| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bak豉瘸n

wtorek, 11 lipca 2017
Zapiekanka z cukini, bak豉瘸nem i mozzarell

Latem w mojej kuchni zdecydowanie wi璚ej jest da lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazuj帷ych na 鈍ie篡ch, sezonowych warzywach - takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery sk豉dniki - trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)

zapiekanka z cukinii, bak豉瘸na i mozzarelli

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 cukinie
  • bak豉瘸n
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, pieprz, oregano
  • 鈍ie瘸 bazylia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Cukini r闚nie pokroi w plastry. Oba pokrojone warzywa skropi mocno oliw i opr鏀zy przyprawami z obu stron. Sma篡 je z obu stron na patelni grillowej. Nast瘼nie uk豉da je w naczyniu 瘸roodpornym na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami oraz serem mozzarella. Posypa 鈍ie膨 bazyli i skropi oliw. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

cukinia pomidor bak豉瘸n mozzarella

zapiekane warzywa z mozzarell

鈔oda, 29 czerwca 2016
Baba ghanoush

Przepis na t bliskowschodni past znalaz豉m na blogu Sto kolor闚 kuchni. G堯wnymi jej sk豉dnikami s bak豉瘸n oraz tahini. Ca這嗆 podkr璚a si dodatkowo czosnkiem, sokiem z cytryny i kuminem. Baba ghanoush smakowa豉 mi mniej ni hummus, my郵 jednak, 瞠 b璠 czasami do niej wraca. Mo瞠 i Wam przypadnie ona do gustu? :)

baba ghanoush

Sk豉dniki:

  • 1 bak豉瘸n
  • 3-4 造磬i pasty tahini
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i soku z cytryny lub limonki
  • szczypta mielonego kuminu
  • s鏊
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra, oliwa, ziarna granatu, s這dka papryka

Wykonanie:

Bak豉瘸na ponak逝wa widelcem, owin望 w foli aluminiow i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez oko這 15-20 minut. Wyj望 z piekarnika. Przestudzonego bak豉瘸na rozkroi i 造瞠czk wyj望 mi瘯ki mi捫sz. Doda do niego przeci郾i皻y przez prask czosnek, past tahini, sok z cytryny oraz kumin. Ca這嗆 zmiksowa na past. Doprawi do smaku sol. Prze這篡 do miseczki, pola oliw i posypa s這dk papryk, posiekan natk lub ziarnami granatu. Smacznego :)

pasta z bak豉瘸na

Kuchnia arabska przepisy

poniedzia貫k, 14 grudnia 2015
Pasztet z fasoli z bak豉瘸nem i pomidorami

Pyszny warzywny pasztet, na kt鏎y przepis poda豉 Liska. Podstaw jest w nim fasola, dodatkowo znale潭 mo積a bak豉瘸n, cukini i pomidory. No i czarnuszka, kt鏎a bardzo pasuje i nadaje charakterystycznego smaku. Mi瘯ki, kremowy, bardzo dobrze rozsmarowuj帷y si. Polecam, na co dzie i od 鈍i皻a.

Polecam pozosta貫 pasztety na moim blogu:

- najprostszy pasztet z czerwonej soczewicy

- ob喚dny pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek

- orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

- wega雟ki pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z 簑rawin

pasztet z fasoli i bak豉瘸na

Sk豉dniki (ma豉 keks闚ka o d逝go軼i ok. 20 cm):

  • 250 g suchej fasoli
  • 2 jajka 
  • 1 ma造 bak豉瘸n (ok. 200-300 g) 
  • 1 ma豉 cukinia (200 g) 
  • du瘸 cebula
  • 4 鈔edniej wielko軼i pomidory (ok. 400 g), sparzone i obrane ze sk鏎ki (mog by pomidory z puszki, ale nale篡 wtedy d逝瞠j odparowywa sos)
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • 3 造磬i oliwy z oliwek
  • 造瞠czka czarnuszki
  • p馧 造瞠czki kozieradki (pomin窸am)
  • 造瞠czka mielonego kuminu
  • li嗆 laurowy
  • 1 造瞠czka soli
  • p馧 造瞠czki pieprzu
  • 造瞠czka w璠zonej papryki
  • 造磬a p豉tk闚 owsianych

Wykonanie:

Fasol namoczy w zimnej wodzie i pozostawi na ca陰 noc. Na drugi dzie wod odla i dola wody 鈍ie瞠j. Gotowa do mi瘯ko軼i fasoli. Odcedzi. Bak豉瘸na i cukini pokroi w kostk. Na patelni rozgrza oliw. Zeszkli na niej posiekan cebul z czosnkiem. Doda przyprawy: czarnuszk, kozieradk, kumin, li嗆 laurowy i sma篡, ca造 czas mieszaj帷, przez 2-3 minuty. Doda bak豉瘸na i cukini. Wymiesza. Po kilku minutach doda pokrojone w kostk pomidory. Dusi ok. 15 minut, a woda z pomidor闚 odparuje (czas gotowania zale篡 od tego, jak soczyste s pomidory – masa nie mo瞠 by zbyt p造nna; je郵i u篡wamy pomidor闚 z puszki dusimy proporcjonalnie d逝瞠j). Po tym czasie doda ugotowan fasol, wyj望 li嗆 laurowy, zdj望 z ognia i lekko przestudzi. Dosypa p豉tki owsiane i wbi jajka. Doprawi do smaku sol, pieprzem i papryk. Dok豉dnie wymiesza, a nast瘼nie zmiksowa blenderem. Gotow mas prze這篡 do wysmarowanej oliw i ewentualnie wysypanej p豉tkami owsianymi lub wy這穎nej papierem do pieczenia keks闚ki. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzi w formie. Kroi dopiero po ca趾owitym ostudzeniu, najlepiej nast瘼nego dnia. Smacznego :)

fasolowy pasztet z bak豉瘸nem

pasztet z fasoli pomidor闚 i bak豉瘸na


pi徠ek, 30 pa寮ziernika 2015
Ratatuj z dyni (Ratatouille)

