| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

pi徠ek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab趾ami

Bardzo smaczne ciasto pe軟e soczystych jab貫k. Pachn帷e czekolad, mi瘯kie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 25 cm):

  • 200 g mas豉
  • 170 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 4 du瞠 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 125 g zmielonych migda堯w
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 du瞠 jab趾a
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 3 造磬i ciemnego rumu (lub soku z pomara鎍zy w wersji dla dzieci
  • 2 造磬i rodzynk闚

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Wymiesza z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawi na godzin w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas ucieraj帷. Doda przesiane suche sk豉dniki:m彗, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda造. Wymiesza kr鏒ko, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda odstawione jab趾a i wymiesza.

Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Udekorowa polew.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza prawie do wrzenia, zdj望 z palnika. Zala ni posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Obla nim ciasto. Smacznego :)

czekoladowe ciasto z jab趾ami

鈔oda, 17 pa寮ziernika 2018
Sernik ze 郵iwkami

Ten przepis u Dorotki odkry豉m stosunkowo niedawno, cho na jej blogu mo積a go znale潭 od kilku lat. I powiem Wam, 瞠 odk康 go wypr鏏owa豉m, robi豉m ju czterokrotnie: dwa razy ze 郵iwkami i dwa razy z malinami, dodaj帷 do masy serowej posiekan gorzk czekolad. W obu przypadkach sernik smakowa 鈍ietnie, a osoby, kt鏎e go pr鏏owa造, od razu prosi造 o przepis. Dodatek ricotty sprawia, 瞠 masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przes這dzony, a owoce nadaj mu fajnego smaku. Zmniejszy豉m jedynie ilo嗆 kakao w spodzie, bo nie chcia豉m, aby by zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)

sernik ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g m彗i pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g mi瘯kiego mas豉
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 du瞠 jajka
  • szklankadrobnego cukru do wypiek闚
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrobi mi璠zy palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Po這w kruszonki wysypa do tortownicy, wy這穎nej wcze郾iej papierem do pieczenia. Drug po這w od這篡 na wierzch sernika. Wylepi ciastem sp鏚 tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki: twar鏬, ricott, jajka, budy i cukier. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Mas serow przela na podpieczony sp鏚. Na jej wierzchu u這篡 wypestkowane 郵iwki, rozci璚iem ku g鏎ze. Ca這嗆 posypa pozosta陰 kruszonk.Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 60minut lub do wypieczenia sernika.Przestudzi w stygn帷ym piekarniku.Smacznego :)

sernik ze 郵iwkami

鈔oda, 25 lipca 2018
Czekoladowe pancakes z burakami

Te placuszki to 鈍ietny pomys, aby przemyci dzieciom nie zawsze lubiane przez nie buraki. W nale郾ikach s prawie niewyczuwalne, a same placki smakuj ca趾iem nie幢e i mog by fajnym pomys貫m na 郾iadanie czy piknik.

Inspirowane tym przepisem.

pancakes z burakami

Sk豉dniki (z tej proporcji wyjdzie kilka niedu篡ch plack闚):

  • niewielki ugotowany lub upieczony burak
  • 2 jajka
  • 3-4 造磬i m彗i
  • 2 造瞠czki kakao
  • 25 ml mleka
  • 造瞠czka cukru/miodu
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造磬a wi鏎ek kokosowych
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Buraka zetrze na tarce. Wymiesza z mlekiem i rozbe速anymi jajkami. Dosypa m彗, kakao, cukier, cynamon i wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie. Je郵i ciasto b璠zie zbyt rzadkie, doda 造磬 m彗i. Sma篡 na rozgrzanym oleju, formuj帷 z ciasta ma貫 racuszki,z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu.Smacznego :)

czekoladowe pancakes z burakiem

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

pi徠ek, 01 wrze郾ia 2017
Kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Wrzesie witam plackiem ze 郵iwkami. Banalnie prostym w wykonaniu - nie ma w nim nic skomplikowanego. Trzy r騜ne warstwy nadaj mu ciekawego wygl康u. ζdnie wygl康a na stole i naprawd nie幢e smakuje. Idealnie pasuje do popo逝dniowej herbaty.

Przepis od Edysi.

kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔 22-24 cm):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 6 造瞠k oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku wi郾iowym
  • czubata 造磬a ciemnego kakao
  • 400 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem pudrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa na przemian po jednym 鄴速ku oraz 造盧e oleju. Ca造 czas miksuj帷, dosypywa partiami przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na koniec do gotowej masy wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i ubit na sztywno pian z bia貫k. Ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Do jednej z nich doda proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzeci zostawi bez dodatk闚. Do nat逝szczonej tortownicy wy這篡 kolejno: ciasto bia貫, ciasto r騜owe i ciemne. Na wierzchu u這篡 przekrojone na p馧 郵iwki (sk鏎k do do逝). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto ze 郵iwkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15