| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: fasolka

poniedzia貫k, 27 lipca 2015
Fasolka szparagowa z serem feta i sezamem

Smaczny pomys na przyrz康zenie fasolki szparagowej. Mamy teraz na ni sezon, wi璚 warto jada j cz瘰to i wypr鏏owywa nowe po陰czenia smak闚. Z sezamem i serem feta jak najbardziej do powt鏎zenia po raz kolejny :)

Inspiracja: Troch Zdrowiej

Inne przepisy z fasolk na moim blogu:

- Fasolka tradycyjna (z bu趾 tart i mas貫m)

- Fasolka szparagowa po prowansalsku

fasolka szparagowa z fet i sezamem

Sk豉dniki:

  • 250 g fasolki szparagowej
  • du篡 z帳ek czosnku
  • 1-2 造磬i sezamu
  • 50 g sera feta
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Fasolk umy, obci望 ko鎍闚ki i lekko podgotowa w osolonym wrz徠ku (ok. 10-15 minut). Sezam upra篡 na suchej patelni. Na rozgrzan oliw wrzuci posiekany czosnek. Sma篡 go przez minut. Doda ugotowan i ods帷zon fasolk oraz sezam. Wymiesza. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Podgrzewa ca這嗆 razem przez kilka minut. Przed podaniem posypa ca這嗆 pokruszon fet. Smacznego :)

fasolka szparagowa z fet i sezamem

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

鈔oda, 16 marca 2011
Tajskie zielone curry

Pyszne, pikantne danie rodem z Tajlandii. Pe軟e chrupi帷ych warzyw, z mocno wyczuwalnym smakiem kokosu..Naprawd rewelacja :)
Przepis znalaz豉m u Komarki. Zmieni豉m niewiele: doda豉m zielony groszek, bo pa喚ta mi si po lod闚ce, zwi瘯szy豉m ilo嗆 pasty curry, bo lubi wyra幡e i pikantne dania, a bazyli zamieni豉m na natk i suszon kolendr. Poda豉m z ry瞠m i szczerze m闚i帷, by to jeden z lepszych obiad闚 ostatnimi czasy. Polecam :)

Curry dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:
  • 1-2 marchewki, pokrojone w s逝pki
  • 1 papryka, pokrojona w paski (u mnie czerwona)
  • szklanka fasolki szparagowej w ma造ch kawa趾ach (u mnie troch wi璚ej ni szklanka)
  • 1 cebula, posiekana w pi鏎ka
  • kilka kolb minikukurydzy
  • 1 ma豉 pier z kurczaka (u mnie dwa filety)
  • puszka mleczka kokosowego (u mnie du瘸 puszka 400g)
  • gar嗆 zielonego groszku (to m鎩 dodatek)
  • 1 造瞠czka zielonej pasty curry (da豉m a 3 造瞠czki, bo lubi wyra幡e, pikantne dania)
  • gar嗆 鈍ie篡ch listk闚 bazylii lub kolendry (u mnie natka pietruszki i suszona kolendra)
  • s鏊, pieprz
  • dodatkowo: ry
Wykonanie:

Kurczaka pokroi na mniejsze kawa趾i, opr鏀zy sol i pieprzem i obsma篡. Zdj望 z ognia. Na rozgrzany w woku olej wrzuci posiekan cebul oraz pokrojone marchewki. Doda past curry i sma篡 razem przez chwil. Nast瘼nie doda papryk, fasolk szparagow, groszek oraz minikukurydz. Wla mleczko kokosowe i doda obsma穎ne wcze郾iej kawa趾i kurczaka. Zmniejszy ogie i gotowa ca這嗆 przez oko這 15 minut. Doprawi do smaku sol i pieprzem, posypa posiekanymi zio豉mi. Podawa z ugotowanym na sypko ry瞠m. Smacznego :)





鈔oda, 22 wrze郾ia 2010
Fasolka szparagowa z pomidorami po prowansalsku

Fajny pomys na przyrz康zenie fasolki szparagowej, kiedy ju znudzi si nam ona podana w nie鄉iertelny spos鏏 z bu趾 tart i mase趾iem (chocia, czy taka wersja mo瞠 si znudzi?). Przepis na to danie znalaz豉m kilka lat temu w necie, ale nie wiem niestety dok豉dnie na jakiej stronie. Wydrukowa豉mgo wtedy, wklei豉m do zeszytu z przepisami i do嗆 cz瘰to z niego korzysta豉m, bo jest tonaprawd smaczna propozycja. Polecam jako ciekawostk ;)

Tak przyrz康zona fasolka nadaje si r闚nie dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.

