie jestem fank awokado. Nie pa豉m uczuciem ani do guacamole, ani do r騜nych past z jego dodatkiem. Z ka盥ej jednak strony s造sz nad nim zachwyty: jakie smaczne, uniwersalne, zdrowe. Postanowi豉m wi璚 da mu kolejn szans, tym razem w wersji s這dkiej. U Panny Malwinny znalaz豉m ciekawy przepis na mus z awokado i banana. Postanowi豉m przygotowa go na wczorajsze walentynki. I powiem Wam, 瞠 by這 to naprawd dobre. Dodatek orzech闚 i granatu podkr璚i jeszcze dodatkowo jego smak. Warto wypr鏏owa :)

mus z awokado i banana

Sk豉dniki:

  • 2 dojrza貫 awokado
  • 2 banany
  • 2 造磬i kakao
  • 1-2 造磬i miodu (do smaku, mo瞠 by te zwyk造 cukier, ksylitol)
  • ew. 2 造磬i zmielonych orzech闚 laskowych
  • owoce do dekoracji (u mnie granat)

Wykonanie:

Banany, awokado oraz kakao umie軼i w blenderze i zmiksowa na g豉dki krem. Doda orzechy i mi鏚 do smaku. Wymiesza. Je郵i ca這嗆 b璠zie za g瘰ta mo積a doda 造磬 mleka. Gotowy mus umie軼i w pucharkach. Udekorowa owocami. Smacznego :)

mus awokado banan granat

pi徠ek, 10 lutego 2017
Czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Ciasto z fasoli mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od bardzo dawna. Za ka盥ym razem jednak, gdy chcia豉m je upiec, traci豉m zapa. Wydawa這 mi si, 瞠 zmarnuj sk豉dniki i nikt poza mn nie b璠zie chcia go tkn望. Kiedy jednak na blogu Kasi znalaz豉m ten przepis, stwierdzi豉m, 瞠 pora si skusi. Upiek豉m je ca趾iem niedawno. I wiecie co? Smakowa這 mi. M捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 jest ca趾iem smaczne, a to ju spory sukces. Pocz瘰towa豉m nim tak瞠 rodzic闚. Zjedli, raczej z grzeczno軼i i na si喚. Mam dziwne wra瞠nie, 瞠 wi璚ej na takie eksperymenty si nie dadz nam闚i. Zw豉szcza moja mama ;) Ciasto jest intensywne w smaku - mocno kakaowe, z lekkim posmakiem banan闚. Mo瞠 troch za ma這 s這dkie, ale to tylko moje odczucie. Konsystencj przypomina brownie: ci篹kie, mokre, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Smak fasoli dla mnie niewyczuwalny, cho moja mama twierdzi豉 wr璚z przeciwnie. By mo瞠 zadzia豉豉 si豉 perswazji i gdybym powiedzia豉 jej, 瞠 to ciasto z fasoli, dopiero po degustacji, nie wyczu豉 by jej smaku. My郵, 瞠 jeszcze kiedy wr鏂 do tego wypieku. Troch zdrowsza wersja czekoladowego ciasta, bezglutenowa i nie odk豉daj帷a si w biodrach ;)

czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 15x25 cm)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do嗆 mocno dojrza貫 banany
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, cukru palmowego lub ksylitolu (u mnie cukier trzcinowy; ciasto by這 ma這 s這dkie, wi璚 mo積a zwi瘯szy troch jego ilo嗆, je郵i kto nie przepada za mocno intensywnymi, czekoladowymi wypiekami)
  • ziarna z 1 laski wanilii (lub 2 造瞠czki cukru z prawdziw wanili)
  • 4 jajka
  • 4 czubate 造磬i kakao
  • 3 造磬i oleju kokosowego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasol przep逝ka na sicie pod silnym strumieniem wody. Wszystkie sk豉dniki ciasta umieszczamy w blenderze. Miksowa na wysokich obrotach przez kilka minut, a masa b璠zie g豉dka i jednolita, bez wyczuwalnych kawa趾闚 fasoli. Gotowe ciasto prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Moje ciasto podczas pieczenia 鄉iesznie wyros這 ponad blaszk i p瘯這, ale po ostudzeniu w miar si wyr闚na這. Gotowe mo積a dowolnie udekorowa. Ja pola豉m je rozpuszczon gorzk czekolad i posypa豉m cukrowymi gwiazdkami. Smacznego :)

