| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mas³o orzechowe

pi±tek, 06 marca 2015
Sernik z mas³em orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi

Sernik ten upiek³am kilka miesiêcy temu, ale jako¶ nie mog³am siê zabraæ za dodanie tego wpisu. Trochê ze wzglêdu na kiepskie zdjêcia, trochê te¿ dlatego, ¿e nie do koñca wiedzia³am, co o nim s±dziæ. Przepis znalaz³am u Kasi. W serniku tym mo¿na znale¼æ wiele dodatków: jest i mas³o orzechowe, bia³a czekolada, kremówka. Wierzch zdobi masa kajmakowa z orzeszkami ziemnymi. Pe³en wypas :) Smakowo wypada on bardzo dobrze. Smakowa³ chyba wszystkim, którzy go smakowali - najbardziej zachwala³ go mój brat. To co mi w nim trochê przeszkadza³o to jego konsystencja. By³ bardzo zbity i ciê¿ki. Osobi¶cie darowa³abym sobie chyba nastêpnym razem dodatek mleka w proszku, bo wydaje mi siê zbêdny. Ciasto polecam i my¶lê, ¿e bêdzie smakowa³o wielu z Was, zw³aszcza tym, którzy uwielbiaj± mas³o orzechowe i kajmak.

sernik z mas³em orzechowym i kajmakiem

Sk³adniki (tortownica o ¶r. 24 cm):

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 80 g stopionego i przestudzonego mas³a
  • 1 ³y¿ka cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka ¶mietany kremówki
  • 200 g bia³ej czekolady
  • 3 pe³ne ³y¿ki mas³a orzechowego
  • 3 ³y¿ki mleka w proszku
  • 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • pó³ puszki masy kajmakowej
  • niesolone orzeszki ziemne

Wykonanie:

Spód:

Pokruszone herbatniki wymieszaæ z cukrem pudrem i zalaæ roztopionym mas³em. Gotow± masê ciasteczkow± (powinna przypominaæ mokry piasek) wgnie¶æ w spód tortownicy.  Sch³odziæ w lodówce.

Masa serowa:

Bia³± czekoladê po³amaæ na kawa³ki. Po³±czyæ j± z kremówk± i podgrzewaæ w k±pieli wodnej do chwili po³±czenia siê sk³adników,  od czasu do czasu mieszaj±c. Powsta³± masê przestudziæ.
Wszystkie sk³adniki masy serowej (w tym przestudzon± czekoladê) umie¶ciæ w wysokim naczyniu i miksowaæ krótko na ¶rednich obrotach (tylko do chwili po³±czenia siê sk³adników-  nie d³u¿ej ni¿ minutê). Tak przygotowan± masê serow± przelaæ na wcze¶niej przygotowany spód. Sernik piec w  piekarniku nagrzanym uprzednio do 160 stopni ok. 70 minut. Na przestudzonym serniku rozsmarowaæ masê kajmakow± i udekorowaæ orzeszkami. Smacznego :)

sernik z mas³em orzechowym i kajmakiem

sernik z mas³em orzechowym i kajmakiem

sernik z mas³em orzechowym i kajmakiem

¶roda, 19 marca 2014
Muffinki bananowe z mas³em orzechowym

Wczoraj na jednym z blogów znalaz³am piêkny i bardzo apetyczny sernik z mas³em orzechowym. Zaczarowa³ mnie on totalnie i z pewno¶ci± kiedy¶ go wypróbujê. My¶l o tym cie¶cie kr±¿y³a w mojej g³owie przez ca³y dzieñ, a¿ wreszcie jej uleg³am, zrobi³am szybki przegl±d szafek i postanowi³am upiec co¶, co zaspokoi moj± ochotê na s³odycze. Wiedzia³am, ¿e w ¶rodku musi koniecznie byæ mas³o orzechowe, o którym my¶la³am intensywnie od rana. W szafce znalaz³am s³oiczek z tym cudem...niepe³ny, ale wystarczy³o. Do tego na stole le¿a³y banany, które b³aga³y o jak najszybsze zjedzenie. Chwila poszukiwañ i znalaz³am. Potrzebny mi przepis mia³a u siebie Edysia. Muffinki wysz³y naprawdê smaczne: s³odko-s³one, aromatyczne, miêkkie. Idealnie poprawi³y mi nastrój :)



