| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

sobota, 17 grudnia 2011
Piernik marchewkowy

Wilgotne, mi瘯kie i aromatyczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m ostatnio u Majanki. Z kubkiem gor帷ej herbaty idealnie umila oczekiwania na 鈍i皻a... :)



Sk豉dniki:
  • 2 niepe軟e szklanki m彗i pszennej
  • 2 szklanki startej marchewki
  • szklanka cukru
  • szklanka oliwy
  • 3 jajka (da豉m 4)
  • po czubatej 造瞠czce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • czubata 造瞠czka kakao
  • czubata 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka przyprawy do piernika (to m鎩 dodatek)
  • gar嗆 ulubionych bakalii (u mnie sparzone wcze郾iej rodzynki i sk鏎ka pomara鎍zowa)
Wykonanie:

Oliw zmiksowa z cukrem na jednolit mas. W trakcie ubijania dodawa sypkie sk豉dniki (m彗, proszek do pieczenia, sod, kakao, cynamon i przypraw do piernika) oraz jajka. Na ko鎍u doda start marchewk oraz bakalie. Form do pieczenia wysmarowa t逝szczem,wysypa bu趾 tart i wyla do niej ciasto. Piec przez oko這 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub udekorowa polew czekoladow. Smacznego :)
鈔oda, 16 listopada 2011
Zebra

To ciasto cz瘰to piek豉 moja mama. Pami皻am, jak bardzo podoba這 mi si wylewanie na przemian masy jasnej i ciemnej. Nigdy nie pozwoli豉 mi tego robi, cho zawsze mia豉m na to ochot :) Teraz tak zebr robi sama...I sama mog tworzy jej charakterystyczne paski :)
Przepis na ni zaczerpn窸am od Dorotus.

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, kt鏎ej patronem jest serwis zPierwszegoT這czenia.pl.



Sk豉dniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego np. fanta (u mnie sprite)
  • 1 szklanka oleju s這necznikowego
  • 3 szklanki + 2 czubate 造磬i m彗i pszennej
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast (np. pomara鎍zowy, rumowy, cytrynowy)
Wykonanie:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Doda 鄴速ka i dalej ubija do po陰czenia si sk豉dnik闚.Do ubitych jajek dodawa stopniowo i na zmian m彗, olej, aromat oraz wod. Po ka盥ym dodaniu miesza delikatnie drewnian 造磬 lub szpatu趾, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚, aby piana nie 'siad豉'.Ciasto podzieli na 2 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda 2 przesiane 造磬i kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane 造磬i m彗i. Tortownic o 鈔ednicy 23 cm wysmarowa mas貫m i posypa bu趾 tart. Na sam 鈔odek formy nak豉da na przemian po 2 造磬i ciemnego i jasnego ciasta (ma si stopniowo rozlewa). Piec oko這 godziny w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut piec w ni窺zej temperaturze np. 160 stopni). Po ostudzeniu mo積a pola polew czekoladow. Smacznego :)



Gotujemy po polsku!
czwartek, 21 kwietnia 2011
Babka orzechowa i 篡czenia :)
Przepyszna babka. Jedna z lepszych jak mia豉m okazj je嗆 w 篡ciu. Mi瘯ka, wilgotna, mocno orzechowa. Po prostu rewelacja. Koniecznie musicie spr鏏owa :)
Przepis znalaz豉m u Dorotus. Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" zorganizowanej przez Mirabelk.



Sk豉dniki (wszystkie powinny mie temperatur pokojow):
  • 250 g mas豉 lub margaryny (zmniejszy豉m ilo嗆 do 200g i my郵, 瞠 tyle w zupe軟o軼i wystarczy)
  • p馧 szklanki wody
  • szklanka cukru (mo瞠 by czubata)
  • 1 cukier waniliowy - 16 g
  • szklanka m彗i
  • szklanka zmielonych orzech闚 laskowych lub innych (u mnie laskowe)
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 50 g posiekanych orzech闚 laskowych lub innych
  • 2 p豉skie 造磬i kakao
Wykonanie:

Mas這, wod, cukier i cukier waniliowy umie軼i w garnuszku. Zagotowa (mieszaj帷) do rozpuszczenia si cukru. Zdj望 z palnika, przestudzi (masa mo瞠 by lekko ciep豉). Produkty sypkie: m彗, zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz kakao przesia i wymiesza. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Z bia貫k ubi sztywn pian. Do przestudzonej masy ma郵anej dosypa przesiane sk豉dniki, sk豉dniki sypkie, doda 鄴速ka oraz posiekane orzechy - wszystko dok豉dnie zmiksowa. Na koniec delikatnie wmiesza pian z bia貫k. Ciasto przela do formy na babk z kominkiem, wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 45 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Ostudzi. Gotow babk mo積a dodatkowo posypa cukrem pudrem lub pola polew. Smacznego :)



