| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: tymianek

pi徠ek, 05 wrze郾ia 2014
Zupa porowa z klopsikami

Przepis na t zup ju widnieje na moim blogu, z tym 瞠 w wersji z szynk i serem 鄴速ym. Dzi proponuj zamieni te dodatki na smaczne, malutkie klopsiki. Zupa dzi瘯i temu nabra豉 nowego wyrazu i sta豉 si jeszcze bardziej syc帷a. B璠zie idealnie nadawa豉 si na ch這dniejsze, jesienne i zimowe dni :)



Sk豉dniki:

Klopsiki:
  • 300-400 g mi瘰a mielonego
  • sucha, ma豉 kajzerka
  • cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2-3 造磬i bu趾i tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • s鏊, pieprz, odrobina suszonego tymianku lub majeranku

Zupa:

  • 3 du瞠 pory (bia貫 cz窷ci)
  • 3-4 鈔edniej wielko軼i ziemniaki
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 10-15 dag serka topionego z szynk
  • s鏊, pieprz, li嗆 laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, tymianek
  • mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Klopsiki:

Such bu趾 namoczy w wodzie lub mleku. Dobrze j odcisn望 i doda do mi瘰a. Dorzuci przeci郾i皻y przez prask czosnek, podsma穎n na oliwie cebul, posiekan natk pietruszki i bu趾 tart. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi i doprawi do smaku sol, pieprzem i tymiankiem. Je郵i masa b璠zie ma這 zwarta, mo積a dosypa jeszcze troch bu趾i tartej. Z gotowej masy formowa ma貫 kulki (wielko軼i orzecha w這skiego). Tak przygotowane klopsiki gotowa przez 15-20 minut w bulionie. Gotowe, od這篡 na bok.

Zupa:

Bia貫 cz窷ci por闚 dok豉dnie umy, a nast瘼nie pokroi w plasterki. Udusi je na ma郵e w do嗆 du篡m garnku. Doda do nich obrane i pokrojone w kostk ziemniaki oraz przyprawy. Ca這嗆 wymiesza i zala gor帷ym wywarem. Gotowa pod przykryciem do momentu, a ziemniaki b璠 mi瘯kie (oko這 20-30 minut). Po tym czasie cz窷 zupy (oko這 po這wy) przela do blendera, zmiksowa na g豉dki krem i wla z powrotem do zupy. W kolejnym kroku doda do niej serek topiony. Gotowa na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷, do momentu, a serek si rozpu軼i. Doprawi do smaku. Na ko鎍u doda wcze郾iej ugotowane klopsiki. Chwil razem podgrzewa, by nie by造 zimne. Smacznego :)



poniedzia貫k, 02 grudnia 2013
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone i czarnymi oliwkami

Niby zwyk造 kurczak w zwyk造m pomidorowym sosie. Na pierwszy rzut oka totalna nuda, prawda? Ale zapewniam Was, 瞠 w przypadku tego dania, o nudzie nie mo瞠 by mowy. Kurczak jest mi瘯ki i soczysty, sos dzi瘯i dodatkowi mascarpone kremowy i delikatny. No i oliwki jako przys這wiowa kropka nad i. Du膨 zalet jest na pewno szybko嗆 wykonania. Ca這嗆 poda豉m z makaronem. Smakowa這. Pewnie b璠zie kiedy powt鏎ka :)
Przepis znalaz豉m na blogu Kwestia Smaku.



Sk豉dniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • 2 造瞠czki s這dkiej papryki w proszku
  • 1 造磬a oliwy z oliwek lub oleju

Sos:

  • 1 puszka pomidor闚 pokrojonych, bez sk鏎ek (da豉m 700 ml passaty pomidorowej)
  • 3 造磬i sera mascarpone (da豉m 4 du瞠 造磬i)
  • 1 造磬a oliwy z oliwek
  • 1 ma豉 cebula
  • 1 z帳ek czosnku (da豉m 3)
  • 1 造瞠czka cukru
  • 1 造磬a octu balsamicznego
  • 6 ga陰zek 鈍ie瞠go tymianku, oderwane listki
  • 2 造磬i oliwy z oliwek extra virgin
  • p馧 szklanki czarnych oliwek

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem, na 造盧e oliwy zeszkli pokrojon w kostk cebul. Doda posiekany czosnek, a po minucie wla pomidory lub passat. Doprawi sol morsk, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotowa przez oko這 15 minut, a sos zg瘰tnieje. Nast瘼nie ca這嗆 zdj望 z ognia i wymiesza z listkami 鈍ie瞠go tymianku, serem mascarpone i oliw z oliwek. Kurczaka umy, osuszy i opr鏀zy przyprawami. Sma篡 po kilka minut z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, a b璠zie 豉dnie zrumieniony. W這篡 go do formy 瘸roodpornej, wla przygotowany wcze郾iej sos pomidorowy i doda czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawa np. z makaronem. Smacznego :)


鈔oda, 09 pa寮ziernika 2013
Pasta do kanapek z fasoli i suszonych pomidor闚

Dwa g堯wne sk豉dniki, kilka sekund i pyszna pasta gotowa :) Ten ciekawy dodatek do kanapek znalaz豉m u Edysi. Smakowa這 zar闚no mi, jak i mojemu m篹owi. Zach璚am do wypr鏏owania :)