Sk³adniki:

Suche:
  • 275 g m±ki pszennej
  • 75 g cukru br±zowego
  • 60 g p³atków owsianych
  • 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
  • 2 gar¶ci orzechów ziemnych drobno pokrojonych (pominê³am)

Mokre:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 50 g mas³a
  • 250 ml mleka
  • 115 g mas³a orzechowego (u mnie crunchy)

Dodatkowo:

  • orzechy ziemne do posypania (pominê³am)

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaæ suche sk³adniki (m±kê, cukier, proszek do pieczenia i p³atki owsiane), w drugiej sk³adniki mokre (mleko, roztrzepane jajka, stopione i wystudzone mas³o, rozgniecione banany i mas³o orzechowe). Po³±czyæ zawarto¶æ obu naczyñ. Wymieszaæ ³y¿k±. Ciastem wype³niæ formê do muffinek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez oko³o 20-25 minut. Smacznego :)




wtorek, 18 lutego 2014
Brownie z mas³em orzechowym

Poniewa¿ u Bei rozpocz±³ siê niedawno Tydzieñ Czekoladowy, pozwolê sobie na chwilê pozostaæ w klimacie s³odko¶ci. Dzi¶ s³odko-s³one brownie. Duet czekolada-mas³o orzechowe uwielbiam. Bêd±c w Anglii zajada³am siê pysznymi batonikami o takim smaku i do dzi¶ ¿a³ujê, ¿e nie mogê znale¼æ ich nigdzie u nas w Polsce. Na brownie z tymi sk³adnikami czai³am siê jednak  d³ugo, bo mimo wszystko trochê obawia³am siê tego po³±czenia w cie¶cie.  No i chyba mia³am racjê, bo to brownie bêdzie zalicza³o siê na moim blogu raczej do upadków. Z pewno¶ci± moj± win± by³o to, ¿e piek³am je trochê za d³ugo (35 minut w mniejszej blaszce ni¿ sugerowana w przepisie). Zagapi³am siê i wyjê³am je za pó¼no z piekarnika. Brzegi ciasta by³y zbyt suche. ¦rodek na szczê¶cie by³ w porz±dku, choæ i tak nie powala³ smakiem. Ca³o¶æ by³a zdecydowanie zbyt wytrawna i intensywna jak dla mnie: nastêpnym razem albo ca³kowicie pominê³abym kakao, albo da³a go du¿o mniej.  Doda³abym te¿ trochê wiêcej cukru. Mas³o orzechowe, mimo, ¿e da³am go prawie 300g prawie ca³kiem siê zagubi³o. Jego smak by³ zbyt ma³o wyczuwalny. By³am tym faktem strasznie zawiedziona. Mój m±¿ nazwa³ to brownie najgorszym jakie jad³. Nie sposób siê nie zgodziæ, bo do tej pory wszystkie brownie jakie robi³am by³y lepsze.  Zmêczy³y¶my go jako¶ z moj± szwagierk±, której dziêkujê za to po¶wiêcenie ;), ale do tego przepisu raczej ju¿ nie wrócê. No chyba, ¿e po du¿ych modyfikacjach.
Przepis znalaz³am tutaj.
A mo¿e Wy znacie jaki¶ dobry, sprawdzony przepis na ciasto ³±cz±ce czekoladê z mas³em orzechowym? Chêtnie wypróbujê co¶ innego - nie zniechêci³am siê :)