ciasto z fasoli

ciasto z czerwonej fasoli

ciasto fasolowe z bananami

pi徠ek, 03 lutego 2017
Ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Dzi przepis dla wszystkich tych, kt鏎zy lubi po陰czenie mas豉 orzechowego z bananem. Do takich os鏏 zaliczam si ja i zalicza si te Elvis Presley, o czym wspomina豉m przy okazji przepisu na jego ulubion kanapk. Jestem jednak pewna, 瞠 takich os鏏 jest wiele, bo mas這 orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cie軼ie pomi璠zy czekoladowym biszkoptem znajduj si dwie smaczne masy, 鈍ietnie si ze sob komponuj帷e i sprawiaj帷e, 瞠 ci篹ko jest poprzesta na jednym kawa趾u. Od siebie doda豉m do masy ze 鄉ietan serek mascarpone, aby masa by豉 bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m na blogu Kruche babeczki.

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i kakao
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i oleju
  • 造磬a wody

Masa bananowa:

  • 1,5 kg banan闚
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Masa z mas貫m orzechowym:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • kilka 造瞠k mas豉 orzechowego (ilo嗆 wg uznania)
  • 1 czubata 造磬a 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatnik闚
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. 草速ka po陰czy z olejem i doda do bia貫k. Nast瘼nie wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i, proszek do pieczenia, kakao i 造磬 wody. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko逝 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzi i przekroi na dwa blaty.

Masa bananowa:

Galaretki rozpu軼i w 500 ml (czyli w po這wie zalecanej ilo軼i) gor帷ej wody. Ostudzi. Banany obra i zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Doda bananowe puree i t篹ej帷e galaretki. Dok豉dnie zmiksowa. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyr闚na i roz這篡 na niej warstw herbatnik闚.

Masa z mas貫m orzechowym:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda mascarpone i mas這 orzechowe. Na koniec doda 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek. Gotow mas wy這篡 na herbatniki. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorowa rozpuszczon czekolad. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

pi徠ek, 13 maja 2016
Brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

Ciasto z kaszy jaglanej by這 w moich planach od dawna. Chcia豉m sprawdzi, jak sprawdza si ona w s這dkich wypiekach. Pad這 na brownie, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Cynamonowy py. Nie by豉bym sob, gdybym nic nie zmieni豉. Piek豉m to ciasto z c鏎k, kt鏎a dorzuci豉 od siebie rodzynki i wi鏎ki kokosowe. Ja za u這篡豉m na wierzchu dwie gruszki i posypa豉m ca這嗆 migda豉mi. Przed pieczeniem ciasto by這 bardzo rzadkie: musia豉m piec je ponad 20 minut d逝瞠j ni podano w przepisie. A jak smakowa這? Ca趾iem przyjemnie :) Nie por闚nywa豉bym jednak jego smaku do tradycyjnego brownie z du膨 ilo軼i czekolady. To ciasto smakuje inaczej, ale r闚nie dobrze. Jest bardziej delikatne, mocno kakaowe, nie za s這dkie, no i troch bardziej zdrowe ni tradycyjne brownie :) Gruszki i migda造 fajnie si tu wpasowa造 - my郵, 瞠 nie warto ich pomija. Je郵i macie ochot na odrobin bardziej dietetyczne ciasto, bez dodatku m彗i, to zach璚am Was do jego wypr鏏owania.

brownie z kaszy jaglanej

Sk豉dniki (blaszka 24cmx24 cm):

  • p馧 szklankikaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki br您owego cukru (je郵i wolicie bardziej s這dkie ciasta, mo積a zwi瘯szy ilo嗆 do 3//4 szklanki)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • dwie gruszki
  • 3 造磬i wi鏎ek kokosowych
  • gar嗆 rodzynek
  • p豉tki migda這we