Sk豉dniki:

- 1 kg fasolki szparagowej

- 5 du篡ch, mi瘰istych pomidor闚

- 3-4 z帳ki czosnku

- 10 ma造ch bia造ch cebulek lub 4 du瞠

- s鏊, pieprz, tymianek, bazylia, oregano

- oliwa

Wykonanie:

Fasolk umy, obci望 ko鎍闚ki, podzieli str帷zki na p馧i lekko podgotowa. Pomidory zala wrz徠kiem, obra ze sk鏎ki i pokroi na ma貫 kawa趾i. Na rozgrzanej oliwie podsma篡 cebulk, a b璠zie szklista. Do這篡 pomidory i sma篡 razem chwilk. Doda ugotowan fasolk, posiekany czosnek i przyprawy. Ca這嗆 dusi razem przez jaki czas pod przykryciem na ma造m ogniu, co jaki czas mieszaj帷. Smacznego :)

sobota, 14 sierpnia 2010
Prosta sa豉tka z kuskusem

Prosty, szybki i smaczny spos鏏 na podanie kuskusu. Przepis znalaz豉m w ksi捫ce "Inspiracje kulinarne - Inspiruj帷e pomys造 na dania z zio豉mi i przyprawami". Od siebie doda豉m tylko posiekan natk pietruszki i zwi瘯szy豉m ilo嗆 oliwy i soku z cytryny. Tak przygotowany kuskus by dodatkiem do ryby, o kt鏎ejw nast瘼nym po軼ie.

Sk豉dniki:

- 1 i 1/2 szklanki kuskusu

- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

- 20 dkg fasolki szparagowej

- czerwona cebula, pokrojona w plastry

- posiekana natka pietruszki

- 造磬a oliwy extra vergine (da豉m dwie)

- 2 造磬i soku z cytryny (da豉m 3)

Wykonanie:

Kuskus zala gor帷ym bulionem. Zostawi pod przykryciem na pi耩 minut. Po tym czasie rozmiesza go dok豉dnie widelcem. Fasolk szparagow lekko podgotowa (nie mo瞠 by zbyt mi瘯ka), doda do kuskusu razem z pokrojon cebul i natk pietruszki. Ca這嗆 pola oliw wymieszan z sokiem z cytryny. Wymiesza. Smacznego :)

sobota, 05 wrze郾ia 2009
Smaki lata..

Lato si ko鎍zy... smutne to, ale niestety prawdziwe. W powietrzu czu ju zbli瘸j帷 si du篡mi krokami jesie..Zw豉szcza w takie dni jak dzi: pochmurne, deszczowe, smutne. To co fajne, zawsze zbyt szybko si ko鎍zy, nieprawda?Ja na swoim dysku znalaz豉m dzi kilkafotek, kt鏎e mia豉m podczas tegorocznego lata doda, ale jako zawsze co mi wypada這 i spycha這 je na wieczne "p騧niej". Dodam wi璚 je teraz..niech to bedzie takaminimalna lista moich letnich warzywnych faworyt闚.. :)

Og鏎ki ma這solne


Przepis na najlepsze ma這solne, ka盥y ma sw鎩 w豉sny, jak podejrzewam. Ja robi je tak jak nauczy豉 mnie moja mama. Umyte dok豉dnie og鏎ki umieszczamw s這ikach, do kt鏎ych dodaj kopru oraz czosnku. Zalewam je zimn wod z sol (1 造磬a soli na 1l wody + dodatkowo 1 造磬a). Zamykam szczelnie i odstawiam na 3-4 dni. I tyle. Zawsze wychodz pyszne. Wiem, 瞠 mo積a dodawa jeszcze li軼ie chrzanu, wi郾i(?), zalewa gorac wod itd. Jak ju m闚i豉m modyfikacji mo瞠 by wiele..Ja stosuj wersj podan powy瞠j :)

M這da kapusta na g瘰to (vel kapusta zasma瘸na)

Ta sama historia co z ma這solnymi. Tyle wersji, ile os鏏. Ta sama kapusta robiona przez moj mam i przez moj te軼iow to dwie r騜ne sprawy. Ja oczywi軼ie bardziej sk豉niam si do kuchni mojej mamy, bo to na niej si wychowa豉m, to do niej t瘰knie i to j staram si na郵adowa. Wg jej wskaz闚ek przygotowuj t kapust latem tak cz瘰to, jak tylko si da. Uwielbiam taki dodatek do obiadu.

Wystarczy posztakowa g堯wk m這dej kapusty, obgotowa j do mi瘯ko軼i we wrz帷ej, osolonej wodzie, odcedzi. W garnku przygotowa zasma磬 z 1/4 kostki margaryny i oko這 2 造瞠k m彗i. Dola do niej oko這 1/3 szklanki przegotowanej wody. Doda odcedzon kapust. Doprawi sol i pieprzem, dosypa du膨 ilo嗆 posiekanego koperku. Wymiesza. I je嗆 ze smakiem :)

Fasolka szparagowa

Uwielbiam j je嗆, nienawidz zrywa. Najcz窷ciej zajadam si po prostu fasolk ugotowan, polan bu趾 tart z mase趾iem, cho niedawno robi豉m te fasolk w pomidorach i r闚nie bardzo mi smakowa豉. B璠 za ni t瘰kni zimowymi wieczorami..;)