Tradycyjne danie kuchni francuskiej, u mnie wzbogacone o pokrojon w kostk dyni. Smaczne i zdrowe, pe軟e aromatycznych warzyw. Nabra豉m ochoty na jego wykonanie po obejrzeniu z c鏎k bajki "Ratatuj" - szczurek w roli szefa kuchni rozczuli mnie ogromnie. Przygotowana przez niego potrawka zmi瘯czy豉 serce ostrego krytyka kulinarnego, przenosz帷 go z powrotem w b這gie czasy dzieci雟twa. Czasami zwyk貫 potrawy potrafi by tymi najlepszymi - si豉 tkwi w prostocie :) W filmie ratatouille przygotowano kroj帷 warzywa w cienkie plasterki. Ja pokroi豉m je tradycyjnie w kostk, podsma篡豉m ka盥y z nich osobno na patelni i poddusi豉m chwil razem, aby smaki si po陰czy造. Inspirowa豉m si przepisem Olgi Smile, zmieni豉m jednak co nieco pod siebie.

To moja ostatnia propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

ratatuj z dynia

Sk豉dniki:

  • 4 r騜nokolorowe papryki
  • du篡 bak豉瘸n
  • 2 cukinie
  • kawa貫k dyni - m鎩 mia ok. 40 dkg (bez sk鏎ki)
  • 3 cebule
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 5-6 dojrza造ch, 鈍ie篡ch pomidor闚
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru, 鈍ie篡 tymianek i oregano
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w kostk. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka go z soli i osuszy. Rozgrza na patelni 3-4 造磬i oliwy. Gdy b璠zie bardzo gor帷a, doda bak豉瘸na i sma篡 3-5 minut z obu stron na jasnobr您owy kolor. Prze這篡 do garnka. Na patelni rozgrza kolejn 造磬 oleju. Podsma篡 na nim pokrojone papryki (ok. 5 minut), prze這篡 do garnka. Nast瘼nie kolejno podsma篡 pokrojon w kostk dyni i cukini - ka盥e warzywo sma篡 osobno, po czym przek豉da je do wsp鏊nego garnka. Nast瘼nie na oleju zeszkli posiekane cebule. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Sma篡 razem 2-3 minuty. Doda pomidory (鈍ie瞠 - pokrojone, bez sk鏎ki lub w postaci passaty). Dusi ca這嗆 5-10 minut, po czym prze這篡 je do warzyw w garnku. Przykry i dusi przez ok. 15-20 minut (warzywa maj pozosta j璠rne, nie rozpada si). Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem, octem i zio豉mi. Smacznego :)

ratatuj z dynia

Poni瞠j mo積a zobaczy scen przygotowania i degustacji filmowego ratatuj:

niedziela, 25 pa寮ziernika 2015
Penne alla Norma

Dzi obchodzimy 安iatowy Dzie Makaronu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i na przyrz康zenie takiego dania nigdy nie trzeba mnie d逝go namawia. Pasta alla Norma, na kt鏎 Was dzi zapraszam, to tradycyjne sycylijskie danie. Makaron - u mnie penne - podaje si z sosem, w sk豉d kt鏎ego wchodz pomidory, bak豉瘸n, ricotta, parmezan i bazylia. Pyszne, syc帷e danie, kt鏎e poprawi nam humor na bardzo d逝go.

Przepis pochodzi z ksi捫ki "Dania pikantne".

pasta alla norma

Sk豉dniki:

  • 2 puszki pomidor闚 (ka盥a po 400g)
  • 1 du篡 bak豉瘸n
  • 60 g sera ricotta salata (to specjalna odmiana ricotty, do嗆 ci篹ko dost瘼na w naszym kraju; w ksi捫ce napisano, 瞠 w ostateczno軼i mo積a zamieni j na 豉godn fet)
  • 45g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 szklanki listk闚 bazylii
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, cukier, oregano
  • 400 g makaronu

Wykonanie:

Cebul posieka i podsma篡 na dw鏂h 造磬ach oliwy. Po ok. 3 minutach doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wymiesza. Doda pomidory. Dusi ca這嗆 ok. 20-25 minut, a sos zg瘰tnieje i cz窷ciowo odparuje. Doprawi sol, szczypt cukru i oregano. Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Rozgrza na patelni 3-4 造磬i oliwy. Gdy b璠zie bardzo gor帷a, doda bak豉瘸na i sma篡 3-5 minut z obu stron na jasnobr您owy kolor. Zdj望 z patelni i os帷zy na papierowym r璚zniku. Doda go do gotuj帷ego si sosu, wraz z 3/4 ricotty i startego parmezanu. Dosypa listki bazylii. Doprawi do smaku.

Makaron ugotowa al dente. Wymiesza go dok豉dnie z sosem. Podawa od razu po przygotowaniu, posypany pozosta造m serem, listkami bazylii i skropiony oliw. Smacznego :)

penne alla norma

安iatowy Dzie Makaronu 2015

 
1 , 2