| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

poniedzia貫k, 22 listopada 2010
Ciasto z kasz mann

Proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Cz瘰to robi豉m je, gdy mieszka豉m w akademiku, bez dostepu do piekarnika. Teraz przypomnia豉m sobie ten przepis ze wzgl璠u na zabaw "Jedzmy kasz" prowadzon przez Edysi79. Ciasto jest smaczne, ale chyba nie zachwyci這 mnie tak, jak zachwyca這 kilka lat temu. Przepis znalaz豉m w moim zeszycie z przepisami i pochodzi chyba do te軼iowej mojej siostry, ale pewno軼i nie mam :)

Sk豉dniki:

- herbatniki (u mnie 4 paczki, ale ich ilo嗆 zale篡 oczywi軼ie od wielko軼i blaszki)

- 1 op. cukru waniliowego

- litr mleka

- 2/3 szkl. cukru

- kostka margaryny

- 2 造磬i kakao

- szklanka kaszy manny

Dodatkowo:

-polewa czekoladowa i wi鏎ki kokosowe

Wykonanie:

Blaszk wy這篡 warstw herbatnik闚. W garnku zagotowa mleko z margaryn, cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Gdy zacznie wrze, doda szklank kaszy manny. Gotowa ok. 2-3 minut do zg瘰tnienia, ca造 czas energicznie mieszaj帷 (tak 瞠by nie porobi造 si grudki). Gor帷 gotow mas wyla na herbatniki i przykry j kolejn warstw ciastek. Udekorowa polew czekoladow i wi鏎kami kokosowymi. Smacznego :)


wtorek, 31 sierpnia 2010
Nutella ze 郵iwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z MM)

Przepis na te...hmm...powid豉 (?) znalaz豉m ju do嗆 dawno u Edysi, ale dopiero teraz uda這 mi si je przygotowa. Ca這嗆 co prawda, nie smakuje jak wspomniana nutella, ale zapewniam, 瞠 mimo to, jest naprawd bardzo, bardzo smaczna. Dla mnie i mojego m篹a najlepsza z ciep造mi jeszcze grzankami. Idealna na 郾iadanie. Polecam jako smaczn ciekawostk.

Nutell t zrobi豉m w wersji oryginalnej z cukrem oraz zmodyfikowanej dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca wersji z fruktoz. Obie wersje dobre, aczkolwiek ta Montignacowa, wysz豉 mi troszk rzadsza.

Jest to moja kolejna propozycja da akcji "Przetwory" oraz"Czas na 郵iwki".

Sk豉dniki (5 鈔edniej wielko軼i s這iczk闚):


- 3 kg 郵iwek w璕ierek bez pestek

- 1 kg cukru

- 2 cukry waniliowe (ja da豉m domowy cukier z wanili)

- 100 g ciemnego kakao

Wersja dla os鏏 na diecie Montignaca (3 鈔edniej wielko軼i s這iczki):

- 1,25 kg 郵iwek w璕ierek bez pestek

- 0,2 kg fruktozy

- 40 gciemnego kakao

- wanilia albo dozwolony aromat waniliowy (ja doda豉m 2 造磬i ekstraktu z wanili)

Wykonanie:


奸iwki przepu軼i przez maszynk (ja u篡豉m do tego blendera). Zmiksowane 郵iwki prze這篡 do garnka z grubym dnem.Doda cukier (lub fruktoz)i gotowa na ma造m ogniu cz瘰to mieszaj帷 oko這 2 godzin (masa powinna nieco zg瘰tnie). Naoko這 10 minut przed ko鎍em gotowania doda cukier waniliowy (lub ekstrakt)i kakao (po dodaniu kakao masa znacznie zg瘰tnieje, wi璚 przed jego wsypaniem nie mo瞠 by zbyt g瘰ta). Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.Gor帷 mas nak豉da do wyparzonych s這ik闚, pasteryzowa przez oko這 10 minut. Wg nas, najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego :)

