| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bak豉瘸n

鈔oda, 29 czerwca 2016
Baba ghanoush

Przepis na t bliskowschodni past znalaz豉m na blogu Sto kolor闚 kuchni. G堯wnymi jej sk豉dnikami s bak豉瘸n oraz tahini. Ca這嗆 podkr璚a si dodatkowo czosnkiem, sokiem z cytryny i kuminem. Baba ghanoush smakowa豉 mi mniej ni hummus, my郵 jednak, 瞠 b璠 czasami do niej wraca. Mo瞠 i Wam przypadnie ona do gustu? :)

baba ghanoush

Sk豉dniki:

  • 1 bak豉瘸n
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i soku z cytryny lub limonki
  • szczypta mielonego kuminu
  • s鏊
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra, oliwa, ziarna granatu, s這dka papryka

Wykonanie:

Bak豉瘸na ponak逝wa widelcem, owin望 w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez oko這 15-20 minut. Wyj望 z piekarnika. Przestudzonego bak豉瘸na rozkroi i 造瞠czk wyj望 mi瘯ki mi捫sz. Doda do niego przeci郾i皻y przez prask czosnek, past tahini, sok z cytryny oraz kumin. Ca這嗆 zmiksowa na past. Doprawi do smaku sol. Prze這篡 do miseczki, pola oliw i posypa s這dk papryk, posiekan natk lub ziarnami granatu. Smacznego :)

pasta z bak豉瘸na

Kuchnia arabska przepisy

poniedzia貫k, 14 grudnia 2015
Pasztet z fasoli z bak豉瘸nem i pomidorami

Pyszny warzywny pasztet, na kt鏎y przepis poda豉 Liska. Podstaw jest w nim fasola, dodatkowo znale潭 mo積a bak豉瘸n, cukini i pomidory. No i czarnuszka, kt鏎a bardzo pasuje i nadaje charakterystycznego smaku. Mi瘯ki, kremowy, bardzo dobrze rozsmarowuj帷y si. Polecam, na co dzie i od 鈍i皻a.

Polecam pozosta貫 pasztety na moim blogu:

- najprostszy pasztet z czerwonej soczewicy

- ob喚dny pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek

- orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

- wega雟ki pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z 簑rawin

pasztet z fasoli i bak豉瘸na

Sk豉dniki (ma豉 keks闚ka o d逝go軼i ok. 20 cm):

  • 250 g suchej fasoli
  • 2 jajka 
  • 1 ma造 bak豉瘸n (ok. 200-300 g) 
  • 1 ma豉 cukinia (200 g) 
  • du瘸 cebula
  • 4 鈔edniej wielko軼i pomidory (ok. 400 g), sparzone i obrane ze sk鏎ki (mog by pomidory z puszki, ale nale篡 wtedy d逝瞠j odparowywa sos)
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • 3 造磬i oliwy z oliwek
  • 造瞠czka czarnuszki
  • p馧 造瞠czki kozieradki (pomin窸am)
  • 造瞠czka mielonego kuminu
  • li嗆 laurowy
  • 1 造瞠czka soli
  • p馧 造瞠czki pieprzu
  • 造瞠czka w璠zonej papryki
  • 造磬a p豉tk闚 owsianych

Wykonanie:

Fasol namoczy w zimnej wodzie i pozostawi na ca陰 noc. Na drugi dzie wod odla i dola wody 鈍ie瞠j. Gotowa do mi瘯ko軼i fasoli. Odcedzi. Bak豉瘸na i cukini pokroi w kostk. Na patelni rozgrza oliw. Zeszkli na niej posiekan cebul z czosnkiem. Doda przyprawy: czarnuszk, kozieradk, kumin, li嗆 laurowy i sma篡, ca造 czas mieszaj帷, przez 2-3 minuty. Doda bak豉瘸na i cukini. Wymiesza. Po kilku minutach doda pokrojone w kostk pomidory. Dusi ok. 15 minut, a woda z pomidor闚 odparuje (czas gotowania zale篡 od tego, jak soczyste s pomidory – masa nie mo瞠 by zbyt p造nna; je郵i u篡wamy pomidor闚 z puszki dusimy proporcjonalnie d逝瞠j). Po tym czasie doda ugotowan fasol, wyj望 li嗆 laurowy, zdj望 z ognia i lekko przestudzi. Dosypa p豉tki owsiane i wbi jajka. Doprawi do smaku sol, pieprzem i papryk. Dok豉dnie wymiesza, a nast瘼nie zmiksowa blenderem. Gotow mas prze這篡 do wysmarowanej oliw i ewentualnie wysypanej p豉tkami owsianymi lub wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzi w formie. Kroi dopiero po ca趾owitym ostudzeniu, najlepiej nast瘼nego dnia. Smacznego :)

fasolowy pasztet z bak豉瘸nem

pasztet z fasoli pomidor闚 i bak豉瘸na


pi徠ek, 30 pa寮ziernika 2015
Ratatuj z dyni (Ratatouille)

