| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

sobota, 02 stycznia 2010
Brigadeiro

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

Irena i Andrzej zainaugurowalikilka dni temuna swoim blogunow zabaw, kt鏎a b璠zie polega豉 na przygotowywaniu potraw popularnych w kuchniach obu Ameryk. Zabawa ta, podobniejak akcja "Z widelcem po Europie"trwa豉 b璠zie ca造 rok.Mam nadziej, 瞠 b璠zieona鈍ietn sposobno軼i napoznanie egzotycznych i niecz瘰to spotykanych w naszych kuchniach smak闚.

Pierwszym krajem odwiedzanym przez Iren i Andrzeja jest ojczyznagor帷ej samby czyliBrazylia. Moj propozycj pochodz帷 z tego kraju s Brigadeiro czyli ma貫, s這dkie kuleczki, zrobione ze skondensowanego mleka oraz kakao, obtoczone w r騜nych posypkach. Przepis na nie jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a zaczerpn窸am goz portalu allrecipes.com.Same brigadeiro s smaczne, ale baaardzo s這dkie. Jedna ma豉 kulka wystarczy, aby zaspokoi ochot na s這dko軼i na ca造 dzie :) Moje brigadeiro wysz造 troch p豉skie, ale kto by si tam tym przejmowa ;)

Sk豉dniki:

- puszka s這dzonego mleka skondensowanego

- 造磬a mas豉

- 3 造磬i kakao

- czekoladowa posypka

Wykonanie:

W rondelku na ma造m ogniu podgrza razem skondensowane mleko, mas這 i kakao. Ca造 czas mieszaj帷,gotowa tak d逝go, a masa stanie si tak g瘰ta, 瞠 podczas mieszania b璠zie wida sp鏚 garnka (kilkana軼ie minut). Gotow gor帷mas zdj望 z ognia i przela do g喚bokiego talerza wysmarowanego mas貫m. Po ostygni璚iu formowa z niej ma貫 kulki, obtacza je w czekoladowej posypcei umieszczaw papierowychpapilotkach. Sch這dzi przed podaniem. Smacznego :)

Ps. Dzi瘯uj mojemu m篹owi, kt鏎y zwiedzi dzi ze mn, mimo fatalnej pogody, cztery sklepy, w poszukiwaniu czekoladowje posypki ;**

wtorek, 22 grudnia 2009
Pierniczki (przepis 2)

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Na tylu blogach ostatnimi dniami kr鏊owa造 pierniczki, 瞠 i ja postanowi豉m pokaza swoje :) W tym roku jako trudniej mi si je robi這. Nie wiem, czego to by豉 wina, bo przepiszamieszczony przezDorotus, a wcze郾iej przez Buni獥Buni na forum gazety.pl, nie by trudny. Chyba po prostu wybra豉m sobie na ich pieczenie kiepski dzie. Z ozdabianiem gotowych pierniczk闚 te nie chcia這 mi si jakozbytnio bawi. Nie mam do tego specjalnychzdolno軼i, ani nie jestem zbyt cierpliwa,dlatego te wygl康aj tak jak wygl康aj. Cz窷 pierniczk闚 wisi ju na naszej choince, cz窷 p鎩dzie do moich rodzic闚 i cz窷 do te軼i闚. Sporo pierniczk闚 zostawi豉m nieudekorowanych, bo takie bez lukru bardziejnam smakuj. Pierniczki z tego przepisu s ca趾iem smaczne i aromatyczne, fajnie zmi瘯造 po dw鏂h tygodniach w puszce.Gdybym mia豉 por闚naobecne pierniczki z moimi zesz這rocznymi, to powiedzia豉bym, 瞠 obecne s chybasmaczniejsze, ale z tamtym ciastem przyjemniej mi si pracowa這.

Moje pierniczki dodaj do Cudawiankowej akcji "安i徠eczne prezenty" oraz do zabawy Olgi Smile "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna".

Sk豉dniki (na ok. 50 piernik闚):

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g mas豉

-p馧 szklanki br您owego cukru (ja zast徙i豉m, tak jak radzi Dorotus, cukrem pudrem)

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki m彗i

- 造瞠czka sody

- 2 造磬i przyprawy do piernika

- 造瞠czka kakao (opcjonalnie, dla uzyskania ciemniejszego koloru)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (sporo, oko這 1,5 szklanki)

- ewentualnie barwniki spo篡wcze (u mnie koncentrat barszczu czerwonego)

Wykonanie:

Mi鏚, mas這 i cukier podgrza w garnuszku i wymiesza, do rozpuszczenia si cukru, przestudzi. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je nagrubo嗆 oko這 3 mm,podsypuj帷 m彗. Wycina foremkami pierniczki. Je郵i b璠ziemy wiesza pierniczki na choince, w surowych nale篡 zrobi otworek na wst捫eczk. Ja robi豉m je przy pomocy s這mki, ale mo積a te np. wyka豉czk.

Pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 8-10 minut w temperaturze 170ºC (pieczone d逝瞠j mog mie posmak goryczy).Upieczone pierniki s mi瘯kie, po czym szybkotwardniej. Przechowywane w szczelnym pojemniku pokilku dniach na pewno zmi瘯n. Pierniczki mo積a ozdobi wg uznania. Ja dekorowa豉m je lukrem zrobionym poprzez roztrzepanie mikserem bia趾a kurzego z cukrem pudrem. R騜owy lukier uzyska豉m dodaj帷 odrobin koncentratu barszczu czerwonego.Smacznego :)

A te pierniczki pojad do moich rodzic闚:

wtorek, 01 grudnia 2009
S這dko mi czyli trufelki tiramisu oraz trufelki marcepanowe

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 – 05.I.2010

Dzi rozpoczyna si kolejna blogowa zabawa przygotowana przez Olg Smile. "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna" trwa b璠zie przez ca造 miesi帷 i mam nadziej, 瞠 przyniesie nam wiele kulinarnych inspiracji. Jest dla mnie lekkim szokiem, 瞠 to ju, 瞠 mamy grudzie i 瞠 za oko這 3 tygodnie wszyscy si康ziemy z naszymi bliskimi przy wigilijnych sto豉ch. Mo瞠 zabrzmi to banalnie, ale nie mog uwierzy, 瞠 ten czas tak szybko p璠zi....

Moj pierwsz propozycj w ramach tej zabawy s trufle. Ma貫, okr庵貫 s這dko軼i, kt鏎e nadaj si zar闚no na poobiedni pocz瘰tunek przy kawie, jak i na ma造 s這dki prezent dla bliskiej nam osoby. Przygotowa豉m trufle w dw鏂h smakach. Przepis na trufle tiramisu znalaz豉m u Dorotus, ona za posi趾owa豉 si przepisem z forum CinCin, gdzie poda豉 go Caritka.Bardzo nam one smakowa造, cho nie zaszkodzi這by im gdyby by造 troszk twardsze. Najlepsze wg mnie s onena 2-3 dzie.Przepis na trufle marcepanowe znalaz豉m za w "Wielkiej Ksi璠ze Kucharskiej: 安i皻a Polskie" z kolekcji "Pani Domu". Zmieni豉m w nich tylko to, 瞠 zamiast obtacza je w kakao, pola豉m czekolad. Smakowa造 mi 鈔ednio, je郵i mam by szczera, ale np. wg moich rodzic闚 by造 zdecydowanie lepsze ni te o smaku tiramisu. No c騜, kwestia gustu. Niemniej jednak polecam oba przepisy w ramach domowych eksperyment闚 przed鈍i徠ecznych.

Trufelki tiramisu:

Sk豉dniki (na oko這 20-25 kulek):

- 250 g serka mascarpone

- 140 g biszkopt闚

- 造磬a cukru pudru (da豉m nieca貫 dwie 造磬i)

- cukier waniliowy (1 opakowanie 16-gramowe)

- 2造磬i kawy rozpuszczalnej

- 2 造磬i alkoholu

- kakao do obtoczenia

Wykonanie:

Kaw rozpu軼i w 6 造磬ach wrz帷ej wody, ostudzi, doda alkohol. Biszkopty rozdrobni na proszek, wymiesza z kaw. Odstawi na 20 minut. Serek mascarpone po陰czy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (ja wymiesza豉m dok豉dnie 造磬, ale mo積a te mikserem, byle nie za d逝go, bo masa zrobi si za rzadka). Do serka doda kawowe biszkotpty. Wymiesza wszystko dok豉dnie. Z gotowej masy formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, obtoczy je w kakako. Odstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)

Trufelki marcepanowe:

Sk豉dniki (na oko這 20 trufli):

- 40 dag migda堯w (w oryginale 3/4 migda堯w si mieli, a pozosta貫 w ca這軼i wk豉da do 鈔odka gotowych trufli; ja z tego zrezygnowa豉m i po prostu u篡豉m oko這 30 dag migda堯w)

- 30 dag cukru pudru (da豉m troch mniej)

- 3 造磬i rumu

- kakao do obtoczenia lub gorzka czekolada (oko這 150 gr)

Wykonanie:

Migda造 obra ze sk鏎ki(najlepiej zala je wrz徠kiem, odstawi na kilka minut, po czym zla wod i obra migda造: sk鏎ka wtedy praktycznie sama schodzi). Obrane migda造 zmieli, doda do nich cukier puder i rum. Uciera wszystko w misce drewnian 造磬. Nast瘼nie prze這篡 wszystko do rondelka i uciera na ma造m ogniu, a masa zacznie odstawa od 軼ianek naczynia. Mas prze這篡 na wilgotn lnian 軼iereczk, zawin望 i zostawi na dob (u mnie w lod闚ce). Nast瘼nego dnia mas zagnie嗆. Urywa z niej ma貫 kawa趾i i formowa niedu瞠 kulki. Gotowe obtoczy w kakao lub pola roztopion czekolad. Ja dodatkowo posypa豉m je pokruszonymi p豉tkami migda這wymi. Smacznego :)

