| < Sierpie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

鈔oda, 25 lipca 2018
Czekoladowe pancakes z burakami

Te placuszki to 鈍ietny pomys, aby przemyci dzieciom nie zawsze lubiane przez nie buraki. W nale郾ikach s prawie niewyczuwalne, a same placki smakuj ca趾iem nie幢e i mog by fajnym pomys貫m na 郾iadanie czy piknik.

Inspirowane tym przepisem.

pancakes z burakami

Sk豉dniki (z tej proporcji wyjdzie kilka niedu篡ch plack闚):

  • niewielki ugotowany lub upieczony burak
  • 2 jajka
  • 3-4 造磬i m彗i
  • 2 造瞠czki kakao
  • 25 ml mleka
  • 造瞠czka cukru/miodu
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造磬a wi鏎ek kokosowych
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Buraka zetrze na tarce. Wymiesza z mlekiem i rozbe速anymi jajkami. Dosypa m彗, kakao, cukier, cynamon i wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie. Je郵i ciasto b璠zie zbyt rzadkie, doda 造磬 m彗i. Sma篡 na rozgrzanym oleju, formuj帷 z ciasta ma貫 racuszki,z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu.Smacznego :)

czekoladowe pancakes z burakiem

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

pi徠ek, 01 wrze郾ia 2017
Kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Wrzesie witam plackiem ze 郵iwkami. Banalnie prostym w wykonaniu - nie ma w nim nic skomplikowanego. Trzy r騜ne warstwy nadaj mu ciekawego wygl康u. ζdnie wygl康a na stole i naprawd nie幢e smakuje. Idealnie pasuje do popo逝dniowej herbaty.

Przepis od Edysi.

kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔 22-24 cm):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 6 造瞠k oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku wi郾iowym
  • czubata 造磬a ciemnego kakao
  • 400 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem pudrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa na przemian po jednym 鄴速ku oraz 造盧e oleju. Ca造 czas miksuj帷, dosypywa partiami przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na koniec do gotowej masy wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i ubit na sztywno pian z bia貫k. Ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Do jednej z nich doda proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzeci zostawi bez dodatk闚. Do nat逝szczonej tortownicy wy這篡 kolejno: ciasto bia貫, ciasto r騜owe i ciemne. Na wierzchu u這篡 przekrojone na p馧 郵iwki (sk鏎k do do逝). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto ze 郵iwkami

pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

wtorek, 14 marca 2017
Czekoladowy pudding chia

Pudding z nasionami chia to zdrowe i bardzo smaczne 郾iadanie, kt鏎e zapewni dobre samopoczucie na ca造 dzie. Dzi proponuj Wam wersj czekoladow, z dodatkiem banana, odrobiny domowego d瞠mu oraz bor闚ek.

Spr鏏uj tak瞠:

- r騜owego puddingu chia z burakiem

- pysznego dyniowego puddingu z ciasteczkami

- owocowego puddingu z malinami i gruszk

czekoladowy pudding chia

Sk豉dniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 造磬i nasion chia
  • mocno dojrza造 banan
  • 2 造磬i domowego d瞠mu lub marmolady
  • 2 造磬i kako
  • ew. mi鏚 do smaku
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Nasiona chia wymiesza wieczorem z jogurtem. Odstawi na noc do lod闚ki. Rano zmiksowa banana z kakao na g豉dkie puree. Wymiesza je z jogurtem z chia. Ca這嗆 mo積a dos這dzi do smaku miodem. Po這w puddingu nape軟i szklank. U這篡 na nim dwie 造磬i d瞠mu i przykry reszt puddingu. Udekorowa owocami. Smacznego :)

czekoladowy pudding chia



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14