| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: musztarda

poniedzia貫k, 27 kwietnia 2015
Kurczak w serowej panierce

Fajny pomys na nietuzinkowe przygotowanie poczciwej, nudnej piersi z kurczaka. Smaczna serowa panierka i delikatne, soczyste mi瘰o sprawiaj, 瞠 taki obiad zasmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 pieczona jest w piekarniku, wi璚 czas przygotowania skr鏂ony jest naprawd do minimum. Przepis znalaz豉m tutaj.

kurczak w serowej panierce

Sk豉dniki:

  • 4 鈔ednie filety z kurczaka
  • 60g startego sera 鄴速ego (u mnie gouda)
  • 2 造磬i mleka
  • 2 造磬i ostrej musztardy
  • 3 造磬i m彗i
  • ma造 p璚zek szczypiorku
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Filety umy, osuszy i lekko rozbi. Opr鏀zy z obu stron sol, pieprzem i s這dk papryk. Musztard wymiesza z mlekiem. W drugim naczyniu po陰czy starty 鄴速y ser, m彗 i posiekany szczypior. Mi瘰o obtacza w musztardzie z mlekiem, a nast瘼nie w mieszance z serem. Tak przygotowane filety u這篡 na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-35 minut na z這ty kolor. Smacznego :)

kurczak w serowej panierce - przekr鎩

鈔oda, 01 kwietnia 2015
Bia豉 kie豚asa pieczona z cebulk, musztard i piwem

Nie przepadam za bia陰 kie豚as. Do niedawna ci篹ko mnie by這 nam闚i na spr鏏owanie chocia jej kawa趾a. Rok temu zrobi豉m jednak kie豚as pieczon z 簑rawin i chrzanem i po raz pierwszy stwierdzi豉m, 瞠 nie jest tak 幢e, jak spodziewa豉m si, 瞠 b璠zie. Postanowi豉m i嗆 za ciosem i wypr鏏owa kolejny przepis. Tym razem pad這 na kie豚as przygotowan z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Ca這嗆 podlewa這 si piwem i piek這 w piekarniku. Wysz這 naprawd smacznie (nie wierz, 瞠 to napisa豉m!). Dobra kie豚asa, pyszna, mi瘯ka cebulka. Fajnie. Do tego chrupi帷y chleb, kt鏎y mo積a namoczy w wytworzonym sosie, troch chrzanu dla zaostrzenia smaku. Naprawd pozytywne zaskoczenie.

Przepis na tak przygotowan bia陰 kie豚as znalaz豉m u Smacznej Pyzy.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

biala kielbasa z piwem

Sk豉dniki:

  • 10 kawa趾闚 bia貫j, surowej kie豚asy (ja da豉m kie豚as parzon)
  • 3 du瞠 cebula
  • 2 造瞠czki miodu
  • 4 造瞠czki musztardy z ca造mi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (da豉m zwyk陰 musztard francusk z ca造mi ziarenkami gorczycy)
  • 3 造磬i oleju
  • 1/2 造瞠czki przyprawy ognistej (da豉m p馧 造瞠czki s這dkiej papryki i 1/4 造瞠czki chili)
  • ok. 125 ml piwa

Wykonanie:

Cebule pokroi w p馧plasterki. Zeszkli na oleju. Doda s鏊, s這dk papryk oraz chili. Prze這篡 j do naczynia 瘸roodpornego. Na cebuli u這篡 kie豚as. Wla piwo. Mi鏚 wymiesza z musztard. Powsta陰 mikstur posmarowa wierzch kie豚asek. Naczynie wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ca這嗆 przez ok. 30-40 minut, co jaki czas polewaj帷 kie豚aski sosem powsta造m podczas pieczenia. Smacznego :)


biala kielbasa z piwem

poniedzia貫k, 14 kwietnia 2014
Pyszne sosy do mi瘰: musztardowo-majonezowy z miodem oraz 簑rawinowo-chrzanowy



Dwa pyszne sosy, kt鏎e z powodzeniem mog zago軼i na wielkanocnym stole. Nadaj si jako dodatek do kie豚as, mi瘰a czy jaj na twardo. Przepis na nie znalaz豉m w jakiej kolorowej gazecie. Oba sosy s b造skawiczne w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze, ni te ze sklepu. Moim faworytem jest ten z musztard, majonezem i miodem - smaczny i oryginalny. Sos 簑rawinowy du穎 bardziej ostry, ale on r闚nie smakuje ca趾iem dobrze :) Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".