AKCJA PRZETWORY

pi徠ek, 23 lipca 2010
Murzynek z wi郾iami

Kupi豉m pierwsze wi郾ie w tym roku. Poszuka豉m przepisu i upiek豉m z nimi ciasto. Po upieczeniu wygl康a這 ono 鈔ednio ciekawie: wszystkie wi郾ie opad造 w nim na d馧 (mimo, 瞠 obtoczy豉m je w m帷e), a du瘸 ilo嗆 kakao sprawi豉,瞠 s ma這 widoczne. Nie przeszkodzi這 to jednak w szybkim poch這ni璚iu ciasta, gdy okaza這 si one bardzo smaczne. Do zdj璚ia osta mi si jeden kawa貫k, ma這 reprezentatywny, no ale c騜, musi wystarczy ;) Przepis na tego murzynka znalaz豉m u Evenki i jest to moja propozycja do akcji "Kwitn帷a wi郾ia" prowadzonej przez Mirabelk.



Sk豉dniki:

- kostka margaryny

- 2 szklanki cukru (da豉m 1,5 szklanki)

- p馧 szklanki wody

- 3 p豉skie 造磬i kakao

- 4 jajka

- 2 szklanki m彗i

- 1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

- p馧 kilograma wydrylowanych wi郾i

Wykonanie:

W garnku rozpu軼i margaryn. Doda wod, cukier, kakao oraz cukier waniliowy. Gotowa razem chwil, ca造 czas mieszaj帷, do momentu, a cukier si rozpu軼i. Zdj望 z ognia i przestudzi. Z powsta貫j masy odla p馧 szklanki na polew. Do reszty doda 鄴速ka oraz m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Z bia貫k ubi pian i wmiesza j delikatnie do ciasta. Na koniec doda obtoczone w m帷e, wydrylowane wi郾ie. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wysmarowanej mas貫 i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. godzin. Gotowe, ostudzone ciasto pola wcze郾iej pozostawion polew. Smacznego :)

Z reszty wi郾i zrobi豉m kompot. Ka盥y chyba wie, jak go przyrz康zi, wi璚 tylko zdj璚ie, bez przepisu :)




poniedzia貫k, 22 marca 2010
Dwukolorowy sernik

Kuchnia Wielkanocna 2010

W ten weekend zgrzeszy豉m..Przyznaj si bez bicia. Ola豉m diet i zajada豉m si upieczonym przeze mnie sernikiem, zupe軟ie nie MM-owym. Nie zdziwi si, je郵i na koniec tygodnia waga skoczy do g鏎y lub b璠zie sta豉 w miejscu. No ale m闚i帷 szczerze nie mam chyba zbyt du篡ch wyrzut闚 sumienia. By這 warto :) Od dzi grzecznie wracam w obj璚ia Montignaca, a z Wami dziel si przepisem na serniczek, kt鏎y jest naprawd bardzo smaczny i szybki w wykonaniu.

Przepis na to ciasto znalaz豉m w gazetce z serii Pani Domu poleca "Ciasta - ABC udanych wypiek闚" (nr 6, 2009r). Sernik ten, figuruje w tej gazetce, jako zebra serowa,ale ja darowa豉m sobie robieniewzork闚 idlatego tezmieni豉m jena ciasto dwukolorowe. Nie robi豉m te kruchego ciasta. W zamiansp鏚 wy這篡豉m mas z Digestive i mas豉. M鎩 sernik jest troszk zbyt niski, borobi豉m go z po這wy porcji w ma貫j blaszce. Polecam jednak zrobi z ca這軼i sk豉dnik闚, bo inaczej zbyt szybko si sko鎍zy :)

Sernik ten dodaj do zabawy "Kuchnia Wielkanocna" zorganizowanej przez Olg Smile.

Sk豉dniki (ja robi豉m z po這wy porcji):

Sp鏚:

- 250 g ciastek Digestive (lub innych pe軟oziarnistych)

- 110 g mas豉

Masa serowa:

- 1 kg zmielonego twarogu

- budy waniliowy

- 250 ml 鄉ietany 36%

- po 2 造磬i m彗i pszenneji ziemniaczanej

- cukier waniliowy

- szklanka cukru

- 3 jajka

- sok z cytryny

- 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Ciastka na sp鏚 pokruszy na piasek (ja zrobi豉m to w foliowym woreczku za pomoc wa趾a do ciasta). Mas這 roztopi i wymiesza z ciastkami.Tak mas wylepi sp鏚 blaszki. Sch這dzi przez minimum30 minut w lod闚ce.

