| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mas這 orzechowe

pi徠ek, 03 lutego 2017
Ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Dzi przepis dla wszystkich tych, kt鏎zy lubi po陰czenie mas豉 orzechowego z bananem. Do takich os鏏 zaliczam si ja i zalicza si te Elvis Presley, o czym wspomina豉m przy okazji przepisu na jego ulubion kanapk. Jestem jednak pewna, 瞠 takich os鏏 jest wiele, bo mas這 orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cie軼ie pomi璠zy czekoladowym biszkoptem znajduj si dwie smaczne masy, 鈍ietnie si ze sob komponuj帷e i sprawiaj帷e, 瞠 ci篹ko jest poprzesta na jednym kawa趾u. Od siebie doda豉m do masy ze 鄉ietan serek mascarpone, aby masa by豉 bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m na blogu Kruche babeczki.

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i kakao
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i oleju
  • 造磬a wody

Masa bananowa:

  • 1,5 kg banan闚
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Masa z mas貫m orzechowym:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • kilka 造瞠k mas豉 orzechowego (ilo嗆 wg uznania)
  • 1 czubata 造磬a 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatnik闚
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. 草速ka po陰czy z olejem i doda do bia貫k. Nast瘼nie wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i, proszek do pieczenia, kakao i 造磬 wody. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko逝 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzi i przekroi na dwa blaty.

Masa bananowa:

Galaretki rozpu軼i w 500 ml (czyli w po這wie zalecanej ilo軼i) gor帷ej wody. Ostudzi. Banany obra i zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Doda bananowe puree i t篹ej帷e galaretki. Dok豉dnie zmiksowa. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyr闚na i roz這篡 na niej warstw herbatnik闚.

Masa z mas貫m orzechowym:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda mascarpone i mas這 orzechowe. Na koniec doda 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek. Gotow mas wy這篡 na herbatniki. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorowa rozpuszczon czekolad. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

pi徠ek, 13 stycznia 2017
Ob喚dne ciasto Snickers - bez pieczenia

Ciasto to przygotowa豉m na minione 鈍i皻a. Oczekiwa豉m wielkiego "wow", bo uwielbiam mas這 orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzech闚..brzmi intryguj帷o, prawda? Pocz徠kowo chcia豉m pomin望 karmel w 鈔odku, a zamiast polewy udekorowa ca這嗆 kajmakiem. W ostatniej chwili jednak zmieni豉m zdanie. I wiecie co? Dobrze, 瞠 trzyma豉m si orygina逝. Dzi瘯i temu ca這嗆 smakowa豉 鈍ietnie. Przypomina豉 znany batonik: obie masy by造 przepyszne, a karmel w 鈔odku 鈍ietnie si tam odnajdywa i dodawa elementu zaskoczenia. Ciasto jest do嗆 s這dkie, ale masa z mas貫m orzechowym troch t s這dycz prze豉muje. 疾by nie by這 tak r騜owo, powiem mo瞠, 瞠 po nocy sp璠zonej w lod闚ce, ciasto smakowa這 mi 鈔ednio. By豉m wr璚z zawiedziona. Ale po dw鏂h dniach zmieni豉m zdanie o 180 stopni. Smakowa這 inaczej, wyra幡iej i wzbudzi這 m鎩 zachwyt. Rodzinka podczas 鈍i徠 cz瘰to si璕a豉 po kawa貫k i chwali豉 z u鄉iechem. Polecam :)

Przepis znaleziony u Kasi.

ciasto snickers

Sk豉dniki (blaszka 20x25 cm):

  • 2 du瞠 opakowania herbatnik闚 kakaowych

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku (pe軟ego, nie granulowanego)
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 造磬a (z czubkiem) m彗i ziemniaczanej
  • 140 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 kopiaste 造磬i mas豉 orzechowego

Masa orzechowa:

  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki

Karmel:

  • 2 spore 造磬i miodu
  • 4 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉

Polewa:

  • 10 造瞠k mleka
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • czubata 造磬a mas豉
  • 3 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych

Wykonanie:

Przygotowa budy:

W po這wie szklanki mleka rozpu軼i budy oraz m彗. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Doda mleko w proszku i energicznie wymiesza ca這嗆, by nie by這 grudek. Kiedy mleko si rozpu軼i, wla pozosta貫 mleko z m彗 i budyniem. Gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Bardzo mi瘯kie mas這 ubi na puch. Doda do niego mas這 orzechowe, a nast瘼nie dorzuca stopniowo po 造盧e zimnego budyniu, ca造 czas miksuj帷. Masa powinna by g豉dka, bez grudek.

Przygotowa mas orzechow:

Mas這 orzechowe wymiesza dok豉dnie z krem闚k i drobno posiekanymi orzechami.

Sp鏚 blachy wy這篡 herbatnikami. Rozsmarowa na nich po這w masy budyniowej. Przykry j kolejn warstw herbatnik闚 i posmarowa mas orzechow.

W tym momencie przygotowa karmel. Wszystkie jego sk豉dniki umie軼i w garnku, doprowadzi do wrzenia i nast瘼nie gotowa razem jeszcze przez oko這 2-3 minuty. Tak przygotowanym, lekko ciep造m karmelem pola mas z mas豉 orzechowego. U這篡 na nim od razu kolejn warstw herbatnik闚, kt鏎 smarujemy reszt masy budyniowej. Na masie u這篡 ostatni, czwart warstw herbatnik闚. Ciasto wstawi do lod闚ki na ok. godzin.

Polewa:

W garnku umie軼i mleko, kakao, mas這 i cukier. Ca這嗆 podgrzewa na minimalnym ogniu do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Ciep陰 polew wyla na ciasto i posypa j posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto ch這dzi przez ca陰 noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wi璚 nale篡 wyj望 je z lod闚ki kilkana軼ie minut przed podaniem. Smacznego :)

snickers bez pieczenia

czwartek, 15 wrze郾ia 2016
Sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Odk康 spr鏏owa豉m po raz pierwszy produkt闚 Reese's, zakocha豉m si w nich bez pami璚i. Kiedy wi璚 u Dorotus znalaz豉m sernik inspirowany tymi s這dyczami, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go upiek. Sernik wyszed bardzo smaczny. Ci篹ki, intensywny w smaku, z dodatkiem grubej warstwy ob喚dnego kremu z mas豉 orzechowego i mascarpone. Ca這嗆 zwie鎍zona czekoladow polew. Brzmi bosko, prawda? Je郵i tak jak ja, jeste軼ie wielbicielami mas豉 orzechowego, koniecznie sku軼ie si na to ciasto. Nie zawiedziecie si :)

sernik z kremem z mas豉 orzechowego

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g ciastek pe軟oziarnistych typudigestive (u mnie pe軟oziarniste herbatniki)
  • 80 g mas豉 orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej 
  • 1 造瞠czka pasty z wanilii lub 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Krem z mas豉 orzechowego:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 60 g cukru pudru
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • du瘸 szczypta soli 

Polewa czekoladowa:

  • 35 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiejczekolady
  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy. Zmiksowa je razem z mas貫m orzechowym do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Wylepi ni dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Podpiec w temperaturze 175 stopni przez oko這 12 minut lub do zarumienienia. Wyj望, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia. Mas serow przela na podpieczony sp鏚.Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec w k徙ieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez oko這 45 minut (powierzchnia sernika powinna by wypieczona i 軼i皻a przy dotyku patyczkiem). Upieczony sernik wyj望 z piekarnika, wystudzi.

Krem z mas豉 orzechowego:

Sch這dzony serek mascarpone zmiksowa kr鏒ko z cukrem pudrem. Doda mas這 orzechowe i zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. W osobnym naczyniu ubi na sztywno zimn 鄉ietan krem闚k. Doda j do masy serowej z mas貫m orzechowym. Wymiesza delikatnie szpatu趾. Gotowy krem orzechowyprze這篡 na wystudzony sernik, wyr闚na. Sch這dzi przez 12 godzin w lod闚ce. Sch這dzonysernik pola polew czekoladow.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza, prawie do momentu wrzenia, zdj望 z palnika. Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty (bez mieszania). Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Przestudzi, odczeka do lekkiego zg瘰tnienia. Pola ni sernik. Smacznego :)

sernik reese's

wtorek, 09 sierpnia 2016
Ekspresowe ciastka z ciecierzycy - tylko 4 sk豉dniki :)

Dzi mam dla Was przepis na ekspresowe ciastka z ...ciecierzycy. Smaczne, zdrowe i niebanalne. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilka sk豉dnik闚: puszka ciecierzycy, mas這 orzechowe, wi鏎ki kokosowe i mi鏚. Nic wi璚ej. Je郵i chcesz zaszale, dorzu posiekan czekolad. Po upieczeniu ciastka s mi璚iutkie. Pono po 2-3 dniach twardniej i s jeszcze lepsze, ale p鏦i co, nie mia豉m okazji tego sprawdzi. C鏎ka si nimi zajada豉, m篹owi r闚nie smakowa造. Mo瞠 i Wy si skusicie? :)

Przepis znaleziony na blogu Lekki brzusio.

ciastka z ciecierzycy

Sk豉dniki (10 sztuk):

  • 130 g ciecierzycy z puszki (ok. p馧 puszki)
  • 30 g mas豉 orzechowego
  • 10 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 造磬a miodu
  • ewentualnie: posiekana czekolada

Wykonanie:

Ciecierzyc ods帷zy i przep逝ka wod. Umie軼i w blenderze razem z mas貫m orzechowym, miodem i wi鏎kami. Zmiksowa na g豉dk mas. Wmiesza ew. posiekan czekolad. Mas ciasteczkow umie軼i na ok. p馧 godziny w lod闚ce. Nast瘼nie formowa z masy ciasteczka i uk豉da je blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do lekkiego zez這cenia (ok. 30 minut). Smacznego :)

dietetycze ciastka

ciastka fit z ciecierzycy

Z dzie熤i i dla dzieci 2016

Uczta pod go造m niebem 2016

wtorek, 05 maja 2015
Koktajl bananowy z mas貫m orzechowym

Mas這 orzechowe i banany to wyj徠kowo udane po陰czenie. U mnie dzi w postaci koktajlu - idealnego na szybkie 郾iadanie. Smakuje 鈍ietnie, jest syty i z pewno軼i da Wam energetycznego kopa, tak niezb璠nego ka盥ego ranka :) Przepis znalaz豉m na blogu Sto 造瞠k szcz窷cia.

Inne pomys造 na wykorzystanie duetu banan-mas這 orzechowe:

- muffinki bananowe z mas貫m orzechowym

- ulubiona kanapka Elvisa

koktajl bananowy z mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

  • jeden du篡, mocno dojrza造 banan
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1-2 造磬i mas豉 orzechowego
  • 造磬a p豉tk闚 owsianych

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Dok豉dnie zmiksowa. Przela do szklanki. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3