Tradycyjne danie kuchni francuskiej, u mnie wzbogacone o pokrojon w kostk dyni. Smaczne i zdrowe, pe軟e aromatycznych warzyw. Nabra豉m ochoty na jego wykonanie po obejrzeniu z c鏎k bajki "Ratatuj" - szczurek w roli szefa kuchni rozczuli mnie ogromnie. Przygotowana przez niego potrawka zmi瘯czy豉 serce ostrego krytyka kulinarnego, przenosz帷 go z powrotem w b這gie czasy dzieci雟twa. Czasami zwyk貫 potrawy potrafi by tymi najlepszymi - si豉 tkwi w prostocie :) W filmie ratatouille przygotowano kroj帷 warzywa w cienkie plasterki. Ja pokroi豉m je tradycyjnie w kostk, podsma篡豉m ka盥y z nich osobno na patelni i poddusi豉m chwil razem, aby smaki si po陰czy造. Inspirowa豉m si przepisem Olgi Smile, zmieni豉m jednak co nieco pod siebie.

To moja ostatnia propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

ratatuj z dynia

Sk豉dniki:

  • 4 r騜nokolorowe papryki
  • du篡 bak豉瘸n
  • 2 cukinie
  • kawa貫k dyni - m鎩 mia ok. 40 dkg (bez sk鏎ki)
  • 3 cebule
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 5-6 dojrza造ch, 鈍ie篡ch pomidor闚
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru, 鈍ie篡 tymianek i oregano
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w kostk. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka go z soli i osuszy. Rozgrza na patelni 3-4 造磬i oliwy. Gdy b璠zie bardzo gor帷a, doda bak豉瘸na i sma篡 3-5 minut z obu stron na jasnobr您owy kolor. Prze這篡 do garnka. Na patelni rozgrza kolejn 造磬 oleju. Podsma篡 na nim pokrojone papryki (ok. 5 minut), prze這篡 do garnka. Nast瘼nie kolejno podsma篡 pokrojon w kostk dyni i cukini - ka盥e warzywo sma篡 osobno, po czym przek豉da je do wsp鏊nego garnka. Nast瘼nie na oleju zeszkli posiekane cebule. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Sma篡 razem 2-3 minuty. Doda pomidory (鈍ie瞠 - pokrojone, bez sk鏎ki lub w postaci passaty). Dusi ca這嗆 5-10 minut, po czym prze這篡 je do warzyw w garnku. Przykry i dusi przez ok. 15-20 minut (warzywa maj pozosta j璠rne, nie rozpada si). Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem, octem i zio豉mi. Smacznego :)

ratatuj z dynia

Poni瞠j mo積a zobaczy scen przygotowania i degustacji filmowego ratatuj:

niedziela, 25 pa寮ziernika 2015
Penne alla Norma

Dzi obchodzimy 安iatowy Dzie Makaronu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i na przyrz康zenie takiego dania nigdy nie trzeba mnie d逝go namawia. Pasta alla Norma, na kt鏎 Was dzi zapraszam, to tradycyjne sycylijskie danie. Makaron - u mnie penne - podaje si z sosem, w sk豉d kt鏎ego wchodz pomidory, bak豉瘸n, ricotta, parmezan i bazylia. Pyszne, syc帷e danie, kt鏎e poprawi nam humor na bardzo d逝go.

Przepis pochodzi z ksi捫ki "Dania pikantne".

pasta alla norma

Sk豉dniki:

  • 2 puszki pomidor闚 (ka盥a po 400g)
  • 1 du篡 bak豉瘸n
  • 60 g sera ricotta salata (to specjalna odmiana ricotty, do嗆 ci篹ko dost瘼na w naszym kraju; w ksi捫ce napisano, 瞠 w ostateczno軼i mo積a zamieni j na 豉godn fet)
  • 45g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 szklanki listk闚 bazylii
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, cukier, oregano
  • 400 g makaronu

Wykonanie:

Cebul posieka i podsma篡 na dw鏂h 造磬ach oliwy. Po ok. 3 minutach doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wymiesza. Doda pomidory. Dusi ca這嗆 ok. 20-25 minut, a sos zg瘰tnieje i cz窷ciowo odparuje. Doprawi sol, szczypt cukru i oregano. Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Rozgrza na patelni 3-4 造磬i oliwy. Gdy b璠zie bardzo gor帷a, doda bak豉瘸na i sma篡 3-5 minut z obu stron na jasnobr您owy kolor. Zdj望 z patelni i os帷zy na papierowym r璚zniku. Doda go do gotuj帷ego si sosu, wraz z 3/4 ricotty i startego parmezanu. Dosypa listki bazylii. Doprawi do smaku.