Ps. Strasznie d逝ga notka mi dzi wysz豉 ;)

czwartek, 12 listopada 2009
Dwukolorowe ciasto bananowo-orzechowe

Nie mia豉m pomys逝 na potraw z orzechami. Nie, inaczej: mia豉m ich a za du穎 i nie wiedzia豉m, co wybra. Ale zerkn窸am na moje przepisy "Do zrobienia" i znalaz豉m ciasto, kt鏎e w zesz貫j edycji tej zabawy zaproponowa豉 Majanka, ale widzia豉m je te kiedy u Atinki, Iwonki, Eweny, Ireny i Andrzejaczy Evenki.Zrobi豉m ma貫 dochodzenie i wysz這 mi, 瞠 oryginalnie przepis pochodziod Bajaderki z forum CinCin. Uff, bardzo znane ciasto jendym s這wem, wi璚 nie mog豉m go nie zrobi. Wszystkie sk豉dniki mia豉m, wi璚 d逝go nie czeka豉m. Ciasto smakowa這 mi bardziej ni mojemu m篹owi, cho to on jest wielbicielem banan闚 i orzech闚. No ale c騜, wi璚ej by這 dla mnie, no nie? :) Proporcje s na ma陰 blaszk.

Przepis ten to moja propozycja do "Orzechowego Tygodnia" przygotowanego w tym roku przez Polk.

Sk豉dniki:

- p馧 kostki mas豉

- szklanka cukru

- jedno du瞠 jajko

- 1,5 szklanki m彗i

- 1,5 szklanki zmiksowanych banan闚 (oko這 3 du瞠 banany)

- szklanka posiekanych orzech闚 w這skich

- 1/4 szklanki gorzkiego kakao

- po 造瞠czce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Wykonanie:

M彗 przesia i wymieszaz proszkiem do pieczenia, sod oczyszczoni sol. Mas這 dok豉dnie utrze z mas貫m, doda do niego jajko i ekstrakt, ubi. Nast瘼nie doda bananyoraz m彗i dobrze ca這嗆 wymiesza. Gotow mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej z nich doda kakao, wymiesza i wyla do blachy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾. Na to wysypa posiekane orzechy, a nast瘼nie wyla na ca這嗆 warstw jasnego ciasta.Piec oko這 25 minut (japiek豉m oko這 40 minut)wpiekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

wtorek, 31 marca 2009
Kolorowa babka

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Babka to obok sernika obowi您kowe ciasto w czasie wielkanocnego 鈍i皻owania. Mia豉m ochot wypr鏏owa ostatnio znaleziony przepis na babk cytrynow, alew ostatniej chwili zmieni豉m zdanie. W wielu miejscach w interneciewidzia豉m wielokolorowe babki, pi瘯nie wygl康ajace i zach璚aj帷e do skosztowania. Poniewa akurat mia豉m w domu wszystkie potrzebne sk豉dniki, postanowi豉m przyrz康zi w豉郾ie tak wersj tego ciasta. Przepis zaczerpn窸am od niezawodnej Dorotus, ale mo積a go znale潭 r闚nie na wielu forach kulinarnych. Jak zd捫y豉m si zorientowa, babka ta znana jest r闚nie jako "Kwitn帷y tulipan", ale aby uzyska po膨dany efekt, nale篡 upiec j w keks闚ce. Ja korzysta豉m z okr庵貫j formy z kominkiem, wi璚 wygl康 nie jest jej najmocniejsz stron. Sama babka w smaku jest ca趾iem dobra. Najmniej smakowa豉 nam warstwa r騜owa, najbardziej kakaowa, ale to ju kwestia gustu. Wysz豉 mo瞠 troszk zbyt sucha, jak na m鎩 gust, ale do herbatki pasowa豉 idealnie. Posypana cukrem pudrem lub polana lukrem, mo瞠 by ciekaw propozycj na wielkanocny st馧.

Babka ta jest moj kolejn proppozycj w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna".

Sk豉dniki (podaj za Dorotus):

- kostka mas豉 lub margaryny

- 2 szklanki m彗i pszennej

- 1,5 szklanki cukru

- 6 jajek

- p馧 szklanki oleju

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

- 造磬a kakao

- kisiel cytrynowy

- kisiel wi郾iowy

- p馧 szklanki suchego maku

Margaryn (lub mas這) utrze z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawa kolejno 鄴速ka. Pod koniec ucierania doda olej. W osobnym naczyniu ubi na sztywn pian bia趾a i delikatniewmiesza jdo ciasta. M彗 po陰czy z proszkiem do pieczenia i doda do ciasta. Wymiesza delikatnie (ciasto jest raczej g瘰te). Ciasto podzieli na cztery cz窷ci: do pierwszej doda kisiel cytrynowy (proszek), do drugiej kisiel wi郾iowy, do trzeciej mak, a do czwartej kakao. Wszystkie cz窷ci dok豉dnie wymiesza. Warstwy wyk豉da jedn na drugw dowolnej kolejno軼i do formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez oko這 50 minut. Smacznego :)