| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: daktyle

pi徠ek, 14 listopada 2014
Tort dacquoise czyli brzydka smakowito嗆 :)

Ten tort chcia豉m wypr鏏owa ju od dawna. Szuka豉m tylko odpowiedniej okazji. Taka nadarzy豉 si w zesz造 weekend, kiedy to odwiedzili mnie te軼iowie. Mia豉m zamro穎ne bia趾a, wi璚 d逝go nie musia豉m si namy郵a. Przepis znalaz豉m u Margarytki. Wiele os鏏 go wykorzystywa這, wszyscy chwalili, wi璚 wiedzia豉m, 瞠 si nie zawiod. I jak wysz這? Pysznie :) Ca這嗆 by豉 naprawd smaczna. Bezy s這dkie, kruche, w 鈔odku lekko ci庵n帷e si. Krem idealny - mimo dodatku kajmaku, nie by przes這dzony. Fajnym dodatkiem by造 chrupi帷e w nim orzechy w這skie i daktyle. Co 鈍ietnego :) Ca這嗆 po pobycie w lod闚ce w miar dobrze si kroi豉, a bezy nawet na drugi dzie zachowa造 swoj chrupko嗆. Jedyny minus to strona wizualna tego tortu. By on, nie przebieraj帷 w s這wach, po prostu brzydki :) Nie umia豉m te 豉dnie go zaprezentowa na zdj璚iach, a fotki przekroju robi豉m w po酥iechu, kiedy go軼ie siedzieli ju za sto貫m. By mo瞠 powt鏎z kiedy ten wypiek i postaram si zmieni zdj璚ia. Na razie musz wystarczy takie. Gor帷o Was zach璚am do wypr鏏owania tego przepisu. Nie zawiedziecie si :)

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego przez Atin.




Sk豉dniki:

Bezy:
  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 造瞠czka octu winnego (najlepiej bia貫go)
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej (doda豉m od siebie)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki 30-36%
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 150 g kajmaku
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 w這skich
  • 10 suszonych daktyli

Dodatkowo:

  • p馧 造瞠czki cukru pudru
  • p馧 造瞠czki kakao
  • kilka orzech闚 i kilka suszonych daktyli

Wykonanie:

Blachy, na kt鏎ych b璠 pieczone bezy, wy這篡 papierem do pieczenia. Narysowa na nim dwa ko豉 o 鈔ednicy 23-25 cm.

Bia趾a ubi na sztywno z sol. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Na koniec doda ocet winny, m彗 ziemniaczan oraz posiekane drobno suszone daktyle. Wymiesza. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci*. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a. Tak przygotowane blaszki w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bezy przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h (wg autorki 1,5 h, ale znaj帷 m鎩 piekarnik, wiedzia豉m, 瞠 musz ten czas skr鏂i). Gotowe bezy studzi w uchylonym piekarniku (najlepiej zostawi je na noc).

Krem:

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymiesza dok豉dnie za pomoc miksera z kajmakiem na g豉dk mas. Doda ubit 鄉ietan i delikatnie po陰czy ca這嗆. Na koniec do masy wmiesza posiekane drobno orzechy i daktyle.

Powsta造m kremem posmarowa jedn bez. Przykry drugim blatem. Ca這嗆 posypa cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorowa daktylami i orzechami. Przechowywa w lod闚ce. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale na drugi dzie te jest dobra :) Smacznego :)

*Bezy mo積a piec razem, na dw鏂h poziomach piekarnika, lub tak jak zrobi豉m to ja czyli dzie po dniu. Je郵i b璠ziemy blaty piec osobno, wtedy nale篡 drug bez przygotowa bezpo鈔ednio przed pieczeniem (ka盥a beza wtedy przygotowywana jest z po這wy porcji czyli 3 bia貫k i 150 g cukru).










Orzechowy Tydzie
czwartek, 12 grudnia 2013
Piernikowa kasza manna z daktylami, czekolad i 簑rawin

Fajny pomys na 郾iadanie w klimacie przed鈍i徠ecznym. Pomys znalaz豉m tutaj. Troszk pozmienia豉m: da豉m wi璚ej kaszy, opr鏂z daktyli dorzuci豉m 簑rawin, a czekolad da豉m r闚nie do 鈔odka, a nie tylko na wierzch. Wysz這 fajnie. Obie z c鏎ci zjad造鄉y j ze smakiem :)



Sk豉dniki (z podanej ilo軼i wysz造 mi dwie kokilki, takie ja na zdj璚iu):
  • 20 g kaszy manny (da豉m wi璚ej, bo wol bardziej g瘰t kasz)
  • 150 g (p馧 szklanki) mleka sojowego (da豉m zwyk貫 mleko)
  • 200 g wody
  • p豉ska 造瞠czka przyprawy piernikowej
  • p豉ska 造瞠czka kakao
  • p豉ska 造瞠czka budyniu (w proszku)
  • 6 daktyli
  • kostka czekolady gorzkiej (da豉m 3 kostki: dwie do 鈔odka i jedn na wierzch do dekoracji)
  • 2 造瞠czki syropu klonowego
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mleko po陰czy z wod. 1/3 p造nu zala kasz mann wymieszan z budyniem. Pozosta陰 cz窷 p造nu zagotowa z kakao, przypraw piernikow, syropem klonowym oraz pokrojonymi w kostk daktylami. Doda kasz z budyniem w mleku, 簑rawin i dwie kostki czekolady. Gotowa przez 3 minuty, ci庵le mieszaj帷. Po tym czasie przela do miseczek. Udekorowa start czekolad i 簑rawin. Podawa najlepiej na ciep這. Smacznego :)