| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

pi徠ek, 20 lutego 2009
Ciasto czekoladowo-pomara鎍zowe

"Czekoladowy weekend" to brzmi kusz帷o..Tak pomy郵a豉m, gdy po raz pierwszy zobaczy豉m o nim informacj. W g這wie rodzi造 mi si r騜ne pomys造 na pyszne s這dko軼i, na dania pe軟e czekolady. I jak to zwykle bywa, 篡cie zweryfikowa這 moje plany. Weekend ten sp璠z u rodzic闚, wi璚 nie mog wzi望 udzia逝 w tej zabawie, na tyle, na ile bym chcia豉. Mo磧iwo軼i i czas pozwalaj mi na zaprezentowanie tylko jednego przepisu, nad czym troszk ubolewam. M鎩 wyb鏎 pad na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowo-pomara鎍zowe. Upiek豉m je par dni temu i jestem z niego bardzo zadowolona. Nie jest ono ani zbyt suche, ani zbyt wilgotne. Do嗆 mocno czekoladowe, za ma這 jednak jak dla mnie czu w nim pomara鎍z. Smaczne, idealne na popraw humoru.

Przepis pochodzi z "Biblioteki Poradnika Domowego": "Ciasta z czekolad i miodem".

Sk豉dniki :

- 6 jajek

- szklanka cukru

- szklanka m彗i

- 2 gorzkie czekolady (da豉m jedn gorzk, drug gorzk ze sk鏎k pomara鎍zow)

- p馧 kostki mas豉

- sok z du瞠j pomara鎍zy

- kilka kropel aromatu pomara鎍zowego (m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Czekolad i mas這 roztopi na ma造m ogniu (uwa瘸, aby masa si nie przypali豉). 草速ka utrze z cukrem, doda m彗, sok z pomara鎍zy i aromat. Ca這嗆 wymiesza. Doda och這dzon czekolad z mas貫m. Osobno ubi bia趾a na pian, doda do ciasta i delikatnie wymiesza. Piec w temperaturze 200 stopni przez oko這 20 minut (ja piek豉m oko這 35 minut). Smacznego :)

Gotowe ciasto mo積a udekorowa polew. Ja skorzysta豉m z przepisu na polew podanego przez Edysi. Bardzo smakowa豉 ona mojemu m篹owi. Za kazdym razem gdy jad kawa貫k ciasta, mrucza z zadowoleniem "Mmmm, pyszna jest ta polewa" :) Potwierdzam, pyszna jest. Taka, jak robi豉 cz瘰to moja mama. B璠 na pewno cz窷ciej ja przygotowywa.

Polewa (podaj za Edysi):

- 10 dag margaryny

- 10 dag cukru pudru

- 2 造磬i ciemnego kakao

- 2 造磬i gor帷ej wody

Margaryn stopi na ma造m ogniu.Doda do niejcukier wymieszany z kakao, wymiesza, dola wod. Doprowadzi do wrzenia i ostudzi.

pi徠ek, 19 grudnia 2008
Piernik z powid豉mi

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

By造 na moim blogu ju korzenne ciastka w ramach "Korzennego weekendu", by造 pierniczki, zwyk貫 i z witra篡kami...ba, ostatnio nawet muffinki piernikowe by造...ale nie by這 zwyk貫go, prostegopiernika, ciasta kt鏎e mnie osobi軼ie kojarzy si bardzo mocno ze 鈍i皻ami. Szuka豉m przepisu 豉twego, szybkiego w wykonaniu i takiego, co to nie trzeba czeka paru tygodni, aby go spr鏏owa. Piernikz powid豉mi, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Niebo w G瑿iespe軟ia wszystkie te kryteria i dlatego jest on moj pierwsz propozycja w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej" zorganizowanej przez Olg Smile.

Pierniki nie s jako specjalnie przeze mnie lubiane. Owszem, zapach 鈍ietny, ciekawy smak, ale nic ponadto. Z takimi te odczuciami podesz豉m do tego ciasta. Ukroi豉m jeszcze ciep造 kawa貫k.. w smaku 瘸dna rewelacja, no i do tego ma造 zakalec si nawet wkrad. Pomy郵a豉m, 瞠 wi璚ej do tego przepisu nie wr鏂.Wieczorempostanowi豉m da mu jeszcze jedn szans. I bardzo si ciesz, 瞠 tak zdecydowa豉m, bo po paru godzinach od upieczenia by po prostu fantastyczny...Polecam, naprawd warto :)

Sk豉dniki (cytuj za autorem; w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