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem (ok. 2 szklanek). Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia. Przestudzi. Do ch這dnej kaszy doda pozosta貫 sk豉dniki: olej, jajka, cukier, mleko, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa na g豉dk mas. Dosypa wi鏎ki kokosowe i rodzynki. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 pokrojone gruszki. Ca這嗆 posypa p豉tkami migda這wymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (mi zaj窸o to d逝瞠j, bo ok. 65 minut). Smacznego :)


brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

brownie kasza jaglana gruszki migda造

jaglane brownie z gruszkami

pi徠ek, 29 kwietnia 2016
Chatka Baby Jagi (Chatka Puchatka)

Chatka Baby Jagi, zwana r闚nie przez niekt鏎ych Chatk Puchatka, to znane i lubiane przez wiele os鏏 ciasto, sk豉daj帷e si z herbatnik闚 oraz dwukolorowej masy serowej. Jego fantazyjny kszta速 podoba si zw豉szcza dzieciom i zawsze wywo逝je ich zaciekawienie. Przygotowanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest wcale trudne ani pracoch這nne. Dok豉dn instrukcj sk豉dania ciasta znajdziecie na blogu Arabeski, sk康 zaczerpn窸am ca造 przepis. Chatka bardzo nam smakowa豉 i znika豉 w szybkim tempie: c鏎cia wyjada豉 mas 造瞠czk jeszcze przed z這瞠niem, oblizuj帷 si i m闚i帷, 瞠 jest pyszna. My郵, 瞠 warto cho raz przyrz康zi to ciasto samemu w domu.

Przepisem tym otwieram na blogu nowy cykl "Smaki dziecistwa". Co jaki czas b璠 pojawia si w nim potrawy, z kt鏎ymi 陰cz nas sentymentalne wspomnienia, przywo逝j帷e u鄉iech na twarzy. Te, kt鏎e przygotowywa豉 dla nas mama, babcia...kt鏎e jadali鄉y na wakacjach, podczas rodzinnych uroczysto軼i czy codziennych 郾iada. Chatka Baby Jagi jest z pewno軼i takim wspomnieniem...tyle tylko, 瞠 nie moim. Jada j cz瘰to jako dziecko m鎩 szwagier i z nim w豉郾ie to ciasto ju zawsze b璠zie mi si kojarzy這 :)

Na blogu znajduje si ju kilka przepis闚, kt鏎e ca趾owicie kojarz mi si z moim dziecistwem. Je郵i jeste軼ie ciekawi jakie to potrawy, kliknijcie po lewej stronie w tag: smaki dzieci雟twa.

chatka baby jagi

Sk豉dniki:

  • 500g zmielonego twarogu (da豉m 700g)
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 造磬a kakao
  • 36 sztuk herbatnik闚 (tych wi瘯szych)
  • odrobina aromatu waniliowego

Polewa:

  • 1/4 kostki margaryny
  • p馧 szklanki cukru
  • 3 造磬i mleka w proszku
  • 1 czubata 造磬a kakao
  • 2-3 造磬i wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Dodawa do niej partiami zmielony twar鏬. Gotow mas podzieli na dwie cz窷ci: do jednej doda kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki roz這篡 na folii aluminiowej w 3 rz璠y po 6 ciastek. Rozsmarowa na nich mas kakaow (zostawi ok. 2-3 造磬i masy na 鈔odek). Przykry drug warstw herbatnik闚. Posmarowa je r闚nomiernie mas bia陰. Na 鈔odku u這篡 pasek z od這穎nej wcze郾iej masy kakaowej. Ca這嗆 z這篡 w „tr鎩k徠”, unosz帷 po bokach foli aluminiow do g鏎y. Wyr闚na ca這嗆 i wstawi do lod闚ki.

Przygotowa polew:

Margaryn rozpu軼i. Doda cukier, kakao i wod. Zagotowa. Zdj望 z ognia i doda mleko w proszku, dobrze wymiesza. Przestudzon polew obla sch這dzone ciasto. Udekorowa wg uznania. Gotow chatk w這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc, aby herbatniki dobrze zmi瘯造. Smacznego :)


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15