| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

poniedzia貫k, 24 listopada 2008
Muffinki z gruszkami

Jak d逝go mo積a wytrzyma bez muffinek? Ot騜 okazuje si, 瞠 niezbyt d逝go. Przynajmniej w moim domu. Zasmakowa造 nam te ma貫 babeczki bardzo, dlatego jak tylko mam chwilk staram si wypr鏏owa jaki fajny przepis. Poniewa mia豉m ostatnio nadmiar gruszek, postanowi豉m w豉郾ie takie muffinki upiec. Przepis na nie znalaz豉m w ksi捫eczce "Babeczki", kt鏎a pochodzi z serii "Nowa kuchnia w這ska" dodawanej niedawno do Gazety Wyborczej.

Przepis troch zmodyfikowa豉m. W oryginale dodawano do muffinek 60g korzenia imbiru w syropie. Niestety nie posiada豉m go, wi璚 zrezygnowa豉m z tego sk豉dnika, a zamiast niego doda豉m ma陰 gar嗆 rodzynek. Ale kiedy b璠 musia豉 wypr鏏owa wersj z imbirem, bo bardzo mnie to zaintrygowa這. Babeczki te proponowano pola roztopion bia陰 czekolad, z kt鏎ej te zrezygnowa豉m, bo nie mia豉m ochoty, a na takie s這dkie smaki.

Moje uwagi co do tych babeczek. By造 smaczne, ale o dziwo, lepiej smakowa造 nam na drugi dzie, co jest do嗆 dziwne je郵i chodzi o muffinki. Poza tym nie wyros造 one za bardzo, dlatego nast瘼nym razem nape軟i foremki prawie ca趾owicie. No i zrezygnuj wtedy raczej z papilotek, bo do嗆 ci篹ko wyjmowa這 siz nich muffinki. Tyle moich uwag. Teraz przepis.

Sk豉dniki:

- 2 du瞠 dojrza貫 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w drobn kostk

- 250g m彗i

- 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 75g posiekanych orzech闚 w這skich

- gar嗆 rodzynek

- 2 造磬i kakao

- 2 du瞠 jajka

- 100g cukru

- 100g mi瘯kiego mas豉

- 250 ml mleka

Wykonanie:

Przesian m彗 wymiesza w miscez proszkiem do pieczenia i sol. Doda kakao i posiekane orzechy. Ca這嗆 wymiesza. Jajka ubi z cukrem. Stopniowo dodawa do nich na przemian mas這, mleko i suche sk豉dniki, nie przerywaj帷 ubijania, a masa b璠zie g豉dka i kremowa. Na koniec wmiesza r璚znie gruszki i rodzynki. Ciastem nape軟i foremki. Dodatkowo, jak wida na zdj璚iu,mo積a posypamuffinkipo wierzchu posiekanymi orzechami. Piec oko這 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

pi徠ek, 14 listopada 2008
Muffinki z coca-col

Imprez polegaj帷ych na wsp鏊nym, tematycznym gotowaniu ostatnio strasznie si nam namno篡這. Cieszy mnie to bardzo, bo lubi takie zbiorowe pichcenie. Fajnie wiedzie, 瞠 w innych domach w tym samym czasie r闚nie kr鏊uj ziemniaki, orzechy czy te typowo polska kuchnia. Mysza Klapsiara zaproponowa豉 weekend z col, wi璚 dzisiejszy przepis jak najbardziej ten br您owy nap鎩 zawiera.

Nie mia豉m za bardzo pomys逝 na potraw z col. Musia這 to by co szybkiego, prostego i zdecydowanie s這dkiego, bo jako nie mog si przekona np.do mi瘰iwa marynowanego w coli. Mia豉m upiec ciasto z col, kt鏐 widzia豉m ju na wielu blogach, ale pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie go za du穎, jak dla mnie i m篹a. Rozmawiaj帷 wczoraj z siostr przez skype'a wspomnia豉m jej o weekendzie z col i spyta豉m, czy ma jaki pomys. Okaza這 si, 瞠 mia豉 (co ja bym bez Ciebie zrobi豉, sis?). Wyszpera豉 gdzie w necie przepis i tak oto powsta造 muffinki. S這dkie, wilgotne, z lekko wyczuwalnym smakiem coli, idealnie pasuj帷e dotego weekendu.Smaczne, aczkolwiek bez szale雟tw.

Przepis znaleziony na forum cin-cin. Jego autorem jest vidar.

Sk豉dniki (na 12 muffin):

- 2 jajka

- szklanka cukru

- 150g mas豉 lub margaryny

- szklanka coli

- szklanka m彗i

- 4 造磬i kakao

- 4 造瞠czki cukru waniliowego

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem na g瘰ty krem. Mas這 stopi, ostudzi, doda do niego ostro積ie szklank coli. W osobnej misce wymiesza sk豉dniki suche: m彗, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Do kremu z jajek i cukru wmiesza na przemian produkty sypkie oraz roztopione mas這 z col. Ciasto wla do foremek do 3/4 wysoko軼i. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

wtorek, 07 pa寮ziernika 2008
Tiramisu

Zaczn od czego s這dkiego..Od czego niebia雟ko pysznego i bardzo prostego w wykonaniu. Przepis na to tiramisu pochodzi z bloga Atiny i jego orygina mo積a znale潭 TU.

Sk豉dniki:

- p馧 szklanki cukru (wg. orygina逝 150 g)

- 5 鄴速ek

- 500g serka mascarpone

- pod逝積e biszkopty tzw. kocie j瞛yczki ( na blaszk o wymiarach 16x25 zu篡豉m jedno opakowanie)

- szklanka mocnej kawy

- aromat migda這wy (w oryginale rumowy)

- kakao

- od siebie doda豉m jeszcze oodrobin w鏚ki..mo積a zamiast tego doda amaretto, wtedy nie trzeba u篡wa ju aromatu

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem. Do powsta貫j masy doda mascarpone i wszystko dok豉dnie razem zmiksowa. Przygotowa kaw, ostudzi ji doda do niej aromat oraz w鏚k (lub amaretto). Kawy nie s這dzi, ca這嗆 b璠zie wystarczajaco s這dka. Biszkopty zanurza w zimnej kawie. Nie powinno to trwa d逝瞠j nie sekund, gdy mog si one rozlecie. Namoczone biszkopty u這篡 w formie i przykry po這w przygotowanego kremu. Nast瘼nie u這篡 drug warstw biszkopt闚 i na to wyla pozosta造 krem. Ca這嗆 posypa kakao i wstawic do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc.

Deser ten jestbardzo smaczny i nie wymaga wielkiego nak豉du pracy. Polecam serdecznie :)

Rada: Niewykorzystane w przepisie bia趾a mo積a z powodzeniem przela do plastikowego pojemniczka, zamkn望, zamrozi i wykorzysta innym razem.

1 ... 11 , 12 , 13 , 14 , 15