Wszystkim odwiedzaj帷ym mojego bloga 篡cz zdrowych, pogodnych 安i徠 Wielkanocnych, pe軟ych wiary, nadziei i mi這軼i, radosnego, wiosennego nastroju oraz serdecznych spotka w gronie rodziny i w鈔鏚 przyjaci馧 :)



鈔oda, 23 marca 2011
Cielaczek

Ciekawe i smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Majanki. Ona wyszpera豉 go na blogu Gani76. Mia豉m ogromn ochot na placek z serem. Szybki przegl康 lod闚ki zaowocowa znalezionym ma造m wiaderkiem twarogu. Na normalny sernik by這 go troch za ma這, do sklepu i嗆 mi si nie chcia這, wi璚 poszuka豉m czego po鈔edniego. Wyb鏎 pad w豉郾ie na Cielaczka. Ciasto wysz這 dobre, nie za s這dkie, z wyra幡ym czekoladowym spodem. Nie powali這 mnie ono jednak na kolana, sama nie wiem czemu. Mojemu m篹owi smakowa這 za to bardzo, wi璚 prosz nie sugerowa si moj opini :) Robi si je szybko, wizualnie prezentuje si do嗆 fajnie. Piek豉m je w mniejszej blaszce i dlatego wysz這 ono do嗆 wysokie. My郵, 瞠 warto si skusi :)



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki m彗i
  • po 造瞠czce proszku do pieczenia i sody oszyszczonej
  • 2 造磬i kakao
  • 3/4 szklanki oleju
Masa serowa:
  • 50 dag zmielonego twarogu(da豉m taki z wiaderka, gotowy do wypiek闚)
  • 3 jajka
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru (doda豉m jeszcze 造磬 cukru waniliowego)
Dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Sk豉dniki ciasta zmiksowa, dodaj帷 je w podanej kolejno軼i. Gotowe ciasto wyla na przygotowan blaszk, wysmarowan mas貫m i wysypan bu趾 tart.
Ser zmiksowa z reszt sk豉dnik闚. Masa serowa powinna wyj嗆 do嗆 rzadka, tak, aby la豉 si z 造磬i (je郵i wychodzi g瘰ta, mo積a rozrzedzi j odrobin mleka). ㄊ磬 nak豉da kleksy z sera na czekoladowy sp鏚. Ciasto piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie, mo積a udekorowa je polew czekoladow. Smacznego :)

pi徠ek, 17 grudnia 2010
Czekoladowo-郵iwkowe kuleczki

Zostaj jeszcze przez chwil w klimacie s這dko軼i. Dzi propozycja dla prawidziwych czekoladoholik闚. Ma貫 s這dkie kuleczki, z dodatkiem 郵iwek i migda堯w, obtoczone w kakao lub wi鏎kach kokosowych. Przepis na nie znalaz豉m w ulotce jakiego supermarketu. S bardzo smaczne, ale podejrzewam, 瞠 nie ka盥emu b璠 smakowa. Du瘸 ilo嗆 gorzkiej czekolady sprawia, 瞠 jest to deser tylko dla wybranych. Tych, kt鏎zy gorzk czekolad kochaj i dla kt鏎ych nigdy nie ma jej za du穎 :) Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzie. Polecam wszystkim 豉suchom :)

Jest to moja druga propozycja w ramach akcji "安i徠eczne prezenty" zorganizowanej przez Cuda.wianki.



Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag s這dkiej 鄉ietanki
  • 3 dag mas豉
  • 5 dag zmielonych migda堯w
  • 15 suszonych 郵iwek
  • alkohol do namoczenia 郵iwek (u mnie rum)
  • kakao i wi鏎ki kokosowe do obtaczania kulek
Wykonanie:

奸iwki zanurzy w podgrzanym alkoholu na min. 2 h. Po tym czasie os帷zy i pokroi je w drobn kostk. Zachowa 造磬 alkoholu z namaczania. 妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i doda posiekan czekolad. Gdy ju si rozpu軼i, doda mas這, pokrojone 郵iwki, zmielone migda造 oraz alkohol. Wszystko dok豉dnie wymiesza. Gotow mas wstawi do lod闚ki, 瞠by nieco st篹a豉, a nast瘼nie formowa z niej ma貫 kuleczki i obtacza je w kakao lub wi鏎kach kokosowych. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)