Sos musztardowo-majonezowy:


  • 4 造磬i musztardy francuskiej
  • 3 造磬i majonezu
  • 造瞠czka miodu
  • 造瞠czka posiekanego koperku
  • sk鏎ka starta z po這wy cytryny
  • s鏊, pieprz

Sos chrzanowo-簑rawinowy:


  • 4 造磬i chrzanu
  • 3 造磬i 簑rawiny ze s這ika
  • 15 ml 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i oliwy
  • otarta sk鏎ka z po這wy pomara鎍zy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Wymiesza starannie sk豉dniki obu sos闚. Doprawi do smaku wg w豉snych preferencji. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

poniedzia貫k, 28 pa寮ziernika 2013
Pasta curry z w璠zon ryb

Rewelacyjna pasta na kanapki. Jedna z lepszych jakie jad豉m ostatnimi czasy, a jad豉m ich wiele, bo uwielbiam takie dodatki do pieczywa. Przepis znalaz豉m na blogu Kornik w kuchni. Z pewno軼i jeszcze nieraz do niego si璕n :)



Sk豉dniki:
  • 150 g w璠zonej makreli w璠zonej
  • 70 g serka kremowego naturalnego
  • 1,5 造瞠czki musztardy
  • p馧 cebuli
  • 2 du瞠 og鏎ki kiszone
  • 2 造瞠czki curry
  • pieprz czarny, papryka ostra

Wykonanie:

Makrel oczy軼i z o軼i i sk鏎y. Cebul i og鏎ki obra, pokroi w kostk. Wszystko sk豉dniki umie軼i w blenderze i zmiksowa na g豉dk mas. Doprawi do smaku pieprzem i papryk i ponownie zmiksowa. Smacznego :)


鈔oda, 05 stycznia 2011
Placek pasterza
Pyszne danie, idealne na zimow por. Rogrzewa i naprawd dobrze smakuje. Ziemniaki wymieszane z musztard francusk podpasowa造 nam tak bardzo, 瞠 nieraz nawet przyrz康zam je jako samodzielny dodatek do obiadu. To po陰czenie jest idealne. Naprawd polecam!

Przepis znalaz豉m u niezast徙ionej Cuda.wianki, a wywodzi si on z kuchni brytyjskiej.



Sk豉dniki:

  • 250g mi瘰a mielonego indyczego lub kurz璚ego
  • 250g mi瘰a mielonego wo這wego
  • 5-6 ziemniak闚
  • 2 鈔edniej wielko軼i cebule
  • 3 鈔edniej wielko軼i marchewki
  • 1 galazka selera naciowego
  • 3 造瞠czki koncentratu pomidorowego
  • 750ml bulionu
  • 2 造瞠czki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
  • s鏊, pieprz, ziola prowansalskie, natka pietruszki, odrobina sosu sojowego
Dodatkowo:
  • olej do sma瞠nia
  • mas這 do puree + kawa貫k mas豉 na wierzch
Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa do mi瘯ko軼i, doda mas這 i musztard. Wymiesza na g豉dkie puree. Odstawi. Cebule drobno posieka, selera naciowego pokroi w cienkie talarki, marchew zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Oba rodzaje mi瘰a mielonego przesma篡 na oleju. Doda pokrojone warzywa. Ca這嗆 sma篡 razem, mieszaj帷 od czasu do czasu, do momentu, a warzywa zmi瘯n. Doda koncentrat pomidorowy, wymiesza. Dola bulion i dusi wszystko (najlepiej pod przykryciem) ok. 20-30 minut (woda powinna odparowa, a sos zg瘰tnie). Pod koniec duszenia doda przyprawy oraz sos sojowy. W przygotowanym naczyniu 瘸roodpornym roz這篡 sos mi瘰no-warzywyny, a na niego ziemniaczane puree. Widelcem porobi delikatne fale. Na wierchu roz這篡 pokrojony w cienkie platerki kawa貫k mas豉. Piec ok.30-40 minut w 180 stopniach. Podawa gor帷e. Smacznego :)





 
1 , 2