-2 szklanki m彗i pszennej

- szklanka cukru

- szklanka mleka

- 125g mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki kakao

-2 造瞠czki przyprawy do piernika (da豉m 3)

- 造瞠czka sody + 造瞠czka proszku do pieczenia (da豉m dwie 造瞠czki sody, nie da豉m za to proszku)

- 250g powide 郵iwkowych (da豉m ca造 s這iczek..oko這 300g)

Wykonanie:

Cukier utrze z jajkiem na puszyst mas. Mas這 roztopi. Do masy jajecznej dodawa,ca造 czas mieszaj帷, przestudzone mas這, a nast瘼nie powid豉. Stopniowo dodawa reszt sk豉dnik闚: mleko oraz produkty sypkie.Ciastopiec w 180 stopniach oko這 godziny (ja piek豉m mniej wi璚ej 20 minut d逝瞠j).Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posmarowa polew czekoladow. Smacznego :)

poniedzia貫k, 01 grudnia 2008
Moje pierwsze pierniczki

Postanowi豉m do陰czy do "Festiwalu Pierniczk闚" zorganizowanego przez Malt獥79, cho jeszcze nigdy w 篡ciu ich nie piek豉m. Ale zawsze musi by ten pierwszy raz, prawda? Prosz jednak z g鏎y o wyrozumia這嗆 ;) Wzorowa豉m si na przepisie podanym przez Dorotus, kt鏎a z kolei zaczerpn窸a go od Ptasi. Pierniczki wysz造 smaczne (kilka sztuk ju zjedzonych) i niesamowicie pachn帷e. Do嗆 twardawe, zmi瘯n po kilku tygodniach w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Jak podaje Dorotus, bardzo d逝go i dobrze si przechowuj. Wypada mi wierzy na s這wo i mie nadziej, 瞠 moje wytrwaj do 鈍i徠.

Z przepisu wysz造 mi prawie cztery pe軟etakie talerze, jak poni瞠j.

Sk豉dniki (cytuj za Dorotus, w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

- 55 dag m彗i + wi璚ej do podsypywania (zu篡豉m m彗i troch wi璚ej, ale nie potrai powiedzie ile.. sypa豉m jej "na oko" )

- 30 dag miodu (u篡豉m ma造 s這iczek ok. 25 dag sztucznego miodu i doda豉m 3 造磬i naturalnego)

- 10 dag cukru pudru

- 12 dag mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki sody oczyszczonej

- 60 g przyprawy do piernik闚 (da豉m mniej, 40 g czyli dwa opakowania)

- 2 造瞠czki kakao

Wykonanie:

Podgrza mi鏚. Wymiesza go zsypkimi sk豉dnikami oraz roztopionym mas貫m (mi鏚 radzipodgrzewa Ptasia, a mas這 rozpuszcza Dorotus; skorzysta豉m z obu porad i wysz這ciasto, kt鏎e naprawd fajnie siwyrabia這 i wa趾owa這). Ca這嗆 wyrobi do momentu, a ciasto b璠zie jednolite w przekroju. Gotowe ciasto wa趾owa na grubo嗆 oko這 2-3 mm,podsypuj帷 ca造 czasm彗 (ja wa趾owa豉m na troch wi瘯sz grubo嗆). Wykrawa pierniczki i uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 8-10 minut (d逝瞠j nie, bo b璠 mie posmak goryczy).
Je瞠li pierniczki maj posiada otw鏎 na nitk, robimygo przed pieczeniem(np. za pomoc wyka豉czki). Gotowe pierniczki ostudzi iozdobi wed逝g upodobania.Przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku.

Ja swoje pierniczki lukrowa b璠 dopiero przed samymi 鈍i皻ami, ale jedn partiozdobi豉m ju teraz, 瞠by sprawdzi przepis na lukier. Ok, przyznam si, 瞠 to nie ja je lukrowa豉m, tylko m捫. I jestem pozytywnie zaskoczona jego zdolno軼iami i cierpliwo軼i, bo mi nigdy nie starcza ochoty na tak zabaw. Je郵i tak samo postara si przed 鈍i皻ami, to b璠ziemy mie 豉dn choink w tym roku :)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (du穎, nie powiem dok豉dnie ile, ale wydaje mi si, 瞠 zu篡豉m ok. 2 szklanek cukru pudru)

Bia趾o roztrzepa mikserem z cukrem pudrem. Razem powinno tworzy to g瘰t, nierozlewaj帷 si mas.