草速ka na mas oddzieli od bia貫k. Doda do twarogu, wsypa cukier, cukier waniliowy, budy i obie m彗i. Dok豉dnie rozetrze (ja zmiksowa豉m wszystko przez kr鏒k chwilk). Z bia貫k ubi sztywn pian. Osobno ubi sch這dzon krem闚k. Do utartej masy serowej doda ubit 鄉ietan, wymiesza, a potem po陰czy ze sztywn pian z bia貫k. Podzieli mas na dwie cz窷ci. Do po這wy masy przesia przez sito kakao i delikatnie wymiesza. Drug po這w masy wymiesza z kilkoma 造磬ami soku z cytryny.

Na wyj皻y z lod闚ki sp鏚 ciasteczkowy wyla mas z kakao, a na ni jasn mas serow. Masy lekko zamiesza, by cz窷ciowo si po陰czy造 i powsta造 fantazyjne wzory (ja darowa豉m sobie t cz窷). Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 100 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi sernik w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :)

pi徠ek, 19 lutego 2010
Ciasto czekoladowe z cukini

Na "Czekoladowy weekend", organizowany ponownie przez Be, czeka豉m d逝go i niecierpliwie. W g這wie uk豉da豉m, co przygotuj na t smaczn okazj. Los jednak okaza si przewrotny i skaza mnie na diet, na kt鏎ej o s這dko軼iach mog niestety zapomnie :( . My郵a豉m ju, 瞠 nie wezm udzia逝 w tej zabawie, ale przypomnia豉m sobie, 瞠 mam na dysku nieopublikowane jeszcze zdj璚ia pysznego czekoladowego ciasta z czas闚 przeddietowych :)) Mowo tu o cie軼ie, kt鏎e wypr鏏owa這 na blogach mn鏀two os鏏 i kt鏎e u ka盥ego wygl康a這 mega apetycznie, a mianowicie o czekoladowym cie軼ie z cukini. Dodatek cukinii wydawa mi si nieco dziwny, ale tak naprawd wcale w tym cie軼ie jej nie czu. By mo瞠 dzi瘯i niej jest ono tak pysznie wilgotne? Ciasto to jest rewelacyjne i polecam je ka盥emu wielbicielowi czekolady. Naprawd warto si skusi :)

Przepis na ciasto znalaz豉m u Dorotus, a ona zaczerpn窸a je z tej stronki.

Sk豉dniki:

- 115 g mi瘯kiego mas豉

- p馧 szklanki oleju

- 250 g cukru

- 300 g m彗i pszennej

- 2 du瞠 jajka

- p馧 szklanki kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany lub jogurtu naturalnego

- 2 szklanki cukini startej na tarce o du篡ch oczkach (oko這 340 g)

- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub gorzkich chips闚 czekoladowych)

- 60 g kakao

- 造瞠czka ekstraktu z wanilii

- 造瞠czka sody oczyszczonej

- p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- ewentualnie 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo na polew:

- 100 g gorzkiej czekolady

-40 g mas豉

Wykonanie:

Mas這 zmiksowa na jasn puszyst mas, stopniowowlewaj帷 olej. Do tak przygotowanej masy doda cukier, sod oczyszczon, proszek do pieczenia, s鏊i ekstrakt waniliowy. Zmiksowa. Doda jajka, a nast瘼nie na przemian m彗 ze 鄉ietan, ca造 czas miksuj帷.Dosypa kakao i kaw, a na ko鎍u doda start cukini i posiekan czekolad.Wszystko dok豉dniewymiesza. Ciasto prze這篡 doblaszkio wymiarach 22 x 33 cm (wy這穎nej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart). Piecw temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka (u mnie oko這 godziny). Upieczone i ostudzone ciasto pola polew czekoladow (czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, doda mas這, wymiesza). Smacznego :)