Makaron ugotowa al dente. Wymiesza go dok豉dnie z sosem. Podawa od razu po przygotowaniu, posypany pozosta造m serem, listkami bazylii i skropiony oliw. Smacznego :)

penne alla norma

安iatowy Dzie Makaronu 2015

wtorek, 27 listopada 2012
Musaka vel Moussaka czyli przepyszna grecka zapiekanka z bak豉瘸nem w roli g堯wnej

Musak robi豉m jeszcze latem i by這 to moje pierwsze samodzielne podej軼ie do tej zapiekanki. Moja wersja jest kombinacj trzech przepis闚 znalezionych w sieci na blogach Czerwie i b喚kit, Niezbyt perfekcyjna pani domu oraz Kaczodajnia. My郵, 瞠 wysz這 ca趾iem smacznie. Daleko jej co prawda, do tej kt鏎 mia豉m okazj kosztowa w jednej z restauracji, ale w tym por闚naniu nie wypad豉 jako strasznie 幢e :) Marzy mi si spr鏏owa jak smakuje ta zapiekanka w Grecji, robiona z tamtejszych 鈍ie篡ch warzyw przez ludzi, kt鏎zy si naprawd na tym znaj :)

Zapiekank dodaj do Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi, ze wzgl璠u na ga趾 muszkato這w w beszamelu oraz cynamon dodany do sosu. Ju nieraz 陰czy豉m t przypraw z mi瘰em (Picadillo, Zapiekanka z kurczaka i cukinii, Kurczak Jerk, Steki cynamonowe oraz Cynamonowy kurczak) i uwa瘸m, 瞠 to naprawd fajny miks :)

Tak prezentowa豉 si musaka zaraz po upieczeniu:



Sk豉dniki:
  • 500 g zmielonego mi瘰a wo這wo-wieprzowego
  • 4 du瞠 bak豉瘸ny
  • 6 du篡ch ziemniak闚
  • dwie du瞠 cebule
  • 2 z帳ki czosnku
  • 3-4 造磬i przecieru pomidorowego
  • 400 g przetartych pomidor闚 z puszki
  • 1/2 造瞠czki mielonego cynamonu
  • 2 造磬i 鈍ie穎 posiekanej natki pietruszki
  • 2 造磬i 鈍ie穎 posiekanej mi皻y
  • s鏊, pieprz, oliwa do sma瞠nia

Sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i m彗i
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Dodatkowo:

  • 100 g startego, 鄴速ego sera

Wykonanie:

Bak豉瘸ny pokroi na plastry (ok. 0,5 cm grubo軼i), posoli i odstawi na p馧 godziny, aby pozby造 si goryczy. Po tym czasie op逝ka bak豉瘸ny pod bie膨c wod i osuszy. Nast瘼nie podsma篡 plastry na patelni grillowej i os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym.

Ziemniaki obra, pokroi w plastry, podgotowa przez kilka minut, a nast瘼nie sma篡 porcjami z obu stron do z這tego koloru.

Przygotowa sos mi瘰ny. Mi瘰o mielone przesma篡 na oliwe z posiekan cebul oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda pomidory wraz z zalew oraz koncentrat, wymiesza. Doprawi sol, pieprzem, cynamonem oraz posiekan mi皻 i natk. Zdj望 z ognia.

Przygotowa beszamel. Mleko podgrza w rondelku prawie do zagotowania. W innymrondelku o grubym dnie rozpu軼i mas這. Doda m彗.Ca造 czas mieszaj帷, dolewa ciep貫 mleko (uwa瘸, 瞠by nie porobi造 si grudki). Gdy sos zg瘰tnieje, doprawi dosmaku sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w.

Form do zapiekania wysmarowa mas貫m. Uk豉da w niej kolejno warstwami: po這w bak豉瘸na, po這w mi瘰nego sosu, ziemniaki, reszt mi瘰nego sosu oraz drug cz窷 bak豉瘸na. Z wierzchu pola beszamelem i posypa startym 鄴速ym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 30-40 minut (do czasu a ser si rozpu軼i i lekko zrumieni). Smacznego :)



A tak wygl康a豉 na drugi dzie: