| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

鈔oda, 02 stycznia 2019
Ciasto "Micha貫k"

Witam Was w nowym 2019 roku :) Mam nadziej, 瞠 b璠zie dla Was jeszcze lepszy ni poprzedni. Postanowi豉m przywita go tak, jak po瞠gna豉m ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem. Musz Wam jednak powiedzie, 瞠 o ile "Wi郾ia z makiem" smakowa這 mi bardzo, to dzisiejsza propozycja ju mnie jako strasznie nie zachwyci豉. Nie by這 w niej nic z貫go: wszystko do siebie pasowa這, ale ca這嗆 przyt豉cza豉. By這 troch za s這dko, przeszkadza豉 mi kawa w kremie..no nie wiem..By mo瞠 po 鈍i皻ach nie potrafi豉m po prostu doceni takich smak闚. Nie jest to z貫 ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do kt鏎ych cz瘰to wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: mi瘯kie, wilgotne, nie potrzebuje nas帷zania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwa郾a masa serowa, ni s這dki krem z cukierkami.

Przepis:Zjem to. 

micha貫k

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • szklanka cukru
  • p馧 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 造磬i kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • p馧 szklanki cukru
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 25 dag cukierk闚 Micha趾i
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 造盧e wody
  • opcjonalnie 2 造磬i alkoholu np. Baileys'a (pomin窸am)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu 鄉ietan-fix ( mo積a zast徙i 瞠latyn)

Dodatkowo:

  • s這iczek powide 郵iwkowych lub d瞠mu wi郾iowego lub malinowego (da豉m powid豉, ale wg mnie lepiej pasowa這by co bardziej kwa郾ego)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzech闚 laskowych (u mnie w這skie)

Wykonanie:

Ciasto:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Wszystkie sk豉dniki powinny by dobrze sch這dzone.

Serek mascarpone, krem闚k i cukier puder umie軼i w misie miksera. Ubi na sztywny krem. Doda rozpuszczon kaw i alkohol. Cukierki zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda do masy i wymiesza.

Bita 鄉ietana:

Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixami na sztywno.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa d瞠mem. Wy這篡 na niego krem z cukierkami, rozsmarowa go dok豉dnie. Przykry drug cz窷ci ciasta. Wy這篡 bit 鄉ietan, wyr闚na wierzch. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca陰 noc. Przed podanie opr鏀zy start czekolad oraz posiekanymi, podpra穎nymi orzechami. Smacznego :)

micha貫k

poniedzia貫k, 17 grudnia 2018
Rolada z kremem speculoos i mandarynkami

Kiedy tylko zobaczy豉m t rolad u Kasi, wiedzia豉m, 瞠 szybko j przygotuj. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieod陰czny element 鈍i徠 - wi璚 ciasto z ich dodatkiem zapowiada這 si 鈍ietnie. I powiem Wam, 瞠 faktycznie jest dobre :) Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (cho dla mnie m鏬豚y by mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Moja rolada mo瞠 nie wygl康a tak pi瘯nie i elegancko jak ta u Kasi, troch si rozwala豉 przy krojeniu, ale my郵, 瞠 smaku to w niczym nie zmieni這. Musz jeszcze troch popracowa nad technik ;) Polecam Wam ten przepis serdecznie :)

盍鏚這: Gotuj, bo lubi.

rolada speculoos

Sk豉dniki (blaszka 40x25 cm, ja rozsmarowa豉m ciasto na blaszce z wyposa瞠nia piekarnika):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g m彗i pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos

Dodatkowo:

  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • u mnie dodatkowo kilka ga陰zek czerwonej porzeczki

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier.Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Nast瘼nie do masy przesia m彗 wymieszan z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksowa na najni窺zych obrotach, tylko do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).

Przygotowa czyst 軼iereczk. U這篡 j kr鏒szym bokiem do siebie i opr鏀zy cukrem pudrem.

Gor帷y biszkopt prze這篡 na 軼iereczk - papierem do g鏎y. Zdj望 papier, a biszkopt zwin望 razem ze 軼iereczk w rolad (zwijamy od kr鏒szego boku).Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.

Krem:

Sch這dzon krem闚k po陰czy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksowa, do chwili powstania g瘰tego kremu, a nast瘼nie dodajemy zblendowane na m彗 ciasteczka. Ponownie kr鏒ko zmiksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mandarynki odcedzi i dok豉dnie osuszy na r璚zniku papierowym.

