| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kakao

pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

wtorek, 14 marca 2017
Czekoladowy pudding chia

Pudding z nasionami chia to zdrowe i bardzo smaczne 郾iadanie, kt鏎e zapewni dobre samopoczucie na ca造 dzie. Dzi proponuj Wam wersj czekoladow, z dodatkiem banana, odrobiny domowego d瞠mu oraz bor闚ek.

Spr鏏uj tak瞠:

- r騜owego puddingu chia z burakiem

- pysznego dyniowego puddingu z ciasteczkami

- owocowego puddingu z malinami i gruszk

czekoladowy pudding chia

Sk豉dniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 造磬i nasion chia
  • mocno dojrza造 banan
  • 2 造磬i domowego d瞠mu lub marmolady
  • 2 造磬i kako
  • ew. mi鏚 do smaku
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Nasiona chia wymiesza wieczorem z jogurtem. Odstawi na noc do lod闚ki. Rano zmiksowa banana z kakao na g豉dkie puree. Wymiesza je z jogurtem z chia. Ca這嗆 mo積a dos這dzi do smaku miodem. Po這w puddingu nape軟i szklank. U這篡 na nim dwie 造磬i d瞠mu i przykry reszt puddingu. Udekorowa owocami. Smacznego :)

czekoladowy pudding chia



pi徠ek, 10 marca 2017
Owsiane muffinki z malinami - bez m彗i i t逝szczu

Dzi mam dla Was przepis na pyszne muffinki z owocami. Idealne na drugie 郾iadanie do pracy lub szko造. Bez m彗i i t逝szczu - baz s p豉tki owsiane, do kt鏎ych dodane s owoce i wi鏎ki kokosowe. Nam bardzo smakowa造 i na sta貫 wejd do naszego menu.

Podstawowy przepis znalaz豉m u Panny Malwinny, zmieni豉m jednak co nieco, dodaj帷 kakao oraz nasiona chia.

muffinki owsiane bez m彗i

Sk豉dniki (ok. 10 muffinek):

  • 1,5 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 造磬i fruktozy (lub ksylitol,erytrol, ew. mi鏚 lub zwyk造 cukier)
  • 4 造磬i wi鏎k闚 kokosowych + odrobina do posypania wierzchu
  • 造磬a kakao
  • 造磬a nasion chia
  • maliny (u mnie mro穎ne) lub inne owoce

Wykonanie:

W misce po陰czy ze sob p豉tki, wi鏎ki, kakao, chi oraz fruktoz. Doda jogurt oraz rozbe速ane jajka. Wymiesza. Na koniec doda owoce. Gotowe ciasto prze這篡 do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Wierzch posypa wi鏎kami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

muffinki owsiane z malinami

鈔oda, 15 lutego 2017
Mus czekoladowy z awokado i banana

Nie jestem fank awokado. Nie pa豉m uczuciem ani do guacamole, ani do r騜nych past z jego dodatkiem. Z ka盥ej jednak strony s造sz nad nim zachwyty: jakie smaczne, uniwersalne, zdrowe. Postanowi豉m wi璚 da mu kolejn szans, tym razem w wersji s這dkiej. U Panny Malwinny znalaz豉m ciekawy przepis na mus z awokado i banana. Postanowi豉m przygotowa go na wczorajsze walentynki. I powiem Wam, 瞠 by這 to naprawd dobre. Dodatek orzech闚 i granatu podkr璚i jeszcze dodatkowo jego smak. Warto wypr鏏owa :)

mus z awokado i banana

Sk豉dniki:

  • 2 dojrza貫 awokado
  • 2 banany
  • 2 造磬i kakao
  • 1-2 造磬i miodu (do smaku, mo瞠 by te zwyk造 cukier, ksylitol)
  • ew. 2 造磬i zmielonych orzech闚 laskowych
  • owoce do dekoracji (u mnie granat)

Wykonanie:

Banany, awokado oraz kakao umie軼i w blenderze i zmiksowa na g豉dki krem. Doda orzechy i mi鏚 do smaku. Wymiesza. Je郵i ca這嗆 b璠zie za g瘰ta mo積a doda 造磬 mleka. Gotowy mus umie軼i w pucharkach. Udekorowa owocami. Smacznego :)

mus awokado banan granat

pi徠ek, 10 lutego 2017
Czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Ciasto z fasoli mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od bardzo dawna. Za ka盥ym razem jednak, gdy chcia豉m je upiec, traci豉m zapa. Wydawa這 mi si, 瞠 zmarnuj sk豉dniki i nikt poza mn nie b璠zie chcia go tkn望. Kiedy jednak na blogu Kasi znalaz豉m ten przepis, stwierdzi豉m, 瞠 pora si skusi. Upiek豉m je ca趾iem niedawno. I wiecie co? Smakowa這 mi. M捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 jest ca趾iem smaczne, a to ju spory sukces. Pocz瘰towa豉m nim tak瞠 rodzic闚. Zjedli, raczej z grzeczno軼i i na si喚. Mam dziwne wra瞠nie, 瞠 wi璚ej na takie eksperymenty si nie dadz nam闚i. Zw豉szcza moja mama ;) Ciasto jest intensywne w smaku - mocno kakaowe, z lekkim posmakiem banan闚. Mo瞠 troch za ma這 s這dkie, ale to tylko moje odczucie. Konsystencj przypomina brownie: ci篹kie, mokre, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Smak fasoli dla mnie niewyczuwalny, cho moja mama twierdzi豉 wr璚z przeciwnie. By mo瞠 zadzia豉豉 si豉 perswazji i gdybym powiedzia豉 jej, 瞠 to ciasto z fasoli, dopiero po degustacji, nie wyczu豉 by jej smaku. My郵, 瞠 jeszcze kiedy wr鏂 do tego wypieku. Troch zdrowsza wersja czekoladowego ciasta, bezglutenowa i nie odk豉daj帷a si w biodrach ;)

czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 15x25 cm)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do嗆 mocno dojrza貫 banany
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, cukru palmowego lub ksylitolu (u mnie cukier trzcinowy; ciasto by這 ma這 s這dkie, wi璚 mo積a zwi瘯szy troch jego ilo嗆, je郵i kto nie przepada za mocno intensywnymi, czekoladowymi wypiekami)
  • ziarna z 1 laski wanilii (lub 2 造瞠czki cukru z prawdziw wanili)
  • 4 jajka
  • 4 czubate 造磬i kakao
  • 3 造磬i oleju kokosowego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasol przep逝ka na sicie pod silnym strumieniem wody. Wszystkie sk豉dniki ciasta umieszczamy w blenderze. Miksowa na wysokich obrotach przez kilka minut, a masa b璠zie g豉dka i jednolita, bez wyczuwalnych kawa趾闚 fasoli. Gotowe ciasto prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Moje ciasto podczas pieczenia 鄉iesznie wyros這 ponad blaszk i p瘯這, ale po ostudzeniu w miar si wyr闚na這. Gotowe mo積a dowolnie udekorowa. Ja pola豉m je rozpuszczon gorzk czekolad i posypa豉m cukrowymi gwiazdkami. Smacznego :)

ciasto z fasoli

ciasto z czerwonej fasoli

ciasto fasolowe z bananami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14