A oto efekt pracy mojego husbanda:

To moje trzy ulubione. U鄉iechni皻a, pyzata twarz, "crazy star"oraz (wg mojego m篹a) Buka. Czy kto wie z jakiej bajki pochodzi Buka?

I jeszcze jeden pierniczek..Choinka, o kt鏎ej m捫 powiedzia, 瞠 jest za brzydka, 瞠by pojawi si na blogu. A ja tak nie uwa瘸m...wi璚 zlitowa豉m si nad biedaczk. I oto ona:

niedziela, 30 listopada 2008
Trufelki piernikowe

Na zako鎍zenie "Weekendu korzennego" proponuj trufelki. Ma貫, okraglutkie,czekoladowe i bardzo smaczne. Taka ma豉 swoista s這dka "kropka nad i".

Przepis zaczerpni皻y z Kuchni pachnacej bazyli. Z przepisu wychodzi oko這 12 trufelk闚 wielko軼i orzecha w這skiego.

Sk豉dniki:

- 2 造磬i mas豉

- 2 造磬i 鄉ietany krem闚ki

- tabliczka mlecznej czekolady, startej na tarce ogrubych oczkach

- p馧 szklanki pokruszonych herbatnik闚

- 造瞠czka przyprawy do piernik闚 (da豉m dwie)

- kakao do obtoczenia trufelk闚

Wykonanie:

妃ietan podgrza. Gdy b璠zie gor帷a zestawi j z ognia, doda do niej start czekolad i mas這. Wszystko wymiesza razem na g豉dk mas. Nast瘼nie doda do masy przypraw do piernik闚oraz herbatniki i wstawi j do lod闚ki na godzin do st篹enia. Po wyj璚iu nabiera mas 造瞠czk i formowa z niej kulki, kt鏎e obtacza si dodatkowo w kakao. Gotowe trufelki umie軼iw papierowych papilotkach. Smacznego :)

pi徠ek, 28 listopada 2008
Speculaas czyli holenderskie korzenne ciasteczka

Kiedy mieszka豉m przez rok w Holandii zajada豉m si tymi ciastkami. Kruche, korzenne, o smaku piekarnika. Bardzo, ale to bardzo mi smakowa造. Ciasteczka te s szczeg鏊nie popularne, kiedy w Holandii pojawia si Sinterklaas czyli 鈍i皻y Miko豉j. Jego przybycie 鈍i皻uje si tam5 grudnia. Kiedy dowiedzia豉m si o weekendzie korzennym od razu na my郵 przysz造 mi w豉郾ie speculaas. Poszpera豉m troszk w internecie i trafi豉m na przepis Bajaderkiz forum cincin, kt鏎y bardzo przypad mi do gustu. Oryginalne speculaasy wypieka si w specjalnych formach (wygl康aj one wtedy tak lub tak). Ja niestety nigdzie takich nie znalaz豉m, dlatego musia豉m si zadowoli zwyk造mi foremkami do pierniczk闚. Smaku to jednak nie zmieni這...:) I przyznaj si bezbicia, 瞠 wysz造 mi te ciastkaciut za twarde..Najwyra幡iej piek豉m je zbyt d逝go. Nast瘼nym razem b璠 si trzyma dok豉dnie czasu pieczenia podanego w przepisie.

.

Sk豉dniki (cytuj za Bajaderk):

- 170g mi瘯kiego mas豉

- 2 szklanki br您owego cukru

-1 jajko

- 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migda堯w (bez sk鏎ki)

- dwie 造瞠czki gorzkiego kakao

- otarta sk鏎ka z jednej cytryny

- 3 szklanki m彗i

- oko這 3-5 造瞠k mleka

Przyprawy korzenne:

- dwie 造zeczki cynamonu

- p馧 造瞠czki mielonych go寮zik闚

- p馧 造瞠czki sproszkowanego imbiru

- p馧 造瞠czki kardamonu

- p馧 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej

Wykonanie:

Mas這 ubi z cukrem. Nast瘼nie doda jajko, migda造, przyprawy korzenne oraz sk鏎k z cytryny. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Stopniowo dodawa m彗. Na koniec doda mleko. Gotowe ciasto zawin望 w foli i w這篡 do lod闚ki na 30-60 minut.
Po sch這dzeniu ciasto do嗆 cienko rozwa趾owa (na grubo嗆 ok. 4-5 mm) i wycina z niego dowolne kszta速y b康 wciska ciasto w specjalne formy do Speculaas. Ciastka uk豉da na wy這穎nej pergaminem blaszce i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.