Sk豉dniki:
  • 1 szklanka ugotowanej bia貫j fasoli lub fasola z puszki
  • 8 suszonych pomidor闚 (da豉m chyba z 10)
  • p馧 造瞠czki suszonego tymianku
  • 1-2 造磬i oleju ze s這ika z pomidorami
  • s鏊 i bia造 pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Zmiksowa na g豉dk mas. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa z pieczywem. Smacznego :)
pi徠ek, 17 maja 2013
Tarta z zielonymi szparagami

T pyszn tart mia豉m na swojej li軼ie "To do" od kiedy tylko zobaczy豉m j dwa lata temu u Atinki. Niestety, jak to zawsze bywa, co zawsze by這 pilniejszego. Ponadto sezon na szparagi trwa tak kr鏒ko, 瞠 gdy w ko鎍u przypomina豉m sobie o tym przepisie, okazywa這 si, 瞠 tych pysznych zielonych pa貫czek ju nigdzie nie dostan. W tym roku jednak zd捫y豉m :) Moje pierwsze szparagi w tym sezonie wykorzysta豉m w豉郾ie do tej tarty. Wysz豉 przepyszna. Wszystkie smaki idealnie ze sob wsp馧gra造. I do tego tak pi瘯nie, kolorowo prezentowa豉 si na talerzu.
Jak ju wspomnia豉m, przepis znalaz豉m u Atinki. Ona za wyszuka豉 go na blogu Pieprz czy Wanilia. Szczerze polecam :)



Sk豉dniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • oko這 300g zielonych szparag闚
  • kilka pomidork闚 koktajlowych
  • ser mozzarella
  • s鏊, pieprz
  • oliwa do skropienia

Krem:

  • 4 造磬i g瘰tej 鄉ietanki 36% (zamieni豉m na jogurt grecki)
  • 3-4 造磬i drobno utartego parmezanu
  • 1-2 z帳ki czosnku, drobno roztartego (da豉m 3 z帳ki)
  • 1 造瞠czka 鈍ie篡ch listk闚 tymianku (da豉m suszony)

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie wszystkie sk豉dniki kremu: 鄉ietan (jogurt), parmezan, czosnek oraz tymianek. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Odstawi na kilka minut.
Szparagi dok豉dnie op逝ka. Mo積a je lekko obra, aczkolwiek przy zielonych szparagach nie ma takiej konieczno軼i. Od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki 這dygi. Ja dodatkowo je zblanszowa豉m.
Ciasto francuskie podzieli na prostok徠y (mo積a te zostawi je w ca這軼i, tak jak ja to zrobi豉m) a nast瘼nie na ka盥ym wykona no瞠m niezbyt g喚bokie naci璚ie (aby nie przeci望 ciasta na wylot) wzd逝 wszystkich bok闚 – powstanie rodzaj rantu. U這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.
Na ka盥ym kawa趾u ciasto rozsmarowa r闚nomiernie krem (nie wychodzi mas poza naci皻y rant). Na nim roz這篡 szparagi, pomidorki oraz mozzarell. Warzywa opr鏀zy lekko sol i pieprzem. Skropi oliw, posypa tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko這 20 minut, do z這tego koloru (ja piek豉m w temperaturze 200 stopni). Smacznego :)





pi徠ek, 11 stycznia 2013
Zapiekany camembert

Dosta豉m kiedy w prezencie ser camembert..przyjecha do nas prosto z Francji. Problem w tym, 瞠 nie przepadamy z m篹em za takimi serami. Spr鏏owali鄉y po kawa趾u, zawin瘭i鄉y ponownie w papierek i le瘸 tak sobie biedaczek w lod闚ce jaki czas. W jeden z weekend闚 postanowi豉m si nad nim zlitowa Przeszuka豉m net, znalaz豉m ciekaw opcj na blogu Sztuka gotowania wg Samiry i przyrz康zi豉m go na 郾iadanie. I wiecie co Wam powiem? Pieczony camembert to ca趾iem inna bajka :) By naprawd smaczny..jedzony z chrupi帷, 鈍ie膨 bagietk pozwoli nam naprawd mi這 rozpocz望 dzie :)



Sk豉dniki:
  • 1 kr捫ek sera Camembert
  • grubo mielona papryczka chili
  • grubo zmielony 鈍ie篡 pieprz
  • szczypta czosnku suszonego
  • suszony tymianek
  • 造磬a oliwy extra vergine

Wykonanie:

W serze ostrym no瞠m wyci望 g鏎n sk鏎k, pozostawiaj帷 ma造 zagi皻y rancik, aby roztopiony ser si nie wylewa. Posypa wn皻rze sera przyprawami. Umie軼i ser w naczyniu 瘸roodpornym*. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Podawa polany oliw, z chrupi帷 bagietk lub tostami jako dodatek. Smacznego :)


* Ser mo積a piec tak瞠 w drewnianym pude趾u, w kt鏎ym by zapakowany. Nale篡 wtedy wyj望 ser z pude趾a i zamoczyc sp鏚 opakowania w wodzie na kilka minut. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu sie drewna. Po przyprawieniu sera umie軼i go ponownie w namoczonym pude趾u, wy這穎nym papierem, w kt鏎y by zawini皻y. Nie zawija.


 
1 , 2