Sch這dzony biszkopt rozwin望, posmarowa kremem (zostawi z ka盥ej strony po wolnym centymetrze ciasta) i u這篡 na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, a najlepiej na ca陰 noc.

Polewa:

Drobno posiekan czekolad zala gor帷 krem闚k.Miesza do chwili powstania g豉dkiej polewy. Udekorowa ni rolad. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

rolada speculoos z mandarynkami

pi徠ek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab趾ami

Bardzo smaczne ciasto pe軟e soczystych jab貫k. Pachn帷e czekolad, mi瘯kie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 25 cm):

  • 200 g mas豉
  • 170 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 4 du瞠 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 125 g zmielonych migda堯w
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 du瞠 jab趾a
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 3 造磬i ciemnego rumu (lub soku z pomara鎍zy w wersji dla dzieci
  • 2 造磬i rodzynk闚

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Wymiesza z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawi na godzin w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas ucieraj帷. Doda przesiane suche sk豉dniki:m彗, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda造. Wymiesza kr鏒ko, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda odstawione jab趾a i wymiesza.

Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Udekorowa polew.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza prawie do wrzenia, zdj望 z palnika. Zala ni posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Obla nim ciasto. Smacznego :)

czekoladowe ciasto z jab趾ami

鈔oda, 17 pa寮ziernika 2018
Sernik ze 郵iwkami

Ten przepis u Dorotki odkry豉m stosunkowo niedawno, cho na jej blogu mo積a go znale潭 od kilku lat. I powiem Wam, 瞠 odk康 go wypr鏏owa豉m, robi豉m ju czterokrotnie: dwa razy ze 郵iwkami i dwa razy z malinami, dodaj帷 do masy serowej posiekan gorzk czekolad. W obu przypadkach sernik smakowa 鈍ietnie, a osoby, kt鏎e go pr鏏owa造, od razu prosi造 o przepis. Dodatek ricotty sprawia, 瞠 masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przes這dzony, a owoce nadaj mu fajnego smaku. Zmniejszy豉m jedynie ilo嗆 kakao w spodzie, bo nie chcia豉m, aby by zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)

sernik ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g m彗i pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g mi瘯kiego mas豉
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 du瞠 jajka
  • szklankadrobnego cukru do wypiek闚
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrobi mi璠zy palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Po這w kruszonki wysypa do tortownicy, wy這穎nej wcze郾iej papierem do pieczenia. Drug po這w od這篡 na wierzch sernika. Wylepi ciastem sp鏚 tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki: twar鏬, ricott, jajka, budy i cukier. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Mas serow przela na podpieczony sp鏚. Na jej wierzchu u這篡 wypestkowane 郵iwki, rozci璚iem ku g鏎ze. Ca這嗆 posypa pozosta陰 kruszonk.Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 60minut lub do wypieczenia sernika.Przestudzi w stygn帷ym piekarniku.Smacznego :)

sernik ze 郵iwkami

鈔oda, 25 lipca 2018
Czekoladowe pancakes z burakami

Te placuszki to 鈍ietny pomys, aby przemyci dzieciom nie zawsze lubiane przez nie buraki. W nale郾ikach s prawie niewyczuwalne, a same placki smakuj ca趾iem nie幢e i mog by fajnym pomys貫m na 郾iadanie czy piknik.

Inspirowane tym przepisem.

pancakes z burakami

Sk豉dniki (z tej proporcji wyjdzie kilka niedu篡ch plack闚):

  • niewielki ugotowany lub upieczony burak
  • 2 jajka
  • 3-4 造磬i m彗i
  • 2 造瞠czki kakao
  • 25 ml mleka
  • 造瞠czka cukru/miodu
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造磬a wi鏎ek kokosowych
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Buraka zetrze na tarce. Wymiesza z mlekiem i rozbe速anymi jajkami. Dosypa m彗, kakao, cukier, cynamon i wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie. Je郵i ciasto b璠zie zbyt rzadkie, doda 造磬 m彗i. Sma篡 na rozgrzanym oleju, formuj帷 z ciasta ma貫 racuszki,z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu.Smacznego :)

czekoladowe pancakes z burakiem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15