Sk³adniki (blaszka 25x31 cm):
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas³a
  • 300 g cukru (nastêpnym razem dam trochê wiêcej)
  • 4 jajka 
  • 150 g m±ki
  • 4 ³y¿ki kakao (da³am 3, a i tak wg mnie by³o to za du¿o)
  • ok. 200-250 g mas³a orzechowego 

Wykonanie:

Mas³o rozpu¶ciæ w garnku z czekolad± i cukrem. Podgrzewaæ, mieszaj±c, a¿ masa bêdzie g³adka. Zdj±æ z ognia i po 2-3 minutach dodawaæ pojedynczo jajka, po ka¿dym dok³adnie miksuj±c masê. Nastêpnie stopniowo dosypywaæ przesian± m±kê wymieszan± z przesianym kakao. Gotowe ciasto prze³o¿yæ do blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Na wierzch wy³o¿yæ za pomoc± ³y¿eczki mas³o orzechowe. Mo¿na porobiæ wzorki za pomoc± wyka³aczki. Piec w piekarniku ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)




Love mas³o orzechowe edycja III
czwartek, 06 lutego 2014
Ulubiona kanapka Elvisa Presleya - z mas³em orzechowym i bananami

Mas³o orzechowe uwielbiam od zawsze. Najchêtniej jadam je z dodatkiem d¿emu. Robi³am ju¿ kiedy¶ nawet domowe mas³o i my¶lê, ¿e by³o ono nawet lepsze ni¿ te kupne. Dzisiaj proponujê Wam pyszne tosty, który podobno by³y ulubion± kanapk± króla Rock and Rolla - Elvisa Presleya. Pomiêdzy dwoma chrupi±cymi kawa³kami tostowego chleba, znajduje siê mas³o orzechowe oraz banany. Pyszne :) Naprawdê polecam :)



Sk³adniki:
  • 2 kromki chleba tostowego
  • mas³o orzechowe
  • kilka plasterków banana

Wykonanie:

Obie kromki chleba tostowego posmarowaæ po jednej stronie mas³em orzechowym. U³o¿yæ na obu plasterki banana (mo¿na je lekko rozgnie¶æ). Z³o¿yæ kromki, nadzieniem do siebie. Sma¿yæ  na patelni grillowej z obu stron przez kilka minut. Podawaæ na ciep³o.   Smacznego :)

Love mas³o orzechowe edycja III
pi±tek, 10 stycznia 2014
¦nie¿ne trufle - idealne :)

Rewelacyjne w ka¿dym calu. Zrobi³am je na minione ¶wiêta, nie obiecywa³am sobie po nich du¿o, ale ich smak totalnie mnie zaskoczy³. Mas³o orzechowe, kokos i mleko w proszku. Trochê przypominaj± w smaku jedne z moich ulubionych cukierków. Bardzo, bardzo polecam.
Przepis znaleziony u Dorotus :)



Sk³adniki (15-20 kulek):
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 125 g mas³a
  • 1 du¿a ³y¿ka mas³a orzechowego
  • 1 szklanka mleka w proszku (mo¿na daæ trochê wiêcej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  •  kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:

Po³owê mas³a roztopiæ na patelni. Dodaæ wiórki i zez³ociæ. Odstawiæ do ca³kowitego ostygniêcia. Pozosta³e mas³o utrzeæ z cukrem pudrem, mas³em orzechowym i aromatem waniliowym. Ucieraj±c, dodawaæ wystudzone wiórki kokosowe oraz dosypywaæ mleko w proszku. Z gotowej masy odrywaæ ma³e kawa³ki i formowaæ z nich kuleczki (je¶li kulka klei siê do r±k dodaæ wiêcej mleka w proszku, je¶li siê kruszy, dodaæ wiêcej mas³a). Wstawiæ na godzinê do lodówki. Przed podaniem otoczyæ w cukrze pudrze. Smacznego :)